Beleggen in graan: de beste graan aandelen voor 2023

graan aandelen

Bent u op zoek naar een slimme investering in graan aandelen voor 2023? Nu de wereldwijde vraag naar graan gestaag toeneemt, kan beleggen in graan een uitstekende manier zijn om uw portefeuille te diversifiëren en vermogen op lange termijn op te bouwen. Om u op weg te helpen, hebben we een lijst samengesteld van de beste graan aandelen die dit jaar het overwegen waard kunnen zijn. In dit artikel bekijken we wat deze bedrijven onderscheidt van de rest en wat hun potentiële voor- en nadelen zijn. Maar eerst verdiepen we ons in beleggen in graan.

Inhoudsopgave

Gevolgen van oorlog voor tarwesector


Meer belangstelling voor graan aandelen

Graan aandelen kunnen een zeer interessante belegging vormen. De oorlog in Oekraïne heeft wereldwijd enorme gevolgen gehad vanwege de rol als graanproducent van de wereld. Het heeft bijgedragen tot inflatie, een zich ontwikkelende energiecrisis, een tekort aan grondstoffen en sancties die gevolgen hebben voor bedrijven die hun activiteiten in Rusland moesten beëindigen.

Daarmee zijn ook de graan aandelen in het middelpunt van de belangstelling komen te staan. De graanprijs staat op recordhoogte en duwt de koersen van graan aandelen omhoog. Wereldwijd zijn de tarweprijzen omhooggeschoten. De Chicago Board of Trade meldde dat tarwe futures een recordhoogte bereikte van $ 13,50 per bushel. De intensiteit van de oorlog en de daaruit voortvloeiende uitdagingen in de toeleveringsketen werden als reden genoemd.

Tarwemarkt onder druk

De Voedsel- en Landbouworganisatie FAO onthulde dat Rusland en Oekraïne verantwoordelijk zijn voor 14% van de wereldwijde tarweproductie. Zelfs vóór de oorlog stonden de graan aandelen in de belangstelling. De handelsembargo’s, de lagere tarweproductie in Rusland, Canada en de Verenigde Staten zette de tarwemarkt onder zware druk.

De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties heeft in 2022 een rapport uitgebracht waarin staat dat de wereldtarweprijzen met 2,1% zijn gestegen, voornamelijk als gevolg van de wereldwijde leveringsonzekerheid in het Zwarte Zeegebied die de export uit Oekraïne en de Russische Federatie belemmerde.

Stijging van graanindex

De FAO Cereal Price Index bedroeg in februari 2022 gemiddeld 144,8 punten, een stijging van 4,2 punten ten opzichte van januari en 18,7 punten ten opzichte van het voorgaande jaar. In februari stegen de prijzen van alle belangrijke granen en granen in vergelijking met de voorgaande maand. Beleggen in graan aandelen werd opeens een stuk interessanter.

Krap tarweaanbod

Afgezien van Rusland en Oekraïne zijn de belangrijkste tarwe producerende regio’s de Europese Unie, de Verenigde Staten, Australië en Argentinië. Deze landen zijn goed gepositioneerd om te profiteren van het krappe aanbod in de Zwarte Zee-regio. De VS, Argentinië en Brazilië hebben echter te maken met droogte en de hoge tarweprijzen kunnen blijven stijgen, zelfs als de uitdagingen in de toeleveringsketen worden opgelost.

Canadese tarwe zag de grootste prijsschok volgens rapporten op 10 februari en steeg met $ 22 per ton in januari tot $ 405 per ton in februari. Evenzo stegen de noteringen in Australië tot $347 per ton tarwe, gezien de sterke internationale vraag, voornamelijk uit China en Indonesië.

Wereldwijde veranderingen voor tarwesector

Te midden van de bezorgdheid over de beschikbaarheid als gevolg van geopolitieke spanningen, is er veel vraag naar grondstoffen zoals tarwe, waarvan bedrijven als Adecoagro S.A. (NYSE:AGRO), Archer-Daniels-Midland Company (NYSE:ADM) en Bunge Limited (NYSE:BG) profiteren. Nochtans zijn er nog heel wat meer graan aandelen op de internationale beurzen genoteerd. Daarover later meer.

Instabiliteit en stijgende graanprijzen

Eerst droogte, nu oorlog: de wereldwijde tarwevoorziening lijkt in gevaar (en hou dan de graan aandelen in de gaten). De graanprijzen stijgen enorm, waardoor het risico op voedseltekorten en honger in sommige regio’s van de wereld toeneemt en de voedselkosten in de Verenigde Staten verder oplopen. Door de corona maatregelen waren de voedselprijzen overigens al gestegen.

Nu heeft de Russische oorlog in Oekraïne – een oorlog tussen twee topproducenten van tarwe en in een regio die bekend staat als de graanschuur van Europa – de tarweprijzen doen stijgen. Het risico op ernstige voedseltekorten en honger in sommige regio’s van de wereld is toegenomen. De voedselprijzen dreigen verder te stijgen.

De instabiliteit op de markt zorgt ervoor dat veel Amerikaanse boeren, vooral die in het door droogte geteisterde Westen, problemen hebben omdat ook de kosten voor brandstof, kunstmest en andere belangrijke landbouwcomponenten stijgen.

Verbod op export Oekraïense tarwe

De Oekraïense regering verbood in de lente van 2022 de export van tarwe en andere basisvoedselproducten. Een stap die noodzakelijk was, aldus Roman Leshchenko, de Oekraïense minister van Agrarisch en Voedselbeleid. Hij schreef in een Facebook-bericht als toelichting: “Om te voorzien in de behoeften van de bevolking op het gebied van kritieke voedingsproducten en om een humanitaire crisis te voorkomen.” De graan aandelen profiteerden van dit bericht.

Samen zijn Oekraïne en Rusland goed voor ongeveer 30 procent van de wereldwijde tarwe-export, zei Mark Welch, een professor in de afdeling landbouweconomie aan de Texas A&M University. Dus dat de Oekraïense regering de export beperkt, geeft aan hoe ernstig de situatie is”, zei Welch.

Rapport Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN

Volgens een recent rapport van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties hadden 720 miljoen tot 811 miljoen mensen honger in 2020. De wereldvoedselprijzen, die al stegen als gevolg van de overheidsmaatregel vanwege corona, bereikten in februari 2022 een recordhoogte, toen ze volgens de VN met ongeveer 2,1 procent stegen.

Tarwe is een wereldwijde grondstof en door oorlog gerelateerde tekorten maken de prijzen volatieler. De Verenigde Staten exporteren ongeveer de helft van hun tarwevoorraad. “We zullen dat in eigen land voelen, in termen van voedselinflatie of voedselprijsdruk”, zei Welch. “Wereldwijd wordt die situatie natuurlijk veel ernstiger voor landen die sterk afhankelijk zijn van graanimport.” Een situatie waar de graan aandelen dan weer van kunnen profiteren.

Landen afhankelijk van tarwe-import

Landen in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Azië zijn sterk afhankelijk van import uit Oekraïne en Rusland. Ongeveer een derde van de totale tarwe-export van Oekraïne gaat volgens de International Grains Council naar drie landen: Egypte, Indonesië en Bangladesh.

Landen met groeiende tarweproductie

Sommige landen, zoals Australië en India, hebben uitstekende jaren voor de tarweproductie achter de rug. Dit zou kunnen helpen de wereldwijde impact van de oorlog in Oekraïne in te dammen. Vraag is echter of dat voldoende zal zijn. “Er is een mogelijkheid om handelsstromen en bronnen te verschuiven waar we normaal niet aan denken en die ons wat tijd kunnen geven om te zien hoe lang en diep dit conflict is en of het zich uitbreidt”, zei Welch.

Stijgende productiekosten door oorlog

De gevolgen van de oorlog – en snel veranderende markten – doen de hoofden van Amerikaanse tarweboeren tollen. “Het is gewoon een schok voor het graansysteem”, zegt Mike Carstensen, een tarweboer in de staat Washington. “Het is niet allemaal rooskleurig op de boerderijen in de VS.”

Hoewel de prijzen aanzienlijk zijn gestegen sinds het conflict begon, zijn de kosten van zaken als brandstof, kunstmest, herbiciden en pesticiden eveneens door het dak gevlogen. “De kosten van onze input zijn ook gek geworden. Een deel daarvan is de energiecomponent die ook een belangrijke rol speelt in het conflictgebied”, zei Carstensen.

Sancties tegen Rusland hebben de olie- en gasprijzen opgedreven, waardoor de kosten voor het besturen van tractoren in het veld en het vervoer van tarwe naar de belangrijkste markten per vrachtwagen of, zoals gebruikelijk in de Amerikaanse Pacific Northwest, per binnenschip, stijgen.

Ook de kunstmestkosten stijgen, gedreven door de grote vraag en de hoge gasprijzen. Naarmate de prijs van gewassen zoals tarwe en maïs stijgt, proberen boeren meer stikstofkunstmest toe te passen. Veel meststoffen worden geproduceerd via een chemisch proces met aardgas. Ongeveer 75 procent van de productie van deze meststoffen zijn eigenlijk de kosten van aardgas, zei Welch.

Wie wil beleggen in graan aandelen, moet daar uiteraard rekening mee houden. “Als de prijs van aardgas stijgt, gaat de prijs van kunstmest omhoog”, zegt Ben Barstow, een boer in het zuidoosten van Washington, die verschillende gewassen teelt en gedwongen is om fors te bemesten. Herbiciden en pesticiden, die verstrikt zijn geraakt in de productie en vertragingen in de toeleveringsketen, blijven schaars en zijn hoog geprijsd.

Gevolgen van droogte door klimaatverandering

Een groot deel van de westelijke VS blijft verstrikt in droogte, die volgens recent onderzoek is verergerd door klimaatverandering. Sommige regio’s zijn bijzonder hard getroffen. In de staat Washington zorgde de hittegolf en droogte van 2021 ervoor dat de tarweproductie daalde tot ongeveer de helft van het totaal van het jaar ervoor.

“We hebben nog steeds een tekort aan bodemvocht”, zei Barstow. “Het is typisch een boerenaangelegenheid, we klagen nu eenmaal graag. Je kiest een beetje waar je je het meest zorgen over wilt maken en laat de rest los. Maar dat er problemen zijn, staat als een paal boven water.”

Toekomstperspectief tarwesector

Welch zei dat de tarweprijzen en de impact van de oorlog in Oekraïne nog enige tijd duister zullen blijven en zullen afhangen van hoelang de oorlog duurt. In tijden van vrede zouden Oekraïense boeren zich nu voorbereiden op het planten van hun zomertarwe. Tegen het einde van de zomer willen ze de wintertarwe oogsten die al is geplant en nu inactief is.

“Zullen ze toegang hebben tot hun velden, laat staan tot de input die ze nodig hebben – de kunstmest, brandstof en zaad – om een nieuw gewas op hun velden op te zetten?” vroeg Welch zich af. Voor Carstensen is het belangrijk om perspectief te houden.

“We klagen allemaal over inflatie, maar we hebben geen bommen die op ons hoofd neer regenen en geen familieleden die worden opgeblazen”, schreef hij in een e-mail. “Het is een menselijke crisis.” Zo moeten ook beleggers in graan aandelen tegen de situatie aankijken. Investeren in deze aandelen geeft de bedrijven mogelijkheden te investeren in deze sector.

Uitdagingen voor tarwesector

Uit bovenstaande blijkt een duidelijk plaatje: de tarweboeren staan voor serieuze uitdagingen die het best kunnen worden aangepakt door middel van onderzoek in laboratoria en plantenrassen die zijn aangepast aan lokale uitdagingen. Zo kan beleggen in graan aandelen een interessante mogelijkheid worden.

Zonder onderzoek zullen de uitdagingen van plagen en plantenziekten ongecontroleerd blijven en zal het doel om de tarweproductie vóór 2030 te verdubbelen om een groeiende wereldbevolking te voeden, onvervuld blijven. In dit scenario is voor graan aandelen nog een belangrijke rol weggelegd. Wat zijn de belangrijkste uitdagingen waar de tarwesector mee opgezadeld zit?

  • Fusarium-hoofdziekte
  • Roest
  • Ongedierte en insecten

Fusarium-hoofdziekte

De schimmel Fusarium-hoofdziekte (FHB), of korst, is een schimmelziekte die kan voorkomen bij alle tarweklassen in de VS, maar wordt het meest gezien bij zomer- en wintertarwe, durum en gerst. FHB kan aanzienlijke opbrengstverliezen en kwaliteitsverminderingen veroorzaken.

Opbrengstverliezen in tarwe ontstaan door steriliteit van de bloemen. Extra opbrengst- en kwaliteitsverlies kunnen optreden wanneer verschrompelde, lichte korrels worden geproduceerd als gevolg van infectie. Kwaliteitsverminderingen kunnen ook optreden als schimmeltoxines (mycotoxinen) worden geproduceerd in geïnfecteerd zaad.

De toxines zijn onaanvaardbaar voor bepaalde eindtoepassingen, dus graan dat toxine bevat, wordt op de markt gedegradeerd. Tarwetelers gebruiken veel hulpmiddelen om deze ziekte te beheersen als gevolg van het onaanvaardbare kwaliteitseffect en zijn voortdurend op zoek naar effectievere technologie om de ziekte te bestrijden. Succes in deze strijd kan de graan aandelen op de beurs een extra duwtje in de rug geven.

Roest

De tarweproductie en de voedselzekerheid in de wereld lopen gevaar als gevolg van verwoestende graanroestziekten, waaronder Ug99 tarwestengelroest. In tegenstelling tot andere ziekten die de opbrengst of kwaliteit kunnen verminderen, kan stengelroest de hele plant doden.

Er wordt onderzoek gedaan om de kwetsbaarheid van Amerikaanse tarwevariëteiten voor Ug99 te beoordelen en om resistente genen te identificeren voor het veredelen in nieuwe variëteiten. Verbeterde variëteit en ontwikkeling van kiemplasma is de enige manier om de effecten van Ug99 te voorkomen en te minimaliseren wanneer het in de VS aankomt.

Naast het risico van Ug99, omvatten de huidige uitdagingen bladroest en streeproest die bijna elk jaar ernstige verliezen in de Amerikaanse tarweproductie veroorzaken. Roestpathogenen evolueren snel en hebben veel belangrijke genen voor resistentie overwonnen. Beleggers in graan aandelen moeten ook hier rekening mee houden.

Ongedierte en insecten

Het verminderen van schade door insectenplagen vereist geïntegreerde benaderingen en gezamenlijk onderzoek dat specifiek is voor elke belangrijke productieregio. Samenwerking tussen USDA/Agricultural Research Service (ARS) en universiteiten voor grondtoelagen is hierbij cruciaal.

Russische tarweluis, Hessische vlieg en tarwestengelbladwesp zijn drie insecten die steeds virulenter worden en moeten worden aangepakt. Beleggers in graan aandelen hebben van deze beestjes ongetwijfeld nog nooit gehoord, maar toch spelen ze een belangrijke rol in het verhaal.

Genetische resistentie blijft de meest milieuvriendelijke en effectieve strategie om deze insectenplagen en andere op de lange termijn te bestrijden. Er zijn echter nieuwe genetische bronnen van resistentie en effectievere screeningsmethoden nodig om tot duurzame resistentie te komen.

Ook is een beter begrip nodig van de biotypes van insecten, hun evolutie en de mechanistische basis van insectenvirulentie en gastheerresistentie. Kortom, voor beleggers in graan aandelen is er nog heel wat werk aan de winkel. Maar hoe zit het eigenlijk met het potentieel van die graan aandelen?

Hoe te beleggen in graan?


Aandelen

De toenemende wereldwijde vraag zorgt ervoor dat de graanprijzen stijgen en daar profiteren de beleggers van. Maïs, sojabonen en tarwe zijn populaire granen die door de wereldwijd stijgende vraag van aanzienlijke prijsstijgingen genieten. En dus kansen bieden voor de beleggers.

Maar er zijn nog andere manieren om te beleggen in graan. Beleggers kunnen blootstelling krijgen aan de graanmarkt door te handelen in futures, opties en exchange traded funds (ETF’s) voor landbouwgrondstoffen op basis van individuele risicotolerantie en financiële draagkracht.

Futures

Investeer alleen in futures op de graanmarkt als u een hoge risicotolerantie heeft. Een futures-contract is een overeenkomst om de onderliggende grondstof op een bepaald moment tegen een vaste prijs te kopen of verkopen.

De contractspecificaties geven aan hoeveel van de grondstof wordt verhandeld, samen met de initiële en onderhoudsmarges die per contract vereist zijn. Een futurescontract voor sojabonen beheert bijvoorbeeld 5.000 bushels en heeft een initiële marge van $ 3.375 en een onderhoudsmarge van $ 2.500.

Graanfutures hebben een hoge hefboomwerking en één vinkje, dat is ¼ van een cent, is gelijk aan $ 12,50, wat een beweging van één cent een waarde van $ 50 geeft. Graanmarkten zijn zeer volatiel en beleggers in futures moeten hun transacties voortdurend in de gaten houden. Daarom kan het verstandig zijn om in de veel minder volatiele graan aandelen te beleggen.

Wilt u het voorzichtiger spelen, maar toch genieten van een hefboomeffect? Kijk dan naar een commodity futures-optie, die u het recht geeft maar niet de verplichting om een commodity futures-contract te kopen of verkopen tegen een vaste prijs voordat de optie afloopt.

Opties

Opties hebben een aanzienlijk lager risico dan grondstoffen futures, aangezien het totale bedrag dat u kunt verliezen de prijs is die u voor de optie hebt betaald, plus de commissie. Als maïs bijvoorbeeld wordt verhandeld tegen $ 724,0 ($ 7,2400 per bushel), kunt u een call-optie kopen die in maart 2013 afloopt met een uitoefenprijs van $ 725,00 ($ 7,2500), genoteerd op $ 30 voor $ 1.500.

Maïs is geprijsd in centen, dus de $ 30 wordt gelezen als 30 cent vermenigvuldigd met 5.000 bushels. Als de prijs van maïs boven de uitoefenprijs van $ 7.250 komt voordat de optie afloopt, kunt u de transactie sluiten met winst. Als het op $ 7.250 blijft of daalt, verliest u echter uw investering.

ETF’s

Voorzichtige beleggers kopen bijvoorbeeld landbouw-ETF’s, die minder risico met zich meebrengen voor de graanbelegger dan futures of opties. De PowerShares DB Agriculture ETF volgt een landbouwindex die tarwe, maïs, sojabonen en suiker omvat. Teucrium Funds biedt de Teucrium Corn ETF en Teucrium Soybean ETF aan voor wie puur wil spelen op de onderliggende grondstof.

Het potentiële verlies is beperkt tot de aankoopprijs van de ETF plus eventuele vergoedingen of commissie. Helaas zijn deze ETF’s alleen toegankelijk voor Amerikaanse en niet voor Europese beleggers. Bovendien zitten in een ETF zowel kaf als koren. Zo komen we automatisch toch weer bij graan aandelen terecht wanneer we het kaf van het koren willen scheiden.

Risico’s en verwachtingen voor tarwesector

De wereldwijde tarwemarkten zullen waarschijnlijk krapper worden tijdens de periode 2022/2023 en daarna. Ondertussen zijn er nog steeds verschillende leveringsrisico’s voor het volgende verkoopseizoen, wat de prijzen tot het einde van 2023 zou moeten ondersteunen.

Afname tarwevoorraden

Ondanks het feit dat Oekraïne in het seizoen 22/23 aanzienlijk minder tarwe heeft geproduceerd, wordt verwacht dat de wereldwijde tarweproductie in het huidige seizoen nog steeds hoger zal uitkomen. Dit is voornamelijk te danken aan een herstel van de Canadese productie en aan het feit dat Rusland dit seizoen een recordoogst van meer dan 90 ton produceert.

Maar zelfs met een groei van het aanbod, wordt verwacht dat de wereldwijde eindvoorraden tarwe voor 22/23 zullen afnemen tot iets minder dan 268 miljoen ton – het laagste niveau sinds 2016/2017. Door een grotere vraag in China, zijn de voorraden ex-China aanzienlijk krapper en bedragen ze ongeveer 123 miljoen ton – het laagste niveau sinds 2007/2008. Wat voor prijsdruk op de markt zorgt.

Problemen rondom Oekraïense tarweproductie

Het is duidelijk dat de Oekraïense tarweproductie in de periode 22/23 heeft geleden onder de oorlog. Door de aanhoudende oorlog zou niet het volledige areaal zijn geoogst. Oekraïne plantte meer dan 6 miljoen hectare wintertarwe voor het seizoen 22/23, maar slechts ongeveer 4,6 miljoen hectare werd geoogst. Als gevolg hiervan wordt de Oekraïense tarweproductie geschat op ongeveer 20 miljoen ton, tegen 33 miljoen ton in het voorgaande seizoen.

Het probleem rond de Oekraïense aanvoer dit seizoen gaat echter duidelijk niet alleen over de productie, maar ook over de mogelijkheid om te exporteren. Het Black Sea Grain Initiative heeft inderdaad grotere exportvolumes mogelijk gemaakt, maar moet steeds opnieuw onderhandeld worden. De export van tarwe op jaarbasis is nog steeds met ongeveer 55% gedaald, terwijl de export voor het volledige seizoen naar verwachting met 42% op jaarbasis zal dalen tot een totaal van 11 miljoen ton. Hoewel de graandeal voor de Zwarte Zee half 2023 is verlengd, is er nog steeds een groot bevoorradingsrisico vanuit die Zwarte Zee.

Verwachtingen voor Russische tarweproductie

De Russische tarweproductie heeft het voorbije oogstseizoen echter sterk gepresteerd en boeren zullen naar verwachting een recordoogst van meer dan 90 miljoen ton oogsten. Dit is het resultaat van goede groeiomstandigheden. De Russische tarwe-export had het aanvankelijk moeilijk in het seizoen, maar het beeld verbeterde naarmate de tijd vorderde.

Hoewel er geen specifieke sancties zijn tegen de export van Russische voedingsproducten, zal er een behoorlijke mate van zelfsanctie zijn en wordt het dus mogelijk moeilijker om financiering, verzending en verzekering voor deze handel te krijgen. Geschat wordt dat Rusland in 23/24 circa 42 miljoen ton tarwe zou kunnen exporteren, tegenover 33 miljoen ton vorig seizoen. Deze export zou nog steeds onder het volledige potentieel liggen en daarom wordt verwacht dat Rusland volgend seizoen een grotere voorraad zal hebben.

Verwachtingen voor Amerikaanse tarweproductie

De Verenigde Staten zullen naar verwachting de totale tarweproductie in 22/23 grotendeels ongewijzigd zien ten opzichte van 21/22. Dit ondanks een sterk herstel van de productie van zomertarwe. De productie in 22/23 wordt geschat op 44,9 miljoen ton, een stijging van 0,2% op jaarbasis, hoewel dit nog steeds onder het niveau van de afgelopen jaren ligt. Als gevolg hiervan wordt verwacht dat de eindvoorraden in de VS voor 22/23 de krapste zullen zijn sinds 07/08.

Verwachtingen voor Europese tarweproductie

Het drogere weer in Europa heeft gewogen op de tarweopbrengsten in de Europese Unie. Deze lagere opbrengsten hebben het grotere areaal in de regio gecompenseerd. Als gevolg hiervan is de totale tarweproductie in de EU in 2022/2023 naar schatting met bijna 3% op jaarbasis gedaald tot 134 miljoen ton. Deze lagere productie zal naar verwachting leiden tot een aanzienlijke daling van de voorraden in de EU.

Verwachtingen voor Indiase tarweproductie

Wat India betreft, was er veel rumoer rond de regering die eerder dit jaar een exportverbod voor tarwe instelde. Dit was het gevolg van bezorgdheid over een binnenlandse hittegolf en meer algemeen de zorgen over stijgende voedselprijzen na de Russische invasie van Oekraïne.

Hoewel India in nominale termen een grote producent van tarwe is (meer dan 100 miljoen ton), is het relatief gezien een marginale exporteur. Daarom zou India, ongeacht het exportverbod, geen rol van betekenis hebben kunnen spelen bij het compenseren van Oekraïense bevoorradingsverliezen.

Verwachtingen voor Australische tarweproductie

Australië zal naar verwachting in 22/23 de op een na grootste tarweoogst ooit zien, met een verwachte oogst van 34,5 miljoen ton. En hoewel de hevige regenval gedurende een groot deel van het jaar de oogstvooruitzichten heeft doen groeien naarmate het jaar vorderde, heeft deze regenval aanleiding geven tot bezorgdheid over de kwaliteit van het graan.

Bovendien, hoewel Australië op weg is om voor de tweede keer op rij een grote oogst te produceren, zijn er beperkingen in de exportcapaciteit, waardoor een groot deel van dit volume niet op tijd uit het land kan raken.

Risico’s voor Oekraïense exportstromen

Het potentieel voor lagere productie bij de belangrijkste producenten in 23/24 kan uiteraard opwaartse druk op de prijzen veroorzaken. Zoals de zaken er nu voorstaan, zijn de risico’s gericht op een krappere tarwebalans in het verkoopseizoen 23/24. De belangrijkste onzekerheid situeert zich nog steeds rond Oekraïne, niet alleen in termen van hoeveel tarwe er wordt geproduceerd, maar ook of dit aanbod zal kunnen worden geëxporteerd.

Het Zwarte-Zee-initiatief is met 120 dagen verlengd, maar er blijven duidelijk risico’s voor deze exportstromen bestaan. Daarnaast zal het weer zoals gewoonlijk een belangrijke rol spelen en op dit moment zijn er al zorgen voor de volgende Amerikaanse wintertarweoogst. Het is ook belangrijk om rekening te houden met het weer, want dit speelt nog steeds een belangrijke rol op de tarwemarkt.

Risico’s voor Amerikaanse wintertarwe

In Amerika verwacht het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) dat de aanplant voor tarwe in 2023 met 3,9% op jaarbasis is toegenomen tot 47,5 miljoen hectare. De algemene kracht die we dit jaar in de tarweprijzen hebben gezien, zou de aanplant moeten ondersteunen. Hogere prijzen doet meer boeren tarwe planten.

Er zijn zoals gezegd zorgen over de Amerikaanse wintertarwe. Wintertarwe verkeerde in de lente van 2023 in de slechtste toestand sinds 20 jaar – slechts iets meer dan 30% van de wintertarweoogst werd als goed tot uitstekend beoordeeld. De slechtere staat van het gewas is te wijten aan droogte: 75% van het wintertarweareaal staat momenteel onder droogte, terwijl meer dan 50% van het areaal in ieder geval te lijden heeft onder ernstige droogte.

Dit suggereert dat we een terugval zouden kunnen zien in de opbrengsten van wintertarwe, en dit is essentieel voor de totale Amerikaanse productie, aangezien wintertarwe gemiddeld ongeveer 70% van de totale tarweproductie uitmaakt. Deze slechte oogstconditie garandeert echter niet dat de opbrengsten lager zullen zijn, maar de risico’s nemen zeker toe dat de binnenlandse tarwebalans in de VS volgend seizoen verder zal verkrappen.

Risico’s voor Oekraïense tarweproducten

Oekraïne zou vanwege de aanhoudende oorlog minder wintertarwe hebben aangeplant voor 23/24. Volgens gegevens van het ministerie zal het areaal wintertarwe voor volgend seizoen naar verwachting in totaal 3,8 miljoen hectare bedragen, wat 38% minder is dan dit jaar. Hoewel niet alle tarwegebieden dit seizoen zouden zijn geoogst vanwege de oorlogsomstandigheden.

Als we de verwachte aanplant voor volgend seizoen zouden vergelijken met het geschatte geoogste areaal voor het huidige seizoen, zou het neerkomen op een daling van 17%. Dus Oekraïne zal volgend seizoen een kleinere tarweoogst zien. Voor de voorjaars- en zomergewassen is er natuurlijk veel meer onzekerheid, aangezien dit afhangt van hoe de oorlog zich ontwikkelt.

Verwachtingen voor graan aandelen

Het lijkt erop dat het voor Rusland in 23/24 een uitdaging wordt om zijn vorige recordoogst te herhalen. Hevige regenval heeft de aanplant in de winter vertraagd, terwijl zwakkere prijzen in Russische roebels en exportheffingen niet helpen. Daarom is de kans groot dat het areaal komend seizoen zal krimpen. Vroege schattingen suggereren dat de Russische tarweproductie volgend seizoen met 10-15% zou kunnen krimpen.

Wat betekent dit voor de prijzen? Vroege schattingen geven aan dat we een verdere verkrapping van de wereldwijde balans voor 23/24 zouden kunnen zien, wat suggereert dat de tarweprijzen waarschijnlijk vrij hoog en goed ondersteund zullen blijven. Een belangrijk neerwaarts risico voor deze visie zou de-escalatie in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne zijn, aangezien dit waarschijnlijk een vrij grote risicopremie in de markt zou wegnemen.

Voedselzekerheid in 2023

Voedselonzekerheid was in 2022 top-of-mind toen de gevolgen van het conflict in Oekraïne voor de productie van gewassen en het transport zich manifesteerden. Diplomatie hielp: de overeenkomst van het Black Sea Grain Initiative herstartte de export vanuit Oekraïne.

Internationale organisaties verscherpten het toezicht op de exportcontroles op voedsel en riepen op tot terughoudendheid van de overheid. Hoe zit het met 2023 en, bij uitbreiding, ook in 2024? Het einde van het gewapende conflict in Oekraïne is nog niet in zicht. Wat staat er op het spel als het Black Sea Grain Initiative in juli 2023 of later op het jaar niet wordt verlengd? Wat als Moskou de tarwe-export in 2023 opnieuw als wapen inzet?

Russische machtsmiddelen op tarwe-export

Omdat een oplossing voor het conflict nog niet in zicht is, blijft de omvang van de Russische invloed op de wereldtarwemarkt groot. De Russen kunnen, indien gewenst, tarwe opnieuw als wapen gebruiken. De Russische regering heeft drie middelen om de export van tarwe te bewapenen.

  • Al meer dan tien jaar past Rusland exportverboden, exportbelastingen en exportquota toe op zijn tarwezendingen. Dit beleid maakt deel uit van de Russische benadering van het beheer van de landbouwhandel. Alleen al vorig jaar veranderde Rusland het exportbeleid voor landbouwproducten 99 keer, volgens de Global Trade Alert-database.
  • Rusland zou kunnen weigeren het tijdelijke Zwarte Zee akkoord te verlengen. Regelmatig dringt Rusland aan op een tegenprestatie om dit akkoord te verlengen. Toen Rusland begin november 2022 aangaf dat het zich mogelijk terugtrok uit de deal, stegen de prijzen van tarwefutures bij de Chicago Board of Trade met 5,8%. Toen de deal eenmaal was verlengd, daalden de prijzen van futures slechts met 2%.
  • Rusland intervenieert sinds 2009 op de tarwemarkt via het handelsbedrijf UGC, eigendom van het Kremlin. Om graan van de wereldmarkt te houden, koopt UGC in het binnenland geteelde tarwe voor zijn voorraad. Reuters meldt dat UGC het Kremlin heeft aangeboden om tegen 2024 3 miljoen ton tarwe te kopen.

Russische motieven voor bewapening tarwe-export

Het identificeren van mogelijke motieven voor bewapening is ook niet moeilijk. Deze omvatten:

  • Rusland moet het conflict in Oekraïne financieren. Schattingen van de militaire uitgaven van Rusland lopen uiteen, maar ze lopen allemaal in de orde van grootte van tientallen miljarden dollars. Belastingen die worden geïnd op de export van miljarden dollars tarwe, helpen de invasie van Oekraïne te financieren op een moment dat andere inkomsten in gevaar komen.
  • Alleen al de dreiging om de export van Oekraïne te blokkeren, verlaagt de inkomens van Oekraïense boeren en ontmoedigt de stimulans om te planten voor toekomstige seizoenen, met domino-effecten voor de overheidsinkomsten van Kiev en daarmee voor zijn vermogen om zijn militaire campagne te financieren.

De mate waarin de Russische bewapening van tarwe de wereldmarkten en de voedselzekerheid verstoort, zal afhangen van factoren waarover Rusland geen controle heeft, waaronder de omvang van de wereldwijde tarweoogst. Dat de tarweprijzen vorig jaar niet uit de hand liepen, is misschien meer te danken aan geluk dan aan goed beleid.

Verwachtingen voor wereldwijde tarweproductie

Een aantal analisten wijzen erop dat Argentinië en Brazilië hun export van tarwe in de eerste helft van 2022 met 6,6 miljoen ton hebben kunnen uitbreiden. Dat geluk lijkt echter op te raken volgens de weloverwogen prognoses van het Amerikaanse ministerie van Landbouw. In de update van december 2022 voorzag de USDA:

  • Een stagnerende wereldwijde tarweproductie (van 779,3 miljoen ton in 2021/2 tot 780,6 miljoen ton in 2022/3);
  • Een afnemende tarweproductie bij grote telers, waaronder Oekraïne (met 12,5 miljoen ton), Argentinië (9,7 miljoen ton) en de EU (3,9 miljoen ton);
  • Een stijgende tarweproductie in Rusland (met 14,8 miljoen ton), Canada (met 11,1 miljoen ton) en Kazachstan (met 2,2 miljoen ton), evenals in Brazilië, China, Iran, Turkije en het VK (met tussen de 1 miljoen en 2 miljoen ton elk).

Verwachtingen voor Russische tarweproductie en -export

Om deze voorspellingen in context te plaatsen, bedenk dat voorafgaand aan het conflict (in 20/21) Rusland goed was voor 19,2% van de wereldexport van tarwe. De simulaties voorspellen dat, bij gebrek aan enige bewapening van de tarwehandel, Rusland in 2023 22,8% van de wereldexport van tarwe zou leveren.

Evenzo voorspelt het Amerikaanse ministerie van landbouw een aandeel van 20,4%. Daarentegen wordt verwacht dat de landen die Rusland sancties opleggen, hun nettoproductie met slechts 0,9% van het wereldtotaal zien stijgen. Als Rusland zijn extra tarweproductie in 2023 van de wereldmarkt houdt, kan westerse tarwe die niet gemakkelijk vervangen.

Als het Kremlin bijvoorbeeld een kwart van de Russische tarwe-export achterhoudt, haalt het 10,8 miljoen ton tarwe van de wereldmarkt. Het voorkomen van alle Oekraïense tarwezendingen in de Zwarte Zee leidt daarentegen slechts tot een kleine stijging van de Russische export, terwijl grotere zendingen van andere leveranciers weinig verandering in de totale tarwelevering aan de wereldmarkt tot gevolg hebben. De diplomatieke toegeving van Rusland met betrekking tot het vervoer over de Zwarte Zee mag daarom niet worden gezien als een stimulans voor de tarwemarkt.

De specialisten bestudeerden ook mogelijke exportbelastingregimes om de prikkels van het Kremlin te beoordelen om de wereldtarwemarkten te manipuleren. Zo genereert een Russisch exportbelastingregime dat een kwart van de Russische tarwe-export verlaagt, voor het Kremlin belastinginkomsten die gelijk zijn aan bijna een derde van de toegevoegde waarde van de Russische tarwe-industrie.

Uiteraard zijn de kosten voor de hele economie van de resulterende marktverstoringen groot voor Rusland en bedragen ze meer dan een derde van de toegevoegde waarde van tarwe. Maar in een oorlogseconomie doet dit verlies er misschien weinig toe in vergelijking met het toekomstige gebruik door het Kremlin van eventuele extra inkomsten uit exportbelastingen.

De beste graan aandelen voor 2023

De wereld wordt getroffen door hoge inflatie en de prijzen van basisvoedingsmiddelen zoals tarwe stijgen. De oorlog van Rusland met Oekraïne – een van ’s werelds grootste tarweproducenten – verergert het probleem, zoals we hierboven zagen. Sommige landen worstelen ook met lage oogstopbrengsten, waardoor veel landen voedselexport verbieden vanwege zorgen over de bevoorrading. Nu de levering van granen en andere benodigdheden wordt verstoord, schieten de tarweprijzen omhoog.

Wat betekent dat voor beleggers? Het bezitten van bedrijven die tarwe produceren of de voedingsindustrie bedienen, kan een indekking zijn tegen inflatie, die verraderlijke kracht die de waarde van investeringsrendementen in de loop van de tijd kan verlagen. Dit is wat u moet weten over graan aandelen.

Er zijn veel ultra-rijke mensen geïnteresseerd in landbouwgrond. Miljardairs als Bill Gates en Jeff Bezos zouden de afgelopen jaren op grote schaal landbouwgrond hebben verworven. Natuurlijk is het voor de meeste investeerders niet zo eenvoudig om eigen landbouwgrond te verwerven om tarwe of andere landbouwproducten te verbouwen.

Daarom is het interessant om te beleggen in graan aandelen die blootstelling aan tarwe en andere basisvoedingsmiddelen geven en die een steentje bijdragen aan de productie van een van de meest elementaire grondstoffen van de mensheid. Dit zijn de 13 beste graan aandelen voor 2023:

  1. Deere and Co. (NYSE:DE)
  2. Archer-Daniels-Midland (NYSE:ADM)
  3. Bunge (NYSE:BG)
  4. Seaboard (NYSEMKT:SEB)
  5. MGP Ingredients (NASDAQ:MGPI)
  6. The Andersons (NASDAQ:ANDE)
  7. Nutrien (TSX:NTR)
  8. CME-groep (NASDAQ:CME)
  9. Adecoagro (NYSE:AGRO)
  10. Bayer (BAYR)
  11. Cresud Sociedad Anónima, Comercial, Inmobiliaria, Financiera y Agropecuaria (NASDAQ:CRESY)
  12. Teucrium Wheat ETF (NYSE:WEAT)
  13. Arcadia Biosciences (NASDAQ:RKDA)

1. Deere and Co. (NYSE:DE)

Deere and Co., beter bekend als John Deere, is een van de meest iconische Amerikaanse landbouwbedrijven. Het produceert tractoren en ander materieel, waaronder maaidorsers voor het planten en oogsten van tarwe. De afgelopen jaren heeft John Deere geïnvesteerd in technologie om te helpen bij de automatisering van de landbouw. Begin 2022 onthulde het een volledig autonome tractor die zijn werk kan doen op basis van vooraf gedefinieerde functies, terwijl een boer zijn voortgang volgt vanaf een mobiel apparaat.

Gezien de stijgende kosten van tarwe en andere landbouwproducten, evenals een gestaag groeiende wereldbevolking die moet worden gevoed, kan het toevoegen van automatisering om de gewasefficiëntie te verhogen de komende decennia een sterke troef zijn. Deere is meer algemeen een belangrijke speler op het gebied van zwaar materieel, bosbouwmachines, dieselmotoren, aandrijflijnen voor zwaar materieel en gazononderhoud apparatuur.

Gezien de holistische kijk van de Amerikaanse Democraten op infrastructuur, zou de noodzaak om voedsel gerelateerde toeleveringsketens te stimuleren deze speciale categorie van landbouwaandelen die op de beurs van Wall Street noteren, moeten ondersteunen. Sinds het begin van het jaar verloor DE op de beurs terrein.

Dergelijke rode inkt lijkt echter eerder onredelijk gezien de positieve fundamentals onder dit bedrijf. Operationeel steeg de driejarige omzetgroei van Deere met 11,7%, waarmee het bijna 72% van zijn concurrenten overtreft. Het groeipercentage van de EBITDA in dezelfde periode kwam uit op 18,6%, of beter dan meer dan 72,46% van de concurrentie. Uiteindelijk komt de nettomarge uit op 14,9%, beter gerangschikt dan 92% van de sectorspelers. Het geniet ook van consistente winstgevendheid.

2. Archer-Daniels-Midland (NYSE:ADM)

Archer-Daniels-Midland heeft misschien niet de naamsbekendheid die John Deere heeft, maar het is niet minder een gigant in de landbouwindustrie. ADM helpt de toeleveringsketen van voedselingrediënten te beheren. Het verwerft basisproducten (waaronder tarwe), verfijnt landbouwproducten tot kookingrediënten en verkoopt en vervoert goederen. Het is kort samengevat een koper, verwerker en wederverkoper van landbouwproducten.

Archer-Daniels-Midland heeft melding gemaakt van een aanzienlijke verstoring van de wereldwijde voedselvoorziening als gevolg van lage oogstopbrengsten in 2021 en 2022, terwijl de oorlog in Oekraïne de toeleveringsketens verder onder druk zette. Desalniettemin is ADM winstgevend gebleven en blijft het een gestage groei realiseren via zijn activiteiten op het gebied van voeding en ingrediënten. Het is ook een solide dividendaandeel voor beleggers die op zoek zijn naar inkomsten.

Archer-Daniels-Midland, een multinationaal bedrijf voor voedselverwerking en handel in grondstoffen, wordt standaard opgenomen in de beste dividendaandelen. Desalniettemin ziet de markt het niet zo, aangezien ADM in de eerste helft van 2023 flink onderuit ging op de beurs. Terwijl Archer Daniels de winstprognoses versloeg, stelde de forward guidance van het management teleur.

3. Bunge (NYSE:BG)

Bunge, een topbedrijf in de voedselvoorzieningsketen, is een andere agribusiness die dient om boeren en producenten van basisconsumptiegoederen met elkaar in contact te brengen. Het malen van tarwe is een van de vele voedingsbedrijven van Bunge, die het vervolgens verkoopt en vervoert als voedselingrediëntproducten.

Net als bij andere mid-market supply chain-bedrijven, is Bunge ook een ontwikkelaar van voedseltechnologie en ingrediënten. Dit is een lucratief onderdeel van de voedingsindustrie om actief in te zijn. Sinds de beursgang in de VS in 2001 zijn de verkopen en winstgevendheid van Bunge cyclisch geweest, maar het is in staat geweest om elk jaar een stijgend dividend uit te keren, behalve in 2020 (toen het de dividendverhogingen tijdelijk stopte tijdens COVID-19-maatregelen).

Bunge is een van de beste contracyclische aandelen om in de gaten te houden. Op 23 februari 2023 kondigde het bedrijf een driemaandelijks dividend aan van $ 0,625 per aandeel, in lijn met het voorgaande. Het dividend wordt op 2 juni uitbetaald aan de geregistreerde aandeelhouders op 19 mei. Met ingang van 15 maart verving Bunge Limited Signature Bank (NASDAQ:SBNY) in de S&P 500.

4. Seaboard (NYSEMKT:SEB)

Seaboard is een andere belangrijke speler in de voedselvoorzieningsketen, met als activiteiten onder andere de handel in en het overzees transport van landbouwgrondstoffen. Onder de goederen waar dit bedrijf in handelt, zijn onder andere tarwe en andere granen.

Dit multinationaal landbouwbedrijf bestaat al heel lang en heeft een notoir hoge aandelenkoers (momenteel circa $ 3.750 per aandeel) omdat het bedrijf nooit een aandelensplitsing heeft goedgekeurd. Hoe dan ook, Seaboard heeft al tientallen jaren een gestage omzetgroei weten te realiseren, en de aandeelhouders hebben gaandeweg geprofiteerd van een gestage stijging van de aandelenkoers. In het verband van Seaboard mogen we het verband tussen de Amerikanen en kalkoen niet vergeten te vermelden.

Kalkoen is het gerecht bij uitstek voor een meerderheid van de Amerikanen op Thanksgiving. Volgens de National Turkey Federation (NTF) is dat zelfs wat 88% van de Amerikanen op deze feestdag eet. Dit jaar komt dat neer op ruim 293 miljoen mensen. Wat nog belangrijker is, volgens de NTF wordt verwacht dat Amerikanen dit jaar 1,1 miljard dollar zullen betalen voor hun kalkoenen. Dit is 15,3% meer dan in 2022. De gemiddelde kostprijs van een kalkoen stijgt sinds 2018.

Een van de problemen dit jaar is dat door een uitbraak van vogelgriep ten minste 3,6% van de kalkoenpopulatie in de VS is gedood, wat bijdraagt aan de bestaande tekorten. Dat betekent hogere kalkoenprijzen. Seaboard heeft een belang van 50% zonder zeggenschap in Butterball LLC, een van de grootste producenten van kalkoenproducten in de VS. Het produceert elk jaar meer dan een miljard pond kalkoenproducten vanuit zes fabrieken in North Carolina, Arkansas en Missouri.

In 2021 had het kalkoensegment van het bedrijf een omzet van $ 1,79 miljard en een bedrijfsverlies van $ 34 miljoen. Hoewel Seaboard geen grote geldmachine is, oefende het in april 2023 de optie uit om nog eens 5% van het eigen vermogen van Butterball te verwerven. Het zou dit op elk moment vóór 31 december 2025 kunnen doen.

Seaboard haalt het grootste deel van zijn winst uit het Marine segment. Dit segment biedt scheepvaartdiensten tussen Noord-Amerika, het Caribisch gebied, Midden- en Zuid-Amerika. Het bezit 25 schepen en 60.000 containers met scheepvaartterminals in Houston en Miami. In de drie maanden die eindigden op 1 oktober 2022, had het $ 525 miljoen aan verkopen en $ 155 miljoen aan bedrijfsopbrengsten.

5. MGP Ingredients (NASDAQ:MGPI)

MGP Ingredients is vooral bekend om zijn distilleerderijproducten van tarwe, gerst en rogge die worden gebruikt bij de productie van alcohol zoals bourbon en andere sterke dranken. Daarnaast produceert MGP graanproducten voor gebruik in voedsel, zoals tarwezetmeel.

Historisch gezien is MGP een cyclisch bedrijf geweest. De verkoop is niet alleen afhankelijk van de vraag van de klanten van voedsel en gedistilleerde dranken, maar ook van de marktprijs van basislandbouwproducten. Te midden van de plandemie rapporteerde het bedrijf echter een recordomzet en winstgevendheid als gevolg van inflatie en een sterke vraag naar sterke drank. Het bedrijf had een uitstekend jaar in 2022, aangezien de koers van het aandeel met 25% steeg.

In april 2021 kocht MGP Luxco, de maker van gedistilleerde merken zoals Ezra Brooks, Rebel Yell en vele anderen, voor $ 475 miljoen, waarmee het zijn inspanningen voortzette om bedrijven met hogere marges over te nemen. Voordat MGP Luxco overnam, wat ongeveer $ 200 miljoen aan zijn jaarlijkse omzet toevoegde, had het twee hoofdactiviteiten: Distilling Solutions en Ingredient Solutions. De voormalige eenheid maakt gedistilleerde dranken voor andere fabrikanten. De laatste divisie maakt speciaal tarwezetmeel, tarwe-eiwitten, standaard tarwezetmeel en standaard tarwe-eiwitten.

De brutomarges van het bedrijf zullen toenemen naarmate de inflatie afneemt, waardoor de winst zal stijgen. Hoewel de Ingredient Solutions-activiteiten een klein deel van de omzet van MGP uitmaken, zet het bedrijf in op een grotere diversificatie.

6. The Andersons (NASDAQ:ANDE)

The Andersons is een andere agribusiness groep actief in de toeleveringsketen. Het koopt en verkoopt basisproducten en produceert hernieuwbare brandstof, zoals ethanol op basis van maïs. Maar het is het segment voedingsstoffen voor planten dat sinds het begin van de pandemie een hoge vlucht heeft genomen vanwege de stijgende inflatie.

Aangezien het in grondstoffen handelt, is The Andersons ook een zeer cyclisch aandeel geweest. Hogere inkomsten als gevolg van inflatie staan niet automatisch gelijk aan hogere winsten, maar het bedrijf keert al jaren gestaag een regelmatig dividend uit.

Andersons is een van de aandelen die volgens ons moet worden gevolgd, vanwege de kritieke relevantie ervan. Volgens zijn bedrijfsprofiel doet Andersons zaken in de sectoren commodity merchandising, hernieuwbare energiebronnen en plantenvoeding.

Operationeel levert Andersons een driejarige omzetgroei van 27,7%, en dat is zonder meer een indrukwekkende prestatie. Ook bedroeg het groeipercentage van de vrije kasstroom (FCF) in dezelfde periode 22%, meer dan 66,15% het gemiddelde in de sector.

7. Nutrien (TSX:NTR)

Dit bedrijf is een onrechtstreekse belegging in tarwe, het betreft een van ’s werelds grootste potasproducenten. Met een marktaandeel van 20% is het bedrijf marktleider in zijn sector. Nutrien is echter ook de grootste agrarische detailhandelaar in de Verenigde Staten wat betreft blootstelling aan tarwe. Het verkoopt rechtstreeks kunstmest, chemicaliën, zaden en andere diensten aan boeren.

En, zoals u waarschijnlijk weet, hebben de boeren kunstmest, chemicaliën en zaden nodig om gewassen als tarwe, maïs en haver te verbouwen. Het bedrijf is een blue-chip en tevens een dividend betalend aandeel. Hoewel het kwetsbaar is voor de cyclische aard van grondstoffenprijzen, heeft het bewezen een consistente winstgroeier te zijn. In 2023 en 2024 zullen de winst en omzet naar verwachting dalen. Aangezien het bedrijf op het moment van schrijven echter slechts zes keer de verwachte winst verhandelt, lijken deze bearish vooruitzichten meer dan ingeprijsd.

8. CME-groep (NASDAQ:CME)

CME Group vertegenwoordigt een andere manier om de tarwemarkt te bespelen. CME Group runt namelijk de Chicago Mercantile Exchange – de populairste derivatenmarktplaats ter wereld. In wezen is het de beste plaats om te handelen in of te investeren in tarwe, samen met tal van andere landbouwgrondstoffen.

Naarmate er meer en meer informatie beschikbaar komt om mensen te helpen meer te weten te komen over het verhandelen van grondstoffen, zou CME beter moeten kunnen scoren op de beurs. Hoe meer mensen tarwe en andere granen verhandelen, hoe meer mensen waarschijnlijk CME zullen gebruiken, wat een goed voorteken is voor de toekomstperspectieven.

9. Adecoagro (NYSE:AGRO)

Adecoagro is het enige echte landbouwbedrijf op deze lijst. Het betreft een Zuid-Amerikaans bedrijf dat tarwe en andere basisproducten produceert. Het voltooide zijn Amerikaanse IPO in 2011. Lagere oogstopbrengsten zijn de laatste tijd ruimschoots gecompenseerd door stijgende prijzen van basisvoedingsmiddelen. Als gevolg hiervan rapporteert deze goedkope producent van granen en andere landbouwproducten recordcijfers wat betreft omzet en winst.

Als basisgoederenbedrijf is het aandeel van Adecoagro vanwege de aard van het beestje volatiel. Het heeft echter wel een beleid om ten minste 40% van de gecorrigeerde vrije kasstroom van het voorgaande jaar uit te keren aan de aandeelhouders in de vorm van een dividend.

Adecoagro, gevestigd in Luxemburg, richt zich op de ontwikkeling van een duurzaam model voor de productie van voedsel en hernieuwbare energie. Beter nog, de relevantie van deze onderneming vertaalt zich in superieure marktprestaties. De kwetsbaarheid van het bedrijf concentreert zich voornamelijk op de balans. Het heeft een groter dan gewenste schuldenlast.

Dat gezegd hebbende, heeft Adecoagro een driejarige omzetgroei van 17,5%, waarmee het 83,12% van zijn rivalen verslaat. Uiteindelijk is de nettomarge van het bedrijf 8,13%, meer dan 74,56% van sectorgenoten. Ook prijst de markt AGRO tegen een veelvoud van 8,23, wat maakt dat het aandeel ondergewaardeerd is. Ten slotte heeft Adecoagro een dividendrendement (op het moment van schrijven) van 3,70%, wat vrij genereus is. Bovendien is de uitbetalingsratio slechts 33,26%, wat wijst op vertrouwen in duurzaamheid.

10. Bayer (BAYR)

Het Duitse Bayer is natuurlijk op de eerste plaats een chemie- en farmabedrijf, maar ook met een sterk agrarische poot. De nieuwe CEO van Bayer, Bill Anderson, zegt dat hij open staat voor de vraag of hij het bedrijf in kleinere stukken wil opsplitsen, zoals sommige ontevreden investeerders willen.

Anderson, die begin juni 2023 de fakkel bij de bijna 160 jaar oude Duitse medicijnfabrikant overnam, zegt in eerste instantie vooral te willen “luisteren” en ziet tot nu toe nog geen consensus over de kwestie over de opsplitsing van de activiteiten.

De 56-jarige scheikundig ingenieur uit de VS, overgekomen van de Zwitserse rivaal Roche, begint in een moeilijke tijd, hem wacht dan ook geen makkelijke taak. Het bedrijf gaat namelijk gebukt onder rechtszaken waarin wordt beweerd dat de onkruidverdelger van Bayer kanker veroorzaakt en onder druk van investeerders die grote veranderingen eisen.

In een gesprek met verslaggevers op het hoofdkantoor van Bayer in Leverkusen, gaf Anderson enkele aanwijzingen over zijn visie voor het bedrijf, waarbij hij de nadruk legde op resultaten en het bevorderen van de wetenschap, terwijl hij de kwestie van een opsplitsing openhield.

“Ik denk dat het een overgeneralisatie is om te zeggen dat dit is wat iedereen denkt dat zou moeten gebeuren”, zei hij. Terwijl hij zei dat sommige investeerders een splitsing wilden, terwijl anderen een betere uitvoering van de bedrijfsstrategie wilden. “Daarom heb ik gezegd dat ik een open geest zal hebben”, zei hij. “Want als ik gewoon binnen zou komen en zou zeggen ‘nee, ik denk dat het antwoord structuurverandering is’, denk ik dat dat de mensen en de nalatenschap echt te kort zou doen.”

Bayer kondigde de benoeming van Anderson in februari aan, waarmee hij nog maar de tweede CEO in de geschiedenis van het Duits bedrijf is die niet uit de eigen gelederen van het bedrijf kwam. Hij vervangt Werner Baumann, die aan het begin van zijn ambtstermijn in 2016 “evolutie, geen revolutie” beloofde, maar kort daarna de overname van zaden en pesticidenmaker Monsanto voor $ 63 miljard lanceerde. Door sommigen ook wel de “merger from hell” genoemd.

Rechtszaken hebben Bayer achtervolgd sinds het bedrijf het onkruidverdelgermerk Roundup verwierf als onderdeel van de aankoop van Monsanto. Anderson zei dat hij de rechtszaken “zeer serieus” nam, maar geen toekomstige handelwijze aangaf. Op de beurs is Bayer, ooit het meest waardevolle bedrijf op de Duitse DAX blue-chip index, nu ongeveer evenveel waard als het voor Monsanto heeft betaald.

Beleggers verwachten dat Anderson het vertrouwen van investeerders zal herstellen en de structuur van het bedrijf zal herzien na jaren van speculatie over een breuk die in ieder geval een deel van de conglomeraatkorting van Bayer zou kunnen wegnemen.

“We zien het als positief dat Bill Anderson zich eerst lijkt te willen concentreren op het versnellen van de voortgang met het oplossen van rechtszaken en het verbeteren van de productiviteit in R&D, maar hij laat ook de deur stevig open voor grootschalige herstructurering van de groep in de toekomst”, aldus Terence McManus, Senior Portfolio Manager Healthcare bij Bellevue Asset Management.

11. Cresud Sociedad Anónima, Comercial, Inmobiliaria, Financiera y Agropecuaria (NASDAQ:CRESY)

Cresud Sociedad Anónima, Comercial, Inmobiliaria, Financiera y Agropecuaria, een hele mondvol, is een landbouwbedrijf dat zich bezig houdt met de productie van landbouwgrondstoffen in Brazilië en andere Latijns-Amerikaanse landen. Het bedrijf is actief via de segmenten Agricultural Business en Business Urban Properties and Investments.

Het is ook betrokken bij het beheer, de ontwikkeling en het eigendom van winkelcentra, kantoorgebouwen en hotels; verkoop van graanderivaten, zoals meel en olie; productie en verkoop van crops, zoals soja, suikerriet, tarwe, maïs, oliezaad en zonnebloem, evenals sorghum en pinda’s; en het fokken, kopen en/of vetmesten van vee voor verkoop aan slachthuizen en supermarkten.

Daarnaast verhuurt het zijn boerderijen aan derden voor landbouw, veeteelt en zaadproductie; en biedt agrarische diensten aan. Verder beheert, ontwikkelt en bezit het 15 winkelcentra, 6 kantoorgebouwen en 3 hotels. Het bedrijf werd opgericht in 1936 en heeft zijn hoofdkantoor in Buenos Aires, Argentinië.

Cresud S.A.C.I.F. produceert dus ook landbouwgrondstoffen zoals sojabonen, tarwe en suikerriet, wat de opname in dit lijstje verklaart. Het nettoresultaat bedroeg 17,5 miljoen Argentijnse peso in het eerste kwartaal van 2023, vergeleken met een verlies van 30 miljoen peso in het voorgaande jaar toen het bedrijf de reële waarde van vastgoedbeleggingen met 75 miljoen peso aanpaste.

12. Teucrium Wheat ETF (NYSE:WEAT)

Dit is een op de beurs verhandelde tracker die blootstelling aan tarwefutures mogelijk maakt. Het betreft een Amerikaanse ETF, die dus niet toegankelijk is voor Europese beleggers. Vandaar dat we hem maar kort behandelen.

13. Arcadia Biosciences (NASDAQ:RKDA)

Arcadia is een producent en verkoper van innovatieve, op planten gebaseerde gezondheids- en welzijnsproducten. RKDA gebruikt niet-genetisch gemodificeerde geavanceerde veredelingstechnieken om zijn eigen innovaties te ontwikkelen die het nu commercialiseert door de verkoop van zaden en granen, voedselingrediënten en -producten, hennepextracten, licenties voor eigenschappen en royaltyovereenkomsten.

Arcadia Biosciences heeft zijn activiteiten gestroomlijnd door zich te concentreren op merken met een hogere marge, waarbij de niet-kernactiviteiten afgestoten werden. Het bedrijf lanceerde GoodWheat Pasta over het hele grondgebied van de VS, zowel in de detailhandel als online, in juni 2022. Het is een innovatieve en gezonde toevoeging aan de pastacategorie en het enige product op de markt gemaakt met Arcadia’s eigen non-GMO tarwekorrel. Het is goed ontvangen door klanten en RKDA heeft het beschikbaar gesteld in meer dan 1.000 winkellocaties van kust tot kust, waardoor de distributie is verdubbeld.

GoodWheat pasta zal, samen met Zola en ProVault, naar verwachting een belangrijke groeikatalysator voor het bedrijf zijn. RKDA introduceerde ook Project Greenfield, een driejarenplan om zijn potentieel te ontsluiten en een pad naar winstgevendheid te creëren. Het sluit aan bij de doelstellingen van Arcadia om aandeelhouderswaarde te stimuleren, waaronder de uitbreiding van de detailhandel van GoodWheat, het verder afsluiten van partnerschappen en de ontwikkeling van zijn wellness producten van de volgende generatie in overeenstemming met de veranderende behoeften van de klant.

Tot slot

Niet alle graan aandelen zullen in koers stijgen. Gebruik een bewezen succesvolle methode om te proberen het kaf van het koren te scheiden. Bijvoorbeeld de Trading Navigator Methode waarmee gebruik wordt gemaakt van het momentum effect, waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat je daarmee de markt kan verslaan. Of volg de gratis online training.

~ Harm van Wijk

MEER WETEN OVER SUCCESVOL BELEGGEN?

Succesvol beleggen draait om statistiek en het volgen van een systeem. Lees ons e-book over de 10 stappen om direct een inkomen te halen uit aandelen en opties.
1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.