Water: een interessante belegging?

Water

Water: schoon drinkwater is een belangrijke levensbehoefte. Voor schaarser wordende fossiele brandstoffen zoals olie zijn substituten voorhanden, maar voor schoon drinkwater bestaat helaas geen alternatief. De schaarste van schoon drinkwater zal toenemen doordat de wereldbevolking alsmaar groeit en er steeds meer water verbruikt wordt.

Milieuvervuiling en droogte

Daarnaast brengen milieuvervuiling en droogte het aanbod van schoon drinkwater in gevaar. Hierdoor is het steeds moeilijker om de wereld van voldoende van dit elementaire grondstof te blijven voorzien. Door de groeiende vraag naar drinkwater zullen bedrijven die actief zijn in de productie of het transport van drinkwater mogelijk zicht hebben op een sterke koersstijging.

Situatieschets 

Het overgrote deel van het aardoppervlak bestaat uit water. Slechts 2,5% daarvan is zoet en ook daarvan is niet alles beschikbaar: veel daarvan zit namelijk opgeslagen in ijskappen. Daar komt nog bij dat industriële vervuiling, ziektes en cyclische regenpatronen ook een negatief effect hebben op de beschikbare hoeveelheid die schoon is. Minder dan 1% van al wat beschikbaar is kan daardoor nog maar gebruikt worden als mogelijk drinkwater. Wereldwijd haalt men nu al 160 kubieke kilometer meer uit de grond dan dat de natuur bijvult. Dat komt neer op ongeveer 4% van het totale verbruik.

Geavanceerdere water technieken

Men gebruikt steeds geavanceerdere technieken in om het uit grotere dieptes te pompen. Ook het transport is lang niet altijd optimaal: in diverse wereldsteden schijnt bijna de helft van het drinkwater uit het leidingnet weg te lekken. Dit verlies kan men terugbrengen door te investeren in deze netwerken.

Overname kleine waterbedrijven door grote bedrijven

In de Verenigde Staten is een trend ontstaan, waarbij de grote waterbedrijven geleidelijk de kleinere overnemen. De grote vier op dit moment zijn Aqua America, Southwest Water, California Water Service Group en American States Water. De Verenigde Staten hebben een index voor zulke bedrijven, namelijk de Dow Jones Water Index, samengesteld uit 21 beursgenoteerde bedrijven. Over de laatste tien jaar is deze index zeer sterk gestegen. Recent heeft deze index echter een sterke daling laten zien, waardoor een mooi moment lijkt aangebroken om te investeren in waterbedrijven.

water

Vooruitzichten

Momenteel hebben meer dan een miljard mensen geen toegang tot schoon water. Tegen 2025 zal de wereldbevolking naar verwachting gestegen zijn met meer dan één miljard mensen, waardoor de vraag naar drinkwater snel zal stijgen. Efficiënter gebruik hiervan is dan ook van levensbelang. Er is al sprake van de oprichting van een kartel van wateruitvoerende landen, de Organization of Water Exporting Countries (OWEC), als tegenhanger van de OPEC.

Ontzilten

Het is ook interessant om te kijken naar de mogelijkheid van het ontzilten. Een nadeel van ontzilten is echter dat het vooralsnog een stuk duurder is dan het drinkbaar maken van zoet water. Het ontzilten vergt namelijk veel meer energie. Toch biedt deze mogelijkheid ruimte voor toekomstige ontwikkelingen. Consolidated Water is bijvoorbeeld een bedrijf dat zich bezighoudt met de ontzilting van de oceaan en voorziet reeds enkele Zuid-Amerikaanse landen op die manier van drinkwater.

Hoe te profiteren?

Indien u een stijging verwacht van de beurskoersen van bedrijven die actief zijn in de productie of het transport, dan zijn daar tegenwoordig steeds meer beleggingsmogelijkheden voor. Zo heeft ABN Amro een Certificaat en een Note. Sinds kort kunt u ook met een hefboom investeren, want ABN Amro heeft onlangs Turbo’s geïntroduceerd. Maar ook andere banken bieden u de mogelijkheid om in deze interessante ‘asset class’ te beleggen. Zo kunt u via de volgende fondsen (indirect) in water beleggen: ASN, Pictet en KBC. Op de websites van deze fondsen vindt u meer informatie.

Richard de Wilde, BeursBulletin

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.