Laatste update:

De aandelen van banken zijn aan het begin van de week weer fors lager gesloten. Het probleem is dat de huizenprijzen in Amerika blijven dalen, waardoor nu ook goede hypotheken te weinig dekking hebben. Het IMF gaf maandag een waarschuwing dat het einde van de problemen nog niet in zicht is. Veel banken hebben nieuw kapitaal nodig en het is de vraag of ze dat nieuwe kapitaal in de open markt kunnen aantrekken.

De enige partners met geld in overvloed zijn de nationale beleggingsfondsen van landen in het Midden-Oosten en het Verre Oosten, maar door hun constante steunaankopen wordt hun eigendomspercentage in de banken erg hoog. Dat zint Amerika niet omdat het land drijft op de winsten van de banken. Een man als Bush kan wel eens besluiten dat hij alle Amerikaanse banken en verzekeraars gaat steunen met monopolygeld: geld dat speciaal voor het doel van hulp aan banken wordt bijgedrukt. Daar Bush weet dat hij die buitenlandse fondsen ook in feite al monopolygeld heeft verstrekt, zal hij liever nog iets meer drukken en de banken daarmee in Amerikaanse handen houden.

Mijn wantrouwen jegens de dollar wordt alleen maar groter, moet ik u zeggen. Een miljard was tien jaar geleden nog veel. Barings viel om nadat Nick Leeson 1,5 miljard had verloren. Nu blijven banken overeind nadat ze 20 miljard afschreven.

Overigens gingen afgelopen weekend twee Amerikaanse banken (niet beursgenoteerd) failliet. Samen met het recente faillissement van de wel op de beurs genoteerde IndyMac Bank, staat het steunfonds garant voor 8,8 miljard dollar.

Tom Lassing, Beursbox.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.