Belastingparadijs Nederland

Voor de derde keer in korte tijd wordt Nederland ontmaskerd als belastingparadijs en spelen politici de vermoorde onschuld. Ditmaal was het het programma Zembla dat het publieke geheim in haar uitzending aan het licht bracht. In 2007 werd een bedrag van € 8000 miljard, ongeveer een tiende van de totale wereldhandel, via Nederland omgezet. Het belastingvoordeel dat multinationals hiermee boeken, vertaalt zich in lagere prijzen voor consumenten. “Een schrijnende ontwikkeling,” aldus Mr. A. Hollander, voorzitter van Tax Justice Nederland.

Het ministerie van financiën kwam maandagochtend direct met een verklaring op de proppen: “Gelijke monniken, gelijke kappen,” zegt staatssecretaris De Jager. Dat betekent dat multinationals en mkb-bedrijven in de belasting over hun in Nederland behaalde winsten hetzelfde behandeld moeten worden. Eventuele onevenwichtigheden moeten stevig aangepakt worden. Eerder heeft De Jager al de winstbelastingtarieven voor het mkb verlaagd en aanpassingen gedaan in de mogelijkheden van renteaftrek waarvan internationale bedrijven gebruik maakten. Op dit moment is er een omvangrijk wetsvoorstel in voorbereiding voor het aanpassen van de winstbelasting. Het gaat hierin ook om het aanpakken van renteaftrekconstructies waarvan sommige internationaal opererende bedrijven gebruik maken.

Een krachtig signaal, maar de werkelijkheid is weerbarstiger. Multinationals genieten weliswaar belastingvoordeel in Nederland, maar zorgen tegelijkertijd voor veel werkgelegenheid in met name de accountancysector, en betalen wel degelijk een laag percentage belasting over een enorm bedrag. Zou De Jager deze wetgeving aanpassen, dan vertrekken bedrijven als Boeing, U.S. Steel en Walt Disney terstond naar Luxemburg of Zwitserland, ten koste van de Nederlandse belastingbetaler.

De Jager weet dit, maar kan het zich in zijn hetze tegen ander belastingparadijzen niet veroorloven om publiekelijk op te komen voor de Nederlandse belangen. Een voordeel dat vele malen groter is dan de schamele miljoenen die de regering misloopt aan zwartspaarders. Het wordt tijd om deze moreel superieure maar uiterst hypocriete houding te laten varen en soevereine landen hun belastingvoordeeltje te gunnen. Tenslotte profiteert iedereen van fiscale concurrentie: het dwingt overheden om zuinig om te gaan met de beschikbare middelen en de belasting laag te houden.

Overigens is Nederland bij lange na niet het grootste belastingparadijs. Die titel is voorbehouden de Verenigde Staten zelf.

Marnix van Suylekom, www.tax-planning.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.