Beleggen in elektrisch voertuig (EV): de beste aandelen voor 2023

Beleggen in een elektrisch voertuig

Beleggen in een elektrisch voertuig: halverwege dit decennium zouden elektrische voertuigen 10% van de verkochte nieuwe auto’s uitmaken. De aandelen van bedrijven actief in de sector van de EV’s mogen tot de kanshebbers op de beurs worden gerekend. En dit ondanks meestal belabberde prestaties in het beursjaar 2022.

IHS Markit is van mening dat de acceptatie van elektrische auto’s door de consument zal blijven groeien naarmate meer bedrijven zich aansluiten bij het streven naar emissievrije aandrijflijnen. Zo werden bijvoorbeeld al enkele agressieve stappen door General Motors gezet.

De traditionele autobedrijven bewegen zich met grote stappen voorwaarts op de markt voor elektrische wagens, ze lijken niet van plan om zich de kaas van het brood te laten eten. Door zelf EV’s aan te bieden, hopen de grote jongens op de markt aan klantenbinding te doen.

De toenemende vraag naar BEV’s (Battery Electric Vehicle) in Europa zal zonder enige twijfel het verbruik van batterijmetalen zoals lithium en nikkel en chemicaliën zoals kobalt en nikkelsulfaat in de komende jaren stimuleren, aldus onderzoeksbureau Argus.

Inhoudsopgave

De megafabrieken komen eraan

Het aantal ‘gigafabrieken’ voor de productie van batterijen om de onverzadigbare trek in elektrische voertuigen van Europa te voeden, groeit elke maand. In de afgelopen periode hebben verschillende ‘majors’ verdere capaciteitsuitbreidingen aangekondigd. Dat was onder meer het geval met VW, dat volgens Benchmark Mineral Intelligence plannen heeft aangekondigd voor in totaal zes 40 GWh-locaties in Europa in 2040.

Bovendien wil Europa een onafhankelijke toeleveringsketen voor batterijen. Dat betekent lokaal geproduceerd lithium, kobaltgrafiet, nikkel en alle andere grondstoffen. Om de overstap te maken naar de beurs: een aantal Australische batterijbedrijven zullen hiervan profiteren. Dat geldt voor Minnow Volt Resources (ASX: VRC) en voor meer gevestigde spelers Talga (ASX: TLG) en Mineral Commodities (ASX: MRC).

Deze bedrijven streven naar het bouwen van een geïntegreerde productiecapaciteit voor grafietmijnen en batterijanodes in Europa. Wat lithium betreft: dan komen de aandelen van bedrijven als European Lithium (ASX: EUR), Vulcan Energy (ASX: VUL) en Infinity Lithium (ASX: INF) in beeld. Dit laatste in Spanje gevestigde bedrijf is momenteel verwikkeld in een aantal mogelijk vervelende rechtszaken.

Het valt af te wachten of er een oplossing voor dit probleem in zicht is. Vergeten we niet Conico (ASX: CNJ) en Alicanto Minerals (ASX: AQI) die op jacht zijn naar de ontginning van grote kopervoorraden in respectievelijk Groenland en Zweden.

Een enorme sprong voorwaarts

Hoe dan ook, de wereldwijde markt voor elektrische voertuigen heeft het afgelopen decennium een enorme sprong voorwaarts gemaakt. Maar ook al hebben we al een ongelooflijke groei gezien in het aantal verkochte elektrische voertuigen wereldwijd, voorspellingen uit de industrie suggereren dat we nog maar net aan de start staan van iets wat enorm ingrijpend zal zijn. Momenteel zien we dus nog maar het topje van de ijsberg.

Er liggen hier voor beleggers nog kansen weggelegd, maar eerst zal de EV-sector haar kinderziekten moeten overwinnen. Daarover leest u hieronder meer. De verwachtingen van de beleggers met betrekking tot de EV-aandelen waren hooggespannen, maar die verwachtingen werden nog niet ingelost.

2021 en 2022 waren voor de sector jaren om zo snel mogelijk te vergeten. De belangrijkste reden daarvoor is dat de mist boven de sector nog niet is opgetrokken. Het is vooralsnog onduidelijk wie in de sector tot de winnaars en wie tot de verliezers zal behoren. Daarom kan de sector tot nader order alleen maar speculatief ingestelde beleggers aanspreken.

Welke lessen moeten we nog leren over een elektrisch voertuig?

Tegen 2030 zullen elektrische voertuigen mogelijk een derde van de verkoop van nieuwe auto’s uitmaken. Welke lessen moeten we nog leren?

 1. Transformatie van steden
 2. Delen van ritten
 3. De kosten
 4. Integratie van Octopus
 5. Grid edge-technologieën

1. Transformatie van steden

Naarmate de verstedelijking toeneemt, tegen 2050 zullen er nog eens 2,5 miljard mensen extra in steden wonen, zullen steden en voorsteden ingrijpende veranderingen ondergaan om duurzame leefomstandigheden voor hun inwoners te creëren. Energie en mobiliteit zijn de twee pijlers van deze transformaties en beide zullen radicale aanpassingen vereisen om aan de demografische en economische groei te voldoen zonder toenemende congestie en vervuiling. De vraag is of beleidsmakers en bedrijfsleiders de geboden kansen kunnen benutten om de voordelen, zoals kostenefficiëntie, economische groei en ecologische voetafdruk, te maximaliseren.

De vierde industriële revolutie biedt een ongekende kans, ook voor de beleggers zoals we hieronder zullen zien. Naarmate elektrische voertuigen (EV) betaalbaarder worden, voorspellen sommigen dat ze tegen het einde van het huidige decennium dus een derde van de verkoop van nieuwe auto’s zullen uitmaken.

2. Delen van ritten

Het delen van ritten (sharing) blijft eveneens toenemen met schattingen dat deze tegen 2030 goed zullen zijn voor meer dan 25% van alle gereden kilometers wereldwijd, tegenover 4% nu. Deze veranderingen zijn slechts de eerste signalen van wat komen gaat, aangezien we binnenkort zullen meemaken dat autonome voertuigen (AV) en commerciële wagenparken bestaande uit elektrische voertuigen geïntegreerd zullen worden als onderdelen van ons dagelijks leven.

3. De kosten

In de toekomst zullen AV’s ook aanzienlijk minder kosten per kilometer dan voertuigen met een interne verbrandingsmotor voor persoonlijk gebruik. Het kan gaan om een vermindering met wel 40% en zouden ook congestie en verkeersincidenten kunnen helpen verminderen.

4. Integratie van Octopus

In Hong Kong stimuleert de lokale overheid ontwikkelaars van EV-infrastructuur door hen in staat te stellen Octopus te integreren, een populair slim betalingssysteem dat ook wordt gebruikt voor toegang tot het openbaar vervoer. Dit geeft EV-rijders een gemakkelijke en vertrouwde manier om energie te kopen en is bedoeld om meer mensen aan te moedigen om met EV’s te rijden door de beschikbaarheid van een netwerk van openbare laadstations te garanderen.

5. Grid edge-technologieën

De infrastructuur moet worden ingezet in combinatie met zogenaamde grid edge-technologieën, zoals gedecentraliseerde opwekking, opslag en slimme gebouwen. Denk daarbij ook aan de integratie in slimme netwerken en tegelijkertijd ook aan digitale end-to-end klantervaringen.

Dit zal de voordelen van grid edge-technologieën vergroten: meer betrouwbaarheid, veerkracht, efficiëntie, vermindering van de CO2-uitstoot en het creëren van nieuwe diensten voor klanten gecombineerd met de creatie van nieuwe banen. Maar ook voor de beleggers liggen er grote kansen weggelegd op de markt voor EV’s.

De situatie op de markt

Bent u op zoek naar de beste EV-aandelen om te kopen? Er valt met deze aandelen naar onze bescheiden mening nog veel geld te verdienen nu het lange proces van het vervangen van ICE-voertuigen (interne verbrandingsmotor) door hun elektrische tegenhangers (EV) stilaan op snelheid komt. De koersen van deze EV-aandelen kunnen exploderen zodra meer consumenten de nieuwe technologie omarmen en zich elektrische auto’s, vrachtwagens en SUV’s aanschaffen.

Een verschuiving naar EV’s zal onvermijdelijk plaatsvinden omdat de ICE-technologie verouderd is. Rond 1860 werd de eerste commercieel succesvolle verbrandingsmotor gemaakt door Étienne Lenoir. Dat is inmiddels meer dan 150 jaar geleden. Gedurende tientallen jaren reden de weggebruikers in benzine verslindende voertuigen omdat dit de norm was.

Overheden over de hele wereld willen nu dat hun burgers voertuigen met schone energie omarmen en dat om voor de hand liggende redenen. Elektrische voertuigen bestrijden klimaatverandering door de koolstofemissies te verminderen, zo luidt het argument.

Elektrische auto’s behouden hun waarde langer, vergen minder onderhoud en kosten minder geld om op te laden. De EV-explosie is nog maar net begonnen en er zijn veel nieuwe, opwindende bedrijven die marktaandeel zullen veroveren van oudere autofabrikanten zoals Ford, General Motors en Toyota.

In de toekomst zullen regeringen wetten goedkeuren om de weggebruikers te dwingen voor elektrische voertuigen te kiezen. Zo zullen elektrische autofabrikanten enorme inkomsten genereren en hun aandelenkoersen zien stijgen. De EV-verkopen zullen dit decennium waarschijnlijk omhoogschieten. We bevinden ons momenteel in de vroege stadia van de EV-boom.

Drie factoren die de verkoop van een elektrisch voertuig afremmen

 1. Hoge initiële kosten van elektrische voertuigen
 2. Beperkte toegang tot laadinfrastructuur
 3. Zorgen over EV-bereik

De verkoop van elektrische voertuigen neemt toe, maar de overgang naar schoner vervoer gaat misschien niet snel genoeg om de klimaatdoelstellingen te halen. Elektrische voertuigen (EV) zijn een belangrijk onderdeel van de inspanningen om de transportsector koolstofarm te maken. Deze elektrische voertuigen zijn stil, relatief goedkoop in gebruik en vriendelijk voor het milieu. Er is echter een aantal factoren waar een remmend effect van uitgaat.

De jaarlijkse wereldwijde verkoop van elektrische voertuigen zou in 2022 circa 10,6 miljoen kunnen bereiken en dat is een minder forse stijging dan door optimisten was verwacht. Dat wil niet zeggen dat de verkopen niet stijgen. In de eerste helft van 2022 werden wereldwijd ongeveer 4,3 miljoen nieuwe batterij aangedreven EV’s (BEV’s) en plug-in hybride elektrische voertuigen (PHEV’s) verkocht.

Beleidsmakers in verschillende economieën hebben data vastgesteld om de verkoop van benzine- en dieselauto’s geleidelijk af te schaffen. Een EU-breed verbod op de verkoop van deze auto’s zal in 2035 van kracht worden, terwijl het VK zijn eigen uitfaseringsdatum heeft vervroegd naar 2030 vanaf 2035. China streeft naar 40% van de verkochte voertuigen in het land om in 2030 elektrisch te zijn.

Naarmate de wereld op weg is naar strengere emissiedoelstellingen, zijn er vragen of de wereldwijde omschakeling naar EV’s snel genoeg en op een voldoende grote schaal gebeurt. Maar wat houdt de verkoop van EV’s tegen? Dit zijn de drie belangrijkste redenen waarom mensen terughoudend zijn om over te stappen van fossiele brandstof naar batterijstroom.

1. Hoge initiële kosten van elektrische voertuigen

Hoewel elektrische auto’s vaak veel goedkoper zijn in het gebruik – tot wel de helft van de kosten per kilometer – dan vergelijkbare benzine- of dieselvoertuigen, zijn ze over het algemeen ook duurder in aanschaf.

De kosten van het opladen van een elektrisch voertuig zijn afhankelijk van waar, wanneer en hoe het wordt gedaan. EV-bezitters met oplaadfaciliteiten in huis kunnen profiteren van goedkopere stroomtarieven, vooral tijdens de daluren.

De kosten stijgen aanzienlijk wanneer chauffeurs openbare opladers gebruiken. Snelle of ultrasnelle laders kunnen de kosten per kilometer dicht bij of boven de bedrijfskosten voor benzine- of dieselauto’s brengen.

De Russische invasie van Oekraïne heeft de energiemarkten in beroering gebracht, waardoor de kosten van elektriciteit die nodig zijn om een ​​EV te laten draaien zijn gestegen, hoewel de pompprijzen voor olie en diesel natuurlijk ook (flink) zijn gestegen.

Maar de kosten van het kopen van een elektrische auto kunnen ook een barrière vormen, vooral wanneer de inflatie op veel plaatsen hoog is en de stijgende rente de kosten voor het lenen van een nieuwe auto verhoogt.

De kosten van elektrische voertuigen verschillen aanzienlijk van regio tot regio en elk land heeft zijn eigen subsidies, belastingen en stimulansen. In alle delen van de wereld zijn nieuwe EV’s momenteel echter nog steeds duurder dan hun benzine- of dieselequivalenten, zo blijkt uit een onderzoek van het Nickel Institute.

2. Beperkte toegang tot laadinfrastructuur

Een gebrek aan openbare oplaadinfrastructuur is de belangrijkste belemmering voor de wereldwijde acceptatie van elektrische voertuigen, volgens een recent onderzoek van professionele dienstverlener EY.

Het belangrijkste obstakel voor de introductie van elektrische voertuigen is een gebrek aan oplaadinfrastructuur. Meer dan een derde van de respondenten noemde onvoldoende toegang tot oplaadpunten in de omgeving als de belangrijkste reden om niet over te stappen op een elektrische auto. Dit vervangt de zorgen over het hoge prijskaartje van een elektrisch voertuig, dat voorheen de grootste barrière was voor adoptie.

Terwijl thuisladen een optie is voor mensen die in woningen met garages of parkeerplaatsen wonen, maar niet voor diegenen die zonder parkeergelegenheid op eigen terrein zijn aangewezen op werkplek- of openbare oplaadfaciliteiten, die ongelijk verdeeld zijn en een kostbare optie kunnen zijn. Uit de RAC-enquête in het VK bleek dat ongeveer een derde van de Britse automobilisten thuis geen enkele manier heeft om een ​​elektrisch voertuig op te laden.

De meeste eigenaren van elektrische voertuigen laden hun voertuigen wel thuis of op hun werkplek op, maar het aantal beschikbare openbare oplaadpunten steeg in 2021 met 40%. Wereldwijd waren er in 2021 ongeveer 1,8 miljoen beschikbaar, waaronder ongeveer 600.000 snelle laadpunten.

3. Zorgen over EV-bereik

Bereikangst – zorgen over de afstand die een EV kan afleggen na één enkele oplading – is een andere belangrijke belemmering voor de adoptie van elektrische voertuigen.

Volgens de EY-enquête zegt dat ongeveer een derde van de automobilisten van over de hele wereld zich zorgen maken over het rijden van lange afstanden in elektrisch aangedreven auto’s.

De actieradius van een EV hangt grotendeels af van de batterijcapaciteit en motorefficiëntie, maar kan ook worden beïnvloed door factoren zoals het weer, de rijsnelheid en of het voertuig op stadswegen of een open snelweg rijdt.

Vergeleken met de afstand die een voertuig met een verbrandingsmotor kan afleggen op een volle tank, hebben EV’s nog een lange weg te gaan om het gat te dichten, hoewel het bereik van EV’s toeneemt.

Welke weg naar een elektrisch voertuig moet nog afgelegd worden?

Batterijtechnologie speelt een steeds belangrijkere rol bij het koolstofarm maken van transport en in andere delen van de energietransitie.

Het World Economic Forum heeft 42 fabrikanten, grondstoffenproducenten en andere organisaties samengebracht als onderdeel van de Global Battery Alliance, die tot doel heeft leidende principes vast te stellen voor een duurzame batterijtoeleveringsketen tegen 2030.

Pogingen om een ​​duurzame batterij-industrie op te zetten, zouden de uitstoot van broeikasgassen door batterijen tegen het einde van het decennium kunnen halveren. Succes hier berust volgens de Alliance op het opzetten van een gecoördineerde, gerichte en gedurfde samenwerking tussen de publieke en private sector.

Hoe kan de weg naar een grote EV-toekomst veilig worden gesteld?

Over de hele wereld stimuleren regeringen de verschuiving van auto’s op fossiele brandstoffen naar elektrische voertuigen. Maar verschillende problemen vormen nog steeds obstakels voor de wijdverbreide acceptatie van EV’s.

Eind 2021 kondigde Duitsland aan dat de verkoop van nieuwe voertuigen met een verbrandingsmotor (ICE) in 2030 zou stop gezet worden. Deze stap verraste de sector niet. Dit ondanks het feit dat het land een van de grootste ICE-vloten ter wereld heeft. En bovendien de thuisbasis is van traditionele merken zoals Mercedes-Benz, Audi en Porsche. Met meer dan 40 landen die beloofden om ICE-voertuigen vóór 2050 uit te faseren, deed Duitsland mee aan de internationale race om de uitstoot te verminderen en het transport te elektrificeren.

Wereldwijd groeide de verkoop van elektrische voertuigen (EV’s) in 2021 in totaal met 80%. Bedrijven als Toyota en Volkswagen kondigden $ 170 miljard aan investeringen in elektrificatie aan. EV’s elimineren uitlaatemissies en pakken een deel van de CO2-uitstoot door de transportsector aan. Bovendien bieden EV’s flexibiliteit aan het net terwijl we overstappen op een groter aandeel van de levering van hernieuwbare energie (RE).

Ondanks deze wereldwijde druk waren EV’s in 2021 echter slechts goed voor 7,2% van de wereldwijde autoverkopen. De revolutie van een elektrisch voertuig heeft dus nog een lange weg te gaan.

Uitdagingen voor de wijdverbreide adoptie van een elektrisch voertuig

Kapitaalkosten zijn altijd een belangrijke factor geweest bij de aankoop van een EV, waarbij 63% van de consumenten van mening is dat een EV hun budget te boven gaat. Met de dalende kosten van batterijen en de kostenpariteit tussen EV’s en ICE-voertuigen die tegen 2026 moeten worden bereikt, verschuift de aandacht echter naar de uitdaging om de noodzakelijke infrastructuur en levering van grondstoffen op te schalen om de massale acceptatie van EV’s mogelijk te maken.

4 problemen waar een elektronisch voertuig mee wordt geconfronteerd

 1. Ontoereikende laadinfrastructuur
 2. Risico op overbelasting van het net
 3. Elektriciteitsnetten stoten nog steeds te veel CO2 uit
 4. Eindige kritische mineralen en zeldzame aardmetalen

1. Ontoereikende laadinfrastructuur

In vergelijking met traditionele benzinestations zijn laadstations moeilijker te vinden, normaal gesproken beperkt door investeringskosten en moeilijke infrastructuurontwikkeling. De installatiekosten – van $ 2.500 voor een langzamere lader tot $ 35.800 voor een snellader – plus diverse kosten, zoals vergunningen en voorschriften, hebben laadstations tot een dure investering gemaakt.

Bovendien brengt het opladen van een EV, thuis of op het werk, zijn eigen uitdagingen met zich mee, zoals het omgaan met appartementsgebouwen met meerdere eigenaars, het beheer van de netaansluiting en de beschikbaarheid van laadpunten. Dit resulteert in een kleiner netwerk van functionele laadpalen en heeft consumenten afgeschrikt om over te stappen op EV’s.

2. Risico op overbelasting van het net

Elektriciteitsnetten staan ​​al onder druk omdat we te maken hebben met de uitdaging van een meer intermitterende energievoorziening. Toenemende acceptatie van EV’s verhoogt de elektriciteitsbelasting, waardoor nieuwe investeringen in netwerkinfrastructuur nodig zijn om aan deze toegenomen vraag te voldoen.

Voorspellen wanneer en waar deze stroom nodig is, is een andere uitdaging voor nutsbedrijven en stroomgeneratoren terwijl ze worstelen om de snelgroeiende EV-markt te begrijpen. Er is echter een lager risico op overbelasting van het net als EV’s zouden worden opgeladen tijdens de daluren, dat wil zeggen ’s avonds laat of’ s morgens vroeg.

3. Elektriciteitsnetten stoten nog steeds te veel CO2 uit

De huidige elektriciteitsnetten, met hun grote afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, verminderen de effectiviteit van EV’s als een manier voor bedrijven en consumenten om hun uitstoot te verminderen. Daarom is het cruciaal om het net zoveel mogelijk koolstofarm te maken om kopers ervan te overtuigen dat hun overstap naar een EV de moeite waard is en de CO2-uitstoot vermindert.

4. Eindige kritische mineralen en zeldzame aardmetalen

EV’s gebruiken ongeveer zes keer meer minerale inputs dan ICE-voertuigen. De voorspelling van het IEA van 70 miljoen EV’s op de weg tegen 2040 zal gepaard gaan met een 30-voudige toename van de vraag naar mineralen.

Er is geen tekort aan deze hulpbronnen ondergronds, maar eerder de zorg of ze duurzaam zullen worden gewonnen, in overeenstemming met governance op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen, en op tijd om aan de vraag te voldoen. Er wordt verwacht dat er een tekort aan nikkel zal zijn, maar ook een gebrek aan beschikbaarheid van lithium.

Dit aanbodtekort kan er ook toe leiden dat fabrikanten minerale inputs van lagere kwaliteit gebruiken, wat de batterijprestaties nadelig beïnvloedt.

Vooruitgang in technologie kan deze uitdagingen helpen verminderen

Technologie zal een belangrijke rol spelen bij het mogelijk maken van laad- en netwerkinfrastructuur en het in stand houden van een constante toevoer van kritieke mineralen om de wijdverbreide acceptatie van EV’s tegen betaalbare kosten te ondersteunen.

Hoe kan de evolutie van een elektrisch voertuig in een stroomversnelling gebracht worden?

 1. Slim en flexibel opladen
 2. Slim energiebeheer voor effectief beheer van de EV-lading
 3. Batterijmonitoring, analyse en recycling

1. Slim en flexibel opladen

Auto’s staan ​​normaal 95% van de tijd stil. Slimme en flexibele laadtechnologie maakt gebruik van ongebruikte stroom van auto-accu’s. Dit om in tijden van piekvraag extra stroom aan het net te leveren. Maar ook om in sommige gevallen gewoon intelligent te pauzeren of het laadvermogen te verminderen. Omgekeerd stelt het consumenten in staat om tijdens de daluren op te laden tegen een derde of minder van de laadprijs tijdens de piekuren, waardoor de netcongestie tijdens de piekuren en de kosten voor de consument worden verminderd.

Plotselinge pieken in de vraag naar elektriciteit kunnen voorkomen worden. Denk bijvoorbeeld aan het inplannen van het laden op basis van stroombeperkingen, prijs en prioriteit. Maar ook door ongebruikte stroom terug te verkopen aan het net. De technologie stelt het netwerk ook in staat om de capaciteit te vergroten, te voldoen aan de toegenomen vraag van elektrische voertuigen tegen lagere kosten voor de consument, stress op het netsysteem te verminderen en stijgingen van de energieprijzen te voorkomen.

2. Slim energiebeheer voor effectief beheer van de EV-lading

Energiebeheersystemen orkestreren de opwekkingsmiddelen (zoals zonne- of windenergie-installaties) en vraagactiva (zoals EV-opladers, verwarmings- en koelsystemen en verlichting) van een energiesysteem op een geïntegreerd digitaal platform. Dit maakt realtime monitoring van de gezondheid en prestaties van activa mogelijk. Deze monitoring gebeurt via Internet of Things (IoT)-connectiviteit en AI-gestuurde algoritmen. Deze maximaliseren op hun beurt het verbruik van hernieuwbare energie. Hierdoor worden de operationele kosten en systeeminvesteringen verlaagd.

Het maakt het ook mogelijk om EV en stationaire opslag samen te optimaliseren met andere activa die op het net zijn aangesloten. Hierdoor worden extra netstabiliteitsdiensten geboden die compatibel zijn met lokale hernieuwbare energiebronnen. Dit om de belasting in evenwicht te brengen en een stabiele energievoorziening en stabiele marktprijzen te garanderen.

3. Batterijmonitoring, analyse en recycling

AIoT-compatibele batterijbewaking en –analyse voor EV’s en stationaire opslag maakt voorspellend onderhoud en gebruiksoptimalisatie mogelijk. Dit onderhoud en deze optimalisatie kunnen de levensduur van de batterij verlengen. Hierdoor wordt de behoefte aan nieuwe batterijen en de druk in de toeleveringsketen verminderd.

Bovendien kunnen gegevens betere beslissingen ondersteunen over wanneer batterijen opnieuw moeten worden gebruikt of gerecycled. Ook kunnen individuele cellen worden geïdentificeerd die beschadigd zijn (in plaats van het hele batterijpakket te vernietigen). Hierdoor wordt het recyclen van lithium-ionbatterijen vereenvoudigd en geoptimaliseerd.

De weg vooruit ligt wijd open

De overgang naar elektrische voertuigen is in volle gang. Deze overgang is aangewakkerd door toenemende milieuproblemen, overheidswetgeving en financiële prikkels. De uitdagingen die verbonden zijn aan deze verschuiving worden ook groter. Gelukkig stelt de technologie ons in staat om veel uitdagingen het hoofd te bieden. Dit door de al beschikbare hardware-, productie- en supply chain-oplossingen.

Slimme laadtechnologie verbetert de laadinfrastructuur en de klantervaring. Slim energiebeheer verbetert het beheer van elektrische voertuigen en stationaire belasting. Ook vermindert het het risico op overbelasting van het net. Bovendien maakt het een groter verbruik van hernieuwbare energie mogelijk.

Batterijmonitoring, -analyse en -recycling verminderen aanbodtekorten. deze worden geconfronteerd met de stijgende vraag naar de benodigde batterijmineralen door de levensduur en herbruikbaarheid te verlengen. Met het wereldwijde streven om de uitstoot te verminderen, zullen meer landen volgen bij het verbieden van de verkoop van voertuigen met verbrandingsmotor. Dit in combinatie met technologieën die de elektrificatie van transport versnellen.

Wetende dat het verbod al in 2030 kan worden afgedwongen, blijft de vraag in de lucht hangen. Zijn alle bedrijven, districten en steden klaar om in dit decennium over te stappen op EV’s? Het antwoord op deze vraag is uiteraard belangrijk voor onderstaande bedrijven die een toonaangevende rol spelen in de overstap van wagens met klassiek aangedreven motoren naar EV’s.

Welke zijn de belangrijkste en de veiligste EV-aandelen?

Steeds meer landen voeren beleid uit om klimaatverandering te bestrijden, maar elektrische voertuigen (EV’s) beginnen pas een mainstream keuze te worden voor consumenten.

Vanaf medio 2022 was bijvoorbeeld slechts 5% van de Amerikaanse autoverkopen EV’s. Volgens een recent Climate Action Tracker-rapport zouden elektrische voertuigen tegen 2030 circa 75% tot 95% van de autoverkopen moeten uitmaken om de opwarming van de aarde te beperken.

Schattingen als deze suggereren dat de wereldwijde EV-markt een enorm groeipotentieel heeft. Auto’s die worden aangedreven door koolstof-emitterende brandstoffen zullen nog geruime tijd een groot deel van de markt blijven, en de meeste grote autofabrikanten doen al mee aan de EV-revolutie. Maar pure-play EV-aandelen hebben nog steeds een grote impact op de markten.

Hieronder een lijstje met de belangrijkste EV-aandelen die momenteel op de markt te koop zijn. Deze aandelen zien een enorme vraag naar hun producten, van autofabrikanten tot elektrische laadstation bedrijven. Als een extra bonus, dit tegen de achtergrond van de sterk gedaalde beurskoersen worden veel van deze aandelen verhandeld met een korting van 25% tot 75% ten opzichte van hun hoogste punt ooit. Inderdaad, de EV-bedrijven hebben het op de beurs niet zo goed gedaan.

Hoe veilig zijn deze bedrijven? Hierbij wordt gebruikgemaakt van de Altman Z-score. Wat is die Altman Z-score? De score is het resultaat van een kredietwaardigheidstest die de kans op faillissement van een beursgenoteerd productiebedrijf meet.

Het is een formule om te bepalen of een bedrijf, meestal in de maakindustrie, kans maakt om failliet te gaan. De formule houdt rekening met winstgevendheid, hefboomwerking, liquiditeit, solvabiliteit en andere ratio’s. Een Altman Z-score dicht bij 0 suggereert dat een bedrijf op weg is naar faillissement, terwijl een score dichter bij 3 suggereert dat een bedrijf zich in een solide financiële positie bevindt.

1. Tesla Inc (TSLA)

Wanneer er over een elektrisch voertuig wordt gepraat, zal menig persoon aan Tesla denken. Dit is de grootste autofabrikant van elektrische voertuigen op aarde, gemeten naar marktkapitalisatie, met een omzet van meer dan $ 67 miljard in de afgelopen vier kwartalen. Analisten verwachten een omzetgroei van 41% in de komende 12 maanden.

Tesla verkocht in 2021 meer dan 935.000 auto’s, een stijging van 87% ten opzichte van de verkoop in 2020. Maar TSLA produceert niet alleen auto’s – het bedrijf biedt een scala aan producten, waaronder zonnepanelen en batterijen voor energieopslag in huis.

Merk op dat Tesla het enige winstgevende bedrijf op deze lijst is, met een winst per aandeel (EPS) van $ 4,90 in 2021. Analisten verwachten een stijging van de winst per aandeel van 35% in 2022.

Tesla heeft een Altman Z-score van 1,92. Hoe hoger de score, hoe beter. Een score van minder dan 1,8 wordt als slecht beschouwd en Tesla heeft een van de hoogste scores op de lijst.

Elektrisch voertuig Tesla

2. NIO Inc. (NIO)

In 2014 is de Chinese EV-startup NIO opgericht, die sindsdien de financiële markten in zijn ban heeft gehouden. Het is verre van de grootste EV-speler in China – die titel gaat naar BYD – en de omzet van het bedrijf blijft achter bij de Chinese activiteiten van Tesla.

De aantrekkingskracht van NIO berust op het feit dat analisten verwachtten dat het bedrijf de omzet volgend jaar in bijna het dubbele tempo van Tesla zou zien groeien, met een verwachte omzetgroei over 12 maanden met 75%. In 2021 verkocht NIO meer dan 91.429 voertuigen, 109% meer dan in 2020.

De lagere Altman-Z score komt overeen met een Morningstar Financial Health Grade van “C”. Alle aandelen op de lijst met lagere Z-scores dan Tesla krijgen van Morningstar een “C”. Wat betekent dat ze niet zo veilig zijn.

3. Li Auto Inc. (LI)

Een andere snelgroeiende Chinese EV-automaker is Li Auto, met een reeks hoogwaardige luxe SUV-modellen. De omzet van het bedrijf zal naar verwachting in de komende 12 maanden met bijna 84% groeien en de jaarlijkse omzet van $ 5 miljard overschrijden. In 2021 werden meer dan 90.491 Li-voertuigen verkocht, een stijging van 177% ten opzichte van 2020.

De Altman Z-score laat zien dat het bedrijf in redelijke financiële gezondheid verkeert voor een nieuw bedrijf dat nog steeds niet winstgevend is. Analisten verwachten dat het bedrijf tegen 2023 een positieve jaarlijkse winst per aandeel kan genereren.

Li was een van de beter presterende EV-aandelen in de eerste helft van 2022, maar in de tweede helft van het jaar is de koers fors gedaald.

4. XPeng Inc. (XPEV)

De Chinese EV-autofabrikant XPeng, opgericht in 2015, richt zich op consumenten uit de middenklasse in het midden- tot hoogste segment van de markt. Het bedrijf verkocht in 2021 circa 98.155 EV’s, een stijging van 263% ten opzichte van het voorgaande jaar. De omzet zal volgend jaar naar verwachting met 72,5% groeien.

De Altman Z-score wijst in de richting van redelijke financiële gezondheid, maar analisten verwachten niet dat het bedrijf binnen de komende twee jaar winstgevend zal zijn. In de loop van 2022 is de koers van dit aandeel als een pudding in elkaar gezakt. We zeiden het hierboven al, 2022 was geen goed jaar voor de sector van de EV’s.

5. ChargePoint Holdings (CHPT)

ChargePoint biedt laadinfrastructuur voor elektrische auto’s in de VS en Europa. Het bedrijf biedt ook hardware aan voor thuis en voor commercieel opladen. Analisten verwachten dat CHPT de verkoop volgend jaar met meer dan 55% zal verhogen. Het bedrijf heeft een redelijke Altman Z-score en de financiële gezondheid mag dus bevredigend worden genoemd. De koers van dit aandeel stabiliseerde in het grootste deel van 2022.

6. Proterra Inc. (PTRA)

Proterra produceert ook een elektrisch voertuig, namelijk elektrische bussen. Maar ook EV-componenten zoals aandrijflijnen en batterijen voor zware voertuigen. Er zijn meer dan 900 Proterra-transitbussen op de weg en het bedrijf heeft regelingen voor het leveren van batterijen aan andere EV-fabrikanten.

PTRA haalt het grootste deel van zijn omzet uit de VS. De omzet zal naar verwachting volgend jaar met 76% groeien, maar analisten verwachten de komende jaren geen positieve jaarlijkse winst per aandeel. Dat vertaalt zich in een lage Altman Z-score en in een beurskoers die flink is gedaald.

7. Rivian Automotive, Inc. (RIVN)

Rivian Automotive was een van de populairste beursintroducties van 2021, maar deze nieuwkomer blijft voorlopig hangen in de opstartmodus. Rivian richt zich op de lancering van een elektrisch voertuig, namelijk elektrische pick-up- en SUV-modellen en zal ook elektrische bestelwagens aan Amazon leveren.

Het bedrijf leverde in 2021 circa 920 voertuigen af, hoewel de klantenorders eind 2021 op 71.000 stonden. Dit verklaart de sterke omzetgroei die in 2022 en daarna wordt verwacht. Analisten verwachten dat de omzet tegen het einde van 2023 $ 6 miljard zal bereiken. Winstgevendheid zal naar verwachting pas over een aantal jaren komen.

De financiële gezondheid van Rivian wordt door Morningstar beoordeeld met een “C”, wat overeenkomt met een zwakke Altman Z-score. De aandelenkoers is fors gedaald, maar lijkt zich op lage niveaus te stabiliseren.

8. Lucid Group, Inc. (LCID)

Lucid Group was eveneens een gloeiend hete 2021 EV IPO. Dit bedrijf heeft zich stevig gepositioneerd in de high-end luxe voertuigmarkt. Lucid leverde 125 eenheden in 2021 en verwacht in 2022 12.000 tot 14.000 te leveren. Analisten verwachten dat de omzet van LCID in 2022 met meer dan 150% zal groeien. Tegen het einde van 2023 verwachten analisten een omzet in de regio van $ 3,5 miljard.

De financiële gezondheid is vergelijkbaar met de meeste andere bedrijven op de lijst. Er wordt verwacht dat het bedrijf de komende jaren niet winstgevend zal zijn. De aandelenkoers is fors gedaald en daarmee is Lucid binnen zijn sector zeker geen uitzondering.

9. Wallbox N.V. (WBX)

Wallbox is een Spaans bedrijf dat EV-laadstations voor thuis produceert en verkoopt, evenals openbare EV-laadstations. Sommige units kunnen worden gebruikt bij stroomuitval of om zowel het huis als voertuigen van stroom te voorzien. Ze verkochten 51.000 opladers in het eerste kwartaal van 2022, een stijging van 180% ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

De omzet zal naar verwachting verdubbelen in 2022 en groeien tot bijna $ 400 miljoen in 2023. Die prognose heeft echter de koers niet kunnen ondersteunen. In 2022 werd die ongeveer in 4 gekapt.

10. Blink Charging Co. (BLNK)

Blink bezit en exploiteert een netwerk van laadstations voor elektrische voertuigen in de VS, Europa en het Midden-Oosten. Het heeft 3.174 laadstations verkocht of gecontracteerd in het eerste kwartaal van 2022, het dubbele van het aantal verkocht of gecontracteerde in het eerste kwartaal van 2021.

Analisten verwachten dat de omzet van BLNK in 2022 $ 45 miljoen en in 2023 $ 74 miljoen zal bedragen. Het bedrijf heeft de hoogste Altman Z-score op de lijst en een financiële beoordeling van “B” van Morningstar. Het enige andere aandeel met een “B”-rating op deze lijst is Tesla, de anderen hebben de rating “C”. Op de beurs heeft dit aandeel geen potten gebroken, maar de koers stabiliseerde in de tweede helft van 2022.

11. BYD (BYDDY)

BYD is momenteel de grootste Chinese EV-maker. Het maakt EV’s, plug-in hybrides, maar ook elektrische bussen en zwaar materieel. Het is ook een grote fabrikant van EV-batterijen.

BYD is winstgevend, met een sterke groei in 2022 na een matig 2021 toen de kapitaaluitgaven stegen om de voortdurende expansie van het bedrijf aan te drijven.

BYD verkocht in september 201.259 nieuwe energievoertuigen, de zevende maand op rij met een recordverkoop. Dat was 183% meer dan een jaar eerder en 15% meer dan in augustus. Van de 200.793 door BYD verkochte wagens waren er 94.941 puur elektrische voertuigen, of BEV’s, en 106.032 plug-in hybrides.

12. Workhorse (WKHS)

Workhorse opereert in een vrij unieke niche van de EV-sector. Het produceert een elektrisch voertuig, namelijk elektrische bestelwagens. Maar ook drones. Het bedrijf is gespecialiseerd in last-minute bezorgdiensten. Dit bedrijfsmodel klinkt als een goed model, maar toch slaagt het bedrijf er niet in om van de grond te komen. De overlevingskansen van het bedrijf staan op losse schroeven en dat blijkt ook uit de evolutie van de beurskoers.

Workhorse staat beter bekend om het bloeden van geld en het terugroepen van voertuigen. In november 2021 rapporteerde het aanzienlijke verliezen en inkomstendalingen nadat het zijn C-100-vrachtwagens moest terugroepen vanwege veiligheidsproblemen. Hoewel het bedrijf beloofde de voertuigen opnieuw te ontwerpen, stond het voor een zeer moeilijke weg om het verloren terrein goed te maken en zijn beschadigde reputatie te herstellen.

13. Lordstown Motors Corp. (NASDAQ:RIDE)

Lordstown Motors Corp. is een in Lordstown, Ohio gevestigde ontwerper en fabrikant van elektrische voertuigen. Het bedrijf heeft een productiecapaciteit van 400.000 voertuigen per jaar op zijn 6,2 miljoen vierkante meter grote productiefaciliteit.

De Endurance Pickup is een volledig elektrisch voertuig en het vlaggenschipmodel van het EV-bedrijf. Sommige experts zijn van mening dat investeren in Lordstown Motors Corp. op dit moment hetzelfde is als investeren in Tesla ongeveer tien jaar geleden. Iets wat uiteraard nog bewezen moet worden. Op de beurs blijft de koers van Lordstown Motors zoeken naar een bodem.

14. Fisker (FSR)

Fisker Inc. is een in Manhattan Beach, Californië gevestigde ontwerper en fabrikant van een elektrisch voertuig. Namelijk de volledig elektrische SUV’s. Sommige analisten geloven in het aandeel omdat de Fisker Ocean SUV de consumenten geavanceerde technologie biedt tegen een betaalbare prijs.

Fisker besteedt de productie uit via overeenkomsten met gerenommeerde bedrijven. De Fisker Ocean SUV zal bijvoorbeeld worden geproduceerd door Magna International Inc. (NYSE:MGA), de vierde grootste leverancier van onderdelen in de auto-industrie. Op de beurs is de koers van Fisker nog steeds op zoek naar een nieuw evenwicht.

15. Nikola (NASDAQ:NKLA)

Dit bedrijf wil een topspeler worden in de snelgroeiende elektrische zware vrachtwagenindustrie. Dit blijkt echter geenszins uit de evolutie van de beurskoers. Zelfs na het rapporteren van relatief sterke resultaten over het tweede kwartaal en de federale prikkels voor de aankoop van elektrische vrachtwagens als onderdeel van de Inflation Reduction Act, is voor de NKLA-aandelen niet veel veranderd. De beleggers verwachten een aartsmoeilijke weg voor Nikola bij zijn inspanningen om de productie- en leveringsvolumes voor zijn batterij-elektrische en brandstofceltrucks op te voeren.

Het aandeel liet een opmerkelijke operationele verbetering zien in de eerste helft van het jaar. Desondanks is er nog genoeg te doen om om een leidende speler te worden op de markt voor klasse 8 vrachtwagens. Het is gepositioneerd in een omgeving met een sterke vraag waar de acceptatie van commerciële EV’s snel toeneemt, maar of het kan profiteren van de rugwind, blijft een groot vraagteken.

16. ElectraMeccanica (NASDAQ:SOLO)

ElectraMeccanica is een in Vancouver gevestigd autobedrijf dat driewielige EV’s met één zitplaats wil commercialiseren. Analisten zijn sceptisch over het succes van het product op lange termijn. Dit komt tot uiting in de prestaties van de SOLO-aandelen in de afgelopen jaren.

Het is een van de goedkopere EV’s is die er zijn. Echter is het moeilijk in te zien hoe mensen dit vreemd uitziende product op grote schaal zouden willen besturen. Vierwielige auto’s zijn alomtegenwoordig op de markt, maar SOLO hoopt dat te veranderen. Zij willen zijn niche veroveren met de driewielige aanpak. Dat betekent dat het niet alleen kopers moet overtuigen om een van zijn EV’s te kopen, maar het moet kopen in een vorm die hen vreemd is. De kans dat dat op grote schaal gebeurt, is onwaarschijnlijk. Om het nog erger te maken, zijn de schuldniveaus aanzienlijk hoger dan een jaar geleden. Dit terwijl de kasequivalenten na het tweede kwartaal van 2020 met $ 74 miljoen zijn gedaald.

17. Hyzon Motors (NASDAQ:HYZN)

Dit bedrijf is een producent van brandstofcel-EV’s die het middelpunt is geweest van meerdere controverses. In 2021 werden de aandelen hard getroffen nadat een short seller rapport beweerde dat het bedrijf een schijnvertoning was. Hoewel het management het rapport snel weerlegde, resulteerden de beschuldigingen in verschillende rechtszaken en wogen ze op de bedrijfsprestaties.

Bijgevolg heeft HYZN haar eerder uitgegeven operationele richtlijnen ingetrokken, waardoor de financiële gegevens onbetrouwbaar zijn.

De raad van bestuur heeft externe consultants ingehuurd om te helpen bij het opnieuw beoordelen van de wereldwijde strategieën van het bedrijf. Omdat de vorige financiële gegevens en de geschetste strategie nietig waren, is het moeilijk om enige waarde toe te kennen gezien de afnemende kassaldi. Daarom moeten beleggers bestaande posities beter verkopen en de HYZN-aandelen maar vermijden.

18. Kandi (KNDI)

In 5 jaar tijd groeide de omzet van Kandi Technologies Group met 0,5% per jaar. Dat is geen erg hoog groeipercentage, terwijl het bedrijf bovendien ook geen winst maakt. We zouden graag het bewijs willen zien dat de toekomstige omzetgroei waarschijnlijk aanzienlijk sterker zal zijn voordat we te geïnteresseerd raken in de aandelen van Kandi Technologies Group.

Conclusie

De sector van de EV’s is nog maar pas in beweging gekomen en moet nog een grote afstand afleggen. Naarmate het project vordert, zullen de beleggers nieuwe kansen aangeboden krijgen. Het komt eropaan om die kansen te grijpen. Maar zelfs in het huidige vroege stadium kan het geen kwaad om enkele speculatieve EV-aandelen te volgen, om tijdig van de partij te zijn wanneer de EV zijn volle mogelijkheden ontplooit.

Niet alle elektrisch voertuig aandelen zullen in koers stijgen. Gebruik een bewezen succesvolle methode om te proberen het kaf van het koren te scheiden. Bijvoorbeeld de Trading Navigator Methode waarmee gebruik wordt gemaakt van het momentum effect, waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat je daarmee de markt kan verslaan. Of volg de gratis online training.

Ultieme Beleggersgids

Meer lezen over dit onderwerp? Wij hebben een handleiding geschreven over beleggen in elektrische voertuigen, die kunt u vinden in ons gratis e-book: Ultieme Beleggersgids.

~ Harm van Wijk

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.