Beleggen in de top 19 in recessiebestendige aandelen voor 2023

Recessiebestendige aandelen kun je gebruiken wanneer er een koele wind over de beurs waait. Agressieve renteverhogingen door de Federal Reserve, economische stress door het conflict in Oekraïne en aanhoudend hoge inflatie zorgen ervoor dat beleggers zich zorgen maken over een recessie in de komende periode.

 

Wanneer de economie van de VS inzakt, worden zelfs de meeste kwalitatief hoogstaande aandelen meegesleurd in een berenmarkt. Tijdens de afgelopen twee recessies in de VS in 2008 en 2020 waren er echter nog steeds een handvol aandelen die aanzienlijk beter presteerden dan de S&P 500.

 

Deze recessiebestendige aandelen kunnen u ook helpen in de aankomende berenmarkt. Hieronder zijn enkele aandelen die zowel in 2008 als in 2020 beter presteerden dan de S&P 500.

 

Een gids voor economische recessies en voor recessiebestendige aandelen

 

Recessies zijn pijnlijk. Mensen verliezen hun baan, kunnen hun rekeningen niet betalen en sommigen raken zelfs hun huis kwijt. Er is minder geld voor luxe zoals vakanties of avondjes uit in de stad, en minder geld voor essentiële zaken zoals eten en medische zorg. Hieronder bekijken we eerst wat economische recessies zijn, wat de tekenen zijn dat er eentje zit aan te komen en wat je als belegger kunt doen om er het beste uit te komen.

 

Economische recessie definitie (om te begrijpen wat recessiebestendige aandelen zijn)

 

Een recessie is een ernstige daling van de economische activiteit die langer dan een paar maanden aanhoudt. Het wordt gemeten door dalingen in deze vijf economische indicatoren:

 

  • Reëel bruto binnenlands product (bbp)
  • Inkomen
  • Werkgelegenheid
  • Productie
  • Detailhandel

 

Het is het National Bureau of Economic Research (NBER) dat bepaalt of er in de VS al dan niet een recessie is. Maar een Amerikaanse recessie vertaalt zich meestal in een wereldwijde recessie.

 

Dat NBER is een particuliere onderzoeksorganisatie zonder winstoogmerk die economisch onderzoek verspreidt onder openbare beleidsmakers, zakelijke professionals en de academische gemeenschap.

Het is dus de NBER die officieel het begin en het einde van recessies aankondigt en wat de definitie van een recessie is. Als die er komt, is het tijd om uit te kijken naar recessiebestendige aandelen.

 

Het BBP, of bruto binnenlands product, is de monetaire maatstaf voor de marktwaarde van alle finale goederen en diensten die door een land binnen een bepaalde periode worden geproduceerd. Het BBP wordt meestal jaarlijks berekend, maar het kan ook per kwartaal worden berekend. In sommige kwartalen is het bbp negatief, in andere kwartalen positief.

 

Vanwege deze schommelingen in het BBP per kwartaal houdt NBER de andere vier componenten van een recessie nauwlettend in de gaten: inkomen, werkgelegenheid, productie en detailhandel, die allemaal maandelijks worden gerapporteerd.

 

Algemeen geldt dat twee opeenvolgende kwartalen van negatieve BBP groei als een recessie geïnterpreteerd mogen worden. In dergelijk scenario’s moet uitgekeken worden naar recessiebestendige aandelen.

 

Recessies treden op wanneer de volgende gebeurtenissen plaatsvinden:

 

  • Een daling van het reële inkomen: het reële inkomen is een inkomen dat is gecorrigeerd voor inflatie en waaruit de sociale zekerheid en de sociale uitkeringen zijn verwijderd; wanneer het reële inkomen daalt, bezuinigen consumenten op aankopen, waardoor de vraag afneemt.
  • Lagere werkgelegenheid: een daling van het aantal banen en een toename van het aantal aanvragen voor bijstand.
  • Een daling van de productie: zoals gemeten door het Industrial Production Report dat is uitgegeven door de Federal Reserve.
  • Lagere groothandel-detailverkoop: deze cijfers zijn gecorrigeerd voor inflatie en weerspiegelen de reacties van bedrijven op de vraag van de consument.
  • Een daling van de maandelijkse BBP-ramingen: NBER kijkt naar de maandelijkse ramingen van het BBP die worden verstrekt door macro-economische adviseurs.

 

Wat geen afspiegeling is van een recessie, is het gedrag van de beurs. Dalende koersen op de beurs zijn dus niet synoniem voor een recessie. Dit komt omdat aandelenkoersen zijn gebaseerd op de verwachte winsten van beursgenoteerde bedrijven en ze weerspiegelen de emotie, ofwel de uitbundigheid of het pessimisme van beleggers.

 

Tijdens een recessie kan de aandelenmarkt een zogenaamde berenmarkt betreden, die optreedt wanneer de markt gedurende een periode van ten minste twee maanden met 20% of meer daalt. Grote dalingen op de aandelenmarkt kunnen bijdragen aan een recessie omdat mensen het vertrouwen in de economie verliezen.

 

5 recessiestadia die belangrijk zijn voor recessiebestendige aandelen

 

Een recessie is een integraal onderdeel van de economische cyclus, ook wel de conjunctuurcyclus genoemd. Het bestaat uit deze fasen:

 

  • Recessie: de groei vertraagt, de werkgelegenheid daalt, maar de prijzen stagneren, wat betekent dat ze gelijk blijven
  • Bodem: de economie bereikt een dieptepunt (BBP cijfers)
  • Herstel: de groei begint opnieuw
  • Uitbreiding: de economie groeit snel, de rente is laag en de productie stijgt, maar de inflatiedruk neemt toe
  • Piek: wanneer de groei zijn maximale snelheid bereikt, ontstaan ​​er onevenwichtigheden in de economie die zullen worden gecorrigeerd door een recessie

 

Hoe te beleggen tijdens een recessie: waarom experts deze recessiebestendige aandelen kiezen tijdens economische onrust?

 

Wanneer aandelen in een berenmarkt terechtkomen, uit angst dat agressieve renteverhogingen van de Federal Reserve de economie in een dreigende recessie zullen storten, adviseren topfirma’s op Wall Street beleggers om vast te houden aan aandelen die historisch goed hebben gepresteerd tijdens recessies in het verleden, zoals als consumenten- en zorgbedrijven. Dit zijn de zogenaamde recessiebestendige aandelen.

 

Focussen op bedrijven met hogere dividendrendementen is een verstandige manier om de historisch hoge inflatie te compenseren die de consumenten ervaren. Gezien de onstabiele marktomstandigheden kunnen dividend uitkerende aandelen mogelijk enige verlichting bieden aan beleggers. Zaak is dus om te kiezen voor dividend betalende aandelen met uitstekende fundamenten. Die kunnen dus als recessiebestendige aandelen omschreven worden.

 

Inflatie blijft voorpaginanieuws en het einde is nog niet in zicht. Terwijl de Fed en beleggers enige tegenwind ondervinden, moedigen we beleggers aan om hun portefeuilles te beschermen door op zoek te gaan naar bedrijven die de recessie zouden moeten doorstaan ​​en een lange staat van dienst op het gebied van dividendgroei bieden.

 

Niet alle dividendaandelen zijn echter gelijk. Aangezien rendement een percentage is ten opzichte van de aandelenkoers, betekent dit niet altijd dat het bedrijf het goed doet. Het rendement kan bijvoorbeeld zo hoog zijn omdat de koers zo sterk is gedaald. Bij het kiezen van hoogrentende aandelen moeten beleggers er dus dieper induiken. Kwestie van de juiste recessiebestendige aandelen te selecteren.

 

Defensieve aandelen (of zeg maar: recessiebestendige aandelen)

 

De grote Amerikaanse zakenbanken adviseren hun klanten nu om de daling van de beurskoersen het hoofd te bieden door defensieve aandelen te kopen met stabiele marges, gestage cashflow en solide dividenden, vooral in sectoren als nutsbedrijven en niet-consumptiegoederen. Inderdaad, dit zijn recessiebestendige aandelen.

De geschiedenis toont aan dat in eerdere recessies consumenten- en gezondheidsaandelen de neiging hadden om beter te presteren, terwijl de rest van de markt het moeilijk had. In de laatste vier recessies sinds 1990 waren zij de enige twee positieve sectoren in de S&P 500, dit volgens CFRA Research.

 

De steilste marktdalingen zijn meestal die voor de economisch meer gevoelige groepen, zoals luchtvaartmaatschappijen, autofabrikanten, hotels en casino’s, zegt Sam Stovall, hoofdinvesteringsstrateeg bij CFRA Research. Deze vormen het tegendeel van recessiebestendige aandelen.

 

Met betrekking tot specifieke subindustrieën presteerden detailhandelaandelen voor woningverbetering zoals Home Depot het best. Andere die het goed deden, waren schoenenbedrijven zoals Nike, brouwers, waaronder Boston Beer Co en AB InBev, en natuurlijk aandelen die voedingsproducten maken en verkopen zoals Kellogg of General Mills.

 

Volgens gegevens van FactSet hebben verschillende andere grote bedrijven een gemiddeld positief rendement behaald tijdens de laatste drie recessies, waaronder McDonald’s, Walmart, General Mills, J.M. Smucker Co., Chesapeake Utilities en de National Beverage Corp.

 

De analisten van Wells Fargo stelden in een recent rapport dat beleggers de voorkeur moeten geven aan een volledige, marktgewogen allocatie van consumentengoederen en nutsbedrijven dit vanwege hun traditionele veerkracht in een vertragende economie.

 

Het bedrijf verwacht specifiek dat retailers zoals Coca-Cola, General Mills en Kraft Heinz zullen profiteren van een steeds meer waarde bewuste consument. Die consument wil met andere woorden waar voor zijn geld.

 

1.   Synopsy (SNPS)

Synopsys is een van de belangrijkste leveranciers van software voor elektronische ontwerpautomatisering (EDA) voor de halfgeleider- en elektronica-industrie.

 

Synopsys profiteert volop van een robuuste productportfolio. De groei in de trend van hybride werken stimuleert de vraag naar bandbreedte. De groeiende vraag naar geavanceerde technologie-, ontwerp-, IP- en beveiligingsoplossingen zorgt ook voor solide vooruitzichten in de komende jaren. De toenemende impact van kunstmatige intelligentie, 5G, internet of things en big data stuwt investeringen in nieuwe computing- en machine learning-architecturen.

 

Het bedrijf rapporteerde onlangs een winst voor het tweede kwartaal van het boekjaar 2023-2024 van $ 2,54 per aandeel, waarmee het de Zacks Consensus Estimate van $ 2,47 overtrof. Het bedrijfsresultaat verbeterde jaar op jaar met 1,6%. De inkomsten stegen jaar op jaar met 9,1% tot $ 1,4 miljard, gedreven door groei in alle bedrijfssegmenten. De omzet overtrof de consensusverwachting van $ 1,38 miljard met 1,1%. Het bedrijf zou ook in een recessie goed stand kunnen houden.

 

2.     Medtronic (MDT)

Fabrikant van medische hulpmiddelen Medtronic is actief in meer dan 150 landen en miljoenen patiënten vertrouwen op de producten om te helpen bij meer dan 70 verschillende aandoeningen. De kracht en diversiteit van zijn activiteiten hebben Medtronic in staat gesteld sterke financiële resultaten te genereren, waardoor het bedrijf investeerders ook een aantrekkelijk dividend kan bieden.

 

Op 25 mei maakte Medtronic zijn jaarresultaten voor het boekjaar 2023 (eindigend op 28 april) bekend, met een omzet van $ 31,2 miljard, een stijging van 2,1% op organische basis, exclusief de impact van wisselkoersen. En voor het laatste kwartaal van het jaar evolueerde het bedrijf zelfs nog beter, met een omzet van in totaal $ 8,5 miljard in dat traject en een stijging van 5,6% op jaarbasis.

 

Voor fiscaal 2024 verwacht het bedrijf een organische omzetgroei van maximaal 4,5%. CFO Karen Parkhill verklaarde: “We voelen ons aangemoedigd door het herstel dat we in veel van onze markten zien, onze productbeschikbaarheid verbetert, we hebben een sterke concurrentiepositie bij al onze klanten en we hebben veel nieuwe, innovatieve producten die op de markt komen. De toekomst ziet er dus uitstekend uit.”

 

Gezien de aanhoudend sterke resultaten keurde de raad van bestuur van het bedrijf een dividendverhoging goed. Het aandeel zal de beleggers nu een dividend $ 0,69 per aandeel betalen, wat $ 0,01 hoger is dan de $ 0,68 die het voorheen betaalde.

 

Met deze stijging is het dividend nu gedurende 46 opeenvolgende jaren verhoogd. En hoewel deze meest recente renteverhoging een bescheiden stijging met slechts 1,5% was, merkte het bedrijf op dat het dividend in vijf jaar tijd met 38% is gestegen. Over de afgelopen 46 jaar heeft het een gemiddeld jaarlijks groeipercentage van 16% behaald.

 

Hoewel de uitbetalingsratio bijna 100% is, zegt Medtronic inspanningen te leveren om de kosten in het hele bedrijf verder te verlagen. Daardoor zien de vooruitzichten voor het dividend er in de komende jaren nog steeds goed uit. De vrije kasstroom voor het afgelopen boekjaar bedroeg ook iets minder dan $ 4,6 miljard – ruimschoots meer dan de $ 3,6 miljard die het aan dividend uitkeerde. Het uitkeren van het dividend doet het bedrijf dus geen pijn.

 

Met ongeveer 3% is het dividendrendement van Medtronic bijna het dubbele van het S&P 500-gemiddelde van ongeveer 1,7%. Voor beleggers die hunkeren naar een groeiend dividend, kan Medtronic een solide investering zijn om te kopen en vast te houden. Ook in een periode van recessie. De sector waarin het actief is, zal van zo’n recessie overigens weinig hinder ondervinden.

3.   Lowe’s (LOW)

Lowe’s is een van de grootste retailers ter wereld voor woningverbetering, of, als u dit liever hoort, binnenhuisinrichting. Het bedrijf tekent naar schatting 19 miljoen klanttransacties per week op en de omzet bedroeg vorig jaar meer dan $ 97 miljard.

 

Volgens het meest recente kwartaalrapport van het bedrijf, voor de periode eindigend op 5 mei, daalde de netto-omzet van $ 22,3 miljard met 5,5% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Lowe’s wijt de achteruitgang aan meerdere factoren, waaronder ongunstig weer en een lagere algemene vraag, omdat klanten hun uitgaven terugschroeven te midden van stijgende kosten en uitdagende economische omstandigheden.

 

Het management blijft optimistisch over de middellange en lange termijn. En wat investeren in deze binnenhuisinrichter aantrekkelijk blijft maken, is dat reparaties en onderhoud noodzakelijke uitgaven zijn en blijven voor huiseigenaren. Hoewel ze kunnen worden uitgesteld, kunnen ze in de meeste gevallen niet worden vermeden, wat betekent dat de vraag zich vroeg of laat zou moeten herstellen.

 

Als bewijs van het vertrouwen van het bedrijf in de vooruitzichten op langere termijn, kondigde Lowe’s een verhoging van zijn dividend aan, slechts een paar dagen na het publiceren van de resultaten. Het bedrijf heeft een driemaandelijks contant dividend van $ 1,10 per aandeel aangekondigd, wat neerkomt op een verhoging van de uitbetaling met 5%.

 

Lowe’s heeft ook al bijna 50 jaar zijn dividendbetalingen verhoogd. Lowe’s heeft een uitbetalingsratio van iets meer dan 40%, dus het is waarschijnlijk dat het dividend ook dit jaar kan blijven stijgen. Lowe’s hoeft dus geen vrees te koesteren voor een recessie, ook in mindere periodes zal er vraag zijn naar de producten van dit bedrijf.

 

4.   Altria Groep (MO)

Altria Group is het moederbedrijf van enkele van ’s werelds meest populaire tabaksmerken, waaronder het iconische Marlboro. Het is de afgelopen vijf jaar een eerder matige periode geweest voor de bezitters van de aandelen van Altria, aangezien het aandeel in die periode met zowat 20% is gedaald. Maar het is algemeen bekend dat de meeste investeerders niet naar Altria kijken omdat ze grote stijgingen van de aandelenkoers verwachten – het gaat allemaal om het dividend.

 

Met een dividendrendement dat momenteel schommelt rond 8,5% ($ 0,94, driemaandelijks betaald), is Altria een van de lucratievere dividendaandelen in de S&P 500.

 

Ondanks de dalende cijfers van het aantal rokers in de VS en elders in de wereld, heeft Altria de afgelopen tien jaar zijn brutowinstmarges op indrukwekkende wijze verhoogd. In 2012 bedroeg de brutomarge ongeveer 59% en nu ligt deze boven de 68%. Dit was mogelijk omdat het bedrijf de prijzen verhoogde om de daling van de verkopen tegen te gaan. Ook in een recessie zullen verstokte rokers blijven roken, zodat Altria tot de groep van de recessiebestendige aandelen mag worden gerekend.

 

5.   Walmart (WMT)

Walmart is altijd een typisch blue chip aandeel geweest op Wall Street, maar na in 2023 zijn jaarlijkse dividend voor het 50e achtereenvolgende jaar te hebben verhoogd, heeft het ook officieel de status van Dividend King bereikt. Het dividendrendement van ongeveer 1,5% is niet bepaald verbluffend te noemen, maar het is wel een stabiel dividend.

 

Met een koers-winstverhouding op moment van schrijven van ongeveer 37 — wat hoger is dan het vijfjaarlijkse gemiddelde van 33,7 en het tienjarige gemiddelde van 25,5 — is Walmart iets duurder dan normaal, maar dit komt waarschijnlijk doordat investeerders zich aangetrokken voelen tot het aandeel voor stabiliteit in deze onzekere economische tijden. Wat dus ook geldt voor een mogelijke recessieperiode.

 

6.   Big 5 Sporting Goods (BGFV)

Big 5 Sporting Goods is een uitbater van sportwinkels die op de beurs een van de wildste rollar coaster ritten heeft beleefd die er zijn geweest sinds het begin van de COVID-19-plandemie. Begin april 2020 had het aandeel van Big 5 een dieptepunt bereikt op ongeveer $ 0,71. In november 2021 was het met meer dan 6.000% gestegen tot meer dan $ 44. Sindsdien is het meer dan 80% gedaald ten opzichte van zijn hoogtepunt.

 

Big 5 Sporting Goods had een moeilijk 2022, met een netto-omzet die met 14% daalde. Het eerste kwartaal van 2023 was niet veel beter, met een netto-omzet die jaar op jaar opnieuw met meer dan 7% daalde.

 

We zijn echter van mening dat het management de juiste beslissing heeft genomen door zich te concentreren op het behouden van de marges in plaats van het verhogen van de verkoop gedurende deze moeilijke tijden om de storm te helpen doorstaan, vooral nadat door pandemie aangewakkerde verkooppieken de omzet naar een recordhoogte brachten. Inmiddels lijkt de verbetering te zijn ingezet.

 

Met een dividendrendement van ongeveer 12% ($ 0,25 per kwartaal) heeft Big 5 Sporting Goods een van de hoogste dividenduitbetalingen die een belegger op de beurs van Wall Street vinden. De gezonde balans van het bedrijf ondersteunt het vertrouwen dat het zijn dividend in de toekomst kan behouden. Tegen de huidige beurkoersen wegen de potentiële voordelen dan ook zwaarder dan de risico’s. En dat zal ook in recessieperiodes zo kunnen blijven.

 

7.   Abbott Laboratories (ABT)

Abbott Laboratories (NYSE:ABT) is een bedrijf voor medische apparatuur, gevestigd in North Chicago, Illinois. Dat medische bedrijven het goed doen tijdens een recessie, bewees het aandeel Abbott Laboratories door tijdens de financiële crisis van 2008 de S&P 500 met 33,6% te overtreffen.

 

In het eerste kwartaal van 2023 zag Abbott Laboratories, specialist in medische hulpmiddelen, zijn omzet met 18,1% teruglopen tot $ 9,7 miljard. Dat kwam vooral door een forse daling van de vraag naar diagnostische producten voor het coronavirus. Abbott bracht verschillende COVID-19-tests op de markt, waardoor de omzet overeind bleef terwijl pandemie gerelateerde factoren haar kernactiviteiten op het gebied van medische hulpmiddelen schaadden.

 

Deze dynamiek heeft de financiële resultaten van Abbott de afgelopen jaren enigszins onvoorspelbaar en volatiel gemaakt. Verder heeft het bedrijf te maken gehad met andere problemen, waaronder bezorgdheid over de veiligheid binnen zijn voedingsactiviteiten. Die factoren verklaren de slechte beursprestaties van Abbott in het afgelopen jaar.

 

Toch is er genoeg om positief vooruit te kijken. In het eerste kwartaal steeg de organische omzet van Abbott (exclusief coronavirusdiagnostiek) met 10% op jaarbasis.

 

Ten tweede biedt Abbott Laboratories tal van groeimogelijkheden op lange termijn. Het bedrijf is een bewezen innovator die voortdurend nieuwe medische hulpmiddelen heeft ontwikkeld om aan de behoeften van patiënten te voldoen. Een van de meest veelbelovende gebieden is diabeteszorg. Abbott is een leider in continue glucosemonitoring dankzij zijn FreeStyle Libre-franchise.

 

Ten derde is er het dividend van het bedrijf. Abbott is bezig aan het 51e opeenvolgende jaar van dividendverhogingen. Het bedrijf zal niet het risico lopen deze fantastische reeks te moeten doorbreken, dus verwacht meer jaarlijkse dividendverhogingen. De zorggigant biedt een rendement van ongeveer 2% of iets hoger dan de 1,66% van de S&P 500. En de uitbetalingsratio van 49% van Abbott suggereert meer ruimte voor dividendgroei.

 

Ondanks de recente problemen van het bedrijf, lijken dividendinvesteerders moeilijk fout te kunnen gaan door een positie in Abbott te nemen. Dat het bedrijf moeilijkere economische periodes zonder kleerscheuren kan overleven, heeft het eerder laten zien.

 

8.   Nextera  Energy (NEE)

NextEra Energy is een in Florida gevestigd elektriciteitsbedrijf dat met een marktkapitalisatie van $ 150 miljard een van de grootste nutsbedrijven in het Amerikaanse nutsbedrijf is. De belangrijkste dochteronderneming van NextEra is Florida Power & Light (FPL), dat met meer dan 5,8 miljoen klantaccounts stroomvoorziening levert aan meer dan 12 miljoen mensen in heel de staat Florida. Het bedrijf wekt stroom op in zeven kerncentrales in Florida, waardoor het een belangrijke leverancier is van emissievrije stroom.

 

NextEra is niet alleen afhankelijk van kernenergie voor schone energie. Het bedrijf is ook actief in het waterstofsegment van de energie-industrie. In april van dit jaar kondigde het bedrijf een overeenkomst aan tussen zijn dochteronderneming voor hernieuwbare energie, NextEra Energy Resources, en CF Industries, een grote ammoniakproducent, voor de ontwikkeling van een waterstofproject in een vestiging van CF Industries in Oklahoma.

 

Aan het einde van het eerste kwartaal bezat en exploiteerde NextEra ongeveer 4.600 megawatt aan zonne-energieopwekkingscapaciteit, inclusief de 970 megawatt aan zonne-energie die tijdens het kwartaal online werd gebracht. Dit totaal maakt NextEra de grootste aanbieder van zonne-energie in de VS. Het bedrijf heeft meer dan 2.000 megawatt aan hernieuwbare energie- en opslagprojecten in zijn achterstallige werk.

 

Dit bedrijf heeft een traditie hoog te houden wat betreft het overtreffen van de winstverwachtingen en het heeft dit de afgelopen jaren dan ook consistent gedaan, zoals opnieuw het geval in het laatste gerapporteerde kwartaal (het eerste van 2023).

 

De winst per aandeel steeg van $ 0,74 in dezelfde periode een jaar geleden naar $ 0,84, waarmee het de prognose met $ 0,11 overtrof. Evenzo steeg de omzet met maar liefst 132,5% op jaarbasis tot $ 6,72 miljard, waarmee de verwachtingen met $ 1,5 miljard werden overtroffen. Het spreekt voor zich dat energiebedrijven als NextEra weinig hinder van een recessie zullen ondervinden.

 

9.   Home Depot (HD)

Onroerend goed is een miljardenindustrie en een centraal onderdeel van de Amerikaanse bedrijfscultuur. Deze twee factoren spelen in het voordeel van The Home Depot, een van ’s werelds grootste retailers. Deze detailhandelaar voor woningverbetering heeft meer dan 2.300 winkels in Noord-Amerika en verkoopt materialen, gereedschappen, apparaten en diensten aan zowel huiseigenaren als professionele aannemers.

 

Home Depot heeft zijn dividend voor 14 opeenvolgende jaren verhoogd, en er lijkt meer van hetzelfde op komst te zijn. Het bedrijf heeft een dividenduitkeringsratio van 60%, wat veel ruimte laat voor toekomstige verhogingen. Bovendien is het gemiddelde huis in Amerika bijna 40 jaar oud, dus toekomstige behoeften aan verbouwingen zouden de zakelijke vooruitzichten van Home Depot op de lange termijn moeten ondersteunen.

 

Het aandeel heeft een dividendrendement van circa 2,8% op tegen de huidige aandelenkoers. De markomstandigheden kunnen verslechteren als er een recessie in de VS ontstaat, dat klopt. Maar Home Depot heeft in het verleden veel recessies doorstaan, wat betekent dat beleggers een goede kans hebben op aantrekkelijke rendementen door dit aandeel op de lange termijn aan te houden. Het aandeel verdient dan ook een plaatsje in deze handleiding.

 

10.                 Accenture (ACN)

Accenture plc (NYSE:ACN) is een professioneel dienstverlenend bedrijf dat behoort tot de grootste Ierse bedrijven en is gespecialiseerd in IT-diensten en adviesverlening .Het is in feite een technologieadviesbureau dat klanten in staat stelt om geavanceerde technologieën zoals kunstmatige intelligentie te gebruiken in hun bedrijfsprocessen en -activiteiten.

 

Dienstverlenend bedrijf Accenture heeft inderdaad in de eerste helft van 2023 zijn activiteiten op het gebied van kunstmatige intelligentie opgevoerd door aan te kondigen dat het de komende drie jaar $ 3 miljard zal investeren en zijn AI-gerelateerde personeel zal verdubbelen om aan de gloeiend hete vraag te voldoen.

 

Accenture sluit zich aan bij een groeiende lijst van technologiebedrijven die racen om te profiteren van een bredere interesse van bedrijven die op zoek zijn naar nieuwe AI-tools die gegevens kunnen analyseren, helpen bij het nemen van beslissingen en mogelijk sommige taken kunnen vervangen die momenteel door menselijke werknemers worden uitgevoerd. Veel van de belangstelling gaat uit naar “generatieve AI” -tools zoals ChatGPT die op commando geschreven werken kunnen produceren, evenals afbeeldingen, computercode en andere media.

 

Accenture heeft 738.000 werknemers die klanten bedienen in meer dan 120 landen. Dankzij de betrokkenheid op AI hoeft Accenture de komst van een recessie niet te vrezen

 

11.                 American International Group (AIG)

Als er één ding is dat de financiële markt beleggers het afgelopen jaar heeft geleerd, dan is het wel hoe belangrijk het is om portefeuilles te diversifiëren om de risico’s te verminderen. Het kiezen van aandelen uit verschillende sectoren heeft de beleggers consequent voor uitdagingen gesteld, omdat wat in de ene marktsector misschien niet werkt in een andere. Zo hebben groei- en waarde-aandelen uiteenlopende prestaties laten zien over verschillende perioden en marktomstandigheden.

 

Het combineren van de elementen van beide strategieën kan beleggers dus voordelen bieden. Hier komt de GARP-strategie om de hoek kijken. Groei tegen een redelijke prijs, of GARP, is een relatief minder bekende beleggingsbenadering die bedrijven probeert te identificeren met duurzame winstgroei en aantrekkelijke waarderingen in verhouding tot hun groeivooruitzichten. Deze bedrijven zijn mogelijk actief in sectoren of sectoren met gunstige groeitrends of beschikken over concurrentievoordelen die hun toekomstige groei kunnen stimuleren.

 

Gepopulariseerd door Peter Lynch, is het hoofddoel van de GARP-strategie het vermijden van de extremen van groei- of waardebeleggingen, die beleggers naar op groei gerichte aandelen leiden met relatief lage koers-winstverhoudingen in normale marktomstandigheden.

 

Als ze met succes worden geïdentificeerd, hebben deze aandelen het potentieel om positieve rendementen voor aandeelhouders te genereren. Historisch gezien heeft de S&P 500 GARP Index hogere rendementen opgeleverd dan de onderliggende benchmark. De index volgt de prestaties van bedrijven met een consistente fundamentele groei, een redelijke waardering en een sterk winstpotentieel. In het kader van de GARP-strategie komt vast en zeker AIG als recessiebestendig aandeel in aanmerking.

 

American International Group, Inc. is een in New York gevestigde financiële en verzekeringsmaatschappij die alle mogelijke financiële diensten levert aan de consumenten. De jaarlijkse WPA van het bedrijf is de afgelopen vijf jaar met 81,6% gegroeid en zal naar verwachting in FY23 met 6,63% groeien.

 

Op 4 mei 2023 kondigde American International Group, Inc. (NYSE:AIG) een verhoging van het driemaandelijkse dividend met 12,5% aan tot $ 0,36 per aandeel. Het aandeel had medio 2023 een dividendrendement van 2,50%. Het bedrijf rapporteerde een sterke kaspositie in het eerste kwartaal van 2023, aangezien het bijna $ 241 miljoen aan dividenden teruggaf aan de aandeelhouders. Het behoeft geen betoog dat AIG tot de recessiebestendige aandelen mag worden gerekend.

 

12.                 WEC Energy Group (WEC)

WEC Energy Group Inc genereert en distribueert elektriciteit en aardgas. Het bedient meer dan 4,6 miljoen klanten in de Amerikaanse staten Wisconsin, Minnesota, Illinois en Michigan. Het energienetwerk van het bedrijf bestaat uit 71.000 mijl aan elektriciteitsdistributielijnen en 51.400 mijl aan gasleveringslijnen.

 

In het kader van de verschuiving naar hernieuwbare energie heeft WEC Energy Group Inc ermee ingestemd om 80% van het 250-megawatt Samson I zonne-energieproject in Dallas, Texas te verwerven. WEC Energy zal naar verwachting $ 250 miljoen investeren om dat belang te verwerven. Samson I heeft een langlopende stroomafnameovereenkomst met telecomgigant AT&T Inc. (NYSE:T), wat toekomstperspectieven biedt.

 

De omzet van WEC Energy Group Inc steeg in 2022 met 15,41% tot $9,6 miljard, waardoor de winst met 8,29% steeg tot $1,4 miljard. De winst per aandeel steeg met 8,27% tot $ 4,45. Voor 2023 verwacht het bedrijf een winst per aandeel tussen $ 4,58 en $ 4,62. Het bedrijf genereerde in 2022 $ 2,06 miljard aan operationele cashflow.

 

Het dividendrendement van 3,4% loopt geen gevaar, ook niet in een recessieperiode. We rekenen WEC Energy dus tot de recessiebestendige aandelen.

13.                 NRG Energy  (NRG)

NRG Energy Inc. is een in de VS gevestigd geïntegreerd energiebedrijf met meer dan 23.000 megawatt aan stroomopwekkingscapaciteit en meer dan 3,7 miljoen klanten. Het bedrijf is operationeel via drie divisies: Texas, Oost en West.

 

Het management zet zich in om hun koolstofemissies tegen 2025 met 50% te verminderen en tegen 2050 netto nul-emissies te bereiken. Het bedrijf is een topdividendbetaler met een betrouwbaar rendement van 4,4%, waarmee het zowel zijn sectorgenoten als de S&P 500 overtreft. De dividenduitkering is sinds 2018 drie keer gestegen, waardoor ze ook zeer betrouwbaar mag worden genoemd.

 

De winstgroei ziet er solide uit voor NRG voor het huidige fiscale jaar, maar ook voor de jaren daarna. De consensusschatting voor 2023 is $ 4,59 per aandeel, wat neerkomt op een winstgroei op jaarbasis van 75,19%. Voor een recessie hoeft dit bedrijf geen enkele vrees te koesteren.

 

14.                 Target (TGT)

Target Corporation (NYSE:TGT), met meer dan 440.000 werknemers in de VS en in het buitenland, is een bedrijf actief in de retailsector dat discountwinkels, hypermarkten en kleine lokale winkels exploiteert. Meubels, producten voor thuis en voor huisdieren, school- en kantoorbenodigdheden, schoenen, sport- en outdoorartikelen, baby- en schoonheidsartikelen, kleding, elektronica, speelgoed en sportartikelen zijn allemaal opgenomen in de productlijn van het bedrijf. Een breed gamma aan producten dus.

 

Target baat meer dan 1.900 locaties in de VS uit,  waarvan 317, in Californië. In een door inflatie geteisterde Amerikaanse economie heeft Target heel wat tegenwind ondervonden. Consumenten lieten de grote items die vroeger de bottom-line resultaten van de retailgigant bepaalden links liggen, terwijl ze goedkopere spullen kochten. Als gevolg hiervan stonden de magazijnen van Target vol met onverkoopbare meubels, kleding en consumptiegoederen, aangezien veel klanten naar huis gingen zonder iets te kopen.

 

De aandelenkoers van Target is in 18 maanden tijd dan ook met meer dan 40% gedaald. De winstmarges zijn namelijk naar beneden gegaan sinds het begin van de inflatiecrisis. Het management is echter niet bij de pakken blijven zitten. Er werd een aantal maatregelen getroffen die hun doel niet hebben gemist. In het eerste kwartaal van 2023 stegen de verkopen opnieuw ten opzichte van dezelfde periode in 2022.

 

Dankzij een data gestuurde vernieuwing van Target’s voorraadbeheerprocessen verloopt nu alles veel vlotter. De geüpgradede distributiecentra van Target maken veel meer gebruik van automatisering en meer kosteneffectieve bulkverzendingen. Het bedrijf heeft het overtollige vet weggesneden en is nu prima gewapend om het hoofd te bieden aan een recessie. Voor de komende kwartalen mogen hogere resultaten verwacht worden.

 

15.                 Adobe Systems (ADBE)

Adobe is een van de grootste softwarebedrijven ter wereld. Het innen van licentievergoedingen bij klanten vormt het grootste deel van de omzet. ADBE biedt ook technische ondersteuning en opleiding aan.

 

De Adobe aandelen zijn de afgelopen tien jaar een uitblinker op de beurs geweest, met een stijging van gemiddeld 27% per jaar. Het aandeel profiteerde ook van de sterke heropleving van technologie- en groeiaandelen. Adobe, vooral bekend als maker van de populaire Photoshop-software, heeft snel generatieve AI-tools ingezet die de ruimte voor het maken van inhoud enorm kunnen verbreden.

 

Het bedrijf lanceerde in maart van 2023 de generatieve AI-tool Firefly en stelt dat deze de klanten van alle ervaringsniveaus in staat zal stellen om afbeeldingen van hoge kwaliteit en verbluffende teksteffecten te genereren. Adobe heeft dit platform geïntegreerd in de Creative Cloud-, Document Cloud-, Experience Cloud- en Adobe Express-applicaties, en gebruikers kunnen de service gebruiken om inhoud te creëren met behulp van tekstprompts.

 

En nu gaat Adobe nog een stap verder door aan te kondigen dat het Firefly for Enterprise lanceert, waarmee het zijn generatieve AI-model openstelt voor commerciële klanten die de tool nu kunnen gebruiken om direct op grote schaal content te genereren.

 

Adobe wijst erop dat Firefly for Enterprise iedereen in een organisatie in staat stelt om binnen enkele seconden verbluffende merkeigen middelen te creëren met behulp van eenvoudige tekstprompts. Het bedrijf wijst er ook op dat zakelijke klanten de output kunnen verhogen en tegelijkertijd de kosten kunnen verlagen.

 

Adobe is van mening dat inhoud die met Firefly is gemaakt, geen inbreuk op het auteursrecht zal opleveren. Daarom biedt het bedrijf zijn klanten dekking tegen de dreiging van mogelijke rechtszaken die voortvloeien uit het gebruik van zijn tekst-naar-beeld-generatieplatform. Als zodanig lijkt Adobe zichzelf nu in een solide positie te hebben geplaatst om in te spelen op de snelgroeiende vraag naar inhoud.

 

Volgens een door Adobe uitgevoerd onderzoek onder 2.600 professionals op het gebied van marketing en klantervaring zei 88% van de respondenten dat de vraag naar content het afgelopen jaar is verdubbeld. Bovendien zei tweederde van de respondenten dat ze de komende jaren een toename van 5x tot 20x in die vraag naar content verwachten.

 

Volgens schattingen van derden zal de totale markt voor het creëren van digitale inhoud de komende tien jaar naar verwachting jaarlijks met bijna 26% groeien. De omvang van de markt zal naar verwachting stijgen van 19,5 miljard dollar vorig jaar naar meer dan 181 miljard dollar in 2032. Dit zou de weg moeten effenen voor een versnelling van de groei van Adobe.

 

Analisten verwachten dat het bedrijf het lopende fiscale jaar 2023 zal afsluiten met $ 18 miljard aan inkomsten, wat een sprong van slechts 2,5% zou zijn ten opzichte van het voorgaande jaar. Echter, consensusschattingen suggereren dat de omzetgroei van Adobe in de toekomst waarschijnlijk zal verbeteren.

 

Het aandeel wordt momenteel verhandeld tegen 47 keer de  winst. Hoewel dat duur is in vergelijking met de 29 van de Nasdaq 100, is het toch nog lager dan Adobe’s vijfjaarlijkse gemiddelde koers-winstverhouding (K/W) van 49. Ook Adobe’s voorwaartse K/W-ratio van 31 punten richting gezonde bottom-line groei, wat beleggers nog een reden geeft om dit AI-aandeel te kopen, aangezien het zijn bull run lijkt te kunnen volhouden. Inderdaad, ook in periodes van recessie. De toekomstvooruitzichten voor dit bedrijf zien er zonder meer goed uit.

 

16.                 Crowdstrike Holdings (CRWD)

CrowdStrike Holdings hielp een nieuwe norm voor cyberbeveiliging lanceren. Met zijn AI-aangedreven platform analyseert het wekelijks biljoenen signalen van zijn hele klantenbestand om te bepalen wat normale activiteit is en wat een bedreiging vormt. Zodra een dreiging is gedetecteerd, kan deze worden geïsoleerd en gestopt voordat er aanzienlijke schade wordt aangericht, waardoor deze van onschatbare waarde is voor al zijn klanten bij de bescherming tegen de volgende generatie cyberdreigingen.

 

Dit is het primaire product dat CrowdStrike aanbiedt, maar het bedrijf is ook actief op andere gebieden, zoals identiteitsbescherming en bedreigingsinformatie. Klanten stoppen meestal niet alleen bij het primaire aanbod van dit bedrijf. In plaats daarvan koopt 62% van de klanten ten minste vijf producten en 23% implementeert er ten minste zeven. Dit land-en-uitbreidingsmodel – waarbij CrowdStrike een klant aan boord haalt en de klant vervolgens meer producten laat toevoegen – is een belangrijke groeimotor.

 

Dit heeft zich vertaald in een sterke groei, waarbij de omzet in het eerste kwartaal van fiscaal 2024 (eindigend op 30 april) met 42% steeg tot $ 693 miljoen. De richtlijnen van het management voor het volledige jaar vragen om een omzetstijging van 35% tot $3,019 miljard.

 

CrowdStrike boekte in het eerste kwartaal zijn eerste nettowinst als beursgenoteerd bedrijf en genereerde $ 491.000 aan inkomsten. Maar ook al heeft het betere financiële gegevens dan Cloudflare, zijn aandelen worden verhandeld tegen een veel lagere waardering.

 

En de totale adresseerbare markt van CrowdStrike zal naar verwachting in 2026 groeien tot $158 miljard. Het spreekt voor zich dat het bedrijf van een recessie weinig of gaan last zou ondervinden. Wat de opname in deze handleiding verklaart.

17.                 Campbell Soup (CPB)

In maart 2023 leverde Campbell Soup (NYSE:CPB) een geweldig winstrapport af. Het klopte met de kwartaalcijfers alle verwachtingen. Deze bekende fabrikant en verkoper van voedingsmiddelen en dranken profiteert van merkkracht en gunstige prijsacties. Bij de laatste publicatie van kwartaalcifjers verhoogde het management de vooruitzichten voor de netto-omzet voor het volledige jaar, als gevolg van sterke merken, gunstige prijselasticiteiten en voortdurende uitvoering van de toeleveringsketen. Bovendien profiteert Campbell Soup van de kracht van zijn Snacks-activiteiten en een focus op innovatie.

 

Het bedrijf kent een lange termijn winstgroei van 3,9%. Het consensuscijfer voor de omzet en de winst per aandeel van het huidige fiscale jaar suggereert een groei van respectievelijk 9,2% en 5,6% ten opzichte van het gerapporteerde cijfer van een jaar geleden. Daarbij moet rekening worden gehouden dat het bedrijf actief is in een omgeving die sterk gevoelig is aan inflatie, namelijk de voedingssector.

 

Voedingsbedrijven hebben resoluut prijsinitiatieven genomen om de kosteninflatie in de hele sector tegen te gaan. Daartoe hebben ze de prijzen verhoogd, wat de marges van veel bedrijven heeft beschermd. De vraag naar thuisgebruik van voedingsproducten (of met andere woorden: zelf koken) zal waarschijnlijk hoog blijven, aangezien verschillende Amerikanen thuis koken en bakken als een nieuwe gewoonte hebben gecultiveerd.

 

Hierdoor is de vraag naar biologische en verse voedingsproducten groot. Ook hebben de toegenomen trends van thuiswerken en thuis dineren goed gewerkt voor bedrijven die verpakte voeding en snacks, kant-en-klare maaltijden, zoetwaren en bakkerijproducten aanbieden. Kort samengevat is Campbell Soup goed gewapend om het hoofd te bieden aan een recessie.

 

18.                 Kellogg (K)

Kellogg staat medio 2023 volop in kijker vanwege de geplande strategie om zich in tweeën te delen. Het bedrijf, dat lang bekend stond als een graangigant, wil zichzelf opnieuw uitvinden. Concreet is Kellogg’s van plan om zijn Noord-Amerikaanse graanactiviteiten ergens in 2023 te verkopen.

 

Kellogg richt zich daarna op zijn snackactiviteiten, waaronder Cheez-Its, Pringles en Pop-Tarts, en snacks in het algemeen. Het behoudt ook zijn activiteiten op het gebied van plantaardige voedingsmiddelen en zijn internationale graanactiviteiten. Dat betekent dat de hoge marges van die oude graanmerken niet verloren zullen gaan.

 

Met een dividendrendement van 3,5% verwacht het bedrijf een netto omzetgroei van 5% tot 7%. De vraag naar snacks zal naar verwachting aanhouden. Bovendien zal Kellogg profiteren van sterke prestaties in opkomende markten.

CEO Steven Cahillane zei dat de verkoop van noedels in Afrika bloeide, daar ligt een grote markt weggelegd. De verkoop van snacks en ontbijtgranen groeide in de regio’s EMEA en Latijns-Amerika. Het bedrijf compenseerde de negatieve impact van hoge inputkosten door productiviteit te realiseren. Het slaagde er ook in om het knelpunt in de bevoorrading en tekorten te doorstaan.

 

Kellogg kan nog steeds te maken krijgen met druk op de winstmarge door inflatie. Het heeft echter een sterk prijszettingsvermogen. Terwijl het met klanten onderhandelt over de prijs, kan het bedrijf consumentenpromoties aanbieden om het verkoopmomentum te behouden. Zodat het ook in zijn nieuwe vorm niet bang hoeft te zijn voor een recessie.

 

19.                 General Mills (GIS)

General Mills is een gigant in verpakt voedsel, met meer dan 100 merken en activiteiten in meer dan 100 landen. Het heeft een marktkapitalisatie van $ 50 miljard. General Mills heeft zijn dividend al 122 opeenvolgende jaren niet verlaagd. Het bedrijf is de afgelopen vier jaar weer in de groeimodus gekomen, vooral dankzij de overname van Blue Buffalo en de pandemie, waardoor de voedselconsumptie thuis enorm is toegenomen.

 

Het bedrijf is in het huidige inflatoir klimaat blijven groeien. Eind maart 2023 rapporteerde General Mills financiële resultaten voor het derde kwartaal van fiscaal 2023, waaruit bleek dat de netto-omzet en de organische omzet met respectievelijk 13% en 16% stegen ten opzichte van het kwartaal van vorig jaar dankzij sterke prijsstijgingen in alle segmenten.

 

De volumes bleven stabiel ondanks de sterke prijsstijgingen. De brutomarge steeg van 31,4% naar 33,8%, omdat hogere prijzen de kosteninflatie ruimschoots compenseerden, en de winst per aandeel steeg met 17%, van $ 0,83 naar $ 0,97, en versloeg de analistenconsensus met $ 0,04.

 

Ondanks de kosteninflatie boekte General Mills uitstekende resultaten en bewees daarmee de sterkte van zijn merken. Dankzij sterke prijsstijgingen verhoogde het zijn vooruitzichten voor organische omzetgroei voor het derde kwartaal op rij, van 8%-9% naar 10%-11% en groei van de winst per aandeel van 4%-6% naar 8%. %-9%, in fiscaal 2023.

 

Door de overname van Blue Buffalo nam de schuldenlast van General Mills aanzienlijk toe. In fiscaal 2019 stegen de rentelasten met 40% als gevolg van deze overname, van $ 374 miljoen naar $ 522 miljoen. Maar het bedrijf heeft zijn schuld sindsdien in een snel tempo afgebouwd en daarmee zijn de jaarlijkse rentelasten weer dicht bij het niveau van voor de overname, namelijk $ 380 miljoen. In fiscaal 2022 daalden de rentelasten met 10%, van $ 420 miljoen naar $ 380 miljoen, en stegen de inkomsten vóór belastingen met 1,3%.

 

Bovendien is het aandeel veerkrachtig gebleken tijdens recessies op de markt, omdat mensen tijdens moeilijke economische perioden geneigd zijn meer thuis te eten. Tijdens de Grote Recessie van vorig decennium, terwijl de meeste bedrijven hun winst zagen instorten, verhoogde General Mills zijn winst per aandeel van 2007 tot 2010 met meer dan 10% per jaar. Tijdens de coronaviruspandemie bewees General Mills opnieuw zijn veerkracht, zoals het berichtte recordwinst in boekjaar 2020, 2021 en 2022. Die veerkracht zal ook van pas komen tijdens een mogelijke recessieperiode.

 

Niet alle aandelen zullen in koers stijgen (of dalen). Gebruik een bewezen succesvolle methode om te proberen het kaf van het koren te scheiden. Bijvoorbeeld de Trading Navigator Methode waarmee gebruik wordt gemaakt van het momentum effect, waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat je daarmee de markt kan verslaan. Zie voor meer informatie https://slim.beleggen.com/tradingnavigator of de online training https://beleggen.com/training

 

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.