Beleg in moslims

Nu zult u misschien denken: heeft hij een zonnesteek opgelopen? Na het warme weer van vorige week zou dat inderdaad het geval kunnen zijn. Maar wellicht snijd ik één van de meest onontgonnen beleggingsthema’s aan en kunt u daarvan profiteren. Beleggers onderschatten de groeikansen van landen waarvan het overgrote bevolkingsdeel moslim is. Deze landen bevinden zich op de eeuwenoude Kruidenroute.

Zijde-en kruidenroute

Zijde-en kruidenroute

Aanzienlijke bevolkingsgroei

Het vizier is vooral gericht op China als de nieuwe motor van de wereldeconomie. Wat echter onderbelicht blijft, is de aanzienlijke groei van de bevolking in de moslimlanden en de flinke groei van het inkomen per hoofd van die landen. Dat was in 2007 $ 6948 terwijl het in China slechts $ 5420 bedroeg.

De Japanse effectenbank Nomura International verwacht dat moslimlanden tussen 2020 en 2025 ongeveer 20% van het aantal geboortes voor hun rekening nemen. Deze flinke toename onderscheidt hen van de rest van de wereld. Ook in de komende zes jaar zal het aantal geboortes in de moslimregio stijgen. Volgend jaar maken moslims een derde van de wereldbevolking uit.

De bevolking in de kuststaten die lagen aan de Zijderoute van Borneo tot West-Afrika bestaat voor een groot deel uit moslims. In India wonen circa 150 miljoen moslims. Indonesië is het grootste moslimland ter wereld. Daarnaast wonen er veel moslims in Maleisië en de Golfstaten.

Aantal geboortes

Aantal geboortes

Moslimlanden geboortes als percentage van geboortecijfer wereldwijd

Moslimlanden geboortes als percentage van geboortecijfer wereldwijd

Olie en infrastructuur

Naast de sterke groei van de bevolking en de inkomens zullen deze landen ook profiteren van de forse bestedingen in olie en infrastructuur. Een aantal weg- en spoorprojecten in Centraal-Azië zal de komende jaren aangelegd worden. Qua geografische ligging concentreren de moslimlanden zich in de kustgebieden rond de evenaar. Bovendien betekent de oververtegenwoordiging in het Midden-Oosten dat de moslimlanden in het bezit zijn van de grootste voorraden olie.

Wie heeft de olie; omvang van het land ten opzichte van de relatieve oliereserves

Wie heeft de olie; omvang van het land ten opzichte van de relatieve oliereserves

De Zijderoute mag dan veel bereisd zijn, als beleggingsthema is dit gebied zeer onbekend. Ook is er weinig correlatie met de wereldwijde aandelenmarkten. Dit biedt een mooie gelegenheid om te profiteren van demografische trends binnen de islamitische wereld.

Hierop inspelen als belegger

Beleggers kunnen inspelen op de hierboven beschreven situatie via aandelen van bedrijven die kunnen profiteren van de genoemde demografische ontwikkelingen en de verbetering van de binnenlandse economische situatie. Een belangrijk motief is de aanzienlijke bevolkingsgroei en daarmee de groei van de consumentenbestedingen. Nomura heeft op basis daarvan 17 bedrijven geselecteerd, die hier in een overzicht weergegeven zijn. Omdat de beschreven ontwikkelingen zich binnen verschillende landen afspelen, is dit thema minder gecorreleerd met andere beleggingsthema’s.

Indices die in dit kader interessant zijn om in de gaten te houden, zijn de Dow Jones Islamic Market World Index en subindices daarvan.

Satilmis Ersintepe, De Kritische Belegger

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.