Beleggen in goud: waarom goudmijnaandelen de voorkeur krijgen boven ETF’s

Beleggen in goud kan op verschillende manieren bijvoorbeeld fysiek goud, in vorm van gouden munten of gouden staven/baren. Een alternatieve manier is via goudmijnaandelen en het kopen van een ETF of tracker.

Inhoudsopgave

Gratis video training?

Kijk op www.tradingnavigator.nl voor mijn gratis video training over beleggen.

Beleggen in goud via aandelen

Maar beleggen in goud is ook mogelijk via aandelen van bedrijven die actief zijn in de goudsector. En inderdaad, er bestaan ook ETF’s die in een portefeuille van goudmijnaandelen beleggen.

beleggen in goud jaargrafiek

Voorkeur voor aandelen of ETF’s?

Geeft u als belegger de voorkeur aan aandelen dan wel aan ETF’s, in welke vorm dan ook? Het antwoord op die vraag proberen we hieronder te formuleren. Dat antwoord is belangrijk tegen de achtergrond van de forse stijging die de goudprijs dit jaar tot dusver heeft neergezet.

Beleggen in goud is niet voor angsthazen

Maar een waarschuwing is hier meteen op zijn plaats: zowel het goud zelf als de goudmijnaandelen of de ETF’s die in goud beleggen, kunnen zich erg volatiel gedragen. Het onderliggend sentiment bij het goud is echter positief, de goudprijs bevindt zich rond de historische piek die in september 2011 op 1.920,17 dollar per troy ounce werd opgetekend.

Beleggen in goud via trackers

Via trackers kan u op verschillende manieren beleggen in goud. U kan bijvoorbeeld een tracker kopen die rechtstreeks in fysiek goud belegt. De bekendste tracker is ongetwijfeld de SPDR Gold Shares, waarvan de aandelen op de New York Stock Exchange worden verhandeld. Het ticker symbol waaronder deze ETF noteert is GLD. Deze ticker laat aan duidelijkheid niets te wensen over.

beleggen in goud kwartaal

Een op een volgen van de goudprijs

De beheerders van de tracker hebben de ambitie op de goudprijs rechtstreeks op te volgen, minus de kosten voor het beheer van het fonds. GLD koopt goudbaren en slaat die op in een kluis. Het voordeel voor de belegger ligt voor de hand: hij of zij kan voor een relatief bedrag beleggen in goud.

Diverse ETF’s zijn beschikbaar voor het beleggen in goud

Wanneer de prijs van het goud stijgt, volgt de koers van de tracker deze beweging. Het omgekeerde geldt uiteraard ook. Een (nog goedkoper) alternatief voor de GLD is de SPDR Gold MiniShares (ticker symbol: GLDM). Er zijn alternatieven voor deze ETF’s voorhanden. Zo is er bijvoorbeeld de Aberdeen Standard Gold Trust ETF (SGOL), de Perth Mint Physical Gold ETF (AAAU) enzovoort.

Beleggen in goud via aandelen

Een andere manier om via een kleine omweg te beleggen in goud zijn aandelen. Uiteraard zijn er ook ETF’s die in goudmijnaandelen beleggen. Daarbij denken we op de eerste plaats aan de VanEck Vectors Gold Miners UCITS ETF (GDX). Deze tracker heeft als benchmark de NYSE Arca Gold Miners Index. Of anders uitgedrukt: deze index wordt in de mate van het mogelijke gevolgd.

Interessant bij goudmijnen is dat niet alleen de hoeveelheid goud die gemijnd wordt van belang is voor de koers. Onderzoekers kwamen tot de conclusie dat de koers van een goudmijn op de beurs in functie blijkt te staan van de evolutie van de goud, de productiekosten en het niveau van de goudreserves(1).

Australisch onderzoek laat vergelijkbare resultaten zien. Goudmijnbedrijven bleken een aanzienlijke blootstelling aan de goudprijs te hebben, de prijs van het gemiddelde goudmijnaandeel bewoog met 0,76% voor elke verandering van 1,00% in de in Australische dollar luidende goudprijs. De onderzoeker kwam nog tot een andere opvallende conclusie: de eenvoudige verdisconteerde cash flow modellen onderschatten systematisch de prijs van goudaandelen. Daarmee wordt gesuggereerd dat waarderingsfouten het gevolg zijn van zowel het falen van verdisconteerde kasstroommodellen als van het misbruik van verdisconteerde kasstroomtechnieken(2).

Die samenhang van de goudprijs en goudmijnaandelen is ook in ander onderzoek bekeken. Een studie uit 2014 bestudeerde de blootstelling van Australische goudmijnen aan veranderingen in de goudprijs. De onderzoekers gebruikten een theoretisch raamwerk om toetsbare hypothesen te formuleren met betrekking tot de goudblootstelling van goudmijnen. Uit de empirische analyse op basis van alle goudmijnen opgenomen in de S&P/ASX All Ordinaries Gold Index voor de periode van januari 1980 tot december 2010 bleek dat de gemiddelde goudbèta rond de één ligt, maar aanzienlijk varieert in de tijd. De relatief lage gemiddelde goudbèta wordt toegeschreven aan hedging en aan de diversificatie van goudmijnen. De onderzoekers vonden verder een asymmetrisch effect in goudbèta’s, dat wil zeggen dat de goudblootstelling toeneemt bij positieve veranderingen in de goudprijs en afneemt bij negatieve veranderingen in de goudprijs(3).

Grote goudmijnen en kleine goudmijnen

De beheerders zijn voor minstens 80% belegd in aandelen en ADR’s (depositary receipts) van aandelen die betrokken zijn in de goudmijnindustrie. In de GDX zijn meestal grote goudmijnen opgenomen (de zogenaamde seniors), maar het is ook mogelijk om in kleine goudmijnaandeeltje te beleggen, de zogenaamde juniors.

Beleggen in Junior goudmijnen is risicovoller

Bij deze juniors zitten soms echte juweeltjes, bedrijven met een enorm groeipotentieel. Anderzijds zijn de risico’s een stuk groter dan bij de seniors. Beleggen in goud via de juniors houdt bijvoorbeeld het risico op onverwachte tegenslagen in. Zo kan een goudader minder bevatten dan oorspronkelijk was verhoopt.

Junior goudmijnen zijn volatieler

De groten spreiden de risico’s over een aantal goudmijnen, vaak in verschillende landen gelegen, bij de kleintjes is dat niet of toch in veel mindere mate het geval. In geval van de juniors kan de belegger bijvoorbeeld kijken naar de VanEck Vectors Junior Gold Miners ETF (GDXJ). We merken nog op dat de juniors zich veel volatieler gedragen dan de senior, er zit met andere woorden meer beweging in de zaak.

Samenstelling van de GDX ETF

Top 10 Holdings (63,29% van de totale activa)

Naam        Symbool    % van de portefeuille

Newmont Corp   NEM 13,60%

Barrick Gold Corp        ABX.TO     13,22%

Franco-Nevada Corp  FNV.TO     7,50%

Wheaton Precious Metals Corp    WPM.TO   5,41%

Newcrest Mining Ltd    NCM.AX    5,02%

Agnico Eagle Mines Ltd        AEM.TO    4,36%

Anglogold Ashanti Ltd ADR  AU.JO       4,29%

Kirkland Lake Gold Ltd         KL.TO        3,87%

Kinross Gold Corp       K.TO 3,14%

Gold Fields Ltd ADR   GFI.JO      2,88%

Samenstelling van de GDXJ ETF

Top 10 Holdings (44.73% van de totale activa)

Naam        Symbool    % van de portefeuille

Kinross Gold Corp       K.TO 6,33%

Gold Fields Ltd ADR   GFI.JO      5,90%

Northern Star Resources Ltd         NST.AX     5,17%

Pan American Silver Corp    PAAS.TO  5,13%

Evolution Mining Ltd    EVN.AX     4,98%

Yamana Gold Inc         YRI.TO      4,36%

Sibanye Stillwater Ltd ADR  SBSW.JO 3,93%

B2Gold Corp      BTO.TO    3,59%

Saracen Mineral Holdings Ltd       SAR.AX     3,04%

Alamos Gold Inc AGI.TO      2,30%

beleggen in goud maand

Volatiele goudmarkt remt potentieel goudmijnaandelen niet af

 

Het is niet alles goud wat blinkt, zo zegt het spreekwoord. Beleggen in goud staat dan ook niet garant voor onmiddellijk succes. De goudprijs heeft namelijk een enigszins vervelende gewoonte om zijn eigen zinnetje te doen.

Interviews met de grootste beleggingsexperts

Wat zijn de grootste trends volgens de grootste beleggingsexperts? Klik hier https://www.marktnavigators.nl/

Een stormloop op beleggen in goud en andere edelmetalen

Soms weigert de goudprijs koppig te stijgen, terwijl alle beleggers samen op een opwaartse beweging zagen te wachten. Dit jaar heeft de goudprijs het echter allesbehalve slecht gedaan. Het uitbreken van het Coronavirus lag aan de basis van een stormloop richting goud en de andere edelmetalen. De goudprijs vloog meteen door het plafond, dit als gevolg van een vlucht richting veiligheid van de kant van de beleggers.

goud weekbasis

Een schokreactie onder mensen die beleggen in goud

Maar de goudmarkt werd plots opgeschrikt door een schokreactie op vrijdag 29 februari. Die dag corrigeerde het goud met 5%, tot grote verbazing van de analisten. Het was de grootste correctie op dagbasis sinds 2013. Ook de goudmijnaandelen lieten een soortgelijke beweging zien.

Een onverwacht grote daling van goudmijnaandelen

Aanvankelijk stegen de koersen van goudmijnaandelen als Barrick Gold Resources, om vervolgens in reactie op de onverwachte prijsval bij het goud met 10% of zelfs meer te corrigeren. Die daling kwam al even onverwacht als die van de goudprijs zelf, het was van 2008 geleden dat de goudmijnaandelen een dergelijke klap te verwerken kregen.

Goud daggrafiek

Correctie was sneller dan verwacht verteerd

Maar de correctie bleek sneller verteerd dan algemeen was verwacht. Wie had verwacht dat de goudprijs de goudmijnaandelen in een grotere correctie zou meesleuren, wedde op het verkeerde paard. Binnen een periode van een paar weken kostte één troy ounce goud weer meer dan 1800 dollar, waardoor het recordniveau uit 2011 binnen handbereik kwam te liggen.

De goudprijs heeft nog veel potentieel

Vervolgens heeft de beurskoers van Newmont Mining (NEM) zelfs een nieuwe historische recordkoers laten optekenen. De volatiele goudmarkt remt het potentieel van de goudmijnaandelen dus niet af. De meeste analisten blijven het trouwens eens: de goudprijs beschikt over nog heel wat potentieel.

Goudmijnen blijven achter bij de goudprijs zelf

De kans is groot dat de overheden wereldwijd nog meer geld zullen uitgeven om de economie draaiende te houden. Daardoor lopen de schulden op en wordt de waarde van het geld verder uitgehold. Al deze factoren spelen in de kaart van beleggen in goud. Maar daarbij is opvallend dat de goudmijnaandelen minder sterk zijn gestegen dan de goudprijs zelf.

Hoe kun je inspelen op een stijging van de goudprijs?

Voorlopig hoeven we ons daar geen zorgen over te maken. De mijnbouwaandelen zullen de opgelopen achterstand waarschijnlijk snel weer goedmaken. Maar wat is de meest aangewezen manier waarop de beleggers kunnen inspelen op een stijging van de goudprijs: via mijnbouwaandelen of via een ETF of tracker? De vraag stellen is makkelijk, het antwoord geven stuk moeilijker.

Actief versus passief beleggen in goud

Op dit punt van het verhaal is het belangrijk dat we het onderscheid tussen actief en passief beleggen uit de doeken doen. Op een actieve manier beleggen in goud kan via het kopen van fysiek goud of via het kopen op de beurs van goudmijnaandelen.

Passief beleggen via het trackers of ETF’s

Passief beleggen in goud gebeurt dan via een tracker of ETF (Exchange Traded Fund). Het voordeel van een ETF is dat de belegger zonder veel moeite in een breed gespreide portefeuille belegt. Die trackers of ETF’s zijn relatief nieuw, hun ontstaan moet ergens gesitueerd worden rond het begin van het nieuwe millennium of de huidige eeuw.

ETF’s zijn niet de meest aangewezen weg om te beleggen in goud

Zeker in de afgelopen maanden is passief beleggen in goud erg populair geworden. Vooral trackers die in fysiek goud belegden, leverden stevige winsten op. Maar sommige analisten waarschuwen dat er wel degelijk ook gevaren zijn verbonden aan het beleggen via deze trackers. Inderdaad, ook aan beleggen in goud op een passieve manier.

Zal passief investeren de volgende crash veroorzaken?

In de Verenigde Staten waren beursgenoteerde exchange-traded funds (ETF’s) al langer bijzonder populair, maar ook in Europa mogen deze trackers zich in een groeiende populariteit verheugen. Volgens consultancygroep EFTGI stijgt het bedrag aan beheerd geld in het universum van ETF’s aan een razendsnel tempo.

Zal passief investeren de volgende crash veroorzaken?

Op 31 maart 2020 zou er in Europa al sprake zijn geweest van een totaal bedrag van meer dan 1.000 miljard euro. Dit bedrag is over de afgelopen 4 jaar verdubbeld[1]. Sommige analisten maken zich zorgen over dat passief beleggen, dat slecht zou zijn voor de allocatie van beleggersgeld. Zal passief investeren de volgende crash veroorzaken? Volgens John Stepek van MoneyWeek hoeft dat niet noodzakelijk zo te zijn.[2]

Het risico van passieve ETF’s bij een daling van de goudprijs

Stepek maakt een onderscheid tussen echt passieve ETF’s die een index proberen te volgen en actieve ETF’s die binnen een bepaalde sector proberen de beste aandelen te selecteren. Deze laatste vorm van het beheer van een ETF zou hogere returns opleveren. Het risico zou zich echter vooral situeren rond de passief beheerde ETF’s. Deze hebben zich tot dusver ruimschoots kunnen bewijzen in een stijgende beurs, maar hebben nog niet echt te maken gehad met een baissemarkt.

De verkoopgolf kan in een stroomversnelling raken

In zo’n baissemarkt dreigt het aanbod aan verkooporders zo groot te worden, dat de fondsbeheerders gedwongen zouden worden om de aandelen uit de portefeuille te verkopen. Waardoor de verkoopgolf in een stroomversnelling zou raken. Een dergelijke verkoopgolf zou bijvoorbeeld uitgelokt kunnen worden door het opduiken van een recessie. Of in het geval van beleggen in goud door een (onverwachte) forse daling van de goudprijs.

Een verkoopgolf onder beleggers in goud ETF’s

Toen de goudprijs in de zomer van 2020 steeg, wou iedereen plots in goud beleggen. Maar het omgekeerde geldt ook: in een geval van een daling van de goudprijs kan een massale verkoopgolf in ETF’s tot stand komen. Dat zou betekenen dat de fondsbeheerders plots gedwongen zouden worden om op grote schaal goud te verkopen. Waardoor de prijs onvermijdelijk zou dalen.

Michael Burry heeft er geen goed oog in

Michael Burry is op Wall Street een naam die klinkt als een klok. Hij voorspelde in 2008 de grote kredietcrisis en dat leverde hem vanzelfsprekend geen windeieren op. Michael Burry heeft er ook ditmaal geen goed oog in[3]. Hij is van mening dat in het universum van de ETF’s een nieuwe zeepbel is ontstaan.

De daling van de goudprijs kan doorschieten door ETF’s

Passief beleggen, ook beleggen in goud, houdt volgens hem het gevaar in op grotere bewegingen dan op basis van de fundamentals noodzakelijk zou zijn. De goudprijs is dit jaar weliswaar goed op dreef, maar in geval van een prijsdaling kunnen de ETF’s deze beweging in een stroomversne een tegenstander van passief beleggen lling brengen. Met als gevolg dat de goudprijs verder doorzakt dan in ‘normale omstandigheden’ het geval zou zijn geweest.

Een tegenstander van passief beleggen in goud

Burry is dus een duidelijke tegenstander van passief beleggen, ook van het beleggen in goud via trackers. Hij adviseert de beleggers dus op een actieve manier in goud te beleggen, via fysiek goud of via mijnbouwaandelen. Misschien moeten we Burry tot op zekere hoogte gelijk geven, want tot dusver is er nog geen echte baissemarkt bij het goud gebeurt. Of die in de onmiddellijke toekomst in het verschiet ligt, moet nog afgewacht worden. Want voorlopig zijn de fundamentals onder het goud bijzonder stevig.

Deflatie kan stijging goudprijs tijdelijk afremmen

In de eerste weken van de Coronavirus ging de goudprijs steil omhoog, om vervolgens wat stil te vallen. Daarbij was vooral opvallend dat de zilverprijs zwak op koers lag. Een verklaring daarvoor ligt voor de hand: zilver is niet alleen een edelmetaal, maar ook een industrieel metaal. In geval van een zwakke economie zal de vraag naar zilver afnemen, met uiteraard een lage prijszetting tot gevolg.

Is de economie belangrijk voor de goudprijs?

Maar misschien kan de economie ook belangrijker zijn voor de goudprijs dan we denken. Het viel namelijk ook op dat het goud op de piek van de Coronavirus per saldo aanvankelijk pas op de plaats maakte. Het gewonnen terrein kon weliswaar vastgehouden worden, maar een nieuwe stijgingsfase liet even op zich wachten.

Goudmijnaandelen zakten fors weg

Nog een opvallende vaststelling: het goud gedroeg zich even volatiel als de rest van de markt. Dat was vooral te merken bij de goudmijnaandelen, die in veel gevallen nog verder wegzakten dan de gewone aandelen. En dan duikt de economie op in het verhaal, meer bepaald in de vorm van de inflatie[4].

Bij deflatie kan de rente nog verder onder druk komen

Die inflatie bevindt zich al op een laag niveau en zou nog verder kunnen wegzakken. Waardoor er niet langer meer sprake zou zijn van inflatie, maar integendeel van deflatie[5]. En dat is geen omgeving waarin de edelmetalen zich kiplekker voelen. Wanneer we richting deflatie gaan, kunnen de rentevoeten nog verder onder druk komen te staan.

Beleggers in goud zijn bang voor dalende rente

De crisis van 2008 heeft aangetoond hoe gevoelig de prijzen voor edelmetalen zijn wanneer de rentevoeten dalen en wanneer er deflatie in de lucht hangt. Samengevat kan worden gesteld dat de rol van goud als veilige vluchthaven ondermijnd wordt wanneer de economie harder achteruit boert dan de rente.

Beleggen in goud in 2020 is bijzonder winstgevend

Maar dat is tot nader order niet het geval en dus kon de goudprijs de onderbroken hausserit snel verder zetten. Beleggen in goud was tot dusver dit jaar een goede zaak voor wie tijdig van de partij was.

Goudprijs kan relatief snel doorstijgen tot 2000 dollar per troy ounce

Op de goudmarkt bleef het sentiment onveranderd positief, de goudprijs heeft recent afgerekend met het niveau van 1800 dollar per troy ounce en lijkt op weg naar nog hogere prijzen. Het historisch recordniveau van iets meer dan 1920 dollar, opgetekend in september 2011, is reeds gepasseerd.

Goud is op weg naar het koersdoel van $ 2000

David Beahm, president en CEO van Blanchard & Company, is van mening dat een koersdoel van 2000 dollar makkelijk haalbaar kan zijn.[6] Hij houdt daarbij de CNN Business Fear & Greed Index goed in de gaten, de index die uitdrukt in welke mate de beleggers heen en weer schommelen tussen hebzucht en vrees.

VanEck Vectors Gold Miners ETF (GDX) steeg 40%

Nog niet zo lang geleden bevond deze indices zich nog in Extreme Greed territorium. Wat betekent dat hebzucht overheerste. Op jaarbasis (over een periode van 12 maanden) is de prijs voor een troy ounce goud met ruim een kwart gestegen. The VanEck Vectors Gold Miners ETF (GDX), de index die een aantal goudmijnaandelen groepeert, liet over dezelfde periode zelfs een stijging met bijna 40% optekenen.

De stijging van de goudprijs is nog maar net begonnen

Beahm is van mening dat deze positieve trend zich in de komende periode zal verder zetten. Ook Ralph Aldis, portfolio manager bij US Global Investors, gelooft dat de rally bij het goud nog maar pas is gestart. Beleggen in goud kan dus nog steeds lonen.

Goud is een veilige haven voor beleggers

De beleggers worden steeds zenuwachtiger en dat vertaalt zich in een vlucht naar een veilige haven. En goud is zo’n veilige vluchthaven. Aldis wijst in dat verband ook naar het gedrag van de centrale banken, die wereldwijd steeds meer goud kopen. Tegen die achtergrond kan de goudprijs alleen maar stijgen.

Simpel: groen = kopen, rood = verkopen. Maak rendement met dit bewezen systeem

https://www.bfm.tools/

Goudmijnaandelen hebben nog iets goed te maken ten opzichte van de goudprijs

Maar toch is voorzichtigheid geboden, want de edelmetalen staan nu eenmaal bekend voor hun wispelturig gedrag. De kansen op onverwachte correcties in de goudprijs blijven zeer zeker aanwezig. Daarom geven we in de huidige omstandigheden de voorkeur aan goudmijnaandelen boven trackers of ETF’s. De goudmijndelen hebben nog een achterstandje goed te maken en zullen dus beter weerstand bieden aan een daling van de goudprijs.

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

Beleggen in goud

[1] https://etfgi.com/news/press-releases/2020/03/etfgi-reports-etfs-and-etps-listed-europe-gathered-net-inflows-us642

[2] https://moneyweek.com/520292/passive-investing-etfs-wont-cause-the-next-market-crash

[3] https://www.cnbc.com/2019/09/04/the-big-shorts-michael-burry-says-he-has-found-the-next-market-bubble.html

[4] https://seekingalpha.com/article/4335368-danger-of-inflation

[5] https://investors-corner.bnpparibas-am.com/investing/deflation-not-inflation-is-the-main-risk-now/

[6] https://ksltv.com/429792/gold-heading-to-2000-prices-surge-on-global-fear

Wetenschappelijke bronnen:

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/1058330095900020
  2. https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/031289620202700202
  3. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1058330014000226

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.