Beleggen in nikkel: de beste nikkel aandelen voor 2023

Beleggen in nikkel aandelen

De nikkelmarkt is een industrie van meer dan $ 20 miljard per jaar. De huidige markt wordt gedomineerd door de vraag vanuit de sector van het roestvrij staal. Meer dan tweederde van de totale nikkelproductie wordt gebruikt voor de productie van dat roestvrij staal. Beleggen in nikkel aandelen kan interessant zijn voor beleggers.

Nikkel is ook een cruciaal element in nieuwe batterijtechnologie die wordt gebruikt in elektrische voertuigen. Verwacht wordt dat dit deel van de markt de komende jaren aanzienlijk zal groeien en de nikkelindustrie de komende decennia helemaal zal hervormen.

Volgens het rapport van de Wereldbank “Minerals for Climate Action: The Mineral Intensity for the Clean Energy Transition” zou de productie van mineralen zoals nikkel en kobalt tegen 2050 met bijna 500% kunnen toenemen om aan de groeiende vraag naar technologieën voor schone energie te voldoen.

Terwijl de wereld op weg is naar een koolstofarmere toekomst, zal de vraag naar verschillende belangrijke mineralen en metalen voor de productie van schonere energietechnologieën aanzienlijk toenemen. De overgang naar schone energie zal aanzienlijk mineraalintensief – nikkelintensief zijn.

Over nikkel

Voordat we belanden bij het lijstje met de beste nikkel aandelen, zullen we wat meer informatie geven over nikkel. De productie van nikkel gaat velen jaren terug in de tijd. Hieronder lees je meer over de productie van nikkel en de wereldwijde voorraad. Ook bespreken we de typen nikkelerts afzettingen en bespreken we waar het materiaal voor wordt gebruikt.

Het begin van de productie van nikkel

In 1824 begon de productie van nikkel wereldwijd door de productie van kobaltblauw. Dit terwijl de eerste grootschalige productie in 1848 in Noorwegen begon. De vraag naar nikkel nam toe aan het einde van de 19e eeuw. De productie ervan begon aan het begin van de 20e eeuw vooruitgang te boeken met de ontdekking van grote voorraden van het metaal in Canada, Rusland en Zuid-Afrika. Momenteel is Indonesië het land met de grootste nikkelreserves van 21 miljoen ton van de wereldwijde 95 miljoen ton reserves (1 ton = 2000 pond, 1 ton of metrische ton = 2.240 pond).

De wereldwijde nikkel voorraad

Momenteel worden de wereldwijde ontginbare nikkel voorraden geschat op bijna 300 miljoen ton. Australië, Indonesië, Zuid-Afrika, Rusland en Canada zijn goed voor meer dan 50% van de wereldwijde nikkel voorraden. Meer dan twee miljoen ton nieuw of primair nikkel wordt jaarlijks geproduceerd en gebruikt in de wereld. Dit wordt gedolven in meer dan 25 landen over de hele wereld. De meeste analisten zijn van mening dat er een aanzienlijke onderinvestering in de sector is geweest. Als gevolg daarvan is er een zeer beperkte pijplijn van nieuwe projecten die op korte termijn online zullen komen.

Greenfield-nikkelprojecten hebben 8 tot 10 jaar nodig om van exploratie naar productie te gaan. Bovendien schat onderzoek van UBS dat slechts 26 van de 41 nikkelprojecten in een vergevorderd stadium een return van 15% opleveren tegen een nikkelprijs op lange termijn van 20.000 dollar/t.

Typen nikkelerts afzettingen

Er zijn twee hoofdtypen nikkelerts afzettingen: sulfiden en laterieten. Veel investeerders zijn van mening dat sulfide-afzettingen gemakkelijker te verwerken (en dus goedkoper) zijn. Dit omdat ze minder energie nodig hebben om te werken. Hoewel nikkelsulfide-operaties historisch gezien goedkoper waren op basis van bedrijfskosten, is dit niet langer het geval. In de afgelopen drie jaar waren nikkellaterietbewerkingen gemiddeld goedkoper in gebruik dan nikkelsulfidebewerkingen. We verwachten dat deze trend zich voortzet.

Toepassingen van nikkel

Het eerste algemene gebruik van nikkel was om munten te maken, waarna de sector roestvrij staal de grootste vragende partij werd. Het metaal is echter hard op weg een van de belangrijkste componenten in EV-batterijen te worden. Volgens BHP Group Limited (NYSE:BHP) zal de vraag naar nikkel in de komende 30 jaar 4x toenemen als gevolg van de opkomst van de EV-industrie.

85% van de nikkelsulfaatproductie van het bedrijf wordt gebruikt in batterijen. Volgens een rapport van Reuters is er genoeg lithium en nikkel om in 2023 circa 14 miljoen EV-batterijen van stroom te voorzien en het aantal zal naar verwachting tegen 2025 wereldwijd 21 miljoen EV’s bereiken.

Tussen 2021 en 2030 zal de wereldwijde EV-markt naar verwachting een CAGR van 18,2% en $ 823,75 miljard bereiken in 2030. De wereldwijde verkoop van elektrische voertuigen bedroeg 2 miljoen in 2020, die met meer dan 100% toenam tot 4,2 miljoen in 2021.

Afgezien van de EV-industrie is de lucht- en ruimtevaart- en defensie-industrie een ander vooruitzicht voor de groei van de nikkelmarkt. Nikkellegeringen worden door de ruimtevaart- en defensie-industrie gebruikt voor turbines van straalmotoren, uitlaatkleppen, thermostaatkleppen, tanks en leidingen vanwege de hittebestendige aard en metaalintegriteit van nikkel.

Het meest voorkomende gebruik van nikkel is echter nog steeds de productie van roestvrij staal. Meer dan 66% van het wereldwijde nikkelerts wordt gebruikt om roestvrij staal te produceren voor keukenapparatuur, de chemische industrie, de metallurgie en verschillende andere industrieën.

Geschiedenis, groei en toekomst van de nikkelmarkt

Nikkel bereikte vorig decennium zijn piekprijs per ton in april 2007 met $ 50.000, voornamelijk als gevolg van lage voorraadniveaus. Na de piek in 2007 zag de nikkelmarkt in de loop der jaren een daling tot ongeveer $ 8.100 in mei 2016. Waarna weer een herstel optrad. Gevolgd door een ongekende speculatie in 2022 die de nikkelprijs door het plafond joeg. Daarover leest u hieronder meer.

Volgens Fortune Business Insights was de wereldwijde nikkelmarkt in 2020 circa $ 33 miljard waard en zal naar verwachting in 2028 circa $ 59 miljard bereiken, met een CAGR van 7,3% tijdens de prognoseperiode. Volgens het rapport zal roestvrij staal, dat wordt gebruikt door de automobiel-, consumptiegoederen- en bouwindustrie de belangrijkste groeimotor zijn voor de prijs en vraag van het metaal.

Nikkelmarkt staat voor nieuwe schok als ‘Big Shot’ de metaalproductie verhoogt

Herbestemming van koperfabrieken kan 20% toevoegen aan de wereldwijde voorraden. Deze beweging, ook wel eens de ‘Big Shot’ genoemd, komt te midden van zorgen over een afnemende vraag naar batterijen. Die zorgen zijn voorlopig niet bewaarheid.

Op 1 december 2022 voorspelt de op algoritmen gebaseerde voorspellingsservice Wallet Investor dat de nikkelprijs zal stijgen tot $ 32.987,75 per ton in december 2023. De nikkelprijsvoorspelling van Wallet Investor voor 2025 zag het metaal $ 43.956,62 per ton bereiken in december 2025 en $ 54.298,97 bereiken in november 2027. Voorspellingen maken is niet zo moeilijk, maar helaas komen die niet zo vaak uit.

“We hebben voorspellingen gemaakt voor 2023-2024, aangezien de voorraden, hoewel ze normaliseren, onder het historische niveau zullen blijven, terwijl de vraag naar roestvrij staal en elektrische voertuigen toeneemt. Door toevoegingen aan het Indonesische aanbod zal de markt echter met een overaanbod blijven, hoewel de snelgroeiende vraag naar EV’s enig soelaas biedt’, zei Fitch Ratings in zijn prognose.

“Ons Global-team verwacht dat wijdverbreide sancties tegen de Russische economie de komende jaren waarschijnlijk verankerd zullen blijven en dat westerse bedrijven, zelfs als de sancties worden opgeheven, zeer aarzelend zullen zijn om zich weer volledig met de Russische markt in te laten.

Hoewel nikkel producerende bedrijven niet rechtstreeks het doelwit zijn van sancties, zal het effect op investeringen aanzienlijk zijn”, schreef Fitch Solutions in zijn langetermijnprognose voor nikkel van 14 juni.

Volgens de prognose van de nikkelprijs van Fitch Solutions voor 2030, zou de prijs naar verwachting dalen tot $ 21.000 vanaf 2027 en stabiel blijven op dat niveau in 2031, door een aanzienlijke toename van de productie van geraffineerd nikkel uit Indonesië. Maar zoals we al zeiden: het maken van voorspellingen is niet zo makkelijk en die voorspellingen kloppen meestal ook niet.

De meltdown op de LME in maart 2022

Maart 2022 zal de geschiedenisboeken ingaan als het moment waarop de wereldwijde nikkelmarkt instortte. De zes dagen durende opschorting van de handel in nikkel door de London Metal Exchange (LME) heeft de wereldwijde toeleveringsketen in een dichte mist gestort.

Het LME-contract is het anker waarrond producenten, gebruikers en handelaren de prijs zetten voor een spectrum aan nikkelproducten, van geraffineerd metaal tot ferronikkel en tot de nieuwe stroom sulfaatnikkel bestemd voor de batterijen voor elektrische voertuigen.

Het LME-contract is inmiddels weer volop actief, maar er is veel minder actie op de markt. De verhandeld volumes zijn sinds maart 2022 bijna gehalveerd, waarbij het gebrek aan liquiditeit de aanhoudende prijsschommelingen accentueert.

Kijk niet naar Shanghai om een antwoord op dit probleem te vinden. De Shanghai Futures Exchange heeft een nog meer uitgesproken ineenstorting van de activiteit meegemaakt, de volumes daalden in 2022 met 70 procent als gevolg van voortschrijdende volatiliteit in de tijdspread. Een situatie die uiteraard zo snel mogelijk weggewerkt moet worden.

Er wordt gezocht naar een nieuw proces voor prijszetting op de nikkelmarkt

Global Commodities Holdings (GCH) denkt een oplossing te hebben, een toepassing uit het verre verleden van de LME zelf die verstrekkende gevolgen kan hebben voor de handel in industriële metalen.

GCH exploiteert een handelsplatform voor thermische en metallurgische steenkool met 3000 geregistreerde gebruikers. Marktleden zijn onder meer Anglo-American, BHP, Jindal Stainless, ArcelorMittal, Glencore en Trafigura, die allemaal belangrijke spelers zijn in de toeleveringsketen van nikkel.

GCH stelt voor om zijn spotsteenkoolindexen op de nikkelmarkt te repliceren met een verfijnde metaalindex die tegen het einde van het eerste kwartaal van 2023 werd gelanceerd. Alle vormen van klasse I-nikkel worden verhandeld op het platform van het bedrijf, maar de spotindex wordt bepaald door briketten en full-plate kathodes, de twee meest vloeibare fysieke vormen.

Een dagelijkse afwikkelingsprijs zal worden afgeleid van fysieke bestellingen en transacties gedurende twee maanden voor leveringen aan Baltimore, Jebel Ali, Amsterdam, Rotterdam, Antwerpen, Singapore, Kaohsiung, Johor, Busan en Shanghai. De minimale transactie is 20 ton, gelijk aan een container.

GCH wordt geleid door Martin Abbott, die van 2006 tot 2013 CEO van de LME was, waar hij ongetwijfeld het idee heeft opgestoken. De echo’s uit het verleden stoppen daar echter niet mee. GlobalCOAL, met prijzen die verwijzen naar fysieke ladingen die worden verhandeld tussen producenten, energiebedrijven, staalbedrijven en handelshuizen, is een herinnering aan de begindagen van de LME zelf.

Het handelssysteem van de LME

Toen de Londense metaalmarkt voor het eerst formeel werd opgericht in 1877, was het een manier om op fysieke ladingen metaal een prijs te plakken op weg naar het Verenigd Koninkrijk dat destijds ’s werelds industriële grootmacht was.

Het ondoorzichtige handelssysteem van de LME draagt nog steeds de stempel van zijn ontstaan. De ongebruikelijke benchmarkprijs van drie maanden werd geboren uit verzendtijden voor Chileens koper en Maleisisch tin.

De voorgestelde nieuwe nikkelindex is in veel opzichten een terugkeer naar die basisprincipes, een prijszettingsproces gebaseerd op fysieke zendingen die worden verhandeld tussen spelers uit de industrie met directe huid in het prijsspel.

Het bedrijfsmodel van GCH is om zijn indices in licentie te geven aan een futures-beurs, die een spotindex kan uitbreiden tot een volledig verhandelbare termijncurve. De NEWCIndex, een benchmarkreferentiepunt voor thermische steenkool in de regio Azië-Pacific, wordt gebruikt als de afwikkelingsprijs voor het gC NEWC (globalCOAL Newcastle coal)-futurescontract dat wordt verhandeld en gecleard door ICE Europe. Dit contract zou dus als voorbeeld kunnen functioneren.

Met een hele industrie die op zoek is naar een alternatief voor prijsontdekking op het gewonde LME-contract, zal er geen tekort zijn aan toekomstige partners als de nikkelindex van GCH zich kan vestigen. De CME heeft zijn portfolio van industriële metalen snel uitgebouwd, maar heeft merkwaardig genoeg nog nooit een nikkelproduct aangeboden.

Wat is er in maart 2022 gebeurd op de nikkelmarkt?

De nikkelprijzen op de London Metal Exchange (LME) zijn de afgelopen maanden aanzienlijk gedaald doordat ingevoelde restricties de turbulente markt afkoelden, waardoor het metaal terugviel van zijn recordhoogte van meer dan $ 100.000 per ton opgetekend op 8 maart 2022.

Na de Russische invasie van Oekraïne op 24 februari schoot het driemaandelijkse nikkelcontract omhoog naar meer dan $ 100.000/ton op die bewuste 8 maart en bereikte op dezelfde dag een intraday-hoogtepunt van $ 101.365. Een week eerder handelde nikkel rond $25.000. Het nieuwe hoogtepunt bedroeg bijna tweemaal het vorige record van $ 51.600 in 2007.

De sterke stijging van de nikkelprijzen werd veroorzaakt door bezorgdheid over het aanbod, verergerd door de Russische invasie van Oekraïne. Een andere belangrijke factor in de recente prijsvolatiliteit was de enorme nikkel short squeeze die werd opgebouwd door de Chinese Tsingshan Holding Group, ’s werelds grootste producent van roestvrij staal. Tsingshan is ook een nikkelmijnwerker en exploiteert nikkelruwijzermijnen en productiefaciliteiten.

Als reactie op de crisis heeft de LME de handel in nikkel op 8 maart opgeschort en “alle transacties geannuleerd die op of na 00:00 uur Britse tijd op 8 maart 2022 werden uitgevoerd op de inter-office markt en op LMEselect (het LME online handelsplatform) tot nader order”.

Op 15 maart bereikte Tsingshan een akkoord met een consortium van schuldeisers over een standstill-regeling, met de bepaling dat de openstaande hedge posities door Tsingshan op een eerlijke en ordelijke manier zouden worden afgebouwd naarmate de abnormale marktomstandigheden afnemen.

De handel in nikkel werd hervat op 16 maart 2022. Om de prijsvolatiliteit te beperken, legde de LME dagelijkse boven- en onderprijslimieten van 15% op voor al haar fysiek geleverde metalen. In april begonnen de nikkelprijzen te dalen tot onder $ 35.000/ton. Waarna de toestand op de markt geleidelijk aan normaliseerde.

Beleggen in nikkelaandelen

Wie wil beleggen in nikkel aandelen, heeft de keuze uit een aantal mogelijkheden. En dan bedoelen we nikkel aandelen van bedrijven die rechtstreeks of onrechtstreeks op de markt actief zijn. We zetten hieronder de belangrijkste nikkel aandelen op een rijtje:

 1. Metallurgical Corporation of China (OTC: MLLUY)
 2. IGO Limited (ASX:IGO.AX)
 3. South32 Limited (OTC:SOUHY)
 4. ERAMET S.A. (OTC:ERMAY)
 5. BHP Group Limited (NYSE: BHP)
 6. Glencore plc (OTC:GLNCY)
 7. Vale SA (NYSE: VALE)
 8. Talon Metals (OTC: TLOFF)
 9. Canada Nickel Company Inc. (TSXV: CNCV)
 10. Premium Nickel Resources Ltd. (PNRL.V)
 11. Sibanye Stillwater Ltd. (NYSE:SBSW)
 12. Jinchuan Group International Resources Co.Ltd (2362.HK)
 13. Materion (NYSE: MTRN)
 14. Poseidon Nickel Limited (PSDNF)
 15. FPX Nickel Corp. (FPX.V)
 16. Schnitzer Steel Industries, Inc. (SCHN)
 17. PolyMet Mining Corp. (PLM)
 18. Allegheny Technologies Incorporated (ATI)

1. Metallurgical Corporation of China (OTC: MLLUY)

Het eerste bedrijf in het rijtje met nikkel aandelen is Metallurgical Corporation of China Ltd. Dit is een Chinees ingenieurs- en constructiebedrijf. Het bedrijf is wereldwijd actief op het gebied van technische contracten, vastgoedontwikkeling, fabricage van apparatuur en ontwikkeling van hulpbronnen. De nikkel- en kobaltprojecten van het bedrijf worden afgehandeld via haar dochteronderneming, Ramu Nico Management (MCC) Limited.

Het bedrijf bezit 85% van het Ramu Nico-project in Papoea-Nieuw-Guinea. Bovendien exploiteert Metallurgical Corporation of China Ltd. (OTC:MLLUY) ook verschillende mijnbouwprojecten in Pakistan en Afghanistan, waaronder het Saindak Copper-Gold Mine Project, het Duddar Lead-Zinc Mine Project en het Aynak Copper Mine Project. Dit is één van de 10 grootste nikkelbedrijven in de wereld.

2. IGO Limited (ASX:IGO.AX)

IGO Limited is een Australisch mijnbouwbedrijf. Het bedrijf haalt al zijn nikkel uit het Nova nikkel-koper-kobalt-project in West-Australië. Het bedrijf produceert ook goud via zijn Troicana Joint Venture, waarin het bedrijf een belang van 30% heeft. In juli 2021 kondigde het bedrijf de plannen aan om de Silver Knight nikkel-koper-kobaltsulfide afzetting over te nemen.

Het boekjaar van IGO Limited eindigt elk jaar in juni. Op 31 december 2022 had het belangrijkste nikkelproject van IGO Limited, Nova, nog 4 jaar mijnlevensduur te gaan. De totale reserves werden geschat op 123 kiloton. Op de beurs heeft het aandeel IGO Limited een goede periode achter de rug, maar de koers gedraagt zich soms erg volatiel.

3. South32 Limited (OTC:SOUHY)

South32 Limited is als derde aan de beurt in het rijtje met nikkel aandelen. Het is een mijnbouw-, smelt- en raffinagebedrijf dat opereert vanuit West-Australië. Het bedrijf heeft activiteiten en investeringen in zeven landen over de hele wereld. Ze produceren nikkel, koper, molybdeen, goud, zilver, lood, mangaan, aluminiumoxide, aluminium, metallurgische kolen, bauxiet en zink. De nikkelactiviteiten zijn geconcentreerd in de Cerro Matoso-mijn in Colombia, waardoor het een van de grootste nikkelmijnbedrijven ter wereld is.

Het bedrijf publiceerde in juli zijn jaarverslagen over 2022, waar het een toename van 22% in de nikkelproductie registreerde tot 41,7 kiloton. Bovendien steeg ook de gerealiseerde verkoopprijs per pond van $ 6,68 in 2021 naar $ 10,08 in 2022.

Verwacht wordt dat de productie in 2023 rond 43,5 kiloton zal liggen, een stijging van 4% ten opzichte van het niveau van 2022. De Cerro Matoso-mijn heeft een geschatte levensduur van 7 jaar, met ongeveer 300.000 ton nikkelreserves. De koers beweegt mee met de nikkelprijs, met een piek in de eerste helft van 2022.

4. ERAMET S.A. (OTC:ERMAY)

ERAMET S.A. is een Frans metaal- en mijnbouwbedrijf. Het bedrijf ontgint en wint nikkel, staallegeringen en mangaan. De nikkelproductie wordt gecontroleerd door haar dochteronderneming, Société Le Nickel (SLN), die het metaal al meer dan honderd jaar ontgint.

ERAMET S.A. produceert nikkel uit vijf mijnen in Nieuw-Caledonië, voornamelijk om roestvrij staal te maken. De afzettingen in Nieuw-Caledonië werden ontdekt in 1865 en ERAMET controleerde en tussen 1875 en 1915 het grootste deel van de wereldwijde nikkel voorraad. Ook dit aandeel ziet de koers mee bewegen op de golven van de evolutie van de nikkelprijs.

5. BHP Group Limited (NYSE: BHP)

BHP Group Limited is een Australisch metaal- en mijnbouwbedrijf dat ook aardgas en aardolieproducten produceert. Het is qua marktkapitalisatie het grootste mijnbouwbedrijf ter wereld. De productie bedroeg in 2021 circa 89 kiloton nikkel. De nikkelproductie van het bedrijf is in de loop der jaren afgenomen.

BHP Group produceerde 176,2 kiloton nikkel in 2010, of een daling met bijna 60% in 2021. BHP Group verwacht voor het volledige jaar 2023 een productie die tussen de 80 en 90 kiloton ligt. Na een paar goede jaren lijkt de koers van BHP te consolideren.

6. Glencore plc (OTC:GLNCY)

Glencore plc is een Zwitsers metaal- en mijnbouwbedrijf en grondstoffenhandelsbedrijf. Het is een van de grootste bedrijven ter wereld. Het bedrijf produceert ook landbouwproducten en heeft het hoofdkantoor in Nederland.

De prognose voor de nikkelproductie van Glencore plc voor het hele jaar 2023 ligt tussen de 113 en 123 kiloton. Bekeken over een langere periode noteert de koers van dit aandeel min of meer stabiel. Wanneer je wilt beleggen in nikkel aandelen is dit bedrijf daarom de moeite om naar te kijken.

7. Vale SA (NYSE: VALE)

Vale S.A. is een Braziliaans multinationaal metaal- en mijnbouwbedrijf. Het is een van de grootste nikkel- en ijzerproducenten ter wereld en produceert ook mangaan, ijzerlegeringen, koper, bauxiet, potas, kaolien en kobalt. Bovendien exploiteert het bedrijf negen waterkrachtcentrales en is het de grootste logistieke operator in Brazilië.

Verwacht wordt dat de nikkelproductie in 2023 tussen de 175 en 190 kiloton zal liggen. Bovendien werkt het bedrijf aan het initiëren van twee nieuwe projecten tegen 2025 met een jaarlijkse capaciteit van 85 tot 88 kiloton. Vale S.A. verwacht dat zijn nikkelproductie in 2030 de 300 kiloton zal overschrijden. Zoals bij meer grondstoffenaandelen het geval is, evolueert de koers van Vale erg volatiel.

8. Talon Metals (OTC: TLOFF)

Talon Metals Corporation onderzoekt en ontwikkelt minerale eigenschappen. Dit bedrijf staat op nummer acht van de lijst met nikkel aandelen. Het bedrijf heeft een belang van 17,56% in het Tamarack-nikkel-koper-kobaltproject in Minnesota, de Verenigde Staten.

Talon kocht daarnaast  een optie om een belang van 80% te verwerven in de minerale rechten op een groot stuk grond  in het Upper Peninsula van de staat Michigan. Het hoofdkantoor van het bedrijf is gevestigd in Road Town, op de Britse Maagdeneilanden. Het aandeel Talon Metals is een penny stock die op de over-the-counter markt wacht tot er iets gebeurt. Een hoogst speculatief aandeeltje als u het ons vraagt.

9. Canada Nickel Company Inc. (TSXV: CNCV)

De instorting van de nikkelprijs vorig jaar heeft ook dit aandeel flink wat parten gespeeld. De koers is sinds maart 2022 fors gedaald. Canada Nickel Company houdt zich samen met haar dochteronderneming bezig met de exploratie, ontdekking en ontwikkeling van nikkelsulfide activa.

Canada Nickel Company bezit een belang van 100% in het Crawford Nickel-Cobalt Sulphide-project in het noorden van Ontario, Canada. Het bedrijf bedient zodoende de markten voor elektrische voertuigen, groene energie en roestvrij staal. Canada Nickel Company Inc. is opgericht in 2019 en heeft zijn hoofdkantoor in Toronto, Canada.

10. Premium Nickel Resources Ltd. (PNRL.V)

Premium Nickel Resources Ltd Is de voortzetting van North American Nickel Inc. Dit bedrijf houdt zich bezig met de exploratie en ontwikkeling van nikkel, koper en kobalt. Premium Nickel Resources Ltd focust zich op de ontwikkeling van het Selebi-project, dat een oppervlakte van 11.504 hectare beslaat, gelegen nabij de stad Selebi Phikwe, Botswana.

Premium Nickel Resources Ltd is gevestigd in Toronto, Canada. Het management van PNRL is van mening dat de vraag naar deze metalen op middellange tot lange termijn zal blijven groeien door de wereldwijde verstedelijking en de toenemende vervanging van verbrandingsmotoren door elektromotoren. Belangrijk is dat deze metalen de sleutel zijn tot een koolstofarme toekomst.

PNRL richt haar inspanningen op het ontdekken van nikkelsulfide activa van de beste kwaliteit in landen met een rechtsstaat die voldoet aan de waarden en principes van PNRL die de hoogste industrienormen overtreffen.

Premium Nickel Resources Ltd kan terugvallen op een bekwaam team dat gezamenlijk aan meer dan 100 projecten heeft gewerkt en meer dan 400 jaar aan ontdekkingen van hulpbronnen, mijnontwikkeling en mijnre-engineering heeft opgedaan bij projecten als Selebi en Selkirk.

De teamleden van PNRL hebben gemiddeld meer dan 20 jaar ervaring in elk aspect van mijnontdekking en -ontwikkeling, van geologie tot operaties. Ook Premium Nickel Resources is een klein aandeeltje dat soms vreemde koerssprongen doet.

11. Sibanye Stillwater Ltd. (NYSE:SBSW)

Ook het parcours dat Sibanye Stillwater Ltd. (NYSE:SBSW) heeft doorlopen, mag allesbehalve vlekkeloos worden genoemd. Het bedrijf heeft vanuit alle richtingen tegenwind ondervonden. De activiteiten van Sibanye Stillwater in Zuid-Afrika kwamen tot stilstand toen de werknemers langdurig in loonstaking gingen.

Bovendien kampt Zuid-Afrika met elektriciteitsproblemen, aangezien veel van de energiecentrales van het land ter ziele zijn gegaan en de werknemers in staking zijn en hogere lonen eisen.

Daarnaast zorgde een overstroming in de staat Montana ervoor dat een pad naar een van de palladiummijnen van Sibanye erodeerde, waardoor de mijnactiviteiten de komende zes weken stilvielen.

Ten slotte, hoewel Sibanye op sommige fronten ondergewaardeerd is, wordt het aandeel verhandeld tegen 1,22 keer de boekwaarde. Mijnbouwbedrijven schommelen vaak rond hun reële boekwaarde vanwege de tastbare aard van hun activa.

12. Jinchuan Group International Resources Co.Ltd (2362.HK)

Jinchuan Group International Resources Co. Ltd, een investeringsholding, houdt zich voornamelijk bezig met mijnbouwactiviteiten. Jinchuan zoekt voornamelijk naar koper, kobalt, koperconcentraten en koperblisters.

Jinchuan exploiteert de Ruashi-mijn, een koper- en kobaltmijn in Lubumbashi, de Kinsenda-mijn, een kopermijn in de provincie Haut-Katanga en een aantal projecten in Musonoi en Lubembe. Het bedrijf handelt ook in mineralen en metaalproducten.

Jinchuan Group International Resources heeft vestigingen in Hong Kong, Zuid-Afrika, de Democratische Republiek Congo, Zwitserland, Zambia, de Volksrepubliek China, Singapore en Zuid-Korea.

Het bedrijf werd opgericht in 1958 en heeft zijn hoofdkantoor in Admiralty, Hong Kong. Jinchuan Group International Resources Co. Ltd is een dochteronderneming van Jinchuan Group (Hongkong) Resources Holdings Limited.

13. Materion (NYSE: MTRN)

Materion ontwikkelt geavanceerde technische materialen die worden gebruikt in halfgeleiders, industrie, lucht- en ruimtevaart en defensie, auto’s, energie, consumentenelektronica en telecom- en datacenters. Een brede waaier van producten dus, waaronder ook nikkelproducten. Dit bedrijf mag daarom niet ontbreken in de lijst met nikkel aandelen.

Tot de meer prominente producten behoren metaallegeringen die de elektrische componenten van vliegtuigen verbinden, kleine materialen die halfgeleiders sneller maken en verschillende materialen die worden gebruikt in de geavanceerde systemen van auto’s. Materion maakt ook metalen die worden gebruikt in elektrische voertuigen en satellieten.

Materion is goed gepositioneerd om te profiteren van veel moderne trends, waaronder de versnelling van het vliegverkeer en de sterke vooruitzichten voor vliegtuigaankopen, het toegenomen gebruik van satellieten, de verspreiding van elektrische voertuigen en het internet der dingen waarvoor nog veel meer nodig zal zijn halfgeleiders.

Dit aandeel heeft het in 2022 en het eerste deel van 2023 erg goed gedaan op de beurs. Vanwege zijn kwalitatief hoogstaande portefeuille is dit één van de favorieten in de nikkelsector.

14. Poseidon Nickel Limited (PSDNF)

Poseidon Nickel Limited houdt zich bezig met de exploratie, ontwikkeling, mijnbouw en productie van grondstoffen in Australië. Het bedrijf zoekt voornamelijk naar nikkel- en goudafzettingen. Poseidon heeft belangen in de nikkelprojecten Mt Windarra, Black Swan en Lake Johnston in West-Australië.

Het bedrijf was voorheen bekend als Niagara Mining Limited en veranderde zijn naam in Poseidon Nickel Limited in 2007. Poseidon Nickel Limited werd opgericht in 1993 en is gevestigd in West Perth, Australië. Het is een penny stock die zich erg volatiel blijft gedragen.

15. FPX Nickel Corp. (FPX.V)

FPX Nickel Corp., een junior nikkelmijnbouwbedrijf, houdt zich bezig met de verwerving, exploratie en ontwikkeling van grondstoffen. Het zoekt voornamelijk naar awaruite, een nikkel-ijzerlegering. Het vlaggenschip is het Decar-project dat 100% eigendom is en dat 62 minerale claims omvat met een oppervlakte van 245 vierkante kilometer in het centrum van British Columbia.

FPX Nickel Corp was voorheen bekend als First Point Minerals Corp. en veranderde de naam in mei 2017 in FPX Nickel Corp. FPX Nickel Corp. werd opgericht in 1995 en heeft zijn hoofdkantoor in Vancouver, Canada. En opnieuw is ook dit aandeel een penny stock met een zeer volatiel koersverloop. Alleen voor speculatieve beleggers die tegen een stootje kunnen.

16. Schnitzer Steel Industries, Inc. (SCHN)

Schnitzer Steel Industries, Inc. richt zich op het recyclen van verschillende soorten metalen in plaats van ze te ontginnen. Het bedrijf werkt aan methoden voor de veilige opslag, inzameling, verwerking en verkoop van nikkel (samen met andere metalen), waarbij deze materialen vaak worden gerecycled uit auto’s, bouwafval en andere vormen van schroot.

Schnitzer’s ontvangt ongeveer 20% van zijn jaaromzet uit een lange lijst van non-ferrometalen, wat betekent dat zijn nikkelverwerking weinig toevoegt aan de winst van het bedrijf in vergelijking met de andere bedrijven op deze lijst.

17. PolyMet Mining Corp. (PLM)

PolyMet Mining is gespecialiseerd is in de winning van koper, nikkel en andere edele metalen in het NorthMet complex in het noorden van Minnesota. In die NorthMet-afzetting bevindt zich naar schatting 170 miljoen pond nikkel, waardoor het een rijke bron is. PolyMet Mining is eigendom van het Zwitserse mijnbouwconglomeraat Glencore (hierboven al vernoemd).

18. Allegheny Technologies Incorporated (ATI)

Allegheny Technologies is het laatste bedrijf in de lijst met nikkel aandelen. Het bedrijf produceert en verkoopt speciale materialen over de hele wereld. Ze staan bekend om het maken van lichtgewicht titanium en andere speciale onderdelen. Toch hebben we Allegheny Technologies opgenomen als een nikkel aandeel omdat het op nikkel gebaseerde legeringen en andere speciale producten produceert.

Deze legeringen worden gebruikt in straalmotoren, chemische verwerking, elektronica en andere toepassingen waar gewoon roestvrij staal niet voldoende is. Op de beurs doet dit aandeel het niet slecht, maar de koers-winstverhouding is veel hoger dan die van de hierboven vermelde aandelen.

Ultieme Beleggersgids

Meer lezen over dit onderwerp? Wij hebben een handleiding geschreven over investeren in nikkel aandelen. Deze vindt u hier.

Tot slot

Niet alle nikkel aandelen zullen in koers stijgen. Gebruik een bewezen succesvolle methode om te proberen het kaf van het koren te scheiden. Bijvoorbeeld de Trading Navigator Methode waarmee gebruik wordt gemaakt van het momentum effect, waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat je daarmee de markt kan verslaan. Of volg de gratis online training.

Harm van Wijk

www.beleggen.com

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.