Beleggen in elektrische voertuigen

Tesla elektrische voertuigen.png

In de eerste helft van 2020 kreeg de auto-industrie een enorme klap te verduren als gevolg van fabriekssluitingen vanwege de pandemie, weinig bezoekersaantallen bij dealers (en dus weinig verkopen) en economische onzekerheid.

In de tweede helft van 2020 en begin 2021 resulteerde de opgekropte vraag en de wereldwijde voorkeur voor persoonlijke mobiliteit echter in een sneller dan verwacht herstel van de autoverkopen.

Maar net toen het beter ging met de automarkt, botste de industrie op een nieuwe verkeersdrempel in de vorm van een tekort aan halfgeleiders. De wereldwijde chipcrisis en krappe voorraadniveaus hebben sinds medio 2021 de verkoopvolumes van voertuigen onder druk gezet. Het is niet bepaald bemoedigend dat IHS Markit verwacht dat het chiptekort in 2022 zal aanhouden.

Toch was er een trend die sterk bleef, zelfs op het hoogtepunt van de pandemie. Dat waren de stijgende verkopen van groene voertuigen. Een groot aantal factoren, zoals milieuvervuilingsproblemen, technische superioriteit en strengere brandstofemissienormen, hebben het lot doen keren in het voordeel van de elektrische voertuigen (EV’s).

De vraag naar elektrische auto’s valt dus niet meer te stuiten, dat kan niemand ontkennen. Nu e-mobiliteitstrends elke dag ‘heter’ worden, hebben autogiganten hun inzet op die EV’s versneld.

Zelfs een tekort aan microchips en andere uitdagingen waar de sector mee wordt geconfronteerd weerhouden autofabrikanten er niet van om zwaar te investeren in EV-technologie en ontwikkeling.

In feite geven bedrijven voorrang aan financiële middelen om EV-modellen met een stevige marge te produceren boven traditionele voertuigen met een lage marge. Pure-play EV-spelers komen snel naar de beurs via IPO’s in om te profiteren van de stijgende elektrificatietrends. Terwijl EV-fabrikanten allemaal worden “opgeladen”, verhogen steeds meer landen, staten en steden ook hun doelstellingen voor schone energie en e-mobiliteit.

De race naar de suprematie van elektrische voertuigen zal de komende jaren alleen maar heviger worden. EIA verwacht dat EV’s in 2050 30% van alle verkopen van lichte bedrijfsvoertuigen zullen uitmaken, of een forse stijging ten opzichte van slechts enkele jaren geleden.

Volgens een Deloitte-rapport zal de EV-markt naar schatting 31,1 miljoen eenheden bereiken in 2030 tegenover 2,5 miljoen eenheden in 2020, wat neerkomt op een CAGR van 29% tijdens de opgegeven periode. Hoewel de algemene vooruitzichten voor de auto-industrie voor 2022 onzeker lijken te midden van chipproblemen, zal de verkoop van elektrische voertuigen een groeipool blijven voor de sector, met verschillende nieuwe modellen die dit jaar op de markt komen.

EV’s op de beurs

Elektrische auto’s blijven scoren, ook op de beurs. Want ze zijn populair geworden bij de beleggers. Volgens veel analisten bieden correcties in de koersen nog steeds koopkansen. De fundamentele vooruitzichten voor de sector zijn ook nog steeds veelbelovend. Kijk naar de verwachtingen voor een snellere acceptatie van EV’s over de hele wereld, ondersteund door een groot aantal positieve factoren.

Ondersteunende regelgevende maatregelen die voortkwamen uit de bedoeling om de milieuvervuiling onder controle te houden, hebben altijd de groei van EV’s gestimuleerd. Overheidsacties manifesteren zich in twee verschillende vormen.

Ten eerste worden emissievrije mandaten ingevoerd met een decarbonisatie agenda in gedachten. Ten tweede worden er prikkels aangeboden om deze groene-energievoertuigen betaalbaar te maken voor kopers. Subsidies of kortingen, zeg maar.

Een daling van de kosten verbonden aan het bezit van een EV is een andere aantrekkende factor. Batterijkosten vormen het grootste deel van de EV-prijzen. Dalende batterijkosten zijn van cruciaal belang voor EV’s om prijspariteit te bereiken met voertuigen op gas, volgens Cathie Wood’s Ark Invest.

“De productiekosten van elektrische auto’s en de prijzen zullen de komende één tot twee jaar waarschijnlijk onder die van voertuigen op gas dalen en in 2025 25-35% lager uitkomen”, zo stelt deze bekende Amerikaanse fondsenbeheerder.

Volgens de BloombergNEF 2021 Battery Price Survey zijn de prijzen van lithium-ionbatterijpakketten in reële termen met 89% gedaald van $ 1.200 per kilowattuur (kWh) in 2010 tot $ 132 per kWh in 2021. Verwacht wordt dat de prijzen in 2024 tot onder $ 100 kWh zullen dalen, geholpen door nieuwe celchemie en verbeterde apparatuur en technologie.

Als de traditionele autofabrikanten met succes overstappen op EV’s, ziet ARK Invest de wereldwijde verkoop van batterij-elektrische voertuigen (BEV) met een factor 8 toenemen – van 4,8 miljoen in 2021 tot 40 miljoen in 2026.

Een andere factor die zou kunnen werken in het voordeel van EV-adoptie is de toegenomen concurrentie en investeringen in de sector. Wereldwijde autofabrikanten, inclusief de traditionele, zullen naar verwachting in de komende vijf tot tien jaar samen $ 515 miljard uitgeven aan batterijtechnologie en EV’s.

Traditionele autobedrijven laten van zich horen

Natuurlijk hebben we veel nieuwe spelers de ruimte zien betreden. Maar tegelijkertijd zijn er enorme investeringen gedaan door traditionele autofabrikanten. General Motors (NYSE: GM) heeft bijvoorbeeld aangekondigd dat het $ 7 miljard zal investeren in Michigan om een batterijfabriek te bouwen.

General Motors is ook van plan om een bestaande fabriek buiten Detroit te reviseren om tegen 2024 elektrische voertuigen te gaan produceren. Aan de andere kant is Ford (NYSE: F) van plan $ 11,4 miljard uit te geven om fabrieken te bouwen in Kentucky en Tennessee.

Zoals u wellicht weet, is elektrificatie van het Amerikaanse wagenpark een topprioriteit voor de regering Biden. Je zou kunnen zeggen dat het slechts een kwestie van tijd is dat de meeste voertuigen die we op de weg zien volledig elektrisch zullen zijn.

Met deze frisse realiteit in het achterhoofd, kan men zich voorstellen hoe snel de automobielsector zou kunnen veranderen. Laten we eerst even kijken hoe enkele grote automerken zich gedragen op de EV-markt.

Ford (F)

Wat Ford betreft: dit bedrijf speelt de F-150 Lightning uit. Terwijl de Mustang Mach-E al een hit is geworden onder consumenten en de verkoop van het bedrijf een boost geeft, zal de langverwachte elektrische versie van de populaire pick-up F-150 de vooruitzichten van Ford nog meer brandstof geven.

Ford elektrische voertuigen

De inspanningen van Ford om de batterijtechnologie, de propriëtaire software en hardware met de naam Blue Oval Intelligence en joint venture-overeenkomsten met SK-innovatie een boost te geven, bieden inzicht in de groei.

De Ford F-150 Lightning-pick-up is de geëlektrificeerde versie van Dearborns bestverkochte F-series truck. Het bedrijf is van plan het voertuig in het voorjaar van 2022 op de markt te brengen.

Ford CEO Jim Farley zei tijdens de conference call naar aanleiding van de publicatie van de cijfers over het vierde kwartaal het volgende: “We zijn van plan ten volle te profiteren van onze first-mover-positie op de markt voor volledig elektrische pick-uptrucks, te beginnen met de Lightning.”

Farley onderstreepte de stevige vraag naar de F-150 Lightning en zei dat Ford momenteel onvoldoende capaciteit heeft om aan de vraag naar de vrachtwagen, maar daar wordt aan gewerkt.

Ford zag zich zelfs genoodzaakt om op een bepaald moment de voorbestellingen voor de vrachtwagen te sluiten na het ontvangen van bijna 200.000 reserveringen.

Het basismodel, de F-150 Lightning Pro, met een batterij met een standaardbereik heeft een geschat bereik van 230 mijl, gebaseerd op EPA-normen. De basisvariant heeft een vanaf een prijs van $ 39.974. De prijs van de XLT-variant met een batterij met een standaardbereik is $ 52,974, wat oploopt tot $ 72.474 met een batterij met een groter bereik.

Nu Tesla’s Cybertruck vertraging heeft opgelopen en Rivian nog steeds met kinderziektes wordt geconfronteerd, kan het voertuig van Ford van deze situatie profiteren. En zodoende het bedrijf stevig op het goede spoor zetten op de EV-supersnelweg.

General Motors (GM)

Tijdens het Investor Day-evenement in oktober deed General Motors’ CEO Marry Barra de gedurfde bewering dat het bedrijf volgens haar op schema ligt om de Amerikaanse marktleider op het gebied van EV’s te worden. De automaker is van plan om tegen het einde van 2025 30 nieuwe EV-modellen uit te rollen. Begin 2022 het bedrijf met de levering van zijn langverwachte GMC Hummer EV-pick-up.

General Motors elektrische voertuigen

Het eigen modulaire batterijplatform van General Motors, het Ultium Drive-systeem, zal later helpen bij de overgang naar een volledig elektrische portfolio. General Motors verwacht dat de jaarlijkse EV-inkomsten zullen opschalen van 10 miljard dollar in 2023 tot 90 miljard dollar tegen het einde van het decennium.

Gezien zijn ambitieuze elektrificatiedoelstellingen, denken we dat General Motors ook in 2022 goede prestaties op de beurs zal kunnen leveren, tenminste wanneer het beursklimaat een handje wil toesteken.

Toyota (TM)

Toyota, de grootste onder de traditionele autofabrikanten, is aan de late kant gearriveerd op het BEV-feest, maar roept alle hens aan dek om de opgelopen achterstand in te halen. BEV staat overigens voor Battery Electric Vehicle.

TOYOTA elektrische voertuigen.png

Terwijl wendbare EV-startups veel inzetten op BEV’s, had de Japanse autogigant al die tijd plug-inhybrides en waterstof-brandstofcelauto’s gepromoot. Pas onlangs realiseerde Toyota zich dat het niet de ogen dicht kan knijpen voor de BEV-kans.

Toyota’s president Akio Toyoda heeft medio december 2021 de BEV-visie van het bedrijf voor de komende 9 jaar uiteengezet in een mediabriefing. Het bedrijf is van plan om tegen 2030 ongeveer 3,5 miljoen BEV’s te verkopen in ongeveer 30 BEV-modellen, waaronder zowel Toyota- als Lexus-merken. Het bedrijf beloofde ook ongeveer $ 70 miljard uit te trekken voor elektrificatie.

Het Japanse bedrijf is van plan om binnenkort de Bz4X, de eerste BEV die het samen met Subaru produceert, aan klanten te leveren. De SUV komt in twee varianten, namelijk een voorwielaandrijving en een vierwielaandrijving, met een geschatte actieradius van respectievelijk 311 mijl en 286 mijl. Het bedrijf zei dat het medio 2022 met de levering van dit model in alle regio’s zal beginnen.

De Bz4X zal het opnemen tegen Tesla’s Model Y SUV, Ford’s Mustang Mach-E en Volkswagen (OTCMKTS:VWAGY)’s instapmodel ID.4 EV.

BMW (BMWYY)

De Duitse autofabrikant BMW, zegt dat de op komst zijnde iX M60 het beste van de werelden van de BMW i, de BMW X en de BMW M GmbH combineert. Deze EV heeft een bereik van 352 mijl, gebaseerd op de WLTP-testcyclus. BMW plande een wereldwijde marktintroductie in juni 2022.

BMW elektrische voertuigen.png

BMW toonde in 2021 de iX M60 op de Consumer Electronics Show in Los Angeles. Het wordt de derde variant van de iX-serie van het bedrijf, na de xDrive40 en xDrive50. De prijs van de iX M60 zal naar verwachting rond de $ 200.000 liggen. Dit model is misschien wel de juiste keuze voor wie op zoek is naar een premium EV met de beste technologie en functies.

De totale autoverkoop van BMW steeg met 8,4% tot 2,52 miljoen voertuigen in 2021, waarbij de verkoop van volledig elektrische voertuigen met 133,2% steeg met 103.855 eenheden. Pieter Nota, bestuurslid van BMW zei medio januari 2022 in een verklaring:

“In 2022 willen we onze winstgevende groei voortzetten en zullen we ons aanbod van volledig elektrische voertuigen stelselmatig uitbreiden. We hebben onszelf op dit gebied bijzonder ambitieuze groeidoelen gesteld en streven ernaar om onze verkoop van volledig elektrische voertuigen ten opzichte van vorig jaar meer dan te verdubbelen.”

Tegen 2030 verwacht het bedrijf dat ongeveer 50% van zijn wereldwijde verkoop afkomstig zal zijn van elektrische voertuigen.

De top van 10 ‘echte’ elektrische voertuigen aandelen in 2022

Veel regeringen en steden hebben een regelgeving ingevoerd om de overgang naar duurzame mobiliteit te versnellen, waarbij de wereld collectief op zoek is naar antwoorden op de duurzame energietransitie. De EV kan deel uitmaken van die antwoorden.

Regelgevers definiëren wereldwijd strengere emissiedoelstellingen om schonere lucht te creëren en tegelijkertijd milieuvriendelijke transportopties zoals elektrische voertuigen of waterstof-brandstofcelauto’s te promoten.

Machines met elektrische motor hebben veel voordelen ten opzichte van hun tegenhangers op gas, waaronder geen uitstoot en een lager brandstofverbruik.

Onderweg zullen ze een enorme impact hebben op de openbare markten. Al deze nieuwe EV-bedrijven hebben financiering nodig om succesvol te worden. De aandelenmarkten zijn daarom erg belangrijk voor hun groei en duurzaamheid.

Aangezien elektrische auto’s de toekomst zijn, zijn onderstaande EV-aandelen interessante investeringen om uw portefeuille toekomstbestendig te maken. We hebben het lijstje bewust beperkt tot de 10 grootste en meest veelbelovende aandelen.

Tesla (TSLA)

Het uithangbord van de EV-scene is natuurlijk nog altijd Tesla. Naast een EV-bedrijf is het ook actief in schone energie. Voor het grootste deel ontwerpt en produceert Tesla zijn lijn van elektrische auto’s en batterij-energieopslag.

Tesla elektrische voertuigen.png

Via haar dochteronderneming Tesla Energy is het bedrijf ook een belangrijke installateur van fotovoltaïsche systemen in de VS. Dit aandeel is genoegzaam bekend, zodat we overstappen naar de rest van de top 10.

Fisker (FSR)

Fisker, mede opgericht door voormalig Aston Martin-directeur Henrik Fisker, komt steeds dichterbij de levering van zijn volledig elektrische Ocean SUV. Het bedrijf stelde zijn vlaggenschip EV-merk voor op het Mobile World Congress in Barcelona in 2022.

Fisker (FSR) elektrische voertuigen.png

De Fisker Ocean heeft een bereik van 250 mijl met een startprijs van $ 37.499. Door vertragingen kwam de Ocean niet op het geplande tijdstip op de markt: het model zou aanvankelijk eind 2021 of begin 2022 in productie gaan, maar dat is nu verschoven naar november 2022.

Om dit bedrijf nog even voor te stellen: Fisker, Inc. richt zich op ontwerp, ontwikkeling, productie en verkoop van elektrische voertuigen. Het bedrijf is opgericht in 2016 en heeft zijn hoofdkantoor in Manhattan Beach, Californië. In het persbericht onthulde het bedrijf dat de leveringen in bepaalde Europese landen en Noord-Amerika zullen beginnen zodra de productie op gang is gekomen.

Fisker opende onlangs een Europees kantoor in München en bouwt een brand experience center in Duitsland.

“Europa is essentieel voor ons bedrijf terwijl we werken aan de start van de productie vanaf november 2022 in een koolstofneutrale fabriek in Oostenrijk”, zegt Fisker-CEO Henrik Fisker.

“We streven ernaar om ’s werelds meest duurzame voertuig te maken en dit jaar te beginnen met leveringen in Europa. Uiteindelijk verwachten we 60.000 eenheden per jaar in de regio te verkopen”, voegde hij eraan toe.

De leveringen zouden in sommige Europese landen en in Noord-Amerika kort na de start van de productie in november beginnen, beloofde het bedrijf. De basisvariant van de Ocean SUV heeft een startprijs van slechts $ 37.499 en belooft een bereik van 250 mijl.

De Fisker Ocean Ultra-trim, die wordt geleverd met een vierwielaandrijving en hyper-range batterij heeft een bereik van 340 mijl. Dit model kost $ 49.999. De duurdere Fisker Ocean Extreme en de exclusieve, lanceringseditie Fisker Ocean One zijn beiden geprijsd op $ 68.999.

De concurrerende prijsstelling wordt mogelijk gemaakt door de goedkopere batterijchemie. Fisker heeft een deal gesloten met de Chinese batterijgigant CATL voor de goedkopere lithium-ijzerfosfaatbatterijen. De tweede chemie zou nikkel-mangaan-kobalt (NMC) batterijen zijn.

Het voertuig zal worden geplaatst tegen Tesla’s Model Y SUV, die naar verwachting de best verkochte EV van 2022 zal zijn en een prijs heeft van $ 48.490 voor het basismodel. Als Fisker zijn belofte van een zeer competitief aanbod kan waarmaken, zouden de aandelen goed gepositioneerd kunnen zijn voor een start na een volatiel 2021 en een matige start van 2022.

Rivian (RIVN)

Rivian Automotive, Inc. ontwikkelt en produceert elektrische avontuurlijke voertuigen. Het biedt pick-up trucks voor vijf passagiers aan, maar ook SUV’s. Het bedrijf werd opgericht in 2009 en is gevestigd in San Jose, Californië.

Rivian (RIVN) elektrische voertuigen.png

Rivian heeft productiefaciliteiten op verschillende plaatsen: meer bepaald in Irvine, Carson en Palo Alto, Californië; Normal, Illinois; Woking, Verenigd Koninkrijk; Plymouth, Michigan; Vancouver, Canada; en Wittman, Arizona.

Rivian bereidt zich voor op een back-to-back lancering. Na de lancering van zijn R1T-pick-up aan het einde van 2021, is het bedrijf helemaal klaar om in 2022 te beginnen met de levering van zijn R1S SUV.

Het bedrijf zei in een tweet op 20 december 2021 dat het de week voordien twee R1S SUV’s had geleverd, één aan zijn CEO RJ Scaringe en een andere aan zijn CFO Claire McDonough.

Hoewel in theorie de leveringen al zijn begonnen, zal er pas in de loop dit jaar een echte beschikbaarheid voor klanten mogelijk zijn. Tegen de tijd dat het R1S-volumeproductie op gang komt, kan het al een stuk drukker zijn in de sector. Wat natuurlijk een nadeel is voor dit bedrijf. Het succes hangt grotendeels af van hoe goed Rivian zijn productieplannen kan uitvoeren te midden van de leveringsuitdagingen.

Het bedrijf voldeed niet aan zijn productiedoelstelling voor de R1T-pick-up in 2021. In tegenstelling tot de richtlijnen van 1.200 eenheden die het uitvaardigde, kon het bedrijf slechts 1.015 voertuigen uitrollen. De goedkeuring van de R1S SUV zal ook afhangen van hoe goed hij zich kan onderscheiden van de concurrentie. De SUV heeft een geschat EPA-bereik van 316 mijl, met een startprijs van $ 70.000.

Rivian blijft reserveringen aannemen voor het basismodel, het Explorer-pakket, evenals het Adventure-pakket, geprijsd op $ 75.500. Reserveringen voor de Launch Edition, ook geprijsd op $ 75.500, zijn vol, aldus het bedrijf op zijn website.

Nio (NIO)

NIO Inc. ontwerpt, ontwikkelt, produceert en verkoopt slimme elektrische voertuigen in China. Het bedrijf biedt elektrische SUV’s met vijf, zes en zeven zitplaatsen aan, evenals slimme elektrische sedans.

Nio (NIO) elektrische voertuigen.png

Het is ook betrokken bij de levering van energie- en servicepakketten aan zijn gebruikers en ontplooit activiteiten op het gebied van marketing, ontwerp en technologieontwikkeling; fabricage van elektrische aandrijflijnen, batterijpakketten en componenten en sales en after sales managementactiviteiten. Kortom, een relatief breed aanbod aan diensten.

NIO Inc. heeft een strategische samenwerking met Mobileye N.V. voor de ontwikkeling van geautomatiseerde en autonome voertuigen voor consumentenmarkten. Het bedrijf was voorheen bekend als NextEV Inc. en veranderde de naam in NIO Inc. in juli 2017. NIO Inc. werd opgericht in 2014 en heeft zijn hoofdkantoor in Shanghai, China.

2022 wordt door analisten en investeerders gezien als een doorbraakjaar voor Nio na een jaar van underperformance op de beurs. De hoop op een comeback is gebaseerd op de twee sedan-modellen die het bedrijf dit jaar zal gaan leveren.

Nio onthulde zijn allereerste sedanmodel, de ET7, in januari 2021 en in december op de Nio Day 2021 bevestigde het bedrijf dat de massaproductie van de ET7 soepel verloopt en dat de leveringen op 28 maart 2022 zouden beginnen. Het bedrijf onthulde ook de ET5 op het evenement en begon onmiddellijk daarna pre-orders te accepteren.

De ET5 wordt aangeprezen als de Tesla Model 3 ‘killer’ en is sinds de aankondiging een hype geworden. Wat op zijn zachtst gezegd veelbelovend mag worden genoemd. Nio’s CEO William Li zei tijdens een media-evenement dat de ET5 het meest voorbestelde Nio-voertuig ooit is geworden.

De analisten zijn optimistisch over de beursperspectieven van Nio in 2022. Bin Wang, analist van Credit Suisse, verwacht dat het verkoopvolume van Nio zal stijgen van 91.429 eenheden in 2021 naar 150.000 eenheden in 2022.

De analist schreef zijn optimisme toe aan de penetratie van het Chinese bedrijf in het sedansegment. Nio is ook van plan om de ET7-sedan in Noorwegen te verkopen, wat zijn eerste overzeese stap zou betekenen.

Lucid (LCID)

Lucid Group, Inc. is een technologie- en autobedrijf dat technologieën voor elektrische voertuigen (EV) ontwikkelt. Het bedrijf ontwerpt, engineert en bouwt elektrische voertuigen, EV-aandrijflijnen en batterijsystemen. Per 30 juni 2021 exploiteerde het acht winkelstudio’s in de Verenigde Staten. Het hoofdkantoor van het bedrijf is gevestigd in Newark, Californië.

Lucid (LCID) elektrische voertuigen.png

Lucid begon op 30 oktober met de levering van zijn vlaggenschip Lucid Air Dream Edition sedan tijdens het Dream Delivery-evenement in Californië. Het bedrijf promoot de Lucid Air-sedan als “de langste, snelst opladende luxe elektrische auto ter wereld”.

De Lucid Dream Edition-reeks heeft een officiële EPA-classificatie van 520 mijl ontvangen, meer dan 100 mijl meer dan het bereik van Tesla’s Model S-sedan, die wordt gezien als zijn naaste rivaal. De basisversie heeft een prijs van $ 169.000. De goedkopere Grand Touring en Touring kosten respectievelijk $ 139.000 en $ 95.000.

Half november kondigde MotorTrend de Lucid Air sedan aan als de “auto van het jaar 2022”, uit een pool van 24 voertuigen van grote automerken  Rivian zei in zijn winstrapport over het derde kwartaal dat medio november werd vrijgegeven dat de reserveringen van klanten voor de auto in het derde kwartaal stegen tot 13.000, wat sindsdien is gestegen tot meer dan 17.000.

Het bedrijf zei ook dat het verwacht de Grand Touring-, Touring- en Pure-versies van de Lucid Air in 2022 te lanceren. Klanten die de Air sedan al in ontvangst hebben genomen, hebben echter geklaagd over de uitsluiting van enkele rijhulpfuncties. Met de benodigde software en hardware al geïnstalleerd, suggereerde het bedrijf dat het systeem zou worden geactiveerd via over-the-air updates.

De bewering van Tesla CEO Elon Musk dat prototypes maken eenvoudig is maar dat volumeproductie halen moeilijk is, klopt alleszins in dit geval. Lucid zou een grote stap voorwaarts kunnen zetten in het luxesegment als het zijn strategie kan uitvoeren, maar heeft nog veel te bewijzen.

Nikola (NKLA)

Nikola Corporation opereert als technologie-innovator en integrator die werkt aan de ontwikkeling van energie- en transportoplossingen in de Verenigde Staten. Het bedrijf assembleert, integreert en stelt zijn voertuigen samen in samenwerking met zijn zakenpartners en leveranciers.

Nikola (NKLA)elektrische voertuigen.png

Nikola is actief via twee business units, Truck en Energy. De business unit Truck ontwikkelt en commercialiseert batterij-elektrische (BV) en brandstofcel elektrische (FCEV) klasse 8 vrachtwagens voor de korte, middellange en lange afstandsvrachtwagensector.

De business unit Energy ontwikkelt en bouwt een ecosysteem voor waterstofbrandstof om te voldoen aan de vraag naar waterstofbrandstof voor zijn FCEV- en andere FCEV-klanten. Het hoofdkantoor van het bedrijf is gevestigd in Phoenix, Arizona.

Nikola is een EV-bedrijf dat de ambitie koestert om de transportsector te hervormen, niet meer of niet minder. In wezen is het bedrijf een ontwerper en fabrikant van emissievrije batterij-elektrische en waterstof-elektrische voertuigen. Daarnaast ontwerpt het EV-aandrijflijnen, voertuigcomponenten, energieopslagsystemen en infrastructuur voor waterstofstations.

Twee van de Tre FCEV alpha-prototypes van het bedrijf maakten met succes een trip van Arizona naar Californië. Met name de vrachtwagen maakte de reis op een enkele waterstoftank en had nog steeds voldoende gas over.

Dit betekende uiteraard een belangrijke mijlpaal voor het bedrijf. Daarnaast hebben verschillende klanten al intentieverklaringen getekend om de vrachtwagens van deze EV-maker te kopen. Deze klanten zijn onder meer Saia (NASDAQ: SAIA), USA Truck (NASDAQ: USAK) en Covenant Logistics Group (NASDAQ: CVLG).

XPeng (XPEV)

XPeng Inc. ontwerpt, ontwikkelt, produceert en verkoopt slimme elektrische voertuigen in de Volksrepubliek China. Het biedt SUV’s aan onder de naam G3 en vierdeurs sportsedan onder de naam P7.

XPeng elektrische voertuigen.png

Het bedrijf biedt ook verkoopcontracten, onderhoud, superchargen, autoleasing en ride-hailingdiensten aan. XPeng Inc. is opgericht in 2015 en heeft zijn hoofdkantoor in Guangzhou, de Volksrepubliek China.

XPeng is een van China’s meest geavanceerde leiders op het gebied van pure-play nieuwe elektrische voertuigen. Hun nieuwste modellen worden agressief op de markt gebracht voor consumenten die op zoek zijn naar een milieuvriendelijke rit en voor mensen die op zoek zijn naar prestaties.

Net als Nio en LI is XPeng een in de VS genoteerde Chinese speler actief in de sector van elektrische voertuigen. Het afgelopen jaar zijn de totale verkoopcijfers enorm gestegen.

Het momentum van XPeng blijft groeien met alleen al in november 2021 de levering van 15.613 slimme EV’s. Dat is een ongekend hoog aantal en vooral indrukwekkend gezien ook de eerdere leveringsaantallen exponentieel waren toegenomen. Over het volledige jaar 2021 was sprake van een stijging met 285%.

Bovendien maakt XPeng het voor de klanten in heel China gemakkelijker dan ooit om te genieten van gratis superchargen en snelladen. Het heeft een netwerk van 1.734 opladers die nu landelijk beschikbaar zijn, waaronder 550 merkstations.

Li Auto (LI)

Li Auto Inc. ontwerpt, ontwikkelt, produceert en verkoopt slimme elektrische sport utility vehicles (SUV’s) in China. Het biedt Li ONE, een elektrische SUV met zes zitplaatsen die is uitgerust met een reeks uitbreidingssystemen en slimme voertuigoplossingen.

Li Auto (LI)elektrische voertuigen.png

Het bedrijf was voorheen bekend als Leading Ideal Inc. en veranderde zijn naam in Li Auto Inc. in juli 2020. Li Auto Inc. werd opgericht in 2015 en heeft zijn hoofdkantoor in Peking, China.

Slechts enkele maanden na zijn Nasdaq-debuut in juli 2020, schoot de Chinese fabrikant van elektrische auto’s Li Auto omhoog met drievoudige cijfers toen Wall Street het aandeel omarmde als één van de favoriete EV-aandelen. Net als bij XPeng en NIO heeft LI een beursnotering in Amerika en China. Li Auto heeft een pagina uit het boek van XPeng overgenomen door een dubbele primaire notering in Hong Kong en de VS na te streven, door hun aandelen te onderwerpen aan regelgeving van de regeringen van beide landen in plaats van slechts één met secundaire noteringen.

Li Auto speelt in op het enthousiasme van investeerders voor elektrische voertuigen door geld via de beurs in te zamelen, maar het kan zich door de dubbele notering ook indekken tegen geopolitieke risico’s naarmate de spanningen tussen de VS en China voortduren.

De nieuwe regels van de U.S. Securities and Exchange Commission zullen het voor buitenlandse bedrijven moeilijker maken om hun aandelen op Amerikaanse beurzen te laten noteren, wat ertoe kan leiden dat ze van de beurs worden gehaald als ze niet aan deze strengere normen voldoen.

Maar bij Li ligt men daar voorlopig niet wakker van: “We zullen onze productiecapaciteit verder vergroten door de toevoeging van de productiebasis in Peking, en ons verkoop- en servicenetwerk consequent uitbreiden om onze bedrijfsgroei voor te bereiden”, zei CEO Xiang Li in het persbericht dat de inkomsten onthulde.

Arrival (ARVL)

Arrival richt zich op het ontwerp, de assemblage en de distributie van commerciële elektrische voertuigen (EV’s) wereldwijd. Het portfolio van EV’s omvat commerciële EV-bestelwagens, bussen en auto’s. Het bedrijf werd opgericht in 2015 en is gevestigd in Howald, Luxemburg.

Arrival (ARVL)elektrische voertuigen.png

Het bedrijf staat bekend om zijn commerciële benadering voor het produceren van commerciële elektrische voertuigen. Het omvat bussen, bestelwagens en auto’s die snel en met lager dan gemiddelde kapitaaluitgaven in kleine fabrieken (zogenaamde ‘microfabrieken’) zijn gebouwd.

De microfabriek van Rock Hill gaat in het tweede kwartaal van 2022 van start met de productie. De fabriek vereist een totale kapitaaluitgaven van $ 50 miljoen en is specifiek afgestemd op de behoeften van de klant met lage kosten.

’s Werelds grootste logistieke bedrijf, UPS (NYSE:UPS), bestelde 10.000 elektrische voertuigen bij Arrival. Deze eerste bestelling is alleen al in Europa en Noord-Amerika miljoenen waard.

UPS heeft een optie om nog eens 10.000 voertuigen aan te schaffen. Het bedrijf kondigde ook een investering in Arrival aan voor een niet nader genoemd bedrag met zijn durfkapitaalafdeling.

Er is echter een aantal negatieve ontwikkelingen die de koers van de het aandeel ARVL onder druk zetten. De cijfers over de recente kwartalen waren in ieder geval teleurstellend.

Kandi Technologies (KNDI)

Kandi Technologies Group, Inc. ontwikkelt, produceert en distribueert producten en onderdelen voor elektrische voertuigen (EV’s) en terreinvoertuigen in de Volksrepubliek China en internationaal. Het biedt off-road voertuigen, waaronder terreinwagens, bedrijfsvoertuigen, skelters, elektrische scooters en elektrische zelfbalancerende scooters, evenals aanverwante onderdelen en EV-onderdelen zoals batterijpakketten, carrosseriedelen, EV-aandrijfmotoren, EV-controllers, airconditioners en andere auto-onderdelen.

Kandi Technologies (KNDI)elektrische voertuigen.png

Het bedrijf stond voorheen bekend als Kandi Technologies, Corp. en veranderde zijn naam in Kandi Technologies Group, Inc. in december 2012. Kandi Technologies Group, Inc. werd opgericht in 2002 en heeft zijn hoofdkantoor in Jinhua, de Volksrepubliek China. Het goede nieuws was dat dit bedrijf EV’s gaat produceren die in staat zijn om batterijwissels uit te voeren. Op de beurs is dit aandeel echter een achterblijver.

Hoe kan de conclusie van dit e-book over elektrische voertuigen luiden?

De sector van de EV’s is nog maar pas in beweging gekomen en moet nog een grote afstand afleggen. Naarmate het project vordert, zullen de beleggers nieuwe kansen aangeboden krijgen. Het komt eropaan om die kansen te grijpen. Maar zelfs in het huidige vroege stadium kan het geen kwaad om enkele speculatieve EV-aandelen te volgen, om tijdig van de partij te zijn wanneer de EV zijn volle mogelijkheden ontplooit.

Niet alle aandelen zullen in koers stijgen. Gebruik een bewezen succesvolle methode om te proberen het kaf van het koren te scheiden. Bijvoorbeeld de Trading Navigator Methode waarmee gebruik wordt gemaakt van het momentum effect, waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat je daarmee de markt kan verslaan.

Zie voor meer informatie https://slim.beleggen.com/tradingnavigator

of de online training https://beleggen.com/training

Harm van Wijk

www.beleggen.com

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.