Beleggen in defensie: de 26 beste defensie aandelen voor 2023

defensie aandelen

Defensie aandelen staan in de belangstelling op de beurs. De uitgaven voor defensie gaan fors omhoog. De Russische inval in Oekraïne was een game changer voor defensie aandelen. Ook de financiële wereld werd op zijn kop gezet. Dat vertaalde zich onder andere in een forse koersstijging bij aandelen die iets met defensie te maken hebben.

Het staat in ieder geval als een paal boven water dat een ‘normalisering’ van de situatie richting het pre-oorlogsscenario onwaarschijnlijk is. Het wederzijds vertrouwen is weg. We weten allemaal dat vertrouwen te voet komt en te paard vertrekt. Hoog tijd om naar defensie aandelen te kijken. Hieronder vindt u een lijstje met aandelen die interessant zijn voor 2023 wanneer u wilt beleggen in defensie. Maar eerst een verdieping op de sector zelf.

Inhoudsopgave

Waarom beleggen in defensie?


Defensie-uitgaven omhoog

De Verenigde Staten en Europa zullen de komende maanden de militaire uitgaven verhogen als gevolg van de Russische invasie van Oekraïne. Duitsland heeft al een verhoging van de defensie-uitgaven van $ 112 miljard aangekondigd. Het Pentagon, de regering van de Amerikaanse president Biden, zal verzoeken om het defensiebudget te verhogen tot $ 773 miljard voor 2023. Dat is een stijging van 4,4% ten opzichte van de begroting voor 2022 en meer dan 8% vergeleken met aanvankelijke verzoeken. Als gevolg hiervan zijn defensie aandelen op de aandelenmarkt gestegen.

Hoewel de VS en de EU tot dusverre ‘boots on the ground’ hebben uitgesloten, is er veel militaire hulp beloofd. De wapens die voor verzetsinspanningen in Kiev worden gestuurd, zijn onder meer Javelin-antitankraketten en Stinger-luchtafweerraketten, vervaardigd door vooraanstaande defensie bedrijven in de VS. De Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) versterkt ook de militaire aanwezigheid in landen in de buurt van Oekraïne. Zelfs Japan zal waarschijnlijk voor het eerst in bijna zes decennia de militaire uitgaven verhogen. Kortom, beleggen in defensie is ‘hot’.

Koers defensie aandelen gestegen

 • Raytheon Technologies heeft zijn aandelenkoers met meer dan 10% zien stijgen in de eerste dagen sinds de invasie begon. Deze Amerikaanse defensiegigant is de maker van de Stinger grond-luchtraket. Duitsland heeft beloofd die te leveren aan de Oekraïense strijdkrachten.
 • Lockheed Martin, de maker van de F-35 straaljager, kreeg op de beurs ook een oppoetsbeurt. Het bedrijf is samen met Raytheon de fabrikant van het Patriot-raketafweersysteem. Dat systeem zal worden ingezet bij de NAVO-gevechtsgroep in Slowakije.
 • Northrop Grumman, toonaangevende fabrikant van aanvals- en bewakingsdrones, was eveneens een winnaar sinds het begin van het Oekraïense conflict. Huntington Ingalls Industries, de grootste Amerikaanse militaire scheepsbouwer, idem dito. En zo kunnen we nog een tijdje doorgaan.

Buiten de VS hebben het Britse BAE Systems, de grootste defensie-aannemer in Europa, het Duitse Rheinmetall, het Franse Thales en het Italiaanse Leonardo allemaal hun aandelenkoersen fors zien stijgen. De sprong in defensieaandelen kwam er, nadat de Duitse bondskanselier Olaf Scholz zei dat de defensie-uitgaven in de grootste economie van Europa zullen worden verhoogd. Die gaan naar 2% van het bruto binnenlands product. Komende van naar schatting 1,5% in 2021.

Hoewel de VS en hun bondgenoten niet hebben ingegrepen in het conflict op de grond, hebben ze wel wapens en financiële steun geleverd. Duitsland verklaarde meteen na het uitbreken van de oorlog dat het Oekraïne zou voorzien van 1.000 antitankwapens en 500 Stinger grond-luchtraketten.

“Als Duitsland druk voelt om zijn militaire en defensiesystemen op deze manier te versterken, zullen andere landen waarschijnlijk volgen”, zei Investor Place in een notitie. “Dit betekent dat bedrijven die militaire technologie en wapens produceren de komende maanden waarschijnlijk een aanzienlijke piek in de vraag zullen zien. Wall Street zal de defensieaandelen nauwlettend in de gaten houden terwijl de industrie zich voorbereidt op een hausse.”

Visie van defensieanalisten

Maar defensieanalisten hebben ook hun bezorgdheid geuit over het feit dat sommige bedrijven, waaronder Raytheon, ook leveren aan Russische vliegtuigbouwers voor civiel gebruik. In een toespraak zei Joe Biden dat de acties van zijn regering en die van de bondgenoten duidelijk gericht zijn. Het is de bedoeling om meer dan de helft van de Russische import af te snijden. Kwestie van een slag toe brengen aan het vermogen om door te gaan met het moderniseren van hun leger.

Dat komt terwijl defensie-aannemers uitkijken naar tekenen dat het Pentagon het Congres om aanvullende financiering zal vragen. Dat is om de hogere kosten verbonden aan het conflict te betalen. Die kosten behelzen onder andere de inzet van 7.000 Amerikaanse troepen naar Europa. Maar ook de kosten van extra surveillancevluchten.

De acties van Rusland in Oekraïne hebben de argumenten voor hogere Amerikaanse defensie-uitgaven doen hernieuwen en ik denk dat we deze waarschijnlijk meer zullen zien groeien dan eerder werd verwacht.” Zo verklaarde Todd Harrison, directeur defensiebegrotingsanalyse bij het Centrum voor Strategische en Internationale Studies.

Het congres zal een budget van het ministerie van Defensie (DoD) van $ 740 miljard voor 2022-2023 goedkeuren. De DoD is bezig de focus te verleggen naar de regio Azië-Pacific. Maar de Russische invasie van Oekraïne zou die richting kunnen veranderen, zei Harrison. Ik denk dat we op korte termijn meer actie zullen zien rond Rusland in Europa en slechts op langere termijn tegen China.

Cyberbeveiligingsaandelen gestegen

Hoewel het conflict gunstig is voor bedrijven die grotendeels afhankelijk zijn van defensie, zijn de aandelen van cyberbeveiligingssoftwarebedrijven ook gestegen. Dit vanwege de verwachtingen van hogere uitgaven aan beveiligingsgerelateerde diensten. Van de op de beurs verhandelde (ETF) fondsen die de sector volgen, is onder andere de Global X Cybersecurity ETF flink gestegen bij het uitbreken van het conflict.

Morgan Stanley schreef dat de verhoogde geopolitieke spanning een sterke rugwind zal blijven voor cyberbeveiligingsaandelen. Bedrijven die winst kunnen maken, zijn het cloudopslagbeveiligingsbedrijf Zscaler. Maar ook Crowdstrike Holdings, dat anti-ransomwarediensten op de markt brengt. Evenals Fortinet, een maker van netwerkbeveiligingssystemen. Lees hier meer over beleggen in cybersecurity.

“Elke keer dat er een nieuwe dreiging wordt aangekondigd, of er een hack- of ransomware-aanval is, is dat in feite een advertentie voor cyberbeveiliging. Bedrijven en andere organisaties worden er aan herinnerd dat ze er in moeten investeren”. Zo vertelde Hilary Frisch, analist bij ClearBridge Investments, aan Bloomberg.

Permanente verhoging defensiefinanciering

Na tientallen jaren van onderinvesteringen in de defensiesector, zou de historische beleidsverschuiving van Duitsland een nieuw uitgaventijdperk in de Europese defensiesector kunnen onthullen. Italië volgde onlangs dit voorbeeld. Andere Europese landen zullen zich de komende weken waarschijnlijk bij de inspanning aansluiten.

Ondanks terughoudendheid, niet zo lang geleden, zijn de meeste Europese NAVO-leden nu op zoek naar een permanente verhoging van de defensiefinanciering. Inderdaad, tot boven de doelstelling van 2% van het BBP. Wat de sector heel wat omzet zal opleveren en beleggen in defensie aandelen een lucratieve kans geeft.

Wat zeggen analisten over defensie aandelen?


Defensie aandelen presteren beter dan verwacht

In de periode onmiddellijk na de Russische aanval op Oekraïne presteerden defensie aandelen beter dan verwacht. De verwachting is dat een verhoogde dreigingsomgeving zou leiden tot grotere militaire uitgaven in de regio. Dit bleek juist te zijn. Duitsland zegde meteen 100 miljard euro aan extra uitgaven toe. Dat is ongeveer twee keer de jaarlijkse defensiebegroting van het land. VK en anderen deden minder specifieke toezeggingen om de uitgaven te verhogen.

Het nieuws gaf een boost aan de bestaande opleving naar lucht- en ruimtevaart- en defensieaandelen. Sensormaker Hensoldt (HAG) zag de koers exploderen. Andere op defensie gerichte namen zoals Rheinmetall (RHM), Leonardo (LDO), Thales (HO) en Chemring (CHG) bleven niet achter. “We zijn van mening dat dit de achtergrond voor de Europese defensiesector aanzienlijk verbetert, en we benadrukken Rheinmetall als de grootste begunstigde, zowel op korte als op middellange termijn.” Uit een rapport van Berenberg-analisten Ross Law en George McWhirther.

“Airbus, BAE Systems, MTU Aero Engines en Dassault Aviation zouden ook moeten profiteren van hun programma-exposure.” Berenberg ziet een potentiële meevaller voor verschillende grote defensieprojecten in de regio. Waaronder Airbus (AIR) en Dassault Aviation’s (AM) Eurodrone en FCAS zesde generatie gevechtsvliegtuigen. De Duitse kanselier Olaf Scholz brengt Lockheed Martin’s (LMT) F-35 weer in de strijd. Dit ter vervanging van het Duitse Tornado-grondaanvalsvliegtuig. De vorige Duitse regering had de F-35 uitgesloten ten gunste van Boeing’s (BA) F/A-18.

Duitsland belangrijke rol voor defensie aandelen

Jefferies-analist Chloe Lemarie verwacht dat de hogere Duitse defensie-uitgaven een belangrijke impuls zullen geven. Aangezien het land de grootste en meest concrete uitgaventoezeggingen tot nu toe heeft gedaan. Hensoldt en Rheinmetall zullen de belangrijkste begunstigden zijn vanwege hun hoge blootstelling aan de Duitse defensie, schreef ze in een rapport. Terwijl minder bekende namen zoals BAE Systems (BA) en Thales kunnen profiteren van hogere defensieuitgaven over de hele linie. Maar ook van steun die door hun eigen landen werd (en wordt) gestuurd naar Oekraïne.

Defensie aandelen in luchtvaart kwetsbaarder

De meer civiele markt is anderzijds kwetsbaarder. Aandelen met een bredere blootstelling aan de burgerluchtvaart presteerden slechter dan pure-play-defensienamen. Dit aangezien de sluiting van het luchtruim de populaire routes tussen Europa en Oost-Azië op zijn kop zette. Terwijl de EU de verkoop van vliegtuigen en reserveonderdelen aan Russische luchtvaartmaatschappijen verbood. Volgens de website van de nationale luchtvaartmaatschappij Aeroflot zijn Airbus-modellen goed voor 63% van de vloot.

Positieve vooruitzichten voor defensie aandelen

De analisten van Berenberg zijn van mening dat de verhoogde dreigingsomgeving opwaartse druk uitoefent op de vooruitzichten voor defensie-uitgaven voor NAVO-leden. Met name voor die landen die de jaarlijkse bestedingsdoelstelling van 2% van de alliantie niet halen. “We denken dat andere landen ertoe kunnen worden aangezet het voorbeeld van Duitsland te volgen.” Aldus nog Berenberg.

Morningstar-aandelenanalist Joachin Kotze kwam eveneens met een rapport. “Hoewel het nog vroeg is en erg moeilijk om de exacte impact van de oorlog te kwantificeren, verwachten we positieve aanpassingen aan de adviezen voor onze defensieaandelen te maken”, stelde hij. “Van de pure-play-defensienamen handelen Thales (HO), Dassault (DSY) en Leonardo (LDO) nog steeds met kortingen op onze schattingen van de reële waarde, terwijl BAE Systems met een premie handelt. Onze voorkeur gaat uit naar Thales en Dassault.”

Wat zijn de trends in de defensiesector in 2023?

De defensiesector heeft de afgelopen maanden een face lift ondergaan. Het kan dus geen kwaad om eens te kijken wat de nieuwste ontwikkelingen zijn in 2023 in de luchtvaart- en defensiesector (A&D), want lucht- en ruimtevaart worden vaak in één adem genoemd met defensie.

De belangrijkste evoluties in de luchtvaart- en defensiesector (A&D) in 2023 zijn gericht op flexibiliteit, productiviteit, groei en duurzaamheid. Om deze doelen te bereiken, moet de industrie zich echter volledig richten op digitalisering. Om dit in perspectief te plaatsen: willen originele elektronische fabrikanten nu en tot ver in de toekomst concurrerend blijven binnen de A&D-speeltuin, dan is digitalisering niet langer een optie – het is een vereiste.

Welkom dus in een nieuwe wereld waarin digitale vooruitgang en technische innovatie economische groei genereren, de productiviteit verhogen en onze wereldburgers en onze gedeelde omgeving helpen beschermen. Daarom volgt hier een blik op de drie belangrijkste luchtvaart- en defensiesector trends van Benchmark die zich in 2023 en daarna verder zullen ontwikkelen:

 1. Defensie en digital twinning
 2. Digitalisering van opleidingen
 3. Duurzaamheid is een sleutelbegrip

#1. Defensie en digital twinning

In de commerciële ruimte is digital twinning nauwelijks een nieuw concept. In feite bestaat het vermogen van de commerciële industrie om elektronica digitaal te verdubbelen al minstens 20 jaar, waardoor OEM’s hun producten ruim voor de productie kunnen testen, debuggen en verfijnen. Ook in de defensiesector, waar digital twinning obstakels moet overwinnen, wint het fenomeen aan kracht.

Digital twinning op het gebied van defensie werd overigens al opgenomen in de National Defense Strategy van de Verenigde Staten in 2018. Naarmate we verder evolueren, verwachten we dat de vraag naar de implementatie van digital twinning op het gebied van defensie zal toenemen naarmate meer belangrijke defensiebedrijven hun proefprojecten uitrollen met behulp van digitale tweelingstrategieën.

Wat is digital twinning?

Maar wat zijn die digitale tweelingen eigenlijk? Een digitale tweeling is een digitale weergave van een bedoeld of feitelijk fysiek product, systeem of proces (vergelijk het met een fysieke tweeling) die dient als de feitelijk niet te onderscheiden digitale tegenhanger ervan voor praktische doeleinden. Denk aan simulatie, integratie, testen, monitoring, en onderhoud.

De digitale tweeling is vanaf het uitgangspunt bedoeld geweest als het onderliggende uitgangspunt voor Product Lifecycle Management en bestaat gedurende de gehele levenscyclus, het creëren, bouwen, bedienen/ondersteunen en verwijderen van de fysieke entiteit die het vertegenwoordigt.

Aangezien informatie gedetailleerd is, wordt de representatie van de digitale tweeling bepaald door de op waarde gebaseerde use cases die zijn gemaakt om te implementeren. De digitale tweeling bestaat vaak voordat er een fysieke entiteit is. Door het gebruik van een digitale tweeling in de aanmaakfase kan de gehele levenscyclus van de beoogde entiteit worden gemodelleerd en gesimuleerd. Een digitale tweeling van een bestaande entiteit kan in real time worden gebruikt en kan regelmatig worden gesynchroniseerd met het overeenkomstige fysieke systeem.

Eerste vorm van digital twinning

Hoewel het concept eerder is ontstaan, is de eerste praktische definitie van een digitale tweeling afkomstig van de NASA in een poging om de fysieke modelsimulatie van ruimtevaartuigen in 2010 te verbeteren. Digital twins zijn het resultaat van voortdurende verbetering in het creëren van productontwerp- en engineeringactiviteiten. Producttekeningen en technische specificaties zijn geëvolueerd van handmatig tekenen naar computerondersteund tekenen / ontwerp naar modelgebaseerde systeemengineering en strikte koppeling naar signaal van de fysieke tegenhanger.

Uitdagingen van digital twinning

Uiteraard is het belangrijk dat er iemand een oogje in het zeil houdt en die taak lijkt voorbehouden voor het Amerikaanse Congres. “Congrestoezicht moet gericht zijn op het stimuleren van efficiëntie en duurzaamheid op alle niveaus van de levenscycluskosten. De industrie heeft ook de verantwoordelijkheid om de overheid te helpen deze praktijken duidelijk te waarderen. Dus handelen in plaats van modewoorden hanteren, resultaten in plaats van retoriek”, zo te lezen.

Naast een regelgeving die voor digitale tweelingen noodzakelijk is, zijn er echter nog andere verschillende uitdagingen waar de defensiesector mee wordt geconfronteerd, waaronder de voortdurende debatten over defensie-uitgaven. Misschien verwoordt RealClearDefense (RCD), een gerenommeerd nieuwscentrum voor militaire en defensieprofessionals, dit het best door te stellen dat congrestoezicht zich moet concentreren op het stimuleren van efficiëntie en duurzaamheid op alle niveaus van levenscycluskosten.

De industrie heeft ook de verantwoordelijkheid om de overheid te helpen praktijken duidelijk te waarderen in plaats van modewoorden, resultaten in plaats van retoriek. Geen woorden maar daden dus, zo zou het samengevat kunnen worden. Het Amerikaans ministerie van Defensie (DoD) moet ook organisatorische en technologische obstakels onderweg naar een effectieve defensiestrategie overwinnen. Op het basisniveau hebben digitale tweelingen gespecialiseerde sensoren nodig die hun vermogen ondersteunen om de kenmerken van zijn fysieke tegenhanger te simuleren.

En als elektriciteit het product laat functioneren, moeten deze gespecialiseerde digitale tweelingsensoren ook in staat zijn de elektriciteitscircuits van het product nauwkeurig te detecteren en weer te geven. De belangrijkste drijfveer zullen de inspanningen van de kant van defensiebedrijven zijn voor efficiëntie en kortere time-to-market programma’s. Of met andere woorden: de bedrijven uit de sector zullen in versneld tempo producten moeten leveren die kant-en-klaar bruikbaar zijn. De defensiesector moet dus een boost krijgen.

#2. Digitalisering van opleidingen

In de komende jaren zullen de gespecialiseerde robotica die worden gebruikt om soldaten te trainen alleen maar toenemen in aantal en capaciteit. Een duidelijk voorbeeld is de toepassing van robotica die geen railsysteem en de bijbehorende infrastructuur nodig heeft om doeldummy’s te bedienen. Deze geavanceerde technologie biedt realistische gevechtstrainingsmogelijkheden waarin soldaten levensechte gevechtsscenario’s en agressieve robotdoelen van mens en voertuig te zien krijgen.

Omdat de trainingsrobots niet beperkt zijn tot een railsysteem, zijn de trainingssessies niet langer zeer repetitief en daarom minder voorspelbaar, wat de paraatheid van een moderne soldaat versterkt. Van de vele geavanceerde componenten die deze trainingsrobots nodig hebben (besturingssystemen, actuatoren, voeding, enz.), zijn sensoren van bijzonder belang. Sommige sensoren fungeren niet alleen als de ogen en oren van de robot, maar regelen ook zijn tastgevoel en zijn reukgevoel. De defensiesector is zeer technologisch geworden.

Buiten de trainingsomgeving kunnen AI-gestuurde robots nu autonoom door een breed scala aan real-life gevechtsomgevingen navigeren. Deze geavanceerde robots zijn zich volledig bewust van hun omgeving en kunnen effectief met elkaar communiceren om succesvol te navigeren en complexe tactische terreinen te veroveren.

Over het algemeen helpen deze verbeteringen om risico’s te verminderen, kosten te verlagen en het succespercentage van gevechten te vergroten. Maar veel OEM’s zijn gefocust op vooruitgang in AI voor het verbeteren van training en kiezen ervoor om samen te werken met een bedrijf als Benchmark (zie hieronder meer over dit bedrijf) om de juiste soort gespecialiseerde apparatuur te krijgen. Denk daarbij aan sensoren die robuust genoeg voor een harde trainingsomgeving. Die sensoren moeten met andere woorden tegen een stootje kunnen.

#3. Duurzaamheid is een sleutelbegrip geworden

Sinds de publicatie door het Witte Huis in 2015 van het rapport “The National Security Implications of a Changing Climate” is de betrokkenheid van de federale regering bij maatregelen ter bevordering van de duurzaamheid alleen maar toegenomen. Of zoals de Amerikaanse minister van Defensie, Lloyd J. Austin III het verwoordde: “Geen enkel land kan duurzame veiligheid vinden zonder de klimaatcrisis aan te pakken. Klimaatverandering zal de context voor militaire operaties blijven bepalen en daarom moeten we ervoor zorgen dat onze strijdkrachten klaar zijn om te reageren op toekomstige risico’s en uitgerust zijn om uitstekend te opereren, ongeacht de veranderende omstandigheden.”

In het verleden werd zelden of nooit de link gelegd tussen het klimaat en defensie, maar dat gebeurt tegenwoordig dus wel. De effecten van klimaatverandering hebben ook gevolgen voor arctische regio’s, waardoor het vermogen van de landen in die klimaatzone wordt beperkt om de nationale veiligheidsbelangen te bevorderen, verantwoord beheer van het land na te streven, lokale gemeenschappen te beschermen en internationale samenwerking te versterken.

Naarmate het elektriciteitsverbruik toeneemt, zullen ook de productie, het transport, de transmissie en de distributie van energie negatief worden beïnvloed. Nu, meer dan ooit tevoren, moeten we innovatieve, duurzame alternatieven omarmen en effectieve actieplannen uitvoeren om een energiecrisis aan te pakken. Enkele van deze veelbelovende innovaties en actieplannen voor 2023 en daarna zijn:

 • Alternatieve brandstoffen
 • Geavanceerde luchtmobiliteit (AAM)
 • Duurzame energie voor defensiefaciliteiten
 • Stedelijke luchtvoertuigen (UAV’s)

• Alternatieve brandstoffen

Duurzame vliegtuigbrandstoffen (SAF’s) die op grote schaal worden gebruikt en nieuwe voortstuwingstechnologieën zoals elektrisch, waterstof en hybride kunnen allemaal leiden tot – op zijn minst – levensvatbare oplossingen zonder uitstoot (zo niet uiteindelijk emissievrije oplossingen).

“Elektrische voortstuwing zou ook een potentiële emissievrije voortstuwingsoplossing kunnen zijn voor decarbonisatie op de lange termijn, met name voor korte afstandsvluchten en stedelijke luchtmobiliteit.” , zo stond te lezen in een rapport van Deloitte.

• Geavanceerde luchtmobiliteit (AAM)

Een andere groeisector die veel aandacht krijgt, is Advanced Air Mobility (AAM), volledig elektrisch, commercieel vliegverkeer. Aangezien deze gespecialiseerde vliegtuigen veel kleiner en schoner kunnen worden ontworpen dan traditionele commerciële vliegtuigen, zal de AAM-technologie de reizigers in het algemeen een meer inclusieve ervaring bieden.

• Duurzame energie voor defensiefaciliteiten

Door zijn inspanningen om effectieve partnerschappen op te bouwen en milieurechtvaardigheid op te nemen in hun recente initiatieven, geeft het Amerikaans DoD een duidelijk voorbeeld van hoe een effectieve duurzaamheidsstrategie kan worden ontwikkeld en uitgevoerd in de defensiesector.

In hun duurzaamheidsplan voor 2022 stelt de DoD een aantal indrukwekkende doelen voor, waaronder 100% koolstofvrije elektriciteit (CFE), 100% emissievrije voertuigen (ZEV), vlootverwerving evenals gebouwen, campussen en installaties met een netto nul uitstoot.

• Stedelijke luchtvoertuigen (UAV’s)

Iets heel nieuws, wat nog toekomstmuziek biedt: kleine vliegende machines die met allerlei doeleinden boven de steden vliegen. Bij vrachtvervoer bieden UAV’s een groener, veiliger en efficiënter commercieel bezorgingsalternatief voor bestelwagens op ’s werelds steeds drukker wordende wegen en snelwegen. Ook de toepassing van UAV’s voor inspectie- en bewakingsprojecten opent perspectieven.

Uitdagingen van duurzaamheid in defensiesector

Hoewel deze groeiende technologieën en initiatieven inderdaad veelbelovend zijn, brengen ze hun eigen uitdagingen met zich mee. Alleen al de kosten van bio-SAF’s kunnen oplopen tot tien keer die van conventionele vliegtuigbrandstof. Ook de acceptatie door de consument blijft een grote uitdaging, vooral op het gebied van alternatieve vliegreizen.

Met een groter bewustzijn voor duurzaamheid begint de publieke perceptie echter in verschillende regio’s langzaam maar zeker te verschuiven. A&D OEM’s moeten allemaal rekening houden met de duurzaamheidsdoelen van hun eindklanten bij het bepalen van strategieën en het ontwikkelen van nieuwe producties.

Cruciale partnerschappen in defensiesector

De echte truc om uitdagingen te overwinnen, ligt in cruciale partnerschappen met belangrijke spelers binnen de A&D-industrie. Benchmark biedt zo’n cruciaal partnerschap voor de A&D-industrie om te overwegen. Wie is Benchmark? Benchmark International is een wereldwijd M&A-bedrijf dat ondernemers creatieve, waardemaximaliserende oplossingen biedt voor het laten groeien en verlaten van hun bedrijf. Benchmark International heeft vanuit kantoren over de hele wereld meer dan $ 8,25 miljard aan transactiewaarde verwerkt in verschillende sectoren.

Met tientallen jaren M&A-ervaring hebben de transactieteams van Benchmark International ondernemers geholpen bij het bereiken van hun doelstellingen en het verzekeren van de voortdurende groei van hun bedrijf. Het bedrijf is ook uitgeroepen tot Investment Banking Firm of the Year door The M&A Advisor en de #1 Sell-side, Privately Owned M&A Advisor in the World door Pitchbook’s Global League Tables.

Geavanceerde technologieën binnen de lucht- en ruimtevaart en defensie worden steeds belangrijker, zo blijkt uit bovenstaande. Het moderniseren van de A&D-industrie en de overgang naar het tijdperk van digitalisering vereist daarom strategische partners zoals Benchmark. De technische ontwerp- en productieteams van dit bedrijf helpen innovatie te stimuleren.

Benchmark werkt samen met zijn partners om geavanceerde infrastructuren te ontwikkelen en te onderhouden die de operationele efficiëntie verhogen, de productie opvoeren, de kosten verlagen en hun inzet voor duurzaamheid ondersteunen. Benchmark werkt al geruime tijd samen met de militaire partners om gespecialiseerde platforms aan te bieden die bewaking en communicatie op het slagveld integreren. Op die manier krijgt de defensiesector van de toekomst vorm en die zal er heel anders uitzien dan die uit het verleden.

De beste defensie aandelen voor 2023

Toenemende geopolitieke risico’s hebben de defensie-industrie tot een veilige haven gemaakt tijdens de bearmarkt van 2022. De defensie-industrie – en daarmee ook de aandelen van de bedrijven actief in deze sector – ging in 2022 een nieuw tijdperk in toen Rusland zijn invasie van Oekraïne lanceerde. Daardoor kwam de defensiesector volop in de belangstelling te staan en is beleggen in defensie een interessante optie geworden.

Grote landen zoals Duitsland en Japan kondigden forse verhogingen van hun defensiebudgetten aan om zich voor te bereiden op een veranderende wereld. Ook elders in de wereld laaiden de spanningen op, zoals tussen China en Taiwan. Dit alles spreekt tot een wereld die niet op het punt staat in een isolationistische richting te veranderen.

Met veel risico’s die er zijn, zullen de Verenigde Staten en hun bondgenoten de komende jaren veel geld uitgeven aan militair materieel. Dat zet de volgende aandelen in het licht van de schijnwerpers, die enkele van de beste defensie aandelen zouden moeten worden in 2023 en de komende jaren:

 1. AeroVironment Inc. (AVAV)
 2. BWX Technologies Inc. (BWXT)
 3. Woodward Inc. (WWD)
 4. Heico Corp. (HEI)
 5. CAE Inc. (CAE)
 6. Curtiss-Wright Corporation (CW)
 7. Elbit Systems Ltd. (ESLT)
 8. Axon Enterprise (AXON)
 9. Textron Inc. (TXT)
 10. Howmet Aerospace (HWM)
 11. Cadre Holdings (CDRE)
 12. Kaman Corporation (KAMN)
 13. Hensoldt (HAG)
 14. Rheinmetall (RHM)
 15. Leonardo (LDO)
 16. Thales (HO)
 17. Chemring (CHG)
 18. BAE Systems (BA)
 19. Astronics Corporation (ATRO)
 20. Aerojet Rocketdyne Holdings, Inc. (AJRD)
 21. Northrop Grumman Corporation (NOC)
 22. Lockheed Martin Corporation (LMT)
 23. General Dynamics Corporation (GD)
 24. Raytheon Technologies Corporation (RTX)
 25. Honeywell International Inc. (HON)
 26. L3Harris Technologies (LHX)

1. AeroVironment Inc. (AVAV)

AeroVironment, Inc. (NASDAQ:AVAV) heeft zijn hoofdkantoor in Arlington, Virginia, en het bedrijf ontwerpt, ontwikkelt, levert en ondersteunt robotsystemen voor overheidsinstanties en bedrijven in de Verenigde Staten en internationaal. Het bedrijf opereert via vier segmenten: Unmanned Aircraft Systems, Tactical Missile System, Medium Unmanned Aircraft Systems en High Altitude Pseudo-Satellite Systems.

De meeste defensiebedrijven worden beïnvloed door algemene trends in militaire uitgaven, zeg maar het optrekken van defensie-uitgaven. AeroVironment valt echter op voor investeerders die op zoek zijn naar een specifieke defensiemogelijkheid in verband met Oekraïne. Het bedrijf maakt het Switchblade geavanceerde direct-fire hangraketsysteem. Deze dienen als zelfmoorddrones.

AeroVironment is een leider in de ontwikkeling van onbemande vliegtuigen en tactische raketsystemen. Hierdoor kan een modern leger oorlog voeren van achter de horizon zonder zijn eigen troepen in gevaar te brengen. Dit is met name nuttig geweest in een situatie als Oekraïne, waar landen terughoudend zijn geweest om laarzen aan de grond te zetten uit angst voor verdere Russische escalatie.

2. BWX Technologies Inc. (BWXT)

BWX Technologies, Inc. (NYSE:BWXT), opgericht in 1867, is een toonaangevende wereldwijde leverancier van geavanceerde nucleaire technologieën. Naast zijn activiteiten op het gebied van nucleaire technologie heeft BWX Technologies ook een defensiesegment dat producten en diensten levert voor de defensie- en ruimtevaartmarkten. De defensieproducten van het bedrijf omvatten voortstuwingssystemen voor raketten, doeldrones en andere toepassingen.

BWX Technologies is zodoende eveneens een gespecialiseerd bedrijf dat de defensie-industrie bedient en dat de beleggers minder bekend in de oren klinkt. De niche van het bedrijf is in feite alles wat met kernenergie te maken heeft. Het produceert splijtstoffen, nucleaire voortstuwingsapparatuur, energiesystemen met radio-isotopen en materialen voor nucleaire geneeskunde.

Op dit moment is het punt dat de meeste aandacht krijgt de kleine kernreactoren van het bedrijf en de bijbehorende brandstof die het aan de Amerikaanse marine verkoopt. Nucleaire marine-eenheden hebben een enorm bereik en flexibiliteit in vergelijking met andere alternatieven. Toenemende spanningen met China benadrukken ook de waarde van een nucleair aangedreven vloot die lange tijd kan varen zonder te hoeven tanken.

Er is ook een positieve kant aan de commerciële kant van de zaak. Dat is te danken aan de Inflation Reduction Act van de Biden-regering, die stimulansen biedt voor bronnen voor schone elektriciteitsopwekking, waaronder kernenergie. Tel alles bij elkaar op en BWXT-aandelen hebben meerdere gunstige katalysatoren en worden nog steeds verkocht voor ongeveer 20 keer de toekomstige winst. Dat maakt beleggen in defensie via dit aandeel aantrekkelijk.

3. Woodward Inc. (WWD)

Woodward, Inc. (NASDAQ:WWD), opgericht in 1870, is een wereldwijd bedrijf dat innovatieve ontwerp-, engineering- en productieoplossingen levert voor de ruimtevaart-, defensie- en energiemarkten. Het bedrijf heeft een gediversifieerde productportfolio in aanbod, met onder meer brandstofpompen en -injectoren, actuatoren, besturingssystemen en andere componenten die worden gebruikt in vliegtuigen, motoren en energieopwekkingssystemen. Het bedrijf biedt ook reparatie-, revisie- en onderhoudsdiensten voor zijn producten.

Woodward wordt door de analisten op Wall Street omschreven als een middelgroot lucht- en ruimtevaartbedrijf dat is gespecialiseerd in besturingssystemen en componenten die worden gebruikt voor specifieke functies, zoals luchtvaartaandrijving. De productportfeuile omvatten zaken als brandstofpompen en straalpijpen, kleppen, stuwkrachtomkeringen, cockpitcontrollers, enzovoort.

Woodward maakt in feite veel van de componenten die in moderne vliegtuigen, geleide wapens en andere soortgelijke commerciële en verdedigingssystemen ingebouwd worden. Woodward zag de omzet in 2020 en 2021 dalen, afgeremd door de problemen in de commerciële luchtvaart als gevolg van de plandemie.

De resultaten van het bedrijf verbeterden iets in 2022, maar met name bij de defensieoperaties van Woodward bleef het herstel uit. Veel van de defensie-uitgaven komen echter met enige vertraging, en er kan een paar maanden verstrijken tussen de ondertekening van een contract en het moment waarop een onderdelenfabrikant inkomsten begint binnen te zien komen.

Dat wil zeggen dat 2023 het transitiejaar zou moeten zijn. De resultaten van Woodward komen op stoom en analisten verwachten een groei van de winst per aandeel van 24% in het boekjaar 2023. Een interessant defensie aandeel dus om als investeerder in de gaten te blijven houden.

4. Heico Corp. (HEI)

Heico Corp. (NYSE:HEI) is een ander bedrijf waar de meeste beleggers waarschijnlijk nog nooit van hebben gehoord. Heico, gevestigd in Hollywood, Florida, is gespecialiseerd in het maken van vervangende onderdelen voor de luchtvaartindustrie. Het is absoluut een nichebedrijf. Heico maakt ook speciale onderdelen en componenten voor ruimtevaartuigen, medische apparatuur en telecommunicatie-infrastructuur.

Heico is echter de grootste onafhankelijke leverancier van door de FAA goedgekeurde vervangingsonderdelen voor vliegtuigen aan commerciële luchtvaartmaatschappijen en het Amerikaanse leger. Het fundamentele plaatje voor dit aandeel klopt: sterke winsten, een balans die schoon is en een aandeel dat de bredere markt gestaag heeft verslagen.

Een ondergewaardeerde manier om als belegger voet aan de grond te krijgen in de lucht- en ruimtevaart- en defensie-industrie is via reserveonderdelen en dan komt dus dit defensie aandeel in focus. Het is één zaak om een vliegtuig te verkopen en daarvoor veel geld te ontvangen. Er is echter ook veel geld te verdienen met de verkoop van vervangende onderdelen voor dat vliegtuig terwijl het de komende 20 of 25 jaar door de lucht vliegt.

Heico heeft een absoluut fenomenaal bedrijf opgebouwd door een groot aantal kleinere onafhankelijke onderdelenbedrijven over te nemen en deze te consolideren tot een omvangrijke onderneming. HEI-aandelen zijn de afgelopen tien jaar met meer dan 900% gestegen omdat het profiteert van dit unieke bedrijfsmodel en deze unieke kans.

Heico bedient alle delen van de lucht- en ruimtevaartindustrie, waaronder commerciële vliegtuigen, militaire uitrusting en zelfs NASA-voertuigen. Vervangende onderdelen zijn misschien niet glamoureus, maar Heico heeft bewezen dat er goed geld te verdienen valt in deze categorie die onder de radar blijft.

5. CAE Inc. (CAE)

CAE Inc. (NYSE:CAE) is van zijn kant een wereldwijde leverancier van oplossingen voor de burgerluchtvaart, defensie en beveiliging, evenals oplossingen voor de gezondheidszorg. Het bedrijf is marktleider in de levering van simulatieapparatuur, de op een na grootste leverancier van defensie- en veiligheidstraining en medische simulatieapparatuur.

Hun digitale oplossingen bestrijken een breed scala aan optimalisatie- en beveiligingsoplossingen door gebruik te maken van AI, data-analyse, 3D-modellering en geospatiale intelligentietools. Het bedrijf heeft een zeer bekwaam gespecialiseerd personeelsbestand van 3.600 werknemers wereldwijd en blijft technologie gebruiken om nieuwe markten te betreden.

Wat zijn de sterke punten van CAE? Hoewel hardware een geweldige business is, moeten operators hun piloten ook trainen in het gebruik van al deze militaire uitrusting. En dan komt CAE op de proppen. Het bedrijf ontwerpt, produceert en distribueert simulatieapparatuur en trainingsoplossingen voor de luchtvaart- en medische industrie. CAE zou de komende jaren van een sterke wind in de rug moeten genieten, aangezien landen zich haasten om piloten op te leiden voor alle nieuwe jets die ze in 2022 hebben besteld.

Naast de militaire vraag zou er ook een toename moeten zijn in de opleidingsbehoeften van commerciële piloten. De industrie zag voorafgaand aan de pandemie al een tekort aan piloten, en tijdens de pandemie gingen veel piloten met pensioen. Naarmate luchtvaartmaatschappijen hun operaties weer opvoeren en luchtmachten meer eigen bemanning opleiden, zou dit tot veel sterkere resultaten moeten leiden. Het hoeft geen betoog dat dit defensie aandeel rechtstreeks profiteert van de Russische inval in Oekraïne.

6. Curtiss-Wright Corporation (CW)

Curtiss-Wright Corporation (NYSE:CW) is een vooraanstaande fabrikant van technische producten met toepassingen in de defensiesector. Het bedrijf heeft een lange geschiedenis achter zich en was vóór de Tweede Wereldoorlog de grootste fabrikant van vliegtuigmotoren in de VS.

Curtiss-Wright heeft vier bedrijfssegmenten, namelijk Aerospace, Ground & Naval Defense, Commercial Aero, Power & Process , en General Industrial, en bedient de defensie-, commerciële, energieopwekkings- en andere industriële markten. De defensie- en ruimtevaartmarkten vormen ongeveer 2/3e van de totale omzet van het bedrijf, gevolgd door de energie- en industriële markten.

Curtiss-Wright Corporation heeft een fenomenaal 2022 achter de rug, wat blijkt uit de evolutie van de aandelenkoers. Het bedrijf heeft geprofiteerd van de piek in defensie-uitgaven over de hele wereld en een verschuiving naar kernenergie in het streven om meer duurzaamheid te bereiken.

Curtiss-Wright Corporation heeft onlangs aangekondigd dat het door Global Air Navigation Services is uitgekozen om gespecialiseerde arrestatiesystemen te leveren aan het Ministerie van Defensie van de Verenigde Arabische Emiraten. De analisten verwachten meer van dit soort bestellingen. Daardoor kan beleggen in defensie via dit bedrijf interessant zijn.

7. Elbit Systems Ltd. (ESLT)

Elbit Systems Ltd. (NASDAQ:ESLT), opgericht in 1966, ontwerpt producten en toepassingen voor gebruik in vliegtuigen en marinesystemen. Elbit Systems Ltd. (NASDAQ:ESLT) is gevestigd in Israël, heeft meer dan 17.000 werknemers en is actief in de VS via een aantal dochterondernemingen. De producten van Elbit Systems omvatten systemen voor onbemande vliegtuigen, systemen voor landvoertuigen en helikoptersystemen. De producten van het bedrijf worden gebruikt voor binnenlandse veiligheid en defensiecapaciteiten.

Het segment Airborne Systems blijft de grootste bijdrage leveren aan de omzet van het bedrijf, gevolgd door het C4ISR-segment. Het bedrijf heeft in het recente verleden een aanzienlijke groei doorgemaakt en heeft zijn omzet bijna kunnen verdubbelen van $ 6,9 miljard in 2016 naar $ 13,6 miljard in 2021. Met zijn geavanceerde technologie blijft Elbit Systems Ltd. goed gepositioneerd om zijn groeitraject in de zich uitbreidende defensie-industrie voort te zetten. Zeker tegen de achtergrond van de oorlog die momenteel wordt gevoerd.

8. Axon Enterprise (AXON)

Axon Enterprise, Inc. (NASDAQ:AXON), met hoofdkantoor in Arizona, is een ontwikkelaar, fabrikant en verkoper van technologische producten voor wetshandhaving, zoals energiewapens, bewakingscamera’s en aanverwante software. De belangrijkste inkomstenbronnen voor het bedrijf zijn de taser-apparaten, digitaal bewijsbeheer, productiviteit, real-time operationele software en het segment sensoren.

Het bedrijf probeert een revolutie teweeg te brengen in de openbare veiligheid door zich te focussen op R&D om cloud- en geïntegreerde services verder te promoten en uit te breiden naar nieuwe geografische gebieden. In 2022 bedroeg de totale adresseerbare markt (TAM) voor Axon Enterprise $ 52 miljard. Ondanks de vertragende macro-omgeving is het bedrijf zijn marktaandeel blijven vergroten. De toekomst voor dit defensie aandeel ziet er zonder meer schitterend uit.

9. Textron Inc. (TXT)

Textron Inc. (NYSE:TXT) begon zijn activiteiten in 1923 als een kleine industriële onderneming en bestaat vandaag de dag als een multi-industriële onderneming met activiteiten in een groot aantal sectoren, waaronder luchtvaart, defensie, industriële producten en financiële dienstverlening.

Het bedrijf beschikt over een portfolio van internationaal bekende merken zoals Bell, Jacobsen, Beechcraft, Cessna, Arctic Cat, enzovoort. Het bedrijf heeft een wereldwijd personeelsbestand van 33.000 werknemers verspreid over 25 landen en bedient zowel overheden als commerciële klanten, waarbij het commerciële segment de grootste bijdrage levert aan de omzet.

10. Howmet Aerospace (HWM)

Howmet Aerospace Inc. (NYSE:HWM) vervaardigt producten die worden gebruikt door bedrijven die actief zijn in de commerciële, ruimtevaart- en transportindustrie. Het aanbod omvat een breed scala aan producten, variërend van vleugelprofielen tot lichtgewicht aluminium commerciële wielen. Howmet Aerospace is actief in vier segmenten: motorproducten, bevestigingssystemen, technische constructies en gesmede wielen. De defensiesector is een belangrijke klant en het belang van deze sector in de omzet groeit nog steeds.

Howmet Aerospace werd hard getroffen door de uitbraak van COVID-19, waarbij de omzet in 2020 met 25% daalde. Howmet Aerospace herstelde zich echter snel in 2021 en heeft zijn omzet in 2022 aanzienlijk kunnen laten groeien. Die groei zet zich ook in 2023 door. De balans van Howmet Aerospace blijft ook robuust en het bedrijf heeft zijn dividend verdubbeld tot $ 0,04 per aandeel. Het management verwacht dat de eindmarkt voor commerciële lucht- en ruimtevaart de komende jaren sterk zal blijven en gelooft dat de markt voor de defensie-luchtvaart flink kan groeien.

11. Cadre Holdings (CDRE)

Cadre Holdings, Inc. (NYSE:CDRE) is betrokken bij het ontwerp en de productie van essentiële veiligheids- en overlevingsapparatuur. Het bedrijf levert in de VS maar ook wereldwijd apparatuur aan federale agentschappen, de openluchtrecreatiesportindustrie en de industrie voor persoonlijke bescherming. De activiteiten zijn verdeeld in twee segmenten: Producten en Distributie. De producten van Cadre vinden ook hun weg naar de defensiesector.

12. Kaman Corporation (KAMN)

Kaman Corporation (NYSE:KAMN), met hoofdkantoor in Bloomfield, Connecticut, is een wereldwijd lucht- en ruimtevaartbedrijf dat een scala aan producten en diensten levert aan militaire, overheids- en commerciële klanten. Het bedient een breed scala aan klanten, waaronder het Amerikaanse ministerie van Defensie en andere militaire en overheidsorganisaties over de hele wereld.

Kaman Corporation bedient ook commerciële klanten, waaronder fabrikanten van allerlei soorten apparatuur. Maar de defensiesector blijft een grote klant. Hierdoor is beleggen in defensie via dit aandeel een interessante overweging voor investeerders.

13. Hensoldt (HAG)

Hensoldt levert wereldwijd elektronische sensoroplossingen voor defensie en veiligheid. Het aanbod omvat luchtbewaking, lucht-, grond-, veiligheids-, marine- en kust- en ruimteradars. Maar de portefeuille is uitgebreider. Ook identificatie beveiligde datalinks en commerciële verzendoplossingen vallen hieronder. Hensoldt levert verder lucht-, voertuig-, bewakings- en maritieme optronica. Evenals ruimte optica: optronische sensorapparaten, vizieren, scopes en nachtkijkers.

Daarnaast omvat het aanbod van Hensoldt ook elektronische ondersteuning/SIGINT-producten. Meer bepaald ontvangers, richtingzoekers en elektronische jammers. Maar ook EW-softwaresuites voor zelfbescherming en grondondersteuningsstations en elektronische oorlogsvoeringsystemen.

Verder levert het bedrijf avionica, waaronder computerapparatuur voor gebruik in de luchtvaart. Dit onder andere voor het opnemen en beheren van vlucht- en missiegegevens, connectiviteit en missiebeheer/pilootassistentie. Maar denk ook aan onbemand videobeheerondersteuning bij missieplanning, gegevensanalyse en -evaluatie, en cloudoplossingen. Evenals geïntegreerde oplossingen en commando- en controlesoftwareproducten.

Bovendien biedt Hensoldt producten en systeemondersteuning voor simulatie en trainingsdiensten. Het hoofdkantoor van het bedrijf is gevestigd in Taufkirchen, Duitsland. Na de Russische inval in Oekraïne is dit bedrijf in de belangstelling komen te staan. Voordien was Hensoldt relatief onbekend, maar nu staan deze defensie aandelen in ons vizier.

14. Rheinmetall (RHM)

Rheinmetall AG levert technologieën aan de mobiliteits- en beveiligingssectoren wereldwijd. Het bedrijf is actief in vijf segmenten: voertuigsystemen, wapens en munitie, elektronische oplossingen, sensoren en actuatoren en materialen en handel.

 • Het voertuigsystemen- segment levert allerhande voertuigen: gevechts-, ondersteunings-, logistiek- en speciale voertuigen. Waaronder dus gepantserde rupsvoertuigen, CBRN-beveiligingssystemen, torentjessystemen en logistieke en tactische voertuigen op wielen.
 • Het wapens en muntie-segment verkoopt kort en goed wapens en munitie van groot en middelgroot kaliber, wapenstations, beschermingssystemen, drijfgassen en kruit.
 • Het elektronische oplossingen-segment biedt een keten van systeemnetwerken aan, zoals sensoren, netwerkplatforms en geautomatiseerde verbonden effectors voor soldaten. Evenals cyberspace-beveiligingsoplossingen en trainings- en simulatieoplossingen.
 • Het sensoren en actuatoren-segment biedt een productportfolio bestaande uit uitlaatgasrecirculatiesystemen; smoorkleppen, regeldempers en uitlaatkleppen voor elektromotoren. Maar ook magneetventielen; aandrijvingen en kleppentreinsystemen; olie-, water- en vacuümpompen voor personenauto’s, bedrijfsvoertuigen en lichte en zware offroad-toepassingen en industriële oplossingen.
 • Het materialen en handel-segment richt zich op de ontwikkeling van systeemcomponenten voor basismotoren, zoals motorblokken, structurele componenten en cilinderkoppen, glijlagers, bussen en vervangingsonderdelen. Rheinmetall houdt zich ook bezig met de aftermarket-activiteiten.

Rheinmetall was voorheen bekend als Rheinmetall Berlin AG en veranderde de naam in Rheinmetall AG in 1996. Het bedrijf werd opgericht in 1889 en heeft zijn hoofdkantoor in Düsseldorf, Duitsland.

15. Leonardo (LDO)

Leonardo S.p.a. is een industrieel en technologisch bedrijf dat zich bezighoudt met helikopters, defensie-elektronica en beveiligingssystemen, luchtvaart, ruimtevaart, enzovoort. Het bedrijf is actief in Italië, het Verenigd Koninkrijk, de rest van Europa en de Verenigde Staten. Leonardo biedt onder andere een uitgebreid assortiment helikopters aan voor slagveld-, gevechts-, maritiem-, opleidings-, uitvoerend en privévervoer, medische en reddingsdiensten en veiligheidsdiensten.

Daarnaast levert het bedrijf ook geo-informatie, satellietcommunicatie, grondsystemen, navigatie en satellietoperaties, interplanetaire sondes, in een baan om de aarde draaiende modules. Om het rijtje aan te vullen: ook robotica en boren, elektro-optica, laserzenders, atoomklokken, fotovoltaïsche panelen, stroomverdelers en versterkers, houdingssensoren en orbitale microvoortstuwing.

Verder houdt Leonardo zich bezig met de productie en assemblage van belangrijke structurele composiet- en metalen componenten voor commerciële en militaire vliegtuigen, helikopters en onbemande vliegtuigen. Evenals automatisering van bagageafhandeling op luchthavens, postsorteercentra en logistieke koeriershubs.

Het bedrijf was voorheen bekend als Finmeccanica S.pa. en veranderde haar naam in Leonardo S.p.a. in januari 2017. Leonardo S.p.a. werd opgericht in 1948 en heeft zijn hoofdkantoor in Rome, Italië.

16. Thales (HO)

Thales S.A. biedt verschillende oplossingen aan voor civiele en militaire klanten in de luchtvaart-, ruimtevaart-, defensie-, veiligheids- en grondtransportmarkten over de hele wereld. Het bedrijf opereert via de segmenten Aerospace, Transport, Defense & Security en Digital Identity & Security.

Thales biedt onder andere communicatie-, commando- en controlesystemen aan. Evenals missiediensten en -ondersteuning; bescherming en missie/gevechtssystemen en bewakings-, detectie- en inlichtingensystemen. Maar ook trainings- en simulatieoplossingen voor lucht-, land-, zee- en gezamenlijke strijdkrachten en digitale identiteits- en beveiligingsoplossingen. Daarnaast oplossingen voor luchtverkeersbeheer en cockpits en elektronische apparatuur en functies.

Verder biedt Thales oplossingen voor verschillende markten en toepassingen, waaronder radiologie, radiofrequentie, microgolfbronnen, trainings- en simulatieoplossingen, lasers en micro-elektronica-oplossingen voor wetenschap, industrie, ruimtevaart, defensie, auto’s, spoorwegen en platforms voor energieconversie.

Thales S.A heeft een strategische overeenkomst lopen met Google LLC. Het bedrijf was voorheen bekend als Thomson-CSF en veranderde de naam in Thales S.A. in 2000. Thales S.A. werd opgericht in 1893 en is gevestigd in Courbevoie, Frankrijk.

17. Chemring (CHG)

Chemring Group PLC levert sensoren en energetische oplossingen aan de lucht- en ruimtevaart-, defensie- en de beveiligingsindustrie in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Australië. Maar ook in de rest van de wereld. Chemring opereert via twee segmenten: Sensors & Information en Countermeasures & Energetics.

 • Het segment Sensors & Information ontwikkelt en produceert explosievendetectieapparatuur; apparatuur voor het opsporen van chemische en biologische bedreigingen. Evenals technologieën voor netwerkbescherming.
 • Het segment Countermeasures & Energetics biedt vervangbaar materiaal aan voor lucht-, zee- en landplatforms en door patronen/drijfgas aangedreven apparaten.

Chemring levert verder pyrotechnische apparaten voor het lanceren en inzetten van satellieten. Evenals raketcomponenten, aandrijvers en energetische materialen, evenals vlucht- en veiligheidssystemen. Chemring Group PLC werd opgericht in 1905 en heeft zijn hoofdkantoor in Romsey, het Verenigd Koninkrijk.

18. BAE Systems (BA)

BAE Systems plc is een naam die wellicht wat vertrouwder in de oren zal klinken. Dit bedrijf levert wereldwijd defensie-, ruimtevaart- en beveiligingsoplossingen in de breedste zin van het woord. BAE Systems opereert via vijf segmenten: Electronic Systems, Cyber & Intelligence, Platforms & Services (VS), Lucht en Maritiem.

 • Het segment Electronic Systems biedt elektronische oorlogsvoeringsystemen, navigatiesystemen, elektro-optische sensoren, militaire en commerciële digitale motor- en vluchtbesturingen.
 • Het segment Cyber & Intelligence biedt oplossingen voor het moderniseren, onderhouden en testen van cybergeharde vliegtuigen, radars, raketsystemen en missietoepassingen. Deze detecteren bedreigingen voor de nationale veiligheid. Dit segment staat ook voor oplossingen en diensten om de verzameling, analyse en verwerking van gegevens in de civiele en militaire inlichtingengemeenschappen van de VS te verbeteren.
 • Het segment Platforms & Services (VS) produceert en verkoopt gevechtsvoertuigen, wapens en munitie. Ook scheepsreparatieservices evenals het beheer van munitiefaciliteiten van de overheid.
 • Het segment Lucht ontwikkelt, produceert, verbetert en ondersteunt gevechts- en straaltrainervliegtuigen.
 • Het segment Maritiem ontwerpt, produceert en ondersteunt schepen, onderzeeërs, torpedo’s, radars en commando- en gevechtssystemen evenals scheepskanonsystemen. Het levert ook marinewapensystemen, raketwerpers en precisiemunitie.

Daarnaast biedt BAE Systems ook precisiegeleiding en zoekoplossingen, militaire communicatie-systemen en datalinks, permanente bewakingssystemen. We kunnen het aanbod nog aanvullen met ruimte-elektronica en elektrische aandrijfaandrijving systemen.

BAE Systems biedt bovendien oplossingen voor gegevensintelligentie om zich te verdedigen tegen nationale bedreigingen. Dit om de netwerken en gegevens te beschermen tegen aanvallen. BAE Systems werd opgericht in 1970 en heeft zijn hoofdkantoor in Farnborough, het Verenigd Koninkrijk.

19. Astronics Corporation (ATRO)

Astronics Corporation ontwerpt en produceert producten voor de lucht- en ruimtevaart-, defensie- en elektronica-industrie in de Verenigde Staten, de rest van Noord-Amerika, Azië, Europa, Zuid-Amerika en daarbuiten. Het bedrijf is actief in twee segmenten: Aerospace en Test Systems.

 • Het segment Aerospace biedt verlichtings- en veiligheidssystemen, elektrische energieopwekkingssystemen, distributie- en stoelbewegingssystemen, vliegtuigconstructies, luchtvaartelektronicaproducten, systeemcertificering en andere producten. Dit segment bedient de fabrikanten (OEM) die vliegtuigen bouwen voor de commerciële, militaire en algemene luchtvaartmarkten. Evenals leveranciers aan OEM’s en exploitanten van een luchtvaartvloot, zoals luchtvaartmaatschappijen en hun leveranciers.
 • Het segment Test Systems ontwerpt, ontwikkelt, produceert en onderhoudt geautomatiseerde testsystemen die de lucht- en ruimtevaart- en defensie-, communicatie- en openbaarvervoersector ondersteunen. Maar dit segment biedt ook draadloze communicatietesten voor de civiele markt voor mobiele radio’s, evenals trainings- en simulatieapparatuur voor commerciële en militaire toepassingen aan.

Astronics Corporation bedient OEM’s en hoofdaannemers van de overheid voor elektronica en militaire producten. Astronics Corporation werd opgericht in 1968 en heeft zijn hoofdkantoor in East Aurora, New York.

20. Aerojet Rocketdyne Holdings, Inc. (AJRD)

Aerojet Rocketdyne Holdings, Inc. ontwerpt, ontwikkelt, produceert en verkoopt lucht- en ruimtevaart- en defensieproducten en -systemen in de Verenigde Staten. Het bedrijf is actief in twee segmenten: ruimtevaart/defensie en onroerend goed.

 • Het segment Lucht- en Ruimtevaart en Defensie levert lucht- en ruimtevaart- en defensieproducten en -systemen aan de regering van de Verenigde Staten. Waaronder het ministerie van Defensie, de National Aeronautics and Space Administration, maar ook hoofdaannemers voor lucht- en ruimtevaart en defensie. Dit segment biedt een breed aanbod aan raketvoortstuwingssystemen aan. Evenals luchtademende hypersonische motoren en elektrische energie- en voortstuwingssystemen voor ruimte-, defensie-, civiele en commerciële toepassingen en bewapeningssystemen.
 • Het Real Estate-segment houdt zich bezig met de herbestemming, de toekenning van rechten, de verkoop en de leasing van de overtollige vastgoedactiva van het bedrijf. Aerojet Rocketdyne bezit 11.277 acres land grenzend aan de Verenigde Staten Highway 50 tussen Rancho Cordova en Folsom, Californië ten oosten van Sacramento.

Het bedrijf was voorheen bekend als GenCorp Inc. en veranderde haar naam in Aerojet Rocketdyne Holdings, Inc. in april 2015. Aerojet Rocketdyne Holdings, Inc. werd opgericht in 1915 en heeft haar hoofdkantoor in El Segundo, Californië.

21. Northrop Grumman Corporation (NOC)

Northrop Grumman Corporation, een bekend naam in de sector, opereert wereldwijd als een ruimtevaart- en defensiebedrijf. Northrop Grumman opereert via vier segmenten: Aeronautics Systems, Defense Systems, Mission Systems en Space Systems.

 • Het segment Aeronautics Systems ontwerpt, ontwikkelt, produceert, integreert en onderhoudt vliegtuigsystemen. Dit segment levert ook onbemande autonome vliegtuigsystemen, waaronder strategische ISR-systemen voor lange afstanden op grote hoogte en tactische ISR-systemen voor verticaal opstijgen en landen en strategische langeafstandsaanvalsvliegtuigen, tactische gevechtsvliegtuigen en luchtdominantievliegtuigen.
 • Het segment Defense Systems ontwerpt, ontwikkelt en produceert wapens en missiesystemen. Dit segment biedt ook commando- en controle- en wapensystemen, waaronder munitie en raketten evenals precisie slagwapens. Verder ook hypersonische systemen; wapensystemen en precisie-munitie; levenscyclusservice en ondersteuning voor software, wapensystemen en vliegtuigen.
 • Het segment Mission Systems biedt cyber-, commando-, controle-, communicatie- en computers-, inlichtingen-, bewakings- en verkenningssystemen; radar-, elektro-optische/infrarood- en akoestische sensoren; elektronische oorlogsvoeringsystemen.
 • Het segment Space Systems heeft satellieten en payloads; grondsystemen; raketafweersystemen en interceptors; draagraketten en aanverwante voortstuwingssystemen evenals strategische raketten in aanbod.

Northrop Grumman werd opgericht in 1939 en is gevestigd in Falls Church, Virginia.

22. Lockheed Martin Corporation (LMT)

Lockheed Martin Corporation, een bekend defensie-, luchtvaart- en ruimtevaartbedrijf, houdt zich wereldwijd bezig met onderzoek, ontwerp, ontwikkeling, fabricage, integratie en instandhouding van technologische systemen, producten en diensten. Het bedrijf werkt via vier segmenten: luchtvaart, raketten en vuurleiding, roterende en missiesystemen en ruimtevaart.

 • Het luchtvaart-segment biedt gevechts- en luchtmobiliteitsvliegtuigen, onbemande luchtvaartuigen en aanverwante technologieën.
 • Het raketten en vuurleiding-segment verkoopt lucht- en raketafweersystemen; tactische raketten en lucht-grond-precisiewapensystemen en alles wat daar verband mee houdt.
 • Het roterende en missiesystemen-segment biedt militaire en commerciële helikopters, oppervlakteschepen, raketafweersystemen op zee en op het land, radarsystemen, missie- en gevechtssystemen op zee en in de lucht evenals oplossingen voor commando- en controlemissies, cyberoplossingen en simulatie-oplossingen.
 • Het ruimtevaart-segment biedt satellieten; ruimtetransportsystemen; strategische, geavanceerde aanvals- en defensieve raketsystemen en geclassificeerde systemen en diensten ter ondersteuning van de nationale veiligheid. Dit segment biedt ook netwerk-enabled systemen om de klanten te helpen bij het verzamelen, analyseren en veilig distribueren van kritieke inlichtingengegevens.

Lockheed Martin bedient voornamelijk de Amerikaanse overheid, evenals buitenlandse militaire kopers die via de Amerikaanse overheid zijn gecontracteerd. Lockheed Martin Corporation werd opgericht in 1912 en heeft zijn hoofdkantoor in Bethesda, Maryland.

23. General Dynamics Corporation (GD)

General Dynamics Corporation opereert wereldwijd als een ruimtevaart- en defensiebedrijf. Het is een naam die de meeste beleggers wel vertrouwd in de oren zal klinken. General Dynamics Corporation opereert via vier segmenten: Aerospace, Marine Systems, Combat Systems en Technologies.

 • Het segment Aerospace ontwerpt, produceert en verkoopt zakenjets en biedt onderhoud en reparatie van vliegtuigen, beheer, charter, ondersteuning en voltooiing van vliegtuigen op de grond, personeel en operatordiensten aan.
 • Het segment Marine Systems ontwerpt en bouwt nucleair aangedreven onderzeeërs, oppervlaktestrijders en hulpschepen voor de Amerikaanse marine en Jones Act-schepen voor commerciële klanten. Evenals ruwe olie- en producttankers en container- en vrachtschepen. Dit segment biedt ook onderhouds- en moderniseringsdiensten aan marineschepen, aangevuld met nog een groot aantal andere diensten.
 • Het segment Combat Systems maakt gevechtsvoertuigen op wielen en rupsbanden, Stryker-gevechtsvoertuigen op wielen, piranha-voertuigen, wapensystemen, munitie, mobiele brugsystemen met nuttige lading, tactische voertuigen, gevechtstanks, gepantserde voertuigen en bewapening. Dit segment biedt ook moderniseringsprogramma’s, engineering, ondersteuning en onderhoudsdiensten aan.
 • Het segment Technologies biedt informatietechnologie-oplossingen en missie-ondersteunende diensten, evenals mobiele communicatie, computers en command-and-control missiesystemen. Dit segment biedt ook cloud computing, kunstmatige intelligentie; machinaal leren; big data-analyse; ontwikkeling, beveiliging en operaties; softwaregedefinieerde netwerken aan.

General Dynamics Corporation werd opgericht in 1899 en heeft zijn hoofdkantoor in Reston, Virginia.

24. Raytheon Technologies Corporation (RTX)

Raytheon Technologies Corporation, een internationaal luchtvaart- en defensiebedrijf, levert systemen en diensten aan commerciële, militaire en overheidsklanten over de hele wereld. Het werkt via vier segmenten: Collins Aerospace Systems, Pratt & Whitney, Raytheon Intelligence & Space en Raytheon Missiles & Defense.

 • Het segment Collins Aerospace Systems biedt ruimtevaart- en defensieproducten en aftermarket-serviceoplossingen voor vliegtuigfabrikanten en luchtvaartmaatschappijen. Maar ook voor de regionale, zakelijke en algemene luchtvaart en voor defensie- en commerciële ruimteoperaties.
 • Het segment Pratt & Whitney (dochter) levert vliegtuigmotoren voor commerciële, militaire, zakenjet- en algemene luchtvaartklanten en produceert, verkoopt en onderhoudt militaire en commerciële hulpaggregaten.
 • Het segment Raytheon Intelligence & Space ontwikkelt en levert geïntegreerde ruimte-, communicatie- en sensorsystemen voor missies, training en cyber- en softwareoplossingen aan inlichtingen-, defensie-, federale en commerciële klanten.
 • Het segment Raytheon Missiles & Defense-segment ontwerpt, ontwikkelt, produceert en onderhoudt geïntegreerde lucht- en raketafweersystemen voor de Amerikaanse en voor sommige buitenlandse overheden.

Het hoofdkantoor van Raytheon Technologies is gevestigd in Waltham, Massachusetts.

25. Honeywell International Inc. (HON)

Honeywell International Inc. opereert wereldwijd als een gediversifieerd technologie- en productiebedrijf. Het bedrijf oprereert in vier segmenten: Aerospace, Building Technologies, Performance Materials and Technologies en Security and Productivity Solutions.

 • Het segment Aerospace verkoopt hulpaggregaten, voortstuwingsmotoren, geïntegreerde avionica en tal van andere hoogtechnologische producten.
 • Het segment Building Technologies biedt softwaretoepassingen aan voor gebouwbeheer en -optimalisatie; evenals sensoren, schakelaars, besturingssystemen en instrumenten voor energiebeheer, evenals tal van aanverwante producten.
 • Het segment Performance Materials and Technologies is gespecialiseerd in automatiseringscontrole, instrumentatie en software en aanverwante diensten.
 • Het segment Security and Productivity Solutions levert persoonlijke beschermingsmiddelen, kleding, uitrusting en schoeisel; gasdetectietechnologie en aanverwante producten.

Honeywell International werd opgericht in 1906 en heeft zijn hoofdkantoor in Charlotte, North Carolina.

26. L3Harris Technologies (LHX)

L3Harris Technologies, Inc. is een wat minder bekend luchtvaart- en defensietechnologiebedrijf. Het Integrated Mission Systems-segment van het bedrijf verkoopt intelligence-, surveillance- en verkenningssystemen (ISR) evenals communicatiesystemen. L3Harris Technologies opereert in drie segmenten: Space and Airborne Systems, Communication Systems en Aviation Systems.

 • Het segment Space and Airborne Systems is actief op de nichemarkt voor avionica en elektronische oorlogsvoeringsystemen.
 • Het segment Communication Systems biedt tactische communicatie en breedband beveiligde mobiele netwerkcommunicatieapparatuur aan.
 • Het segment Aviation Systems is onder andere gespecialiseerd in de opleiding van commerciële piloten en missienetwerkoplossingen voor luchtverkeersbeheer.

L3Harris Technologies was voorheen bekend als Harris Corporation en veranderde de naam in L3Harris Technologies, Inc. in juni 2019. L3Harris Technologies, Inc. werd opgericht in 1895 en heeft zijn hoofdkantoor in Melbourne, Florida.

Ultieme Beleggersgids

Meer lezen over dit onderwerp? Wij hebben een handleiding geschreven over beleggen in defensie aandelen, die kunt u vinden in ons gratis e-book: Ultieme Beleggersgids.

Tot slot

Niet alle defensie aandelen zullen in koers stijgen. Gebruik een bewezen succesvolle methode om te proberen het kaf van het koren te scheiden. Bijvoorbeeld de Trading Navigator Methode waarmee gebruik wordt gemaakt van het momentum effect, waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat je daarmee de markt kan verslaan. Of volg de gratis online training.

~ Harm van Wijk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.