Bankenbelasting is geen belasting

De discussie over de bankenbelasting is wat mij betreft een non-issue. Het is slechts een symbolische maatregel. En het gaat de belastingbetaler in ieder geval geen geld opleveren. De banken worden nu overeind gehouden door allerlei steunmaatregelen. Er zijn staatsgaranties, leningen en een lage rente om de banken niet in te laten storten. Deze maatregelen worden waar nodig geïntensiveerd als de banken nieuwe schokken te verwerken krijgen. De banken krijgen zoveel steun als nodig is om de kredietverlening weer op gang te krijgen.

De bankenbelasting wordt dus ook meegenomen in de steunmaatregelen. Door de bankenbelasting zullen banken meer moeite krijgen om geld uit te lenen. Dit zal worden gecompenseerd door extra steunmaatregelen. De partijen die de banken ondersteunen, kijken naar het eindresultaat en dat is de kredietgroei. Die zal door de belasting afzwakken en vervolgens wordt de steun dus weer opgevoerd.

Het gevolg van deze bankbelasting is dus ook meer ondersteuning van banken. Banken gaan steeds meer de richting uit van semipublieke instellingen. De bankenbelasting is weer een extra stap in die richting. Verder zullen de steunmaatregelen langer doorgezet moeten worden. De rente zal nog langer op zeer lage niveaus moeten blijven.

Maar het is toch niet eerlijk dat de banken niet mee betalen aan de crisis? Dat is inderdaad niet eerlijk, maar deze maatregel zal de zaken niet eerlijker maken. De absolute topprioriteit voor de overheid is dat de kredietverlening weer flink gaat groeien. Al het andere is daar ondergeschikt aan.

De bankenbelasting is een symbolische maatregel. Waarschijnlijk bedoelt als signaal naar het volk dat de banken worden aangepakt. Een signaal dat het niet de belastingbetaler is die uiteindelijk de rekening krijgt gepresenteerd. Maar linksom of rechtsom komt de rekening uiteindelijk toch bij de belastingbetaler terecht.

Marcel Meijer, www.devrijeeconomie.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.