Beleggen in gouden munten

Beleggen in gouden munten wint aan populariteit. Steeds meer beleggers willen graag wat van hun vermogen binnen handbereik hebben voor het geval zich een calamiteit voordoet. Maar wat is verstandig? Thuis bewaren kent natuurlijk risico’s. Het risico van bijvoorbeeld inbrekers maakt beleggers terughoudend. Maar wat is dan wel verstandig?

Er zijn natuurlijk verschillende mogelijkheden om te beleggen in goud en in gouden munten. Je kunt natuurlijk de gouden munten kopen en ergens in een kluis bewaren. In Duitsland schijnen momenteel geen kluizen meer beschikbaar te zijn omdat iedereen een kluis wil huren voor hun sieraden en munten.

Ook in Nederland lijkt een tekort te zijn ontstaan. De kluizen van alle ABN Amro kantoren in Utrecht zijn weggehaald. Safecontracten worden alleen afgesloten met klanten van Preferred Banking/Private Banking en zakelijke relaties en alleen als er één beschikbaar is. Bij Rabobank adviseren medewerkers om een kluis te kopen bij de bouwmarkt om de hoek. SNS Bank verhuurt sinds begin 2009 helemaal geen kluisloketten meer, zo staat op de site van SNS te lezen.

De banken stellen overigens als minimale voorwaarde dat u al klant bent. In het wilde weg gaan bellen, heeft overigens geen zin. Eén telefoontje naar de klantenservice van uw bank is vaak voldoende om het dichtstbijzijnde kantoor dat kluisjes verhuurt aan de lijn te krijgen. Mochten deze vol zitten, dan zoekt de klantenservice voor u totdat een geschikte locatie is gevonden.

Zoals de inwoners van bijvoorbeeld Argentinië weten, is een bank ook niet in alle gevallen de veiligste oplossing. Want wat als de banken een ‘bank holiday’ hebben en je kunt niet meer bij je kluis? Dan is het natuurlijk handig om toch wat munten binnen handbereik te hebben. Je kan natuurlijk ook gouden munten bestellen en laten opslaan bij degene waarvan je de munten hebt gekocht zodat je deze niet onder je matras hoeft te verstoppen.

Risico loop je als belegger natuurlijk altijd. Daarom is het belangrijk om spreiding aan te brengen. Dus niet al je geld in een bankkluis, bij de verkoper of bij je thuis. Zeker omdat het aantal woninginbraken de laatste tijd toeneemt, is dit niet zonder gevaar. Ook zijn er alternatieven waar je een kluis in het buitenland, buiten de handen van de overheid, kunt gebruiken om een deel van je goudvoorraad in op te slaan. Veel beleggers weten namelijk dat diverse landen, waaronder de Amerikaanse overheid, in de jaren dertig het privébezit van goud hadden verboden. Als nationale noodmaatregel om de crisis te bestrijden, moest iedereen het goud inleveren bij de overheid. Natuurlijk voor hun eigen best wil.

Vandaar dat het belangrijk is dat je overheid niet precies kan volgen waar het goud is. Je loopt anders het risico, wanneer een land in de problemen komt, dat je je zorgvuldig opgebouwde vermogen moet inleveren. Wanneer je voor 15.000 euro of meer bestelt, moet de verkoper, onder de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft), dit aangeven bij de overheid. Vanaf 2001 geldt deze meldplicht ook voor handelaren in kunst, goud, zilver, juwelen en dergelijke.

Nu moet je je natuurlijk nooit door angst laten leiden. Angst is immers de slechtste raadgever die je kunt bedenken. Maar een verstandige belegger is wel voorbereid. Denk dus van te voren na over de risico’s en probeer deze in te schatten en zoek betrouwbare partijen waar je het goud onderbrengt.

Laat mij weten wat u wilt dat ik de komende weken bespreek door een reactie te plaatsen op met uw vraag, uitdaging of probleem. Ik kijk ook uit naar ideeën, tips en gedachten over de deze bijdrage. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column.

Harm van Wijk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.