Beleggen in de top 10 Metaverse aandelen van 2023

Metaverse

De Metaverse komt eraan. Facebook kondigde al aan de naam van het bedrijf te wijzigen in Meta Platforms. Het Metaverse concept geeft ons de mogelijkheid om elk universum te creëren dat we ons ooit hebben voorgesteld.

 

Een bedrijf als Immersed VR heeft al miljoenen aan investeringsdollars binnengehaald en werkt op verschillende terreinen samen met Facebook, Microsoft en Samsung. Renji Bijoy, de oprichter en CEO van Immersed VR stelt dat VR zonder meer een tool voor het verhogen van de levenskwaliteit zal worden.

 

De game World of Warcraft vormde in het begin van de jaren 2000 het toneel waarop miljoenen mensen zich konden uitleven. Er zijn in de loop van de jaren steeds meer gemeenschappen ontstaan rond games. Tegenwoordig is inloggen op Fortnite, chatten met vrienden via een consoleplatform en een game met hen spelen, vooral voor jongere generaties, een sociale ervaring.

 

Wat is de Metavers?

De Metaverse is overigens niet nieuw. Online communities bestaan al sinds het midden van de jaren 80 van vorige eeuw en groeiden in de jaren 90 verder uit via het concept van de chatrooms, AOL instant messenger en de eerste sociale media sites.

 

Of het nu in virtual reality (VR), augmented reality (AR) of gewoon op een scherm is, de belofte van de Metaverse is om een grotere overlap van ons digitale en fysieke leven mogelijk te maken en dat op alle mogelijke manieren.

 

Deze twee werelden zijn al met elkaar verweven, er is geen headset meer nodig: denk daarbij aan de Uber-app die je via locatiegegevens vertelt hoe ver je auto verwijderd is. Denk ook aan  hoe Netflix onderzoekt wat je eerder hebt bekeken om nieuwe suggesties te doen.

 

Via de LiDAR-scanner op nieuwere iPhones kan je een 3D-scan van de omgeving maken. In de kern is de Metaverse (ook bekend als “web3”) een evolutie van ons huidige internet.

 

“Je zult binnen 10 jaar je bril op hebben, maar het is gewoon een zonnebril die je ook in de Metaverse ervaringen aanlevert”, zegt John Riccitiello, CEO van Unity, maker van een video game engine die steeds vaker wordt gebruikt om meeslepende ervaringen op andere platforms te ontwikkelen.

 

“Je loopt langs een restaurant, je kijkt ernaar, de menukaart komt meteen tevoorschijn”. Voor Riccitiello is dit soort ervaringen het meest opwindende deel wat Metaverse zou kunnen betekenen voor onze relaties. Het idee dat we misschien het gevoel kunnen hebben dat we samen zijn terwijl we dat fysiek niet zijn, kan een heilzaam effect kunnen hebben.

 

Facebook is Meta Platforms geworden

Weinig bedrijven willen die narratieve verschuiving richting meta meer dan Facebook, nu dus Meta Platforms. Het sociale netwerk, dat eigenaar is van het VR-merk Oculus, claimt het voortouw te hebben genomen in de metawereld.

 

Facebook kondigde in de zomer van 2021 Horizons Workrooms aan (via het gebruik van zijn Oculus Quest) als alternatief voor de Zoom vergaderingen die voor veel werknemers tijdens de plandemie gemeengoed zijn geworden. Voorlopig lijkt het voor het grootste deel van de wereldwijde beroepsbevolking nog steeds een verre droom om een deel van een werkdag in de metaverse door te brengen.

 

Matthew Ball, auteur van het binnenkort te verschijnen boek The Metaverse: And How it Will Revolutionize Everything, legt het uit als volgt: “Als het fundamentele uitgangspunt van de Metaverse is dat we meer van onze tijd, arbeid, vrije tijd, rijkdom en bestaan in virtuele werelden zullen doorbrengen, hebben we daar een enorme hoeveelheid data voor nodig. Het belang van die data neemt uiteraard eveneens toe. Of met andere woorden: de risico’s op dataverlies worden groter.” Daar moet dus iets aan gedaan worden.

 

De visie

De aanhangers zijn er heilig van overtuigd dat de Metaverse voordelen heeft voor iedereen, dat het de toegang, kansen, sociale netwerken en geestelijke gezondheid kan uitbreiden op een nog ongekende schaal.

 

Hoewel zelfs zij moeten toegeven dat veel van het goede dat de Metaverse kan doen nog steeds speculatief is en afhankelijk is van een samenvloeiing van gebeurtenissen, van hardware implementatie tot ontwikkelingen van data infrastructuur en dat zonder een juiste timing te geven.

 

Het is nog altijd hoogst onduidelijk hoe en wanneer Metaverse ons dagelijks leven ingrijpend zal beïnvloeden. Of hoe de virtuele ruimte er daadwerkelijk zal uitzien. “Ik denk dat wanneer je in een virtuele ruimte bent, ze meestal kleiner en intiemer zal zijn. Maar ik geloof dat wanneer we deze virtuele wereld betreden, je een intiemere relatie via je avatar ontwikkelt met de mensen die je online ontmoet.”

 

“Ook al zit je achter een scherm of zit je achter een headset, je ziet nog steeds iemand in fysische vorm”. Tussen haakjes: een avatar is een plaatje dat als gebruikersafbeelding op het internet gehanteerd wordt, bijvoorbeeld op internetforums als Twitter of in chatprogramma’s als Windows Live Messenger.

 

Bij de sociale media worden regelmatig selfies gebruikt als avatar. Analisten zien de aanstaande verschuiving in technologieën als een kans om een meer inclusieve missie en doel vorm te geven. “Ik heb het gevoel dat we werken aan de drukpers van de toekomst”, zo luidt het, “en dit om een taal te behouden die binnenkort zal verdwijnen.

 

In een opname van een 3D-uitvoering en een echte 3D-video, kun je veel nuances zien: bijvoorbeeld hoe de tong beweegt en de tanden bewegen. We gaan een betere toekomst tegemoet en dat zal een betere toekomst zijn, mede dankzij de Metaverse, zo beweren de voorstanders.

 

Nvidia CEO Jensen Huang over de fusie van virtuele en fysieke werelden

Het is niet helemaal verwonderlijk dat een bedrijf dat miljarden dollars per jaar verdient met het maken van de chips die de hyperrealistische videogames van tegenwoordig aandrijven, een businessplan heeft dat is geïnspireerd op een science fiction roman.

 

Jensen Huang,  CEO van Nvidia, staat te trappelen om de metaverse te creëren. Wat Huang beschrijft als een virtuele wereld die een digitale tweeling van onze wereld is.

 

Huang citeert op zijn beurt Snow Crash van auteur Neal Stephenson, waarin gedeelde 3D-ruimten en virtueel verbeterde fysieke ruimtes voorkomen die verlengstukken zijn van het internet voor het oproepen van de idee van Metaverse.

 

Dit idee speelt al in enorm populaire online games zoals Fortnite en Minecraft, waar gebruikers à volonté ingebeelde virtuele werelden creëren. Bedrijven als Nvidia werken in ijltempo aan dergelijke concepten.

 

BMW werkt samen met Nvidia en gebruikt een virtuele digitale tweeling van een fabriek in Regensburg, Duitsland, om virtueel nieuwe workflows te plannen voordat de wijzigingen in realtime in hun fysieke fabriek worden geïmplementeerd. De Metaverse, zegt Huang, is waar we de toekomst zullen creëren en transformeren hoe ’s werelds grootste industrieën werken.

 

Wortels in de gaming sector

Vanuit hun wortels in de game industrie zijn Nvidia-chips nu een belangrijk onderdeel van veel van ’s werelds krachtigste computers, die AI, het ontdekken van medicijnen en de komende generatie van autonome voertuigen aandrijven.

 

Huang beschrijft de nieuwste versie van AI als ‘de moderne oerknal’. Hoe groot moet het transformatiepotentieel van AI ingeschat worden? AI is volgens de technologie een keerpunt voor de wereld.

 

De fundamentele technologie van de mens is gebaseerd op intelligentie, zonder ons verstand stonden we nergens. We zijn volgens Huang bezig met het automatiseren van intelligentie, zodat we die van onszelf kunnen uitbreiden.

 

Wat echt bijzonder is, is dat AI software inderdaad software is die zichzelf schrijft en het schrijft software die geen mens zou kunnen schrijven. Het is ongelooflijk complex en tegen die achtergrond een reuzestap vooruit.

 

En Huang gaat verder: we kunnen intelligentie automatiseren om met de snelheid van het licht te werken en dankzij het gebruik van supersnelle computers kunnen we intelligentie automatiseren en onmiddellijk wereldwijd uitbreiden.

 

Elk van de grote industrieën zal hierdoor een revolutie doormaken. Als je het over de smartphone hebt, heeft dit een volledige revolutie teweeggebracht in de telefoonindustrie. We staan op het punt hetzelfde te zien gebeuren met de landbouw, de voedselproductie, de gezondheidszorg, de productie, de logistiek, de klantenservice en het transport.

 

Deze industrieën zijn volgens Huang zo complex dat geen mens de software zou kunnen schrijven om ze te verbeteren. Maar eindelijk hebben we een stukje van deze nieuwe technologie, kunstmatige intelligentie genaamd, die die complexe software wel kan schrijven, zodat we ze kunnen automatiseren.

 

Het hele doel van het schrijven van software is om iets te automatiseren. Huang steekt zijn superlatieven niet onder stoelen of banken: we bevinden ons in deze nieuwe wereld waar we de komende 10 jaar de automatisering van de automatisering zullen zien.

 

Vertrekkend vanuit videogames steeds een stapje verder

Is het niet ironisch dat een bedrijf dat zijn wortels heeft in entertainment nu cruciale rekenkracht levert voor het ontdekken van medicijnen, voor fundamenteel onderzoek en voor het opnieuw uitvinden van productie?

 

Volgens Huang is dat helemaal niet het geval. Het is eigenlijk zelfs het tegenovergestelde. Nvidia is begonnen als een computerbedrijf. Het bleek net dat de eerste geweldige app van het bedrijf videogames waren.

 

Destijds was videogames nog een kleine markt en het management van het bedrijf veronderstelde terecht dat deze nieuwe industrie van videogames één van de grootste technologiesectoren ter wereld zou worden.

 

De voorwaarde is uiterst zeldzaam dat een markt tegelijkertijd groot en technologisch veeleisend is. Het is meestal zo dat de markten die echt krachtige computers nodig hebben erg klein zijn, of het nu gaat om klimaatsimulatie of het ontdekken van moleculair dynamische medicijnen.

 

De markten zijn zo klein dat de participanten op die markten zich geen grote investeringen kunnen veroorloven. Investeren in chips voor videogames was een van de beste strategische beslissingen die Nvidia ooit heeft genomen, want deze markt bleek een enorm potentieel met een grote technologische inspanning te combineren.

 

AI is een keerpunt voor de wereld om nieuwe markten te betreden

Waarom zijn aanbevelingsalgoritmen zo moeilijk en zo belangrijk? Aanbevelingssystemen zijn het belangrijkste AI systeem van onze tijd, de belangrijkste machine learning pijplijn in de wereld van vandaag.

 

Het is de motor voor zoeken, advertenties, online winkelen, muziek, boeken, films, door gebruikers gegenereerde inhoud, nieuws en ga zo maar door. Ze verwerken honderden terabytes aan gegevens en het gaat zelfs in de richting van petabytes (1.000 kB is een MB, 1.000 MB is een GB, 1.000 GB is een TB en 1.000 TB is een PB)

 

Maar er is tegenwoordig een levensgroot probleem en dat is het tekort aan halfgeleiders

Dat tekort treft heel wat sectoren, maar op de eerste plaats de autosector. Hoe heeft het chiptekort de auto-industrie beïnvloed? Een van de dynamieken die de COVID-maatregelen hebben blootgelegd, is de zwakte in de toeleveringsketens.

 

Toen de aanvoer van chips abrupt stopte vanwege de coronamaatregelen, was het herstelproces – of beter gezegd het herstartproces – veel gecompliceerder dan iemand zich had kunnen voorstellen.

 

Het is heel duidelijk dat de auto opnieuw moet worden ontworpen met in plaats van duizenden componenten een paar gecentraliseerde componenten. Wat een hele vooruitgang zou zijn, omdat je 4 dingen veel beter in de gaten kunt houden dan dat je 1.000 dingen in de gaten kunt houden of zelfs 10.000 dingen die van verschillende plaatsen komen. Op dat vlak kan meta een belangrijke rol spelen. Automatisering zal een begrip met een heel andere inhoud worden.

 

We gaan de automatisering van automatisering beleven.

Hoe zal AI de auto-industrie beïnvloeden? Huang meent het antwoord op die vraag te weten. De autosector zou hun auto’s niet langer als voertuigen beschouwen die ze produceren en verkopen, maar als een onderdeel van hun vloot dat onderhoudt vraagt.

 

Ze zouden softwarediensten kunnen leveren in de loop van de 15, 20 jaar dat deze auto’s op de weg zijn. Het businessmodel wordt dus getransformeerd. Hoe belangrijk is de komst en de aanpassing van de digitale tweelingen realiteit en virtuele wereld voor de productie, het bedrijfsleven en de samenleving als geheel?

 

In de toekomst zal de digitale wereld of de virtuele wereld duizenden keren groter zijn dan de fysieke wereld. Er komt een nieuw New York City, er komt een nieuw Shanghai. Elke fabriek en elk gebouw zal een digitale tweeling hebben die de fysieke versie ervan simuleert en volgt. Altijd.

Op die manier kunnen ingenieurs en softwareprogrammeurs nieuwe software simuleren die uiteindelijk zal draaien in de fysieke versie van de auto, de fysieke versie van de robot, de fysieke versie van de luchthaven, de fysieke versie van het gebouw.

 

Alle software die in deze fysieke dingen wordt uitgevoerd, wordt eerst in de digitale tweeling gesimuleerd en vervolgens gedownload naar de fysieke versie. En als gevolg daarvan wordt het product exponentieel beter.

 

Het tweede is dat je door wormgaten in en uit de twee werelden kunt gaan. We gaan de virtuele wereld in met behulp van virtual reality in de digitale wereld en we zullen in de fysieke wereld komen met behulp van augmented reality.

 

Dus wat er gaat gebeuren, is dat stukjes van de digitale wereld tijdelijk of zelfs semi-permanent onze fysieke wereld zullen vergroten. Het gaat uiteindelijk om de versmelting van de virtuele wereld en de fysieke wereld.

 

Maak je je zorgen over slechte acteurs die al deze krachtige technologie in handen krijgen en deze gebruiken om chaos te zaaien, kwaad te plegen en deze utopische visie op de toekomst te verstoren? De beste manier om dit te proberen te vermijden is om de technologie te democratiseren om zo de hele samenleving in staat te stellen de geweldige technologie op een veilige manier te kunnen gebruiken.

 

Een bekend adagium (bedacht door de Engelse historicus Lord Acton) is: Macht maakt corrupt en absolute macht maakt absoluut corrupt (Power corrupts and absolute power corrupts absolutely). Het grootste gevaar is dus dat meer en meer macht gaat naar grote bedrijven of overheden.

 

Security en controle zal in de wereld van de toekomst een steeds belangrijkere rol spelen. Zo zien we al in China met het social credit systeem waar je bijvoorbeeld na 5 keer oversteken met rood licht je geen hypotheek meer kan afsluiten. Of na ongewenst gedrag (een verkeerde tweet of omgaan met mensen met een lage credit score) niet meer mag reizen.

 

Er kleven dus ook grote risico’s aan dit systeem. Is de gewone burger in staat om ten opzichte van de grote machtige bedrijven en de steeds machtiger wordende (totalitaire) overheden de vrijheid en veiligheid te garanderen? Maar laat ons even kijken naar Metaverse vanuit de kant van de beleggers. Hoe kunnen die concreet in het Metaverse verhaal stappen?

 

Verschillende manieren om te investeren in de Metaverse?

Er wordt steeds meer gesproken over het Metaverse, vooral nadat Mark Zuckerberg aankondigde dat Facebook in oktober 2021 zou worden omgedoopt tot Meta. Wordt de Metaverse the next big thing? Zou het de toekomst van het internet kunnen zijn? Niemand kan het met zekerheid zeggen, maar veel mensen zijn bereid om er nu in te investeren voordat het mainstream wordt. Hoe kun je in 2023 investeren in het Metaverse? Er zijn verschillende manieren, die hieronder zullen worden behandeld.

 

De Metaverse is vermoedelijk de volgende fase in de evolutie van het internet, waar gebruikers communiceren binnen een nieuwe online wereld, die meeslepender is dan alleen observeren via het scherm van een telefoon of een computer. De verwachting is dat Virtual Reality en Augmented Reality een rol gaan spelen in het onderdompelen in deze virtuele wereld.

 

Veel verschillende bedrijven werken aan het bouwen van hun eigen Metaverse, Meta (Facebook) werkt bijvoorbeeld aan hardware en het heeft al het gebruikersbestand met zijn sociale platform, terwijl Roblox en Electronic Arts gamingbedrijven zijn die al ervaring hebben met het bouwen van gesimuleerde werelden. Dan heb je ook op blockchain gebaseerde metaverses (zoals Decentraland en de Sandbox), dat zijn gedecentraliseerde, community-driven virtuele werelden waar je land kunt kopen als een NFT en erop kunt bouwen wat je maar wilt.

 

Hoe beleg ik in het Metaverse?

Er zijn een paar belangrijke manieren om te investeren in de Metaverse:

  • Koop cryptocurrency gekoppeld aan Metaverse games (zoals Decentraland en Sandbox)
  • Door virtueel vastgoed NFT’s in een op blockchain gebaseerde Metaverse
  • Koop aandelen van bedrijven die gericht zijn op het opbouwen van een Metaverse

 

In games kun je door de virtuele wereld lopen die door de community is gemaakt en verkennen wat anderen hebben gebouwd. Het mooie van deze spellen is dat ze gedecentraliseerd zijn; er is geen centrale autoriteit die de plaats beheert, of controleert wat je wel of niet kunt creëren of doen in je eigen ruimte. Ook alle land of objecten die je in een game koopt, zijn NFT’s en zijn voor onbepaalde tijd van jou om te bezitten.

 

Vergelijk dit met traditionele computerspellen, waarbij je in-game tokens of geld (fiat-valuta) betaalt om items te kopen. Maar als het bedrijf het spel niet langer uitvoert of besluit je account te verbannen, verlies je alles waarvoor je hebt betaald.

 

Decentraland (MANA)

Decentraland is het populairste Metaverse spel en hun munt MANA is de meest waardevolle op Metaverse gebaseerde cryptocurrency op basis van marktkapitalisatie. Veel hiervan komt voort uit de first-mover positie die Decentraland heeft, als de allereerste virtuele wereld die eigendom is van zijn gebruikers.

 

Om te communiceren met de Metaverse van Decentraland, moet je hun native token genaamd MANA gebruiken. Dit kan worden gebruikt om evenementen bij te wonen of items in de virtuele wereld te kopen, inclusief land. Je kunt ook games spelen in Decentraland, waarvoor mogelijk toegangsprijzen gelden, maar je kunt er ook weer digitale items voor terugkrijgen.

 

Er zijn zelfs virtuele casino’s te vinden in Decentraland, waar je MANA kunt winnen, die je natuurlijk in het spel kunt uitgeven, maar je kunt ook wisselen voor fiat-valuta op een crypto-uitwisseling. Een van de casino’s in Decentraland heeft banen gecreëerd in deze virtuele wereld, door mensen in te huren om gebruikers te begroeten die het casino binnenkomen.

 

Decentraland heeft veel aandacht gekregen van grote institutionele beleggers, waaronder Grayscale die in februari 2021 een Decentraland Trust lanceerde. Dit was een eye-opening zet, omdat Grayscale meestal investeert in large-cap cryptocurrencies, waar MANA in feite nu in is gegroeid.

 

Het wereldberoemde veilinghuis Sotheby’s heeft zich ook ondergedompeld in het metaverse, door hun Londense New Bond Street-galerijen in Decentraland te recreëren. De ontwerpers kopieerden het echte originele gebouw steen voor steen, en het virtuele gebouw beschikt over vijf galerieruimtes waar ze NFT’s presenteren, en ze houden echte veilingen voor NFT’s vanuit de virtuele wereld.

 

Momenteel is er niet veel aan de hand in Decentraland en is het gebruikersbestand niet substantieel groot. Als het in populariteit toeneemt met meer spannende evenementen en functies, en meer mensen die indrukwekkende ruimtes bouwen binnen de virtuele wereld, dan kan het een toestroom van nieuwe en terugkerende gebruikers brengen. Als dit gebeurt, kan de prijs van MANA stijgen, omdat gebruikers MANA moeten kopen om binnen Decentraland te communiceren.

 

Andere metaverse game cryptocurrencies

Naast Decentraland zijn er nog andere Metaverse games, sommige met veel meer functionaliteit, maar ze bestaan nog niet zo lang. Ze kunnen uiteindelijk enorm populair worden, wat betekent dat hun cryptocurrency-waarde veel meer kan stijgen dan MANA, maar er is ook een hoger risiconiveau aan verbonden. Doe je eigen onderzoek voordat je investeert in een van deze cryptocurrencies, maar sommige van de meest bekende zijn onder meer SAND (de Sandbox), ILV (Illuvium), ATLAS (Star Atlas) en WILD (Wilder World).

 

Koop virtueel vastgoed in de Metaverse

Vastgoed kopen in een game als Decentraland is een andere manier om te investeren in het Metaverse. Het concept lijkt in eerste instantie misschien absurd, wanneer je probeert te worstelen met het idee om geld te betalen voor een ruimte waarin je niet kunt leven en niet bestaat in de fysieke wereld.

 

Als je het echter bekijkt in termen van vraag en aanbod, erkennend dat land een eindige hulpbron is in het Decentraland Metaversum, dan kan het een logische investeringsmogelijkheid worden, omdat de waarde in de loop van de tijd zou moeten stijgen naarmate meer mensen het willen kopen. Je kunt het ook verhuren, of een game, winkel of advertentie bouwen om passief inkomen te genereren.

 

In Decentraland bestaat het Metaverse uit slechts 90.601 ‘percelen’ land, elk een vierkant van 16m x 16m. Deze percelen worden LAND genoemd en zijn NFT’s (niet-fungibele tokens). Zodra u LAND bezit, is het van u totdat u besluit het te verhandelen, en het is uniek en kan niet worden gerepliceerd.

 

U kunt ook een landgoed bouwen, dat is een vereniging van twee of meer aangrenzende percelen land. Ze moeten met elkaar verbonden zijn, ze kunnen bijvoorbeeld niet worden gescheiden door een weg of een ander perceel of plein. Als je een landgoed vormt, kun je grotere scènes bouwen die verder reiken dan één perceel.

 

In november 2021 werd een landgoed in Decentraland bestaande uit 116 percelen gekocht door Tokens.com voor $ 2,43 miljoen. Ze zijn van plan om dit LAND, dat in het hart van het Fashion Street District ligt, te gebruiken om uit te breiden naar de digitale mode-industrie.

 

In december 2021 kostte een enkel perceel LAND ongeveer $ 16.000, terwijl ze slechts vier maanden voordien in augustus 2021 gemiddeld ongeveer $ 5.000 kostten. In december 2017 zou één perceel LAND voor slechts $ 100 worden verkocht. Beleggen in Metaverse kan dus (veel) geld opbrengen.

 

Waar moet je vastgoed kopen in het Metaverse?

Net als in de fysieke wereld zijn de drie belangrijkste factoren bij het beslissen waar virtueel onroerend goed te kopen locatie, locatie, locatie. Het Decentraland Metaverse is niet zomaar een kale ruimte gevuld met individuele eigenaarspercelen; ze hebben een wereld gecreëerd waarin er particuliere landeigenaren zijn, evenals thema-gemeenschapswijken en wegen die hen verbinden. Er zijn particuliere LAND-percelen zijn, die op de Marktplaats kunnen worden verhandeld.

 

Anderzijds zijn er districten, die worden bestuurd door subgemeenschappen en vasthouden aan een specifiek ontwerpthema, bijvoorbeeld Fashion Street, Vegas City en zelfs Red Light District. De Plazas wordt door de spelers gebruikt om het Metaverse te betreden en ze kennen dus veel voetverkeer.

 

Ook zijn er wegen die verschillende wijken en pleinen met elkaar verbinden. Het meest waardevolle onroerend goed in Decentraland zou dat zijn in de buurt van pleinen (vanwege het drukke verkeer dat er doorheen gaat) en districten (die een specifiek type speler naar dat gebied zouden trekken).

 

Hoe koop je vastgoed in het Decentraland Metaverse?

In Decentraland is het gemakkelijk om virtueel onroerend goed te kopen, of LAND zoals het in het spel wordt genoemd. Het enige wat u hoeft te doen is naar de Decentraland marktplaats te gaan en te zoeken naar een pakket dat u wilt kopen. Merk op dat al deze pakketten op de marktplaats worden verkocht door de huidige eigenaar van het perceel, u kunt er geen rechtstreeks bij Decentraland zelf kopen omdat ze allemaal in 2018 zijn geveild.

 

Om een perceel LAND te kopen, moet u dus betalen met MANA, dus als u er geen heeft, koop dan eerst wat van een cryptocurrency-beurs. U kan MANA kopen op een aantal beurzen. Je kunt de locatie van het perceel bekijken ten opzichte van de kaart van Decentraland, en je kunt ook klikken om de 3D-versie van dat LAND vanuit het spel te bekijken. U klikt op een van de pakketten die te koop was, en U kan het perceel inclusief het huis dat erop is gebouwd, te koop zien. Rondlopen, in het huis, en elke kamer inspecteren, is mogelijk.

 

Hoe kunt u geld verdienen met uw onroerend goed?

Naast het vasthouden van uw onroerend goed en wachten tot het in waarde stijgt, zijn er drie belangrijke manieren waarop u er in de tussentijd geld aan kunt verdienen.

 

Ten eerste kunt u uw grond verhuren aan iemand anders die op uw perceel wil bouwen. U kunt een maandelijkse huurbetaling ontvangen in MANA of ETH, of mogelijk een deel in de inkomsten uit het bedrijf dat is gebouwd op uw onroerend goed.

 

De tweede optie om geld te verdienen met uw perceel is om zelf iets te bouwen en de activa en het LAND samen te verkopen. Je kunt bijvoorbeeld een huis, een winkel of een speelhal bouwen die klaar is om te gaan voor een nieuwe eigenaar die aan de slag wil. Of u kunt iets bouwen dat esthetisch aantrekkelijk is en dat van nature spelers aantrekt, wat betekent dat de potentiële koper LAND koopt dat wordt geleverd met gestaag verkeer met een hoog volume.

 

Ten slotte kunt u een game, winkel of een advertentie bouwen die een passieve inkomstenstroom biedt. Je kunt in-game NFT-verzamelobjecten of kleding verkopen, of een spel hebben waarbij bezoekers moeten betalen om te spelen.

 

Andere plaatsen naast Decentraland om onroerend goed te kopen

Decentraland is het populairste Metaverse spel op dit moment, maar het is niet de enige plek om virtueel vastgoed te kopen. Omdat de prijs van Decentraland LAND al zo hoog is, bent u misschien op zoek naar andere metaverses waar u goedkoper onroerend goed kunt kopen en hoopt dat het de komende jaren dramatisch in waarde stijgt.

 

Enkele andere spellen waar je onroerend goed kunt kopen zijn de Sandbox, Cryptovoxels, Somnium en Upland. Vergeet niet om uw onderzoek grondig te doen voordat u investeert in virtueel onroerend goed, kwestie van niets te kopen dat u niet begrijpt.

 

Als u onroerend goed wilt kopen met behulp van een virtueel vastgoedbedrijf, is Metaverse Property de eerste ter wereld die deze service aanbiedt. Ze kunnen u niet alleen helpen bij het kopen of huren van virtueel onroerend goed, ze kunnen ook uw gewenste project voor u ontwerpen en bouwen, uw woning beheren, huur van uw woning innen en zelfs helpen bij marketing.

 

Koop aandelen van bedrijven die gericht zijn op het opbouwen van een Metaverse

De laatste belangrijkste manier om te beleggen in de Metaverse is om aandelen te kopen in de bedrijven die sterk betrokken zijn bij het creëren van de Metaverse. Als je denkt dat de meest succesvolle Metaverse afkomstig zal zijn van een groot bedrijf dat ervaring heeft met het bouwen van sociale platforms en virtuele spelwerelden, en de mogelijkheid om te bepalen hoe het Metaversum werkt, dan is investeren in een van deze bedrijven een optie.

 

Het meest voor de hand liggende bedrijf is Meta Platforms (voorheen bekend als Facebook), wat een groot deel van de reden is waarom er in de eerste plaats meer over de Metaverse is gesproken. Metaplatforms zijn misschien wel de veiligste optie, omdat het een groot gebruikersbestand van meer dan 3,5 miljard heeft op Facebook, Instagram en Whatsapp en jaar na jaar al enorme winsten heeft gemaakt.

 

Er zijn verschillende gamebedrijven zoals Roblox (RBLX), TakeTwo (TTWO), Electronic Arts (EA) en Activision Blizzard (ATVI) die allemaal ervaring hebben met het bouwen van gamewerelden en misschien wel degene die de beste Metaverse creëert.

 

Als u een lagere risicoblootstelling wilt door meer spreiding, kunt u beleggen in de Roundhill Ball Metaverse ETF (META ETF), die u blootstelling aan de Metaverse geeft door beleggingsresultaten te bieden die nauw verbonden zijn met de prestaties van de Ball Metaverse Index.

 

Dit is de eerste index ter wereld die is ontworpen om de prestaties van de Metaverse te volgen. Het bestaat uit een gelaagde gewichtsportefeuille van wereldwijd genoteerde bedrijven die actief betrokken zijn bij het Metaverse, waaronder Nvidia (NVDA), Roblox (RBLX), Microsoft (MSFT), Meta Platforms (FB) en Unity Software (U) als hun top 5-holdings. Het probleem is echter dat deze ETF alleen voor Amerikaanse beleggers beschikbaar is.

 

Aandelen in bovenvermelde bedrijven kopen is maar één manier om in Metaverse te beleggen. De meeste hierboven vermelde aandelen zijn bovendien slechts een gedeeltelijke belegging in Metaverse. Er komen voortdurend nieuwe mogelijkheden bij en dat is het goede nieuws.

 

Het concept van ’the Metaverse’ heeft het afgelopen jaar een enorme toename in populariteit gekend, met honderden projecten, zowel on-chain als off-chain, die virtuele wereldconcepten willen integreren. Gezien het feit dat de Metaverse niche naar verwachting tegen 2030 bijna $ 5 biljoen zal waarderen, willen veel beleggers graag profiteren van deze groei.

 

Deze handleiding zal bespreken hoe te investeren in Metaverse, waarbij verschillende populaire benaderingen worden gepresenteerd die beleggers nemen, voordat wordt benadrukt welke factoren in gedachten moeten worden gehouden voordat u een Metaversumplatform kiest.

 

Met een recente interesse rond virtuele werelden vragen veel investeerders zich af hoe ze in de Metaverse kunnen investeren. De opkomst van blockchain technologieën en de toenemende belangstelling voor meeslepende game ervaringen duiden op het enorme groeipotentieel binnen de industrie in de komende jaren.

 

De verwachte omzet voor de wereldmarkt van Metaverse zal naar verwachting eind 2023 $ 54,95 miljard bedragen. Bovendien wordt verwacht dat de waarde van Metaverse tegen 2028 zal stijgen tot $ 800 miljard. Wat zonder meer neerkomt op een enorm groeipotentieel. Als zodanig zijn veel beleggers op zoek naar manieren om geld te verdienen op deze opkomende markt.

 

De Metaverse is een opkomende industrie die de laatste tijd veel aandacht heeft gekregen. Mensen beschouwen het als de toekomst van internet, waar ze kunnen communiceren in een virtuele wereld, en bedrijven producten en diensten op een nieuwe en opwindende manier kunnen aanbieden.

 

Er zijn al verschillende gevallen geweest van NFT’s die voor miljoenen dollars zijn verkocht; Zo werd de Merge bijvoorbeeld aan 29.983 mensen verkocht voor meer dan $ 91,8 miljoen. Verschillende merken hebben ook hun NFT-collecties uitgebracht; De ‘Into the Metaverse’ collectie van Adidas was bijvoorbeeld binnen enkele minuten uitverkocht, wat meer dan $ 22 miljoen opleverde.

 

De prijzen voor Metaverse land stegen in 2022 ook met meer dan 500% nadat Facebook had aangekondigd dat het zichzelf zou veranderen in ‘Meta’. De markt kende vervolgens een aanzienlijke hausse. Tegen het einde van 2022 begonnen we echter een daling in de grondverkopen te zien – wat te wijten zou kunnen zijn aan de (tijdelijke) crypto bearmarkt en de algemene mondiale economische situatie.

 

Het is ook belangrijk op te merken dat Meta’s Reality Laboratories en Metaverse in het meest recente kwartaal een operationeel verlies van miljarden hebben geleden. Hoewel dit misschien een aanzienlijk verlies lijkt, is het belangrijk om te onthouden dat de Metaverse industrie zich nog steeds ontwikkelt en dat er potentieel is voor groei en winstgevendheid in de toekomst.

 

Metaverse games

Investeren in Metaverse games is een populaire manier om te investeren in de Metaverse industrie. Metaverse games zijn virtuele spelletjes die plaatsvinden in een gedeelde digitale ruimte, waardoor spelers met elkaar kunnen communiceren. Deze spellen zijn overal toegankelijk en worden steeds populairder naarmate meer mensen zoeken naar manieren om online verbinding te maken en te socialiseren. Hoe investeren in Metaverse games?

 

In-game middelen kopen

Net als traditionele videogames kunnen spelers in-game assets kopen in Metaverse games. Deze activa kunnen bestaan uit virtueel onroerend goed, wapens en skins voor avatars. Investeren in deze activa is een manier om blootstelling te verwerven aan de Metaverse game industrie en te profiteren van de groei van het spel. Deze activa kunnen worden doorverkocht op de marktplaats van de game of op secundaire marktplaatsen zoals OpenSea.

 

Speltokens kopen.

Tokens zijn een soort valuta in verschillende Metaverse games die in het game zelf kunnen worden gebruikt of kunnen worden verhandeld op cryptocurrency uitwisselingen. Deze tokens kunnen worden gekocht en aangehouden als belegging. Het vasthouden van deze tokens biedt verschillende voordelen, zoals bijvoorbeeld stemrecht.

 

Deelnemen aan Initial Game Offers (IGO’s)

Net als Initial Coin Offers (ICO’s) in de cryptocurrency-wereld, zijn IGO’s een manier voor game-ontwikkelaars om gamegelden in te zamelen. Investeerders kunnen deelnemen aan IGO’s door tokens of virtuele activa te kopen voordat een game wordt gelanceerd. Hoe concreet investeren in Metaverse Games?

 

Stap 1: Stel uw virtuele portemonnee in door er een te maken op websites zoals MetaMask.io. Het proces is uiterst eenvoudig en u ontvangt “sleutels” die u veilig moet bewaren. Zorg ervoor dat je die opslaat. Bewaar ze op een veilige plaats.

 

Stap 2: Koop de benodigde cryptocurrency via een gecentraliseerde beurs zoals Binance. Elk Metaverse platform heeft zijn eigen cryptocurrency, dus zorg ervoor dat u verifieert welke u nodig heeft.

 

Stap 3: Je kunt nu in-game assets kopen en deelnemen aan IGOS, en je kunt je verzameling ook doorverkopen op de marktplaats van het platform. Vermelding op secundaire marktplaatsen zoals OpenSea is ook een goede optie voor het verkopen van uw NFT’s.

 

Metaverse NFT’s

NFT’s worden een steeds populairdere manier om te investeren in de Metaverse industrie. Niet-fungibele tokens zijn ondeelbare digitale activa die kunnen worden herleid tot hun oorspronkelijke eigenaren en kunnen worden geverifieerd door de blockchain. In de Metaverse kunnen NFT’s voor alles staan, van land tot digitale kunstwerken tot virtuele game activa.

 

Eén manier om in NFT’s te investeren is door ze op verschillende marktplaatsen te kopen. OpenSea, Nifty Gateway en SuperRare zijn enkele van de meest bekende NFT-markten. Investeren in NFT’s kan een manier zijn om blootstelling te verwerven aan de Metaverse industrie en mogelijk te profiteren van de groei van de markt.

 

Een andere manier om in NFT’s te investeren is door deel te nemen aan NFT drops. Deze ‘druppels’ NFT’s zijn zeldzaam en zeer gewild bij verzamelaars. Deelnemen aan NFT drops kan potentieel aanzienlijke rendementen bieden als de NFT’s zeer gewaardeerd worden door de verzamelaars. Virtueel land is een andere opwindende optie voor investeerders, omdat deze percelen als NFT’s worden uitgegeven en de koper het volledige eigendom heeft.

 

NFT’s om in 2023 te investeren

World of Women

World of Women begon als een project met 10.000 PFP’s op OpenSea. Yam Karkai, een WoW-kunstenaar en mede-oprichter, ontwierp deze PFP’s met 200 handgetekende grafische elementen. Het doel van het project en de ontwikkelaar ervan was het bevorderen van een gezonde en gevarieerde gemeenschap en het inspireren van vrouwen om de mogelijkheden in het Web3-ecosysteem te verkennen.

 

De World of Women (WoW) is aanzienlijk aanwezig in de NFT-sector en is een succesverhaal voor de gemeenschap. Oorspronkelijk opgericht om vrouwen een plaats te geven in een door crypto gedomineerde industrie, is WoW via verschillende ambitieuze media-inspanningen uitgegroeid tot een bekend merk in het Web3-domein. Er zijn 10.000 NFT’s met een marktwaarde van $ 21.953.285, in handen van 5.606 verschillende eigenaren.

 

VeeFriends

Gary Vee produceerde VeeFriends, een verzameling NFT’s met 268 handgetekende karakters gebaseerd op menselijke kenmerken die hij bewondert. De NFT’s bieden unieke tekenfilmdieren, insecten en mensen met verschillende achtergronden en kenmerken. Er zijn 10.255 NFT’s in omloop, met 5.129 verschillende eigenaren en een totale marktwaarde van $ 59.879.075.

 

Bored Ape Yacht Club (BAYC)

Bored Ape Yacht Club (BAYC) is een verzameling van 10.000 unieke digitale assets genaamd Bored Apes. Deze NFT’s bevinden zich op de Ethereum blockchain en dienen als lidmaatschapskaarten voor exclusieve houderbijeenkomsten. Het eerste voordeel van het bezitten van een Bored Ape NFT is toegang tot unieke functies die alleen voor leden toegankelijk zijn. Het eerste daarvan is THE BADROOM, een graffitibord waar leden kunnen samenwerken.

 

Er zijn 9.998 Bored Ape NFT’s in omloop, met 5.801 unieke eigenaren. De totale marktkapitalisatie van de collectie bedraagt $ 1.052.131.963.

 

CryptoPunks

De makers hiervan hebben een verzameling van 10.000 unieke karakters gegenereerd, bekend als CryptoPunks. Iedereen met een Ethereum portemonnee had deze in eerste instantie gratis kunnen verkrijgen, maar ze werden meteen geclaimd. De enige manier om ze te verwerven is via de geïntegreerde marktplaats op de blockchain.

 

De collectie bevat 9998 NFT’s, 3649 individuele eigenaren en een marktkapitalisatie van $ 1.157.362.697

 

Decentraland Land NFT’s

Net als tastbaar land in de echte wereld wordt elk perceel in Decentraland vertegenwoordigd door een niet-fungible token (NFT), voornamelijk een ERC-721-token, dat de uniciteit ervan garandeert en fraude of kopiëren verbiedt. Iedereen kan deze NFT’s op peer-to-peer-basis kopen, verkopen of huren op de officiële Decentraland Marketplace of Opensea.

 

De Ethereum blockchain registreert alle transacties om onweerlegbaar bewijs van eigendom te leveren. Elke Decentraland landfiche komt overeen met een specifieke locatie op de Decentraland kaart. De unieke coördinaten bepalen de locatie en waarde ervan, met name de nabijheid van prominente gebieden zoals snelwegen en pleinen.

 

Er zijn momenteel 98.016 NFT’s in omloop, eigendom van 7.863 individuele eigenaren, met een totale marktkapitalisatie van $ 139.702.156.

 

Niet-fungibele tokens (NFT’s)

NFT’s zijn unieke digitale activa die het eigendom van een specifiek virtueel item of kunstwerk vertegenwoordigen. In het omgekeerde geval dienen NFT’s als valuta om land en andere virtuele activa, evenals verzamelobjecten, te kopen.

 

Stap 1: Stel uw digitale portemonnee in. Het openen van een digitale portemonnee is heel eenvoudig; je kunt naar Metamask.io gaan en een account aanmaken via hun website. Vergeet niet om uw sleutels veilig te bewaren en deze met niemand te delen.

 

Stap 2: Verkrijg de vereiste cryptocurrency. Het is belangrijk om te onthouden dat de meeste platforms hun eigen cryptocurrency hebben, zoals ETH voor OpenSea. U kunt het benodigde bedrag voor de NFT (rekening houdend met de benzinekosten) kopen via verschillende cryptobeurzen zoals Binance.

 

Stap 3: Ga naar het platform, koppel uw portemonnee en selecteer de NFT om het muntproces te starten. De NFT wordt na het slaan naar uw portemonnee overgebracht.

Platforms zoals Rarible en OpenSea bieden een breed scala aan NFT’s waaruit u kunt kiezen, waardoor u gemakkelijker de perfecte aanvulling op uw digitale collectie kunt vinden.

 

Metaverse aandelen om in te investeren in 2023

Investeren in aandelen van bedrijven die momenteel betrokken zijn bij de ontwikkeling van Metaverse technologie is een andere uitstekende manier om in Metaverse te investeren. Hieronder zijn enkele van de beste Metaverse aandelen om in te investeren vermeld.

 

1.   Matterport, Inc. (Nasdaq: MTTR)

MTTR is een software- en video-opnamebedrijf waarmee vastgoedbedrijven virtuele versies van hun gebouwen kunnen maken. Van hieruit kunnen potentiële kopers of huurders vanuit het comfort van hun woonkamer virtueel door het appartement, huis of commerciële ruimte lopen.

 

Dit bespaart tijd en energie ten opzichte van fysiek op huizenjacht gaan. Matterport wil deze digitale ‘tweelingen’ (als we dit woord mogen gebruiken) nu ook voor andere sectoren gaat gebruiken. Dit bedrijf leidt de digitale transformatie van de gebouwde wereld. Het baanbrekende ruimtelijke dataplatform van dit bedrijf verandert gebouwen in data om vrijwel elke ruimte waardevoller en toegankelijker te maken.

 

Miljoenen gebouwen in meer dan 177 landen zijn getransformeerd in meeslepende digitale tweelingen van Matterport om elk onderdeel van de levenscyclus van gebouwen te verbeteren, van planning, constructie en exploitatie tot documentatie, beoordeling en marketing.

 

De commentaar op de cijfers over het tweede kwartaal van 2023 luidde als volgt: “De uitvoering in het tweede kwartaal was dit jaar cruciaal voor het bedrijf. We hebben een recordomzet uit abonnementen en diensten behaald, terwijl we onze efficiëntie-initiatieven hebben verdubbeld om in de tweede helft van 2023 een stapsgewijze productiviteitswinst te realiseren. De totale omzet voor het kwartaal groeide tot bijna $40 miljoen, aangewakkerd door een sterke adoptie door ondernemingen en gestage verbeteringen met onze kleine en middelgrote bedrijven”.

 

RJ Pittman, voorzitter en Chief Executive Officer van Matterport, voegde daar nog aan toe. “Onze strategische partnerships blijven de pijplijn stimuleren, ons verbinden met grote industriële ecosystemen, nieuwe distributiekanalen voor technologie openen en de functionaliteit van ons platform voor klanten op kritische wijze verbeteren. Ons ongeëvenaarde digitale tweelingplatform voorziet klanten van cruciale tools voor het beheren en op de markt brengen van hun eigendommen en faciliteiten. Door gebruik te maken van onze uitgebreide bibliotheek met ruimtelijke gegevens verwachten we dat onze nieuwe AI-oplossingen baanbrekende klantwaarde zullen genereren en onze abonnementsinkomsten per account zullen vergroten”, aldus Pittman.

 

“Onze aanhoudende groei van de totale omzet en de abonnementsinkomsten, evenals onze toewijding aan het stroomlijnen van onze activiteiten, hebben ons naar een kwartaal van uitzonderlijke bottom-line outperformance gestuwd, waarbij een niet-GAAP-verlies per aandeel richting de bovenkant van de verwachtingen werd gerealiseerd”, voegde JD Fay, Chief Financial. Officier van Matterport daar nog aan toe.

 

“Vooruitkijkend is onze recente herstructurering erop gericht om ons pad naar operationele cashflow-winstgevendheid te versnellen naar 2024, een volledig jaar eerder dan ons vorige plan. Deze moeilijke en beslissende stappen weerspiegelen onze toewijding aan het opbouwen van een duurzaam bedrijf, waarbij de nadruk ligt op groei en winstgevendheid op de lange termijn.”, zo sloot Fay af.

 

2.   Shopify (SHOP)

Een belangrijk aspect van de Metaverse is dat de ontwerpers een robuuste economie willen hebben binnen hun virtuele muren. Digitalisering van activa, valuta en de mogelijkheid voor de makers van inhoud om daarvoor betaald te worden, is simpelweg een must. Dat is waar e-commerce specialist Shopify in het verhaal opduikt.

 

We kennen SHOP als het bedrijf waarmee eigenaren van kleine bedrijven websites kunnen lanceren en online zaken kunnen doen. Sinds zijn bescheiden oorsprong heeft Shopify zijn toolset en aanbod uitgebreid met een aantal nieuwe producten die nodig zijn voor kleine bedrijven om te gedijen en goede zaken te kunnen doen. En nu doet het dat ook met de digitale en Metaverse economie.

 

Shopify heeft in 2021 grote stappen gezet die aansluiten bij het potentieel voor Metaverse commerce. Een daarvan is de overname van AR-app Primer. Hier kunnen gebruikers uit de eerste hand de effecten van een aankoop of project in hun ruimte zien.

 

Voor de Metaverse beschikt het bedrijf over een krachtige tool die abonnees kunnen gebruiken om potentiële winkels of winkelervaringen in de digitale wereld uit te bouwen. De tweede is de lancering van een nieuw NFT-platform waarmee digitale makers kunst en andere inhoud rechtstreeks aan consumenten kunnen verkopen.

 

Dit bedrijf boekte in de loop van 2023 vooruitgang in nochtans uitdagende marktomstandigheden en biedt zijn software aan als brandstof voor veelzijdige gebruiksscenario’s voor verkopers en consumenten, zowel online als offline. De aandelenkoers is sinds begin 2023 ruimschoots verdubbeld (situatie in september 2023), vergeleken met een stijging voor de S&P 500 van ongeveer 16%.

 

Ook nu de vrees voor een recessie aanhoudt, heeft Shopify het productvolume in het tweede kwartaal met 17% op jaarbasis verhoogd. Het bruto merchandise volume bereikte dit kwartaal de grens van $ 55 miljard, terwijl de omzet van Shopify met 31% steeg ten opzichte van de periode vorig jaar naar $ 1,7 miljard.

 

Nieuwe verkopers blijven massaal naar het Shopify platform stromen, waarbij de inkomsten uit abonnementsoplossingen voor de periode van drie maanden tot en met 30 juni jaar op jaar met 21% zijn gestegen tot $ 444 miljoen. Ondertussen stegen de inkomsten uit verkopersoplossingen (inclusief inkomsten uit bronnen zoals betalingsverwerkingskosten en transactiekosten) in het tweede kwartaal met 35% op jaarbasis tot 1,3 miljard dollar.

 

Hoewel Shopify nog steeds moet werken om weer consistente winstgevendheid te bereiken, was dit het derde opeenvolgende kwartaal van het bedrijf waarin de cashflow positief was. Het bedrijf genereerde in het tweede kwartaal net geen $100 miljoen aan vrije cashflow.

 

Shopify heeft onlangs een reeks upgrades voor zijn digitale productaanbod uitgerold om verkopers te helpen hun activiteiten op te schalen en de klantengroei te stimuleren, die beide belangrijke katalysatoren zijn voor de omzet en winst van het bedrijf.

 

Hiertoe behoren een op kunstmatige intelligentie (AI) gebaseerde reeks functies om verkopers te helpen hun bedrijf beter te runnen, genaamd Shopify Magic, een gecentraliseerde verkoophub waarmee verkopers hun producten eenvoudig kunnen verkopen op platforms van derden, de Shopify Marketplace Connect-app, en een zakelijke creditcard voor verkopers genaamd Shopify Credit met cashback-voordelen.

 

Shopify is een van de toonaangevende e-commerceplatforms ter wereld en opereert in een markt die niet alleen in de biljoenen gewaardeerd wordt, maar ook snel groeit. Het lijkt erop dat dit groeiverhaal nog voldoende momentum en kansen heeft voor beleggers om van te profiteren.

 

3.   Meta Platforms (FB)

Deze sociale media gigant, voorheen bekend als Facebook, loopt voorop op het gebied van VR-technologie, waarbij MetaQuest2 de revolutie leidt. Het bedrijf onderneemt verschillende initiatieven om bij te dragen aan de Metaverse, zoals haptische feedbackhandschoenen, de ontwikkeling van hun Metaverse Horizon Worlds en nog veel meer andere issues. Het aandeel is momenteel geprijsd op circa $ 300 op moment van schrijven (half september 2023) en heeft een marktkapitalisatie van $ 775 miljard.

 

Facebook, een van de populairste Metaverse sites, is eigendom van Meta platforms. De organisatie die pionierde met de Metaverse integratie neemt uiteraard nog steeds een toppositie in de sector in. Omdat Facebook, Instagram en WhatsApp gebruikersbestanden hebben die voornamelijk mondiaal van aard zijn, is de potentiële invloed van Meta op de Metaverse onvermijdelijk.

 

Meta Platforms, eigenaar van Facebook, Instagram en WhatsApp, is een cashflowmachine. Deze groep sociale media-apps heeft Meta geholpen een van de topspelers in de digitale advertentieruimte te worden. Volgens marktonderzoeksbureau Insider Intelligence waren Meta’s advertentie-inkomsten van $113 miljard in 2022 de op een na hoogste ter wereld, alleen Google van Alphabet, dat $168 miljard binnenhaalde, deed beter.

 

Maar reclame wordt gemakkelijk beïnvloed door de bredere economie, en de economische onzekerheid in 2022 heeft ertoe bijgedragen dat de Meta aandelen een wilde rit maakten op de Nasdaq. Het feit dat bedrijven in een onzekere economie de kosten wilden verlagen, resulteerde in een dramatische daling van de advertentie-uitgaven.

 

Er was ook bezorgdheid over het feit dat Meta te veel zou uitgeven aan nieuwe, onbewezen ondernemingen. De markt reageerde en de aandelenkoers van Meta daalde van $338 begin 2022 naar $88 in oktober 2022. Op het dieptepunt werd het aandeel verkocht tegen twee keer de omzet en 8,5 keer de winst – Meta’s goedkoopste waardering sinds de beursgang in 2012.

 

Als reactie hierop heeft Meta een aantal aanzienlijke bezuinigingen doorgevoerd. Het bedrijf heeft ruim 20.000 werknemers ontslagen en zich geconcentreerd op wat het management een ‘jaar van efficiëntie’ noemde. Er zijn nog steeds tegenwinden op de korte termijn waarmee Meta rekening moet houden. Als de vaak voorspelde recessie zich volgend jaar (2024) daadwerkelijk voordoet, zou dit ertoe kunnen leiden dat bedrijven opnieuw (of verder) gaan bezuinigen op de advertentie-uitgaven, wat op de bedrijfsresultaten van Meta zou kunnen wegen.

 

Meta is hoe dan ook een topbedrijf en een cashflowmachine gebleken. Het is een dominante speler op het gebied van digitale reclame en zou een belangrijke speler moeten blijven in deze sector, waarvan Insider Intelligence verwacht dat deze tot 2027 jaarlijks met 8,5% zal groeien. Potentiële tegenwind en de hoge waardering ervan zijn echter de reden dat ik dit op mijn lijst heb staan om te volgen.

 

CEO Mark Zuckerberg riep 2023 uit tot een ‘Jaar van Efficiëntie’, omdat het bedrijf zich opnieuw richt op winstgevendheid. Deze focus komt al tot uiting in de financiële cijfers van Meta Platforms, aangezien het bedrijf in het tweede kwartaal van 2023 een omzetgroei van 11% op jaarbasis boekte tot $ 32 miljard, samen met een stijging van de nettowinst van 16% op jaarbasis tot $ 7,8 miljard.

 

Als je dacht dat Meta Platforms zijn prioriteit verlegde van groei naar winst, dan heb je het mis. Zuckerberg lijkt een goed evenwicht te kunnen behouden tussen groei en winstgevendheid, zoals blijkt uit de dagelijkse en maandelijkse actieve gebruikers van Facebook en enkele andere producten van het bedrijf.

 

Om te beginnen stegen de dagelijkse actieve gebruikers in het tweede kwartaal van 2023 jaar-op-jaar met 4,9% tot 2,1 miljard, terwijl de maandelijks actieve gebruikers een stijging van 3,3% op jaarbasis registreerden tot 3 miljard. De nieuwe dienst voor het delen van video’s, Reels, maakt gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) om geschikte inhoud aan gebruikers te leveren, waarbij dagelijks meer dan 200 miljard Reels worden afgespeeld op zowel Facebook als Instagram. Het genereren van inkomsten versnelt voor Reels, met een jaarlijkse omzet die boven $ 10 miljard uitkomt, meer dan het drievoudige van $ 3 miljard vorig najaar.

 

AI stimuleert ook andere tools voor het genereren van inkomsten binnen het productportfolio van Meta Platforms via geautomatiseerde advertenties, waarbij de nieuwste AI Sandbox generatieve AI-functies biedt om achtergronden te genereren en afbeeldingen bij te snijden.

 

Aan de business-to-business-kant kunnen nu ongeveer 200 miljoen Whatsapp Business-gebruikers click-to-WhatsApp-advertenties maken zonder dat ze een Facebook-account nodig hebben. Deze nieuwe functies demonstreren het brede scala aan producten van het bedrijf, waaronder de onlangs gelanceerde Threads, een Twitter-achtige service waarmee in de toekomst mogelijk inkomsten kunnen worden gegenereerd.

 

4.   Roblox (RBLX)

Roblox beschikt over het hoogste aantal dagelijkse actieve gebruikers van alle andere Metaverse platforms, met meer dan 61,5 miljoen dagelijks actieve gebruikers. Het platform biedt verschillende interactieve omgevingen waar gebruikers kunnen socialiseren, communiceren en spelen.

 

Dit populair videogameplatform wordt beschouwd als een concrete toepassing van de opkomende Metaverse, een volgende generatie versie van internet. Op 9 augustus 2023 daalde het de Roblox aandeel met bijna 22% nadat het videogamebedrijf winsten rapporteerde die beneden de verwachtingen van analisten lagen.

 

Voor het kwartaal dat eindigde in juni noteerde Roblox $ 781 miljoen aan netto boekingen en $ 38 miljoen aan gecorrigeerde winst vóór rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie. Door FactSet geraadpleegde analisten hadden respectievelijk $ 785 miljoen en $ 46 miljoen verwacht.

 

De beursintroductie (IPO) van Roblox via directe notering vond plaats op 10 maart 2021 met een introductieprijs van $ 45 per aandeel. Bij een directe notering worden er geen nieuwe aandelen in het bedrijf gecreëerd en verkocht. De beursgang van Roblox heeft ook geen kapitaal opgehaald. In plaats verkochten de zittende aandeelhouders reeds bestaande aandelen op basis van de vraag.

 

Het gelijknamige ‘Roblox’-game van het bedrijf was volgens Finbold een van de vijf grootste mobiele games in 2022 ter wereld qua omzet. De mobiele game Roblox meldde spelersuitgaven ter waarde van $ 861,86 miljoen in 2022. Dat bedrag zou dit jaar nog kunnen oplopen.

Wat Roblox anders maakt dan andere online gameplatforms, is dat gebruikers hun eigen games kunnen maken. Ontwikkelaars ontvangen 30% van de opbrengsten uit een game, zoals de verkoop van virtuele outfits en avatars.

 

Roblox Stock is met andere woorden een volwaardig Metaverse aandeel. De Metaverse wordt beschouwd als een versie van de volgende generatie van internet, zo staat op de website van het bedrijf te lezen. Technologen beschrijven de Metaverse als een aanhoudende, gedeelde, virtuele 3D-omgeving. Daar ontmoeten mensen elkaar voor activiteiten variërend van het spelen van games tot het zakendoen. Het bevat technologieën als virtual reality en augmented reality.

 

Mark Zuckerberg, de CEO van Facebook-moederbedrijf Meta Platforms (META), beschrijft de Metaverse als “een belichaamd internet waar je zelf in zit en aan deelneemt in plaats van alleen maar naar te kijken.”

 

“De Metaverse is groter dan gaming”, stelt Christina Wootton, Roblox vice-president. “We luiden een nieuwe categorie van menselijke co-ervaring in. Het is een meeslepende plek waar mensen met elkaar in contact kunnen komen en virtuele ervaringen kunnen delen. Ze kunnen dingen samen doen, zoals werken, leren, spelen, winkelen en vermaak beleven.”

 

Roblox heeft zich gevestigd als een mainstream entertainmentplatform voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Het staat vol met door gebruikers gegenereerde inhoud die is gemaakt door een grote gemeenschap van ontwikkelaars. Veel van de games en activiteiten op het platform zijn gratis te spelen, maar er is veel premium content die alleen kan worden ontgrendeld met Robux, een virtuele valuta die spelers met echt geld moeten kopen. Dat is een belangrijke bron van inkomsten geworden voor het bedrijf.

 

Na een trage omzetgroei vorig jaar te midden van een stijgende inflatie, keerde de omzet van Roblox dit jaar terug naar een dubbelcijferige procentuele groei. De omzet steeg in het tweede kwartaal van 2023 met 15% op jaarbasis, bovenop de stijging met 22% in het eerste kwartaal. Nu ontwikkelaars worden beloond voor hun werk en die beloningen blijven herinvesteren in het maken van betere inhoud, wijzen alle tekenen op meer groei voor Roblox.

 

Maar een andere lange termijn katalysator die beleggers goed in de gaten moeten houden, is reclame. De verschuiving van advertenties naar digitale mediaplatforms vordert langzaam, maar het kan een belangrijke bron van inkomstengroei zijn in het komende decennium.

 

Roblox heeft precies wat adverteerders willen – een zeer betrokken basis van jonge gebruikers die moeilijk te bereiken zijn via traditionele mediakanalen. Roblox heeft al relaties opgebouwd met topmerken als Netflix, Nike en Kering’s Gucci. In het tweede kwartaal heeft het in totaal meer dan 200 merkactivaties gehad. Dat gebeurde met zowel grote als kleine bedrijven.

 

Na het bereiken van een all-time high van $ 141 in 2021, wordt het aandeel in september 2023 verhandeld onder $ 30. Hoewel de topbedrijven voor videogames momenteel (veel) winstgevender zijn, heeft Roblox een vergelijkbare kans om op de lange termijn een zeer winstgevend bedrijf op te bouwen.

 

Roblox genereerde een paar jaar geleden een hoge vrije kasstroommarge van ongeveer 20%. Naarmate het gebruikersbestand dichter bij 100 miljoen komt en het bedrijf die basis beter te gelde maakt, zou het aandeel veel hoger kunnen worden verhandeld dan nu het geval is. Roblox hanteert een drieledige benadering van de Metaverse:

 

  • Met Roblox Client kunnen gebruikers virtuele werelden verkennen.
  • Met Roblox Studio kunnen ontwikkelaars de virtuele ervaring creëren en publiceren.
  • Roblox Cloud levert de services en infrastructuur die nodig zijn om het platform van stroom te voorzien.

 

Roblox is een bedrijf dat perfect geschikt is voor de Metaverse omdat de gameplay omgeving is ontworpen voor een virtuele wereld. Het biedt ook andere bedrijven de mogelijkheid om hun ervaringen in te vullen.

 

Nike’s Nikeland maakt deel uit van het digitale universum van Roblox. Hiermee kunnen gebruikers virtuele goederen kopen en dragen nadat ze ervoor hebben betaald met in-game valuta. Walmart (NYSE:WMT), Tommy Hilfiger en anderen hebben ook een ‘huis’ op Roblox.

 

Roblox is kort samengevat een virtueel wereldplatform dat kan worden beschouwd als een vroege versie van de Metaverse. Daarom is het een aantrekkelijk aandeel voor wie in Metaverse aandelen wil investeren.

 

Roblox heeft zichzelf al bevestigd als dé bestemming voor meeslepende ervaringen. Bovendien reikt de populariteit van het platform verder dan de aanvankelijke jongere gebruikersbasis, waardoor er wereldwijd een steeds diverser scala aan gebruikers wordt aangetrokken.

 

Door live-evenementen te organiseren met gerenommeerde muzikanten als Mariah Carey en beroemdheden als Paris Hilton, demonstreert Roblox zijn mainstream aantrekkingskracht. De aantrekkingskracht van deze evenementen is enorm.

 

Het succes van Roblox ligt in zijn robuuste infrastructuur. De platformmakers ontwikkelen games en bieden gebruikers een uniek digitaal valutasysteem. Als gevolg hiervan groeit Roblox in een snel tempo. Zoals David Baszucki, CEO van Roblox, voor ogen heeft, heeft deze technologie het potentieel om mensen wereldwijd op ongekende manieren met elkaar te verbinden.

 

Roblox onderscheidt zich als een koploper bij de huidige generatie Metaverse aandelen met hoog potentieel voor de beleggers, op voorwaarde uiteraard dat het bedrijf de verwachtingen kan inlossen. Met zijn bestaande gebruikersbestand, innovatief platform en voortdurende uitbreiding biedt Roblox de beleggers een veelbelovende kans om te profiteren van de mooie toekomst van de Metaverse.

 

5.   Unity Software (NYSE:U)

Unity Software, een platform voor het maken van videogames, zal onvermijdelijk worden beïnvloed door de groei van de Metaverse, omdat dit bedrijf het meeste potentieel heeft voor desktop- en mobiele games. Unity Software is inderdaad een toonaangevende leverancier van realtime 3D-ontwikkeltools, die worden gebruikt om Metaverse ervaringen te creëren.

 

Ondanks alle hype rond de creatie van een digitale, door kunstmatige intelligentie aangedreven wereld, bestaat de Metaverse niet echt. Het is dus moeilijk om er een harde en snelle definitie van te geven, zelfs voor de meest enthousiaste voorstanders ervan.

 

Toch investeren bedrijven er miljarden dollars in om deel uit te maken van wat de volgende supertrend zou kunnen zijn. Unity Software speelt een cruciale rol in de Metaverse wereld en veroverde ongeveer de helft van de wereldwijde markt voor game-engines. Het wijdverbreide gebruik ervan maakt het mogelijk om diverse 3D-ervaringen op verschillende platforms te creëren.

 

Ook de sterke winsten van Unity, die de verkoopprognoses overtreffen en de omzetprognoses verhogen, onderstrepen het groeimomentum. Bovendien draagt de samenwerking met Apple (NASDAQ:AAPL) voor 3D-apps in belangrijke mate bij aan de prestaties van dit bedrijf.

 

De sterke banden van Unity met de game-industrie positioneren Unity als een pionier op het gebied van web3. De software heeft een belangrijke rol gespeeld bij het vervaardigen van meer dan 60% van de 3D-inhoud ter wereld. Dit spreekt niet alleen gamemakers aan, maar ook de Metaverse ontwikkelaars.

 

Bovendien onderstrepen de samenwerkingen van Unity met platforms als Insomniac Events de rol van het bedrijf bij het smeden van nieuwe virtuele landschappen. Omdat Metaverse nauw aansluiten bij gaming, staat Unity klaar om een centrale rol te spelen, in lijn met de opvatting van Microsoft-CEO Satya Nadella dat metaverses in wezen de basis vormen van games.

 

Unity Software is uitgegroeid tot een prominente figuur op het gebied van real-time 3D-contentcreatie en verstevigde de afgelopen maanden zijn positie als dominante kracht op de VR-markt. Het platform fungeert als een toolbox waarmee ontwikkelaars meeslepende 3D-omgevingen kunnen bouwen die de basis vormen van de virtuele wereld.

 

Broker Piper Sandler merkte op 6 juni 2023 op dat de duurzame visie en strategie van Unity Software Incom zichzelf te profileren als een favoriet ontwikkelaarsplatform voor 3D-applicaties kracht zou kunnen winnen door Apple’s recente introductie van de Vision Pro ruimtelijke computer.

 

Naast Apple duidt de aanwezigheid van vacatures voor ontwikkelaars van Unity Software Inc. binnen TikTok, Meta, Samsung, Snap en Microsoft op een bredere interesse in augmented reality- en virtual reality-toepassingen.

 

Als de Metavers volwassen wordt, zal Unity Software daar een van de belangrijkste begunstigden van zijn. Het betreft een van de twee belangrijkste 3D-videogame engines (de andere is de Unreal Engine van Epic Games). Het is op de voorgrond gekomen vanwege de mogelijkheid om het op tientallen platforms te implementeren en tegelijkertijd belangrijke tools voor game-ontwikkeling aan te bieden: grafisch ontwerp, geluid en functies voor het genereren van inkomsten zijn beschikbaar in één enkel, eenvoudig te gebruiken formaat

 

De combinatie maakt de engine toegankelijker voor meer ontwikkelaars en makers. De helft van alle pc-, console- en mobiele games ter wereld wordt mogelijk gemaakt door Unity. Dat Unity is op zijn beurt getuige van een recordgroei.

 

Het gemeenschappelijke thema van Unity Software en Roblox is dat ze niet noodzakelijkerwijs op de consument gerichte Metaverse aandelen zijn. In plaats daarvan verkopen ze houwelen en schoppen aan de mijnwerkers die proberen goud te winnen in deze alternatieve realiteit.

 

6.   Microsoft Corporation (NASDAQ:MSFT)

Dit bedrijf is algemeen bekend, het betreft een gigant op het gebied van consumententechnologie. Terwijl NVIDIA de hardwarekant van de AI-hype domineert, is Microsoft een van de sterkste spelers aan de softwarekant.

 

Microsoft versloeg de EPS-schattingen van analisten voor het tweede kwartaal met 14 cent en de aandelen hebben gemiddeld een sterk koopadvies. Microsoft is ook een belangrijke speler op de Metaverse markt.

 

Het bedrijf maakt onder andere virtual reality (VR)-headsets en computers. De hedendaagse VR-technologie is ontworpen om de kracht van de verbeelding van de gebruiker de vrije loop te laten en levert het ultieme op het gebied van meeslepend gamen. Met rijk gedetailleerde, driedimensionale graphics, comfortabele uitrusting en natuurlijke bewegingen zal het een revolutie teweegbrengen in de sector.

 

De Virtual Reality-gamesystemen van Microsoft zijn voorzien van krachtige NVIDIA-graphics en speciaal geheugen die vloeiende, ultrasnelle prestaties leveren voor de nieuwste VR-games, maar ook voor films en video’s.

 

Opmerkelijk zijn de ongelooflijke opslagmogelijkheden: met maximaal 2 TB ruimte op de harde schijf heeft de gebruiker de ruimte voor al zijn favoriete games en bestanden. Bovendien kunnen sommige systemen meerdere SSD- of HDD-schijven ondersteunen, voor snel opstarten en ongelooflijke archiveringsmogelijkheden.

 

Omdat connectiviteit essentieel is, bieden de virtual reality computers en -systemen van Microsoft de gebruikers een aantal USB-, HDMI- en displaypoorten waarmee de VR-ervaring met anderen kan worden gedeeld.

 

De draagbare Virtual Reality gaminguitrusting op bepaalde systemen biedt VR-gaming op kamerschaal die een meeslepende ervaring biedt via comfortabele headsets en intuïtieve handheld-bediening.

 

Ook de multifunctionele systemen zijn een belangrijke troef. Veel van de Virtual Reality-pc’s van Microsoft doen meer dan alleen de nieuwste games spelen. Ze bieden de gebruiker de kans om productief te werken, de modernste software te gebruiken en op talloze manieren verbinding te maken met vrienden, familie en andere gamers.

 

Virtual Reality is dus niet langer een droom. Het is hier – in al zijn verbluffende, driedimensionale glorie. Dankzij krachtige verwerking en razendsnelle grafische kaarten leveren de systemen van Microsoft adembenemende beelden en een virtuele realiteit die rijkelijk gedetailleerd en ongelooflijk levensecht is.

 

Naast ongelooflijke VR-gaming biedt Microsoft ook apparaten aan, zoals Microsoft HoloLens, die een ‘Mixed Reality’-ervaring biedt, waarbij de gebruiker holografische beelden ziet die lijken te interageren met de echte wereld. Het is een nieuwe manier om te gamen en verbinding te maken met je omgeving. Algemeen wordt verwacht dat Microsoft over de potentie beschikt om een belangrijke speler in de Metaverse te worden.

 

7.   Autodesk (NASDAQ:ADSK)

De Metaverse, een digitale wereld die onbeperkte mogelijkheden biedt voor sociale interactie, commercie en meeslepende ervaringen, lijkt voor sommigen misschien nog steeds sciencefiction.

 

Technologiebedrijven werken er echter ijverig aan om deze ambitieuze visie werkelijkheid te laten worden. Hoewel de Metaverse ontwikkeling tien jaar of langer kan duren, is het goede nieuws dat beleggers er nog steeds vroeg in kunnen stappen en grote potentiële voordelen kunnen oogsten.

 

Investeren in de Metaverse opent een breed scala aan mogelijkheden. Er zijn talloze lagen waarmee rekening moet worden gehouden, van meeslepende hardware en software voor het maken van 3D tot interactieve platforms en razendsnelle connectiviteit. Bovendien creëren de vereisten van de Metaverse rekenkracht en de behoefte aan robuuste beveiligingsmaatregelen mogelijkheden voor bedrijven in de halfgeleider- en cyberbeveiliging om te gedijen.

 

Autodesk, een toonaangevende leverancier van ontwerpsoftware voor architecten en ingenieurs, biedt een aantrekkelijke mogelijkheid voor beleggers die op zoek zijn naar Metaverse aandelen met hoog potentieel.

 

Ten eerste stelt de software van het bedrijf, waaronder het gerenommeerde Revit-modelleringsprogramma voor bouwinformatie, professionals in staat om met precisie en nauwkeurigheid virtuele modellen van constructies te maken. Bovendien kan Autodesk Rendering deze modellen naadloos transformeren in meeslepende virtual reality-instellingen.

 

Bovendien komt een aanzienlijk deel van de omzet van Autodesk uit ontwerpsoftware voor architectuur-, engineering- en constructiebedrijven (AEC). Dit is waar Autodesk uitblinkt. Het heeft een reeks producten ontwikkeld die specifiek zijn afgestemd op het bouwen van virtual reality en augmented reality 3D-animaties en -structuren. Met zijn gespecialiseerde focus op omgekeerde constructie zal Autodesk voldoen aan de eisen van deze evoluerende industrie.

 

Samenvattend zal, gezien de verwachte evolutie van de Metaverse, de vraag naar geavanceerde virtuele modellen omhoogschieten. De softwareoplossingen van Autodesk komen perfect tegemoet aan deze behoeften, waardoor het ideaal is voor het Metaverse ecosysteem.

 

Voor beleggers die op zoek zijn naar de beste Metaverse aandelen maken Autodesk’s solide staat van dienst en niet-aflatende toewijding aan innovatieve ontwerpsoftware dat het aandeel daarom een potentiële kandidaat is voor aanzienlijke rendementen.

 

Door Autodesk ontwikkelde software kan worden gebruikt om producten en constructies te ontwerpen. Autodesk Rendering kan deze modellen in een virtual reality-omgeving brengen, en ingenieurs en architecten gebruiken het Revit-modelleringsprogramma voor bouwinformatie van het bedrijf om virtuele modellen van gebouwen te maken.

 

8.   Take-Two Interactive Software, Inc. (NASDAQ:TTWO)

Take-Two Interactive Software, Inc. creëert, brengt en promoot interactieve entertainmentoplossingen wereldwijd. Het bedrijf kan zijn bestaande middelen, technologie en intellectuele eigendommen benutten om Metaverse gerelateerde ervaringen te creëren. Tijdens het eerste kwartaal van 2023 werd Take-Two Interactive Software, Inc. opgenomen in de investeringsportefeuilles van 10 miljardairs.

 

Maar de beleggers waren niet echt onder de indruk van het laatste winstrapport van Take-Two. De winst over het tweede kwartaal van 2023 was lager dan verwacht, maar dat kwam vooral door eenmalige afschrijvingen en lasten. De franchises Grand Theft Auto en NBA 2K waren hoogtepunten in die periode. “Het begrotingsjaar 2024 is sterk begonnen”, zei CEO Strauss Zeinick tegen de beleggers in de conference call.

 

De rest van dit fiscale jaar zal niet echt spannend zijn, afgaande op de guidance die het bedrijf gaf. Take-Two bevestigde eenvoudigweg zijn vooruitzichten van een vrijwel vlakke omzet. Gamers geven niet zo vrijelijk geld uit als tijdens de pandemie, en daarom heeft het bedrijf een aantal grote titelreleases naar het begrotingsjaar 2025 geduwd.

 

Dat is het punt waar de zaak interessant begint te worden. Take-Two verwacht in het boekjaar 2025 een enorm jaar voor omzet en operationele cashflow, waardoor het in de competitie zou komen te staan met enkele van de grootste spelers in de videogame-industrie, zoals Electronic Arts.

 

Zeker, er zit nog veel tijd tussen nu en 2025, en er zijn veel dingen die het bedrijf van die optimistische voorspelling kunnen afleiden. Deze risico’s omvatten vertraagde lanceringen, lauwe ontvangst door gamers en een algemene economische vertraging. Maar Take-Two Interactive Software is toch een aandeel dat in de gaten mag worden gehouden.

 

9.   Apple (AAPL)

Apple is ongetwijfeld een van de meest vooruitstrevende bedrijven ter wereld, met een staat van dienst op het gebied van het produceren van ongelooflijke producten. Ze leiden momenteel de AR-revolutie via hun “Reality Kit” en AR-compatibele smartphones. Er gaan ook geruchten dat ze werken aan een AR/VR-headset die later dit jaar uitkomt. Apple zou dus ook een rol kunnen spelen in het Metaverse verhaal.

 

10.                 Qualcomm (QCOM)

Qualcomm is marktleider op het gebied van patenten en toepassingen voor halfgeleiderchips in veel toonaangevende industrieën. De chips worden gebruikt in XR-headsets, waardoor het een potentieel belangrijke bijdrage levert aan de ontwikkeling van de Metaverse.

 

Niet alle aandelen zullen in koers stijgen. Gebruik een bewezen succesvolle methode om te proberen het kaf van het koren te scheiden. Bijvoorbeeld de Trading Navigator Methode waarmee gebruik wordt gemaakt van het momentum effect, waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat je daarmee de markt kan verslaan. Zie voor meer informatie https://slim.beleggen.com/tradingnavigator

 

Of volg de online training https://beleggen.com/training

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.