Beleggen in water

Schoon drinkwater is een belangrijke levensbehoefte. Voor schaarser wordende fossiele brandstoffen zoals olie zijn substituten voorhanden, maar voor schoon drinkwater bestaat helaas geen alternatief. De schaarste van schoon drinkwater zal toenemen doordat de wereldbevolking alsmaar groeit en er steeds meer water verbruikt wordt. Daarnaast brengen milieuvervuiling en droogte het aanbod van schoon drinkwater in gevaar. Hierdoor wordt het steeds moeilijker om de wereld van voldoende schoon water te blijven voorzien. Door de groeiende vraag naar drinkwater zullen bedrijven die actief zijn in de productie of het transport van drinkwater mogelijk zicht hebben op een sterke koersstijging.

Situatieschets

Het overgrote deel van het aardoppervlak bestaat uit water. Slechts 2,5% daarvan is zoet water en ook daarvan is niet alles beschikbaar: veel daarvan zit namelijk opgeslagen in ijskappen. Daar komt nog bij dat industriële vervuiling, ziektes en cyclische regenpatronen ook een negatief effect hebben op de beschikbare hoeveelheid schoon water. Minder dan 1% van al het beschikbare water kan daardoor nog maar gebruikt worden als mogelijk drinkwater. Wereldwijd wordt er nu al 160 kubieke kilometer meer water uit de grond gehaald dan dat de natuur bijvult. Dat komt neer op ongeveer 4% van het totale verbruik.  Er worden daarom steeds geavanceerdere technieken gebruikt om het grondwater uit grotere dieptes te pompen. Ook het transport van schoon water is lang niet altijd optimaal: in diverse wereldsteden schijnt bijna de helft van het drinkwater uit het waterleidingnet weg te lekken. Door te investeren in deze netwerken kan dit verlies worden teruggebracht.

In de Verenigde Staten is een trend ontstaan, waarbij de grote waterbedrijven geleidelijk de kleinere overnemen. De grote vier op dit moment zijn Aqua America, Southwest Water, California Water Service Group en American States Water. De Verenigde Staten hebben een index voor zulke waterbedrijven, namelijk de Dow Jones Water Index, samengesteld uit 21 beursgenoteerde waterbedrijven. Over de laatste tien jaar is deze index zeer sterk gestegen. Recent heeft deze index echter een sterke daling laten zien, waardoor een mooi moment lijkt aangebroken om te investeren in waterbedrijven.

Dow Jones Water Index

Dow Jones Water Index

Vooruitzichten

Momenteel hebben meer dan een miljard mensen geen toegang tot schoon water. Tegen 2025 zal de wereldbevolking naar verwachting gestegen zijn met meer dan één miljard mensen, waardoor de vraag naar drinkwater snel zal stijgen. Efficiënter gebruik van schoon water is dan ook van levensbelang. Er wordt al gesproken over de oprichting van een kartel van wateruitvoerende landen, de Organization of Water Exporting Countries (OWEC), als tegenhanger van de OPEC.

Het is ook interessant om te kijken naar de mogelijkheid van het ontzilten van zout water. Een nadeel van ontzilten is echter dat het vooralsnog een stuk duurder is dan het drinkbaar maken van zoet water. Het ontzilten van zout water vergt namelijk veel meer energie. Toch biedt deze mogelijkheid ruimte voor toekomstige ontwikkelingen. Consolidated Water is bijvoorbeeld een bedrijf dat zich bezighoudt met de ontzilting van oceaanwater en voorziet reeds enkele Zuid-Amerikaanse landen op die manier van drinkwater.

Hoe te profiteren?

Indien u een stijging verwacht van de beurskoersen van bedrijven die actief zijn in de productie of het transport van schoon water, dan zijn daar tegenwoordig steeds meer beleggingsmogelijkheden voor. Zo heeft ABN Amro een Water Certificaat en een Water Note. Sinds kort kunt u ook met een hefboom in water investeren, want ABN Amro heeft onlangs Water Turbo’s geïntroduceerd. Maar ook andere banken bieden u de mogelijkheid om in water te beleggen. Zo is er onder andere het ASN Milieu & Water Fonds, het Pictet Global Water Fund en het KBC Eco Fund Water. Op de websites van deze banken vindt u meer informatie.

Richard de Wilde, BeursBulletin

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.