Beleggen in staal aandelen: de beste staalbedrijven voor 2023

De beste staalbedrijven met staalaandelen

De staal aandelen van staalbedrijven staan in de spotlight. De staalprijzen zijn sterk gestegen tijdens de oorlog in Europa en dat hoeft niemand te verbazen. Rusland en Oekraïne exporteren jaarlijks ongeveer 3 miljoen ton staal, wat 8-9% van de wereldwijde netto-handel is.

De staalprijzen zullen naar verwachting verder stijgen. Aangezien de stijgingen tot nu toe onvoldoende zijn om de inflatie in grondstoffen zoals cokeskolen en ijzererts te dekken. Dit kan leiden tot de vernietiging van de vraag, aldus Kotak Institutional Equities.

Inhoudsopgave

Uitdagingen voor staalbedrijven

Het conflict tussen Rusland en Oekraïne, die beiden staalproducten exporteren, zal een enorme impact hebben op de wereldwijde vraag en handel in staal, als het conflict lang aanhoudt, zei het hoofd van een Japanse staalindustriegroep in een persbericht dat de wereld werd rondgestuurd.

“Zelfs vóór de crisis in Oekraïne hadden we te maken met drie risicofactoren die de vraag naar staal drukten: de groeivertraging van de Chinese economie, het wereldwijde tekort aan chips en de stijgende prijzen voor energie en natuurlijke hulpbronnen”, zei Eiji Hashimoto. Hij is voorzitter van de Japanse IJzer- en Staalfederatie, op een persconferentie.

“Deze risico’s zijn alleen maar groter geworden vanwege het conflict tussen Rusland en Oekraïne en we zullen een enorme impact zien op de wereldwijde vraag naar staal als deze oorlog lang aanhoudt”, zei hij. Eraan toevoegend dat dit ook gevolgen zal hebben voor de wereldwijde staalhandel, aangezien Rusland en Oekraïne belangrijke spelers op de staalmarkt zijn.

Daling van de yen

Hashimoto zei ook dat de daling van de yen ten opzichte van de Amerikaanse dollar anderzijds een andere serieuze uitdaging vormt voor Japanse fabrikanten. Dit aangezien sommige industrieën de deflatiedruk niet hebben overwonnen om stijgende kosten door te berekenen.

“In 2012 hielp een zwakke yen Japan om het wereldwijde concurrentievermogen te herwinnen, maar de situatie is nu totaal anders”, zegt Hashimoto, tevens president van de grootste staalproducent van Japan, Nippon Steel Corp.

De economische politiek van de voormalige Japanse premier Shinzo Abe in 2012 luidde een gedurfd beleid in dat bekend staat als ‘Abenomics’ en dat hielp de economie nieuw leven in te blazen en de bedrijfswinsten en -export te stimuleren, toen de yen daalde tot ongeveer 120 yen van het niveau van 80 yen.

Maar de val van de yen sindsdien droeg bij aan de kosten voor Japan Inc, dat al te lijden heeft gehad van stijgende energie- en grondstoffenprijzen te midden van een wereldwijd economisch herstel van de door pandemiemaatregelen veroorzaakte malaise en de groeiende trend naar decarbonisatie, zei Hashimoto.

“Japanse bedrijven hebben het moeilijk gehad om met een sterkere yen om te gaan, maar nu veroorzaakt een zwakkere yen voor het eerst een negatief effect. Dit is een serieuze uitdaging voor Japan in het algemeen en voor de staalsector in het bijzonder”, zei hij. De oorlog tussen Rusland en Oekraïne voegt daar nog een aparte dimensie aan toe.

Wat is de impact van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne op de staalproductie en op de toeleveringsketens?

De Russische invasie van Oekraïne kwam als een ongekende schok voor zowel de internationale als de lokale staalindustrie. Veel Oekraïense staalfabrieken staakten hun activiteiten en zetten de apparatuur ‘on hold’. De factor veiligheid kwam op de eerste plaats.

Staalfabrieken kunnen tijdens oorlogshandelingen niet werken, ze zijn een mogelijk doelwit voor vijandelijke aanvallen. Wat een bedreiging vormt voor het leven van arbeiders en productiefaciliteiten.

Tegelijkertijd ontstonden er logistieke problemen. Sinds het begin van de oorlog zijn de Oekraïense zeehavens niet beschikbaar omdat Russische oorlogsschepen de Zwarte Zee hebben geblokkeerd, naast het risico van de mijnen die werden gelegd.

In feite was er maar één richting over voor de export vanuit Oekraïne: per spoor naar de EU. De exportmogelijkheden naar de EU worden beperkt door de capaciteit van grensovergangen.

Ontwrichte toeleveringsketens

De oorlog heeft de toeleveringsketens ontwricht. Volgens de schattingen is 90% van de staalcapaciteit al geruime tijd niet meer actief. Sommige ondernemingen proberen de productie te hervatten en de volumes te verhogen, maar dit is moeilijk vanwege de uitvaltijd van andere fabrieken in de toeleveringsketen. Met name de meeste cokesfabrieken hebben de productie stopgezet.

Om de exploitatie van de cokesfabrieken te hervatten, is het niet alleen noodzakelijk om hun veiligheid te waarborgen, maar ook om de levering van cokeskolen te regelen. Rusland was de belangrijkste leverancier van zachte en halfzachte cokeskolen, die werden gebruikt voor de productie van cokes en voor de injectie van poederkool.

In 2021 importeerde Oekraïne uit Rusland 8 miljoen ton cokeskolen. Het aandeel van de Russische leveringen op de Oekraïense binnenlandse markt was 43% en vervanging van de kolenleveringen uit Rusland is een uitdaging.

Bezettingsgraad en productiecapaciteit

In de eerste helft van 2022 werkte in Oekraïne slechts één op de zes geïntegreerde staalfabrieken volledig, Kametstal (voorheen Dniprovskyi Iron and Steel Works). Volgens een verklaring van Metinvest Group, die Kametstal controleert, werkt deze fabriek met 80% van de bezettingsgraad van de productiecapaciteit.

Andere bedrijven hervatten alleen walsactiviteiten of leveren staalproducten vanuit magazijnen. ArcelorMittal Kryvyi Rih kondigde in april de mogelijke herlancering van een hoogoven aan.

Ongeveer 1/3 van de Oekraïense staalcapaciteit bevindt zich in Mariupol – Azovstal en Ilyich Iron and Steel Works. Marioepol was in de eerste helft van 2022 het heetste punt van deze oorlog. De stad met een half miljoen inwoners is een maand lang omsingeld en werd voortdurend beschoten.

In de straten van de stad werd hevig gevochten. Niemand weet precies welke schade de staalfabrieken hebben opgelopen. Het management zegt dat de fabrieken zullen worden hersteld zodra de vrede in Oekraïne terugkeert. Het herstel van stedelijke infrastructuur kan langer duren, dit is belangrijk voor de hervatting van de productie.

Verstoring aanvoer bijproducten

Transport is een ander groot probleem waardoor fabrieken niet kunnen opstarten. Staalbedrijven proberen samen met de nationale spoorwegmaatschappij Ukrzaliznytsya het probleem van het heropstarten van de transport op te lossen, maar dit kan lang duren.

Stopzetting van de staalproductie leidde tot verstoring van de aanvoer van bijproducten. Bijna alle geïntegreerde staalfabrieken in Oekraïne hebben luchtscheidingseenheden (ASU’s), die zuurstof en andere industriële gassen produceren.

Oekraïne is ’s werelds grootste leverancier van edelgassen, waaronder neon, krypton en xenon. Al deze gassen zijn essentieel voor de productie van halfgeleiders. Wereldwijd levert Oekraïne ongeveer 70% neongas en 40% kryptongas.

Bovendien levert Oekraïne 90% van het sterk gezuiverde neon voor de productie van chips in de VS. De twee belangrijkste zuiveringsinstallaties voor Russische en Oekraïense neon bevinden zich in Odessa.

Nu is het bijna onmogelijk om die faciliteiten in toeleveringsketens te gebruiken. Beëindiging van de toevoer van edelgas uit Oekraïne zal de prijzen opdrijven en we zullen onvermijdelijk een verergering van het chiptekort zien.

Stopzetting van de ijzer- en staalexport

De oorlog leidde tot de stopzetting van de ijzer- en staalexport, niet alleen uit Oekraïne, maar ook uit Rusland. De segmenten ruwijzer en halffabricaten ondervonden de meest negatieve impact van de oorlog. In 2021 importeerde de EU 22,4% uit Rusland en 29,4% uit Oekraïne. De VS importeerden 34,3% ruwijzer uit Rusland en 28,5% uit Oekraïne.

Het gebrek aan Russische en Oekraïense aanvoer leidde tot een stijging van de prijzen van ruw ijzer uit Brazilië met 16-19% op een maand tijd. Ter vergelijking: de ijzerertsprijzen stegen in dezelfde periode met 12%. De oorlog heeft de sector dus grondig door elkaar geschud.

De stopzetting van de ijzer- en staalleveringen uit Rusland heeft twee redenen. Ten eerste kunnen sommige Russische fabrieken vanwege persoonlijke sancties tegen hun eigenaren geen producten meer aan de EU en de VS leveren.

Ten tweede weigeren kopers vrijwillig te importeren uit Rusland vanwege ESG-risico’s en afwikkelingsproblemen. Deze situatie verergert de krapte op de ijzer- en staalmarkt.

Om de bevoorrading te hervatten, is het noodzakelijk om de vijandelijkheden te stoppen en de havens van de Zwarte Zee te deblokkeren. In dergelijke omstandigheden kunnen de meeste Oekraïense staalfabrieken binnen 1-2 maanden na het sluiten van het vredesakkoord weer operationeel zijn. Voor de staalfabrieken in Mariupol zal dit proces niet snel verlopen.

Oorlog creëert dus uitdagingen voor alle deelnemers aan de wereldeconomie. We zien verstoringen in supply chains, afnemende productievolumes, stijgende prijzen. De economie heeft vrede nodig.

Alleen het einde van de oorlog zal het mogelijk maken om de wereldwijde waardeketens volledig te herstellen. En dat geldt dus ook voor de staalsector, want die lijkt meer dan andere sectoren aan veranderingen onderhevig. De kans is groot dat de staalsector na de oorlog tussen Oekraïne en Rusland nooit meer dezelfde zal worden.

Staalsector ziet nieuwe prijsmechanismen opduiken te midden van oorlog tussen Oekraïne en Rusland

Nieuwe methoden voor afwikkeling van handelsacties die opduiken tegen de achtergrond van de verslechterende oorlog tussen Oekraïne en Rusland, kunnen wijzen op een blijvende verschuiving in de wereldwijde staalmarkt, vertelden doorgaans goed betrouwbare bronnen aan Fastmarkets.

Uiteindelijk zou dit kunnen leiden tot het ontstaan van parallelle economieën met hun eigen prijsstelling en handelspraktijken, net zoals hun geopolitieke tegenhangers tijdens de Koude Oorlog, toen de landen van het Warschaupact na de Tweede Wereldoorlog tegenover het Westblok stonden, met het IJzeren Gordijn tussen beiden in.

Het kan ook leiden tot beperkte handelsstromen, met steeds beperktere inkoopmogelijkheden voor beide blokken.

Nieuwe prijsmechanismen

Terwijl sommige landen Russisch staal nu volledig afwijzen – vanwege de sancties die aan het land zijn opgelegd – blijven andere markten het accepteren en kopen ze tegen lagere prijzen en in verschillende valuta, ondanks het opleggen en aanscherpen van die sancties.

Een van die nieuwe verrekeningsmethodes is de verkoop van Russisch staal aan Zuidoost-Aziatische kopers, maar geprijsd in andere valuta, zoals de Chinese yuan. Russische molens zoals Abinsk boden ook betalingsopties aan in de Turkse lira, de Zwitserse frank of de dirham van de Verenigde Arabische Emiraten.

Details over deze verschuiving in de handel waren en zijn nog steeds niet bekend, hoewel Chinese handelaren naar verluidt bij dergelijke transacties betrokken waren. De prijzen voor deze transacties waren naar verluidt lager dan de spotprijsniveaus, maar niemand met enig besef van de details was bereid meer bekend te maken vanwege de gevoeligheid van het onderwerp.

Een kloof tussen Oost en West

Andere factoren gaven gewicht aan het idee van een ontluikende economische kloof tussen Oost en West. Een daarvan was de opkomst van handelspraktijken zoals het per trein vervoeren van Russisch staal over de grens tussen Rusland en China en het vervolgens opnieuw exporteren als Chinees staal.

Dit helpt ook verklaren waarom China sinds het eerste kwartaal van 2022 staal exporteert, ondanks de recente sterke binnenlandse vraag van zijn eigen herrollers, terwijl de bedrijfssnelheid van hoogovens lager was als gevolg van emissie- en productiecontroles.

Chinese staalproducenten en exporteurs zagen kansen op de wereldwijde staalmarkten en zijn begonnen met het exporteren van warmgewalste rollen, walsdraad en andere staalproducten naar Europa, waar kopers bereid waren hogere prijzen te accepteren dan op de regionale Aziatische markten.

De herverdeling van quota

En de herverdeling van de Russische en Wit-Russische quota voor de invoer van staal in de EU naar Turkije, India, Zuid-Korea en andere landen was misschien een andere voorbode van een permanente structurele verschuiving in de samenstelling van de wereldmarkt.

De lucratieve Europese markten zouden waarschijnlijk volumes wegtrekken uit Azië, dat nu de goedkoopste markt ter wereld is. Hierdoor zou Russisch staal het gat in het aanbod kunnen opvullen. Maar de eigen economie van Rusland is beschadigd – misschien onherstelbaar door een oorlogsinspanning te moeten financieren terwijl de internationale handelsbetrekkingen als gevolg van de sancties zijn stukgelopen.

De Russische president Vladimir Poetin heeft gewaarschuwd voor “diepe structurele veranderingen” in de Russische economie, veranderingen die “niet gemakkelijk zullen zijn om zich aan aan te passen”.

Het ministerie van Industrie en Handel van het land zal de staalprijzen gaan monitoren en de marges beperken tot 20-25% voor staalproducenten en 3-7% voor handelaren en staalservicebedrijven, in een terugkeer naar de gecontroleerde economie van het verleden.

Hoe zit het met de inflatie

De inflatie zou door de oorlog met nog eens 2,5 procentpunt kunnen stijgen, zei de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een vooruitblikkend document, en de economische groei zou dit jaar met meer dan 1 procentpunt lager kunnen uitvallen .

Rusland heeft moeite om de binnenlandse prijsstijgingen voor staal in bedwang te houden, vooral die welke verband houden met internationale exportprijsbenchmarks. De staalprijzen zijn de laatste tijd alleen gedaald door tussenkomst van de overheid.

Krijgen we een langzame terugkeer naar normaal? Of zelfs helemaal geen terugkeer? De staalprijzen zullen misschien niet onmiddellijk dalen, zelfs als de oorlog tussen Oekraïne en Rusland eindigt, zo zeggen verschillende bronnen.

“Het hangt ervan af of Oekraïense staalfabrieken opnieuw kunnen opstarten en hun materialen naar hun traditionele markten, zoals Europa, kunnen brengen”, vertelde een senior handelaar in Singapore aan Fastmarkets.

De prijsvolatiliteit zou waarschijnlijk ook aanhouden, vooral tegen de achtergrond van verdere Covid-19-uitbraken en strikte reacties van de overheid, zoals de afsluitingen van grote steden in heel China, aldus handelaren.

Staalonderzoeksteam Fastmarkets

Het staalonderzoeksteam van Fastmarkets verwachtte dat de effecten van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland uiteindelijk zullen afnemen naarmate de tijd verstrijkt, vooral als er geen permanent aanbodtekort is en andere staalcapaciteiten in de wereld de door Oekraïne en Rusland achtergelaten ruimte overnemen.

Het onderzoeksteam verwachtte dat de staalexportprijzen in de Zwarte Zee in mei 2022 een piek zouden bereiken en dat de prijzen in de rest van de wereld in juni of juli hun top zouden bereiken, ervan uitgaande dat het conflict in het tweede kwartaal eindigt en seizoensgebonden veranderingen de vraag vanaf het derde kwartaal afremmen. Maar dit is maar een scenario dat allesbehalve vastligt.

“Er is geen permanente verandering, zoals milieukwesties die de vervanging van hoogovens beperken, of een permanente vernietiging van de vraag veroorzaken, dus dit is zeer tijdelijk”, voegde hij eraan toe. Met daarbij de opmerking dat ‘tijdelijk’ een zeer relatief begrip is.

“De staalprijzen kunnen voorlopig hoog blijven”, vertelde een anonieme bron uit de staalsector in Singapore aan Fastmarkets, “en dit totdat er meer aanbod op de spotmarkt komt”. Het zal ook enige tijd duren voordat de effecten van de sancties zijn uitgewerkt, zelfs als ze worden opgeheven of verminderd.” Het kan misschien ook interessant zijn om eens te kijken naar de markt voor roestvrij staal, want dat is een apart segment van de markt.

De markt voor roestvrij staal

In 2021 werd de wereldwijde marktomvang van roestvrij staal geschat op 104 miljard USD en zal naar verwachting een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 8,9% vertonen van 2022 tot 2030. De particuliere en openbare investeringen in infrastructuur, evenals woningen, zullen waarschijnlijk een impuls geven aan de vraag naar roestvast staal.

Roestvast staal (RVS) is een belangrijk materiaal in industriële toepassingen zoals bouw & constructie, infrastructuur, spoorwegen, automobiel & transport en procesindustrieën.

Deze soort staal heeft een unieke voorsprong op koolstofstaal omdat het een combinatie heeft van eigenschappen zoals buigzaamheid, sterkte, corrosieweerstand, esthetische eigenschappen, lage onderhoudskosten en gemiddelde productlevenscyclus. Deze eigenschappen, samen met een toenemende penetratie in tal van toepassingen, zullen naar verwachting de marktgroei stimuleren.

De Amerikaanse markt voor roestvast staal zal naar verwachting worden aangedreven door de vraag naar mechanische, chemische en energietoepassingen.

Bouw & constructie is een van de belangrijke toepassingen van roestvast staal. Het segment was goed voor een volumeaandeel van 11,3% van de totale Amerikaanse vraag. Voor structurele doeleinden worden producten in roestvrij staal gebruikt in balken, kolommen en algemene architecturale toepassingen. Het wordt onder andere gebruikt in balustrades, dakbedekking, liften, trappen, zwembadzonwering, luifels en atria.

In november 2021 heeft de Amerikaanse regering een plan van 2 biljoen dollar voor infrastructuur geïntroduceerd. Het omvat toewijzing van middelen voor reparatie en renovatie van bruggen, snelwegen, oplaadfaciliteiten voor elektrische auto’s, luchthavens, waterinfrastructuur, communicatienetwerken, snel internet, schone energie en milieu en CO2-reductie. Dit plan zal waarschijnlijk de vraag naar structurele toepassingen in infrastructuur en constructie ondersteunen.

De staalsector in 2023

De staalsector heeft een moeilijk 2022 achter de rug. Aanhoudende aan de oorlog gerelateerde verstoringen in de aanvoerketen, zwakke vooruitzichten voor de vraag en sterke stijgingen van energieprijzen en productiekosten hadden een impact op het staalverbruik.

Al deze neerwaartse factoren zullen naar verwachting tot diep in 2023 zwaar blijven wegen op de resultaten, hoofdzakelijk natuurlijk als gevolg van de langdurige gevolgen van de Russische oorlog in Oekraïne.

In 2022 maakt het staalverbruik zijn derde jaarlijkse recessie door in de afgelopen vier jaar (-4,6%, neerwaarts herzien van -3,5%). Dit voornamelijk als gevolg van een terugval in de productie in het derde en vierde kwartaal van 2022.

Het staalverbruik zal naar verluidt opnieuw in 2023 afnemen, zij het in een lager tempo (-1,9%). Dit aangezien voorspeld wordt dat de vraag vanuit de staalverbruikende sectoren ernstig zal worden ondermijnd.

In 2024, onder voorbehoud van gunstigere ontwikkelingen gezien de industriële vooruitzichten en de verbeterde vraag naar staal zal het staalverbruik naar verwachting herstellen, zij het aan een bescheiden tempo (+1,6%). Deze ontwikkelingen zijn uiteraard afhankelijk van de toekomstige evolutie van de energieprijzen en de oorlog tussen Rusland en Oekraïne – onvoorspelbaar op het moment van schrijven – en de impact ervan op de wereldwijde toeleveringsketens.

Overzicht van de staalmarkt in de EU

In 2021 was het zichtbare staalverbruik hersteld (+16,3%) na een dramatische daling als gevolg van de plandemie in 2020 (-10,7%). De zware gevolgen van het conflict in Oekraïne voor de staalverwerkende industrieën en de verslechterde algemene economische vooruitzichten zullen hun tol blijven eisen van het staalverbruik. Dit zal leiden tot een dieper dan verwachte daling van de productie (-4,6%, eerder geschat op -3,5%).

De algehele ontwikkeling van de vraag naar staal blijft hoe dan ook onderhevig aan zeer grote onzekerheid. Dit zal de vraag van de staalverwerkende sectoren waarschijnlijk blijven ondermijnen. Zeker in de eerste helft van 2023.

Staalverbruikende sectoren in de EU

Ondanks de aanhoudende problemen in de toeleveringsketen die met name de automobielsector troffen, en de oorlog in Oekraïne, hebben de staalverwerkende sectoren blijk gegeven van veerkracht. In het vierde kwartaal van 2022 markeerden ze de zevende opeenvolgende kwartaalgroei op jaarbasis (+4,0%, na +3,1% in het derde kwartaal).

Deze positieve trend, die begon in het derde kwartaal van 2020 na de opheffing van de COVID-gerelateerde lockdownmaatregelen, heeft zich sindsdien voortgezet. Dit ondanks de negatieve impact van toenemende problemen met de toeleveringsketens en stijgende energieprijzen op de totale productieactiviteit in staal verbruikende sectoren.

De oorlog in Oekraïne heeft tot dusver een relatief beperkte impact op de productie gehad. Maar veilig is de situatie zeker nog niet. Dit komt door de aanhoudende onzekerheid rond de energieprijzen ondanks de recente scherpe daling van de TTF-gasprijsindex. Maar ook door de gestage verslechtering van de algemene economische vooruitzichten.

In de eerste drie kwartalen van 2022 was de positieve evolutie van de output van alle sectoren een combinatie van zeer sterke ontwikkelingen in de bouw, de machinebouw en de transportsector enerzijds en een daling van de output van huishoudelijke apparaten anderzijds.

Als gevolg van een waarschijnlijke voortzetting van de negatieve factoren in de eerste twee kwartalen van het lopende jaar, zal de productie naar verwachting in 2023 in zijn geheel krimpen (-0,6%). Dit zou de tweede SWIP-recessie zijn sinds 2013, na die in 2020 als gevolg van de pandemie.

De productie was in 2019, dus het jaar voor het uitbreken van de pandemie, overigens vlak. Op basis van het huidige scenario wordt verondersteld dat de economische en industriële vooruitzichten pas vanaf het tweede kwartaal van 2023 geleidelijk herstellen, alvorens in 2024 een gematigde groei te realiseren (+1,6%) dankzij een verbeterd economisch vertrouwen en enkele herstel in de industriële cyclus.

Hoe is de situatie in China?

In 2023 zal de vraag naar staal in China waarschijnlijk afnemen. De prijzen van ijzererts zouden tegen het einde van 2023 met maar liefst 28% kunnen dalen als gevolg van een dip in de Chinese vraag en productie van staal, voorspellen experts.

Analisten van Morgan Stanley vrezen dat de ijzerertsprijzen misschien nog verder kunnen dalen en gaven als redenen een hogere productie bij ’s werelds grootste staalproducent China, evenals de ommezwaai van dat land naar het gebruik van meer staalschroot.

Andere analisten denken echter dat er de komende maanden nog steeds opwaarts potentieel is voor de ijzerertsprijzen, nu China is heropend en de Covid-19-beperkingen drastisch werden versoepeld. Maar ze verwachten niet dat de kracht van de Chinese staalproductie of -vraag na de tweede helft van dit jaar zal aanhouden.

“Onze voorspelling voor het basisscenario voor de tweede helft van 2023 is $ 90 per ton”, zeiden grondstoffenstrateeg Marius van Straaten in een rapport van 20 maart 2023. Dat is ongeveer 28% lager dan de huidige $ 126 per ton voor benchmark ijzererts van 62%.

IJzererts

IJzererts wordt voornamelijk gebruikt om staal te maken. Beide Aziatische landen liggen op schema om meer te verbruiken. Commonwealth Bank of Australia voorspelt ook een daling van de ijzerertsprijzen. Bovendien wordt er verwacht dat deze in het vierde kwartaal van dit jaar $ 100 per ton zou bedragen aangezien de vraag naar staal in China in de tweede helft van het jaar naar verwachting weer afneemt”, zeiden de analisten van de bank in hun jaarlijks rapport over de staalsector.

China’s opgekropte vraag naar staal zal waarschijnlijk afnemen in de tweede helft van het jaar, volgens marktanalist CBA. Daarbij verwijzend naar de conservatieve economische en beleidsagenda van China voor 2023 tijdens zijn belangrijkste beleidsvergaderingen in maart. China, dat goed is voor 70% van de wereldwijde invoer van ijzererts, voorspelde een groeidoelstelling van ongeveer 5% voor 2023.

Fitch Solutions verwacht dat de binnenlandse vraag naar staal in China de komende tien jaar zal vertragen in vergelijking met het vorige decennium. Dit aangezien het herbalanceren van de economie, weg van de zware industrie en naar de dienstensector, wordt verder gezet na de terugval in de vastgoedmarkt.

De vraag naar ijzererts wordt ook aangetast door de ambities van China om het verbruik van staalschroot te verhogen. Dit is een alternatief materiaal dat wordt gebruikt bij de staalproductie. Begin maart 2023 kondigde het Chinese ministerie van Industrie en Informatietechnologie aan dat het land zijn gebruik van staalschroot dit jaar zal verhogen tot 265 miljoen ton. Een groter aandeel van 25% vergeleken met de 19% van vorig jaar.

Morgan Stanley schat dat voor elke toename van het schrootgebruik met 1%, het Chinese ijzerertsverbruik met ongeveer 17 ton per jaar wordt verminderd. Volgens Bloomberg wil China, ’s werelds grootste staalproducent, naar verluidt de staalproductie in 2023 voor het derde jaar op rij beperken.

Alles wat u moet weten over de economie van de staalindustrie in 2023

Staalproductie en -verbruik zijn twee van de belangrijkste sleutelindicatoren voor economische expansie en groei. In het afgelopen jaar heeft de sector te maken gehad met uitdagingen zoals fluctuerende prijzen voor grondstoffen. Maar ook verschuivende wereldwijde vraagpatronen. Deze beperkingen creëerden echter groeipotentieel voor 2023 door te investeren in nieuwe technologie en de toenemende vraag naar duurzame staalproductietechnieken.

Om de economie van de staalindustrie van 2023 te begrijpen, moeten verschillende factoren in overweging worden genomen. Deze omvatten veranderingen in vraag en aanbod, marktvolatiliteit en de impact van overheidsbeperkingen.

Groei van de vraag naar staal

De Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten (VS) kenden in 2022 economische tegenwind als gevolg van onderbrekingen in de toeleveringsketen. Dit kan in Europese landen tot diep in 2023 aanhouden. Vanwege de recente infrastructuurwet wordt echter verwacht dat de Amerikaanse economie aan kracht wint, vooral in de auto- en infrastructuursectoren. Dit kan gevolgen hebben voor de staalproductie- en -consumptie-industrie.

De World Steel Association heeft dit jaar haar Short Range Outlook gepubliceerd, waarin een gematigde stijging van de vraag naar staal met 1 tot 2% wordt voorspeld. Dit komt ruwweg neer op 1,81 miljard ton.

Máximo Vedoya, voorzitter van The World Steel Economics Committee, heeft in het kader van de Short Range Outlook benadrukt dat de volgende factoren een vertraging in de staalindustrie veroorzaken:

 • Dalend marktvertrouwen
 • Stijgende rentetarieven
 • Aanhoudende effecten van de Russische invasie van Oekraïne
 • Aanhoudende inflatie
 • Stijgende energieprijzen
 • Vertragende economie in China
 • Aanscherping van het Amerikaanse monetaire beleid
 • Staalmarkttrend en volatiliteit

Dit jaar wordt de wereldwijde staalmarkt voornamelijk gedreven door de wijdverbreide toepassing ervan in de automobielsector. Naast de praktische toepassingen dragen verbeteringen in wals- en gietprocedures bij aan de uitbreiding van de staalindustrie. Deze nieuwe technieken verbeteren staalproductietechnieken en -ontwerpen met een verhoogde weerstand tegen druk, temperatuur en corrosie. Ten slotte wordt verwacht dat de stijgende vraag naar platte productvarianten bij de autofabrikanten de markt de komende kwartalen zal stimuleren.

Volgens de analisten van Goldman Sachs zal de inflatie afnemen en zullen de persoonlijke consumptieve bestedingen (PCE) naar verwachting 2,9% bedragen in december 2023. Deze daling is het gevolg van versoepelende beperkingen op de toeleveringsketen en een slechte loongroei. Daarom kan het positief bijdragen aan de marktvraag naar staal.

Wetgeving en initiatieven van de overheid

Naarmate financiering voor nieuwe infrastructuurprojecten beschikbaar komt, wordt verwacht dat recente wetgeving een aanzienlijke impact zal hebben op de economie van de staalindustrie.

De Amerikaanse Inflation Reduction Act kan bijvoorbeeld de vraag naar staal doen toenemen door financiering toe te wijzen aan klimaat- en energie gerelateerde programma’s. Dit omvat $ 100 miljoen voor interregionale offshore windenergietransmissie en $ 760 miljoen voor interstatelijke transmissielijnen.

De Bipartisan Infrastructure Act van 2021 zal naar verwachting ook de vraag naar staal beïnvloeden. De wetgeving heeft al 29.000 nieuwe wegen- en brugprojecten gefinancierd, en dit aantal zal naar verwachting toenemen wanneer er extra middelen worden toegekend. Dit zou de vraag naar staalproducten voor wegen en bruggen vergroten.

Verwachte productie van roestvrij staal: 60 miljoen ton in 2023

Een belangrijk onderdeel van de staalmarkt is die voor roestvrij staal. MEPS voorspelt dat de wereldwijde productie van ruw roestvrij staal in 2023 circa 60 miljoen ton zal bereiken. Een belangrijke bijdrage aan deze groei zullen de staalproducenten in China en Indonesië zijn.

India zal volgend jaar waarschijnlijk de op twee na grootste producent van roestvrij staal zal blijven Er wordt voorspeld dat de productie met meer dan tien procent zal stijgen. De autoriteiten in dat land investeren zwaar in grote infrastructuurprojecten die roestvrij staal verbruiken.

Neerwaartse risico’s voor de nieuwste prognoses van MEPS zijn onder meer geopolitieke spanningen en de recente periode van voorraadafbouw in het Westen die langer duurt dan verwacht. De dalende energiekosten en de afnemende inflatiedruk zorgen echter voor enig optimisme in de markt voor roestvrij staal.

China

In China was de productie in het vierde kwartaal van 2022 hoger dan verwacht, als gevolg van het besluit van de regering om de Covid-gerelateerde beperkingen te versoepelen. Deze beweging stimuleerde het marktsentiment, en als gevolg daarvan verhoogden binnenlandse staalproducenten hun productie. Bovendien stimuleren de autoriteiten de vastgoedsector met schulden, die volgens veel marktdeelnemers de economische activiteit zal aanwakkeren.

Het Internationaal Monetair Fonds voorspelt dat de groei van het BBP van China dit jaar zal opveren tot 5,2 procent. Dit zou belangrijke sectoren die roestvrij staal verbruiken, zoals de bouw en de productie van consumentenapparatuur, moeten ondersteunen. Bijgevolg schat MEPS dat de productie van roestvrij staal in 2023 34 miljoen ton zal bereiken.

Europa

In Europa daalde de productie in de periode juli/september 2022 met ongeveer een derde op kwartaalbasis. Lokale fabrieken trokken smeltcapaciteit terug vanwege de afnemende vraag van klanten. Door hoge rentetarieven en energiekosten daalde het verbruik van eindgebruikers.

De productiegegevens voor oktober/november/december 2022 suggereren echter dat de productie zich in het vierde kwartaal heeft hersteld tot 1,47 miljoen ton. Bovendien verwachten verschillende grote producenten van roestvrij staal dat de leveringen in de eerste helft van 2023 zullen verbeteren. Ze denken dat de herbevoorrading op korte termijn zal beginnen. Recente verlagingen van de energiekosten en tekenen dat de piekinflatie al is bereikt, voeden ook het marktvertrouwen.

Verenigde Staten

De Amerikaanse productie in het vierde kwartaal van 2022 wordt geschat op 450.000 ton. Het herstel van de smeltactiviteit in de eerste zes maanden van 2023 zal naar verwachting langzamer zijn dan in Europa. De periode van voorraadafbouw door lokale distributeurs kan langer duren dan eerder voorzien. Om seizoensgebonden redenen zou de smeltactiviteit halverwege het jaar echter moeten herstellen.

Oost-Azië

In Zuid-Korea bereikte de productie in de laatste drie maanden van 2022 slechts 161.000 ton. Dit was het gevolg van orkaanschade aan POSCO’s faciliteiten voor de productie van roestvrij staal, eerder dit jaar opgelopen. Het bedrijf heeft echter onlangs aangekondigd dat zijn roestvrijstalen koudwalserij in januari weer online is gekomen. MEPS voorziet een gefaseerde opvoering van de productie in 2023, waarbij het totaal voor het jaar 2 miljoen ton zal bereiken.

Verwacht wordt dat de productie in 2023 op jaarbasis met 7 procent zal toenemen in Japan en met 8,5 procent in Taiwan. Het verbeterende marktsentiment in Oost-Azië zou een opleving van de consumptie van roestvrij staal in 2023 moeten ondersteunen. Hoewel de piekinflatie misschien voorbij is, zal de vraag van eindgebruikers in segmenten zoals witgoed en catering horeca apparatuur beperkt blijven.

World Steel Association

De World Steel Association heeft op 14 april haar Short Range Outlook 2023 gepubliceerd en verwacht dat de vraag naar staal in 2022 met 1 tot 2% zal stijgen tot 1,81 miljard ton (zie boven) en in 2023 met 2,2% zal groeien tot 1,88 miljard ton. Edwin Basson, directeur-generaal van World Steel, vertelde de pers op 14 april:

“We verwachten dat de groei in 2023 zal beginnen en dit is in de veronderstelling dat de oorlog in Oekraïne ergens in dit jaar tot een einde zal komen en in ieder geval eind dit jaar zullen we een herstel van het staalgebruik in die landen beginnen te zien. Bij onze prognoses zijn we ervan uitgegaan dat het staalgebruik in Rusland en Oekraïne veel lager zal zijn dan voorgaande jaren, en dat de impact zal overvloeien naar de komende jaren.”

De beste staalaandelen

 1. Arcelor Mittal (MT)
 2. United States Steel Corporation (X)
 3. Gerdau S.A. (GGB)
 4. Cleveland-Cliffs (CLFS)
 5. Olympic Steel (ZEUS)
 6. Tata Steel (TATASTEEL:NS)
 7. Universal Stainless & Alloy Products, Inc. (USAP)
 8. Schnitzer Steel Industries, Inc. (SCHN)
 9. Worthington Industries, Inc. (WOR)
 10. BHP Group Limited (:BHP)
 11. Commercial Metals Company (CMC)
 12. Rio Tinto Group (RIO)
 13. Vale SA (VALE)
 14. Nucor Corporation (NUE)
 15. Reliance Steel & Aluminium Co. (NYSE:RS)
 16. Steel Dynamics, Inc. (STLD)
 17. Algoma Steel Group Inc. (ASTL)
 18. Labrador Iron Ore Royalty Corporation (LIF)
 19. Russel Metals (RUS)

1. Arcelor Mittal (MT)

Nummer één op de lijst met staalbedrijven in ArcelorMittal. Dit staalbedrijf profiteert van verbeterde marktomstandigheden en kosten verbeterende acties. ArcelorMittal zei in zijn toelichting op de cijfers voor het vierde kwartaal dat het in 2023 verbeterde vraagomstandigheden ziet na agressieve voorraadafbouw. Het bedrijf verwacht dat de wereldwijde staalconsumptie, met uitzondering van China, in 2023 met 2-3% op jaarbasis zal herstellen. ArcelorMittal verwacht ook dat zijn staalzendingen in 2023 met ongeveer 5% op jaarbasis zullen groeien.

Hoewel de groei van de reële consumptie in de Verenigde Staten naar verwachting zwak zal blijven, verwacht ArcelorMittal dat het einde van de voorraadafbouw zal leiden tot een stijging van de schijnbare consumptie met 1,5-3,5% in 2023. Het bedrijf verwacht ook dat de schijnbare vraag in Europa zal herstellen met 0,5-2,5%. % in 2023.

Het bedrijf breidt ook zijn staalproductiecapaciteit uit en blijft gefocust op de verschuiving naar producten met een hoge toegevoegde waarde. Als onderdeel van deze stap breidt ArcelorMittal zijn productlijn staal voor auto’s uit. Het bedrijf breidt zijn wereldwijde portfolio van autostaalsoorten uit door een nieuwe generatie geavanceerde hoge sterkte staalsoorten op de markt te brengen

Bovendien zullen de kostenverbeteringsinitiatieven van het bedrijf de winstgevendheid ondersteunen. MT stelde in 2022 een nieuw plan op ter waarde van $ 1,5 miljard om de kostenpositie te beveiligen. Dit plan moet worden gerealiseerd over een periode van drie jaar. Het plan is gericht op het creëren van waarde door middel van commerciële en operationele verbeteringen. Deze omvatten volume-, mix- en variabele kostenverbetering. ArcelorMittal realiseerde verbeteringen van $ 0,4 miljard door acties die in 2022 zijn ondernomen.

2. United States Steel Corporation (X)

Nummer twee op de lijst met staalbedrijven is United States Steel Corporation. Dit Amerikaans staalproductiebedrijf is opgericht in 1901. De divisies van het bedrijf omvatten North American Flat-Rolled (Flat-Rolled), U.S. Steel Europe (USSE), Mini Mill en Tubular Products (Tubular). United States Steel produceert en levert verschillende staalproducten zoals platen, platen, bandwalsplaten, tinwalsproducten, elektrische producten, enz.

Deze producten worden voornamelijk aangeboden aan de automobiel-, elektronica-, container- en constructie-industrie. Verder biedt het bedrijf buis- en mechanische buisproducten en elektrisch weerstandsgelaste (ERW) stalen behuizingen, voornamelijk voor de gas-, olie- en petrochemische industrie.

Op 2 februari 2023 maakte United States Steel Corporation (NYSE:X) haar resultaten over het vierde kwartaal van 2022 bekend. De omzet bedroeg naar verluidt $ 4,34 miljard, wat de schattingen van analisten met $ 330,06 miljoen overtrof. De genormaliseerde WPA bedroeg $ 0,87 en overtrof daarmee de verwachtingen van analisten met $ 0,24.

3. Gerdau S.A. (GGB)

Nummer drie op de lijst met staalbedrijven is Gerdau. Dit bedrijf behoort tot de topstaalfabrikanten in Brazilië. Het bedrijf levert producten van speciaal staal en lang staal, waaronder producten van speciale staafkwaliteit (SBQ), balken, wapening, staafstaal, heiwerk, halffabrikaten en speciale producten en producten met toegevoegde waarde.

Gerdau houdt zich ook bezig met de inkoop, verwerking, verpakking en verkoop van alle soorten non-ferro en ferro schroot. Gerdau S.A. levert zijn producten aan verschillende sectoren, waaronder landbouw, bouw, automobielindustrie, energie, distributie en mijnbouw. Het bedrijf exploiteert staalproductiefaciliteiten in 10 landen over de hele wereld.

4. Cleveland-Cliffs (CLFS)

Nummer vier op de lijst met staalbedrijven is Cleveland-Cliffs (CLFS). Het is een toonaangevende producent van ijzererts in de Verenigde Staten. Het bedrijf levert gedifferentieerde ijzerertspellets op basis van langetermijncontracten aan grote hoogovenstaalproducenten in Noord-Amerika.

De mijnbouw- en pelletiseringsoperatie profiteert van goedkope, hoogwaardige productie van ijzerertspellets met aanzienlijke logistieke en transportvoordelen om de staalmarkt van de Grote Meren te bedienen. Het bedrijf zou moeten profiteren van de fusie met AK Steel Holding Corporation.

5. Olympic Steel (ZEUS)

Nummer vijf op de lijst met staalbedrijven is Olympic Steel. Dit bedrijf is gevestigd in Ohio. Het is een toonaangevend servicecentrum voor metalen dat zich richt op de directe verkoop en distributie van verwerkt koolstof, gecoat en roestvrij plat gewalst plaatstaal, rol- en plaatstaal, aluminium , blik en metaalintensieve merkproducten.

Het bedrijf profiteert van zijn sterke liquiditeitspositie, maatregelen om de bedrijfskosten te verlagen en de kracht van zijn activiteiten op het gebied van buizen en leidingen en speciale metalen. Verbeterende industriële marktomstandigheden en een heropleving van de vraag zullen naar verwachting de volumes ondersteunen. Dankzij de sterke balans van het bedrijf kan het ook investeren in groeimogelijkheden met een hoger rendement.

6. Tata Steel (TATASTEEL:NS)

Nummer zes op de lijst met staalbedrijven is Tata Steel. De staalindustrie in India zal dit jaar een hoge vlucht nemen. Volgens onderzoeksbureau ICRA zou de vraag naar staal in India in FY2023 naar verwachting met ongeveer 11,3% groeien. Dit kwam na een groeipercentage van 11,5% geregistreerd in FY2022.

Volgens de onderzoeksnota bleef de groei van het staalverbruik in India in heel FY2023 sterk. Dit was voornamelijk te danken aan de steun van de Indiase regering voor door infrastructuur geleide economische groei.

Bovendien blijven de investeringsuitgaven van de overheid klaar om in FY2024 met 37% op jaarbasis (op jaarbasis) te stijgen. Om deze reden heeft de ICRA haar schatting van de groei van het staalverbruik herzien van 6-7% naar 7-8%.

Veel staalexperts zijn van mening dat het staalverbruik in India alleen maar zal stijgen als gevolg van de groei van de infrastructuur. In een interview met CNBCTV18 zei Koushik Chatterjee, CFO van Tata Steel, dat net als de internationale markten, ook Indiaas staal vorig jaar voor veel uitdagingen stond.

Desalniettemin voorspelde hij dat de consumptie vanaf nu alleen maar verder zou toenemen. Volgens hem was een van de grootste factoren die van invloed waren op de staalindustrie de openstelling van China. Nu dat gebeurt naast de toegenomen stabiliteit in de VS en veranderingen op de Europese markt, zou de lage prijs van staal achter ons kunnen liggen.

Chatterjee zei ook dat we meer balans in de markt zouden moeten zien en minder neerwaartse druk op de prijzen. Deskundigen voelen ook dat de volatiliteit na de Russische invasie van Oekraïne een jaar geleden is afgenomen. De Europese markten zijn aanzienlijk tot rust gekomen, wat er wellicht op wijst dat het ergste voor de staalindustrie achter de rug is.

7. Universal Stainless & Alloy Products, Inc. (USAP)

Nummer zeven op de lijst met staalbedrijven is Universal Stainless & Alloy Products. Dit is een in Pennsylvania gevestigd bedrijf dat half afgewerkte en afgewerkte producten van speciaal staal produceert en op de markt brengt in de Verenigde Staten en internationaal. De producten omvatten roestvrij staal, nikkellegeringen, gereedschapsstaal en andere gelegeerde staalsoorten.

Op 18 november 2022 kondigde het bedrijf een basisprijsverhoging van 7% tot 12% aan voor barproducten. De verhoging is per direct ingegaan. De huidige materiaal- en energietoeslagen blijven van kracht.

8. Schnitzer Steel Industries, Inc. (SCHN)

Nummer acht op de lijst met staalbedrijven is Schnitzer Steel Industries. Dit bedrijf werd opgericht in 1906 en heeft zijn hoofdkantoor in Portland, Oregon. Het bedrijf recycleert ferro- en non-ferrometalen en vervaardigt wereldwijd afgewerkte staalproducten. Schnitzer Steel Industries is actief in geborgen voertuigen, treinwagons, huishoudelijke apparaten, industriële machines, productieschroot en bouw- en sloopmaterialen.

Op het eerste gezicht klinkt Schnitzer Steel niet als een naam die thuishoort op een lijst van de hoogst gewaardeerde ESG-bedrijven. Het hoort er echter niet alleen bij, het staat ook bovenaan de hele lijst. Met een eindcijfer bij Corporate Knights van A+, is 100% van de omzet van Schnitzer Steel duurzaam verkregen.

9. Worthington Industries, Inc. (WOR)

Nummer negen op de lijst met staalbedrijven is Worthington Industries. Dit industriële productiebedrijf is gespecialiseerd in staalverwerking met toegevoegde waarde, gefabriceerde consumenten-, bouw- en duurzame mobiliteitsproducten in Noord-Amerika en internationaal.

Het bedrijf opereert via de segmenten Staalverwerking, Consumentenproducten, Bouwproducten en Duurzame Energieoplossingen. Worthington Industries is een van de meest interessante staalaandelen om nu te volgen.

Op de korte termijn heeft het bedrijf te maken met wat tegenwind gezien een scherpe daling van de staalprijzen en inflatieproblemen, maar op de langere termijn zal het plan om het bedrijf op te splitsen in twee de kans bieden om waarde te ontsluiten.

10. BHP Group Limited (:BHP)

Nummer tien op de lijst met staalbedrijven is BHP Group Limited. Dit bedrijf werd opgericht in 1851 en heeft zijn hoofdkantoor in Melbourne, Australië. Het opereert als een grondstoffenbedrijf in Australië, Europa, China, Japan, India, Zuid-Korea, de rest van Azië, Noord-Amerika, Zuid-Amerika en internationaal.

BHP Group heeft drie segmenten: koper, ijzererts en steenkool. Het houdt zich bezig met de winning van koper, zilver, zink, molybdeen, uranium, goud, ijzererts en metallurgische en energiekolen. Metallurgische steenkool is een sleutelcomponent in het staalproductieproces.

11. Commercial Metals Company (CMC)

Nummer elf op de lijst met staalbedrijven is Commercial Metals Company. Dit is een in Texas gevestigd bedrijf dat staal- en metaalproducten produceert, recyclet en fabriceert in de Verenigde Staten, Polen, China en internationaal. Het bedrijf verwerkt en verkoopt ferro- en non-ferroschroot aan staalfabrieken en gieterijen, fabrikanten van aluminiumplaten, makers van messing- en bronsstaven, koperraffinaderijen en -fabrieken, fabrieken voor speciaal staal, fabrikanten van hogetemperatuurlegeringen en andere consumenten.

12. Rio Tinto Group (RIO)

Nummer twaalf op de lijst met staalbedrijven is Rio Tinto Group. Dit is een in Londen gevestigd bedrijf dat zich wereldwijd bezighoudt met het verkennen, ontginnen en verwerken van minerale hulpbronnen. Het bedrijf biedt aluminium, koper, diamanten, goud, boraten, titaandioxide, zout, ijzererts en lithium. Veel klanten gebruiken het ijzererts van de Rio Tinto Group om staal te produceren.

13. Vale SA (VALE)

Nummer dertien op de lijst met staalbedrijven is Vale S.A.. Het werd opgericht in 1942 en heeft zijn hoofdkantoor in Rio de Janeiro, Brazilië. Het bedrijf produceert en verkoopt ijzererts en ijzerertspellets voor gebruik als grondstof bij de staalproductie in Brazilië en internationaal. Vale S.A. opereert via de segmenten Ferro Minerals en Base Metals.

14. Nucor Corporation (NUE)

Nummer veertien op de lijst met staalbedrijven is Nucor Corporation. Het is een in North Carolina gevestigd bedrijf dat staal en staalproducten produceert en verkoopt. Het bedrijf opereert via de segmenten Staalfabrieken, Staalproducten en Grondstoffen. Nucor zal naar verwachting profiteren van de kracht in de bouw- en utiliteitsmarkt en de verbeterde vraag in de automobielsector.

Een grotere vraag zal naar verwachting de resultaten van het bedrijf stimuleren. Nucor zou ook moeten profiteren van aanzienlijke marktkansen door zijn strategische investeringen in zijn belangrijkste groeiprojecten. NUE blijft zich inzetten voor het vergroten van de productiecapaciteit, wat de groei zou moeten stimuleren en haar positie als goedkope producent zou moeten versterken.

15. Reliance Steel & Aluminium Co. (NYSE:RS)

Nummer vijftien op de lijst met staalbedrijven is Reliance Steel & Aluminium Co.. Dit is een in Californië gevestigd bedrijf. Het is een gediversifieerde leverancier van metaaloplossingen in de Verenigde Staten, Canada en internationaal. Het bedrijf distribueert legering, aluminium, messing, koper, koolstofstaal, roestvrij staal en titanium. Maar ook speciale staalproducten, non-ferro metalen producten, buisvormige bouwproducten, produceert speciale geëxtrudeerde metalen, gefabriceerde onderdelen en gelaste componenten.

16. Steel Dynamics, Inc. (STLD)

Nummer zestien op de lijst met staalbedrijven is Steel Dynamics. Het heeft zijn hoofdkantoor in Fort Wayne, Indiana, en het bedrijf is een belangrijke staalproducent en metaalrecycler in de Verenigde Staten. Steel Dynamics opereert via drie segmenten: Steel Operations, Metals Recycling Operations en Steel Fabrication Operations. Op 11 november 2022 kondigde Steel Dynamics, Inc. (NASDAQ:STLD) een kwartaaldividend van $ 0,34 per aandeel aan, in lijn met het voorgaande.

Steel Dynamics profiteert van een sterk momentum in de utiliteitsbouwsector, aangedreven door een gezonde klantorderactiviteit. Steel Dynamics voert momenteel ook een aantal projecten uit die moeten bijdragen aan de capaciteit en de winstgevendheid. STLD voert de activiteiten op in zijn Sinton Flat Roll Steel Mill. Met de geplande investering in een nieuwe ultramoderne koolstofarme aluminium platwalserij zet het zijn strategische groei voort.

17. Algoma Steel Group Inc. (ASTL)

Nummer zeventien op de lijst met staalbedrijven is Algoma Steel Group Inc.. Het is een Canadees bedrijf dat voornamelijk in Noord-Amerika staalproducten produceert en verkoopt. Het levert platte/plaatstalen producten, waaronder hardwalsen, koudgewalste, warmgewalste gebeitste en geoliede producten, vloerplaten en op lengte gesneden producten. Op 28 november 2022 kondigde Algoma Steel Group een kwartaaldividend van $ 0,05 per aandeel aan, in lijn met het voorgaande.

18. Labrador Iron Ore Royalty Corporation (LIF)

Nummer achttien op de lijst met staalbedrijven is Labrador Iron Ore. Dit bedrijf is eigenlijk niet bepaald een staalbedrijf. Het is een ijzererts-royaltybedrijf met een belang van 15,1% in de Iron Ore Company of Canada. De enige troef is een ijzerertsmijn in de buurt van Labrador City, Newfoundland. Het royaltybedrijf krijgt 7% royalty’s op elke ton ijzererts die wordt gewonnen.

IJzererts is een kritieke grondstof die wordt gebruikt om staal te maken, samen met cokes, en de aanvoer komt ook uit Rusland, Oekraïne, Australië en Zuid-Afrika.

De prijzen van ijzererts zijn sterk gekoppeld aan de vraag naar staal, dat wordt gezien als een algemene economische indicator. Als het economisch goed gaat, is er meer vraag naar staal, en vice versa als het minder goed gaat. Over het algemeen daalt ijzererts tegelijkertijd met staal. Sommige beleggers beweren echter dat de prijzen van ijzererts meer een leidende indicator zijn.

Aangezien de prijs van ijzererts jaarlijks fluctueert, doet de winst van het bedrijf dat ook. En aangezien het niet verplicht is om enig kapitaal in de mijn te herinvesteren, staat het haar vrij om massale dividenden terug te betalen aan de aandeelhouders. Van 2020-2022 betaalde Labrador Iron Ore in drie korte jaren dividenden van $ 3,05, $ 6,00 en $ 3,10 per aandeel, of ongeveer 25% van zijn marktkapitalisatie, terug aan de aandeelhouders.

19. Russel Metals (RUS)

Het laatste staalbedrijf in de lijst met staalbedrijven is Russel Metals. Dit is een van de grootste staaldistributeurs en importeurs van Noord-Amerika. Het bedrijf heeft verschillende inkomstenstromen, waaronder de distributie van staal, het leveren van een breed scala aan metaalproducten aan industriële klanten en het exploiteren van metaalservicecentra.

Russel Metals is al lang bekritiseerd omdat het een cyclisch aandeel is dat ebt en vloeit met de algehele economie.

Toch boekt het management vooruitgang bij het afschudden van dat label. Het heeft activa verworven, personeel ontslagen en zich gericht op het leveren van metaal aan industriële klanten, het minst cyclische onderdeel van het bedrijf. Deze initiatieven werken, maar het is onwaarschijnlijk dat Russel ooit zijn reputatie zal verliezen.

Voor Russel zijn de afgelopen jaren goed geweest en het management heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om het bedrijf te versterken. De schuld daalde van een hoogtepunt van $ 445 miljoen tot minder dan $ 300 miljoen. De boekwaarde per aandeel nam substantieel toe. Het bedrijf kocht ook verschillende verwerkingsfaciliteiten met toegevoegde waarde. Het lijkt klaar om de volgende fase weer te doorstaan.

Conclusie

Niet alle aandelen van staalbedrijven zullen in koers stijgen. Gebruik een bewezen succesvolle methode om te proberen het kaf van het koren te scheiden. Bijvoorbeeld de Trading Navigator Methode waarmee gebruik wordt gemaakt van het momentum effect, waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat je daarmee de markt kan verslaan.

Of volg de online training https://beleggen.com/training

Nieuwsgierig geworden?

Vond je bovenstaande informatie interessant en ben je nieuwsgierig geworden naar staalbedrijven? Wij hebben een handleiding geschreven over succesvol beleggen in staal aandelen. Door op onderstaande afbeelding te klikken kan deze handleiding gemakkelijk gedownload worden.

 

 

Handleiding staal aandelen

~ Harm van Wijk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.