Beleggen in zelfrijdende auto’s, is het interessant?

Tesla week

Beleggen in zelfrijdende auto’s, is het interessant? We lezen regelmatig nieuwsberichten over de ontwikkelingen. Tesla ziet zelfs al kansen voor het einde van het jaar. Maar hoe ver zijn ze nou echt en is Nederland hier eigenlijk klaar voor? We zetten de voor- en nadelen van zelfrijdende auto’s op een rij en laten je zien of het interessant is om te beleggen in zelfrijdende auto’s.

Onderzoekers stellen dat autonome voertuigen (AV) kunnen leiden tot veiliger wegen, minder files en minder parkeerplaatsen. AV’s kunnen ook resulteren in minder voertuigen per hoofd van de bevolking. Elke AV levert naar schatting $ 2000– $ 4750 per jaar aan maatschappelijke voordelen op. AV-barrières zijn onder meer de kosten, de aansprakelijkheid, licenties, beveiliging en privacy kwesties. Autonome voertuigen (AV’s) vertegenwoordigen zodoende een potentieel ontwrichtende, maar gunstige verandering in ons transportsysteem.

Deze nieuwe technologie heeft het potentieel om de veiligheid van voertuigen, congestie en reisgedrag te beïnvloeden. Alles bij elkaar genomen wordt geschat dat de grote sociale AV-effecten in de vorm van besparingen op ongevallen, reistijdvermindering, brandstofverbruik en parkeervoordelen in de buurt komen van $ 2000 per jaar per AV en uiteindelijk bijna $ 4000 kunnen bereiken als rekening wordt gehouden met de uitgebreide crashkosten(1).

Maar uiteindelijk moeten mensen ook een autonoom voertuig kopen en hiervan gebruik willen maken. En op zich staan mensen er best voor open. Onderzoek in Israël en Noord-Amerika laat zien dat een meerderheid van de mensen bereid is om een AV te gebruiken. Op basis van de kenmerken van hun huidige woon-werkverkeer kregen individuen verschillende scenario’s te zien en werd hen gevraagd de auto te kiezen die ze voor hun woon-werkverkeer zouden gebruiken.

Zelfs als de SAV-service (SAV staat voor shared autonomous vehicle) volledig gratis zou zijn, zou momenteel 75% van de mensen bereid zijn om SAV’s te gebruiken. De studie vond ook verschillen met betrekking tot de voorkeuren van individuen in Israël en Noord-Amerika, namelijk dat Israëli’s over het algemeen meer geneigd zijn om over te stappen op autonome voertuigen(2).

Download Nu ‘Hoe selecteer je 30 aandelen binnen 5 minuten’ zodat ook jij winst maakt op de beurs.

Gratis handleiding, hoe jij succesvol belegt, zonder veel tijd te investeren of veel risico te lopen met behulp van eenvoudige en bewezen strategieën.

Bestel nu — laatste exemplaren bijna weg

Wat zijn zelfrijdende auto’s?

Een zelfrijdende auto heeft slimme sensoren en systemen die rijondersteuning bieden. De systemen zijn verbonden met het internet. De sensoren (radar, lidar, GPS en computer vision) houden de omgeving in de gaten. Deze informatie wordt door de auto geanalyseerd en vervolgens reageert de auto hierop. Hierdoor is de auto in staat om (deels) zelfstandig te rijden.

Het verschil tussen deels zelfrijdend en volledig zelfrijdend

Het komt erop neer dat voertuigen steeds intelligenter worden en steeds meer mogelijkheden krijgen om volledig automatisch te functioneren (1).

Je kunt een onderscheid maken in deels zelfrijdende auto’s en volledig zelfrijdende auto’s. Bij de eerste categorie kun je bijvoorbeeld denken aan auto’s met ‘Park Assist’. Deze voertuigen kunnen alleen zelf inparkeren. Pas als een voertuig volledig automatisch kan functioneren, wordt er gesproken over een volledig zelfrijdende auto. Deze auto’s zijn nog in ontwikkeling en worden momenteel uitgebreid getest. Ze zijn op dit moment nog niet verkrijgbaar voor particulieren.

Zonder technologie geen zelfrijdende auto

De komst van de zelfrijdende auto is te danken aan de technologie hierachter. Om de zelfrijdende auto iets beter te begrijpen, is het interessant om even kort in deze technologie te duiken. Voordat je nu gaat afhaken. Geen zorgen, we zullen dit echt alleen even kort en duidelijk samenvatten.

Een technologische ontwikkeling die alles mogelijk maakt

Er zijn verschillende technologieën voor zelfrijdende auto’s. Een belangrijke ontwikkeling is de Vehicle-to-Everything technologie (2). Deze technologie bestaat grotendeels uit Vehicle-to-Vehicle en Vehicle-to-Infrastructure.

Vehicle-to-Vehicle

Dit onderdeel draait om de communicatie tussen auto’s. Hiermee kun je waarschuwingen en informatie van andere voertuigen ontvangen. Naast reguliere auto’s krijg je ook waarschuwingen van naderende hulpdiensten, openbaar vervoer etc. Concrete voorbeelden zijn waarschuwingen voor remmende of naderende voertuigen.

Vehicle-to-Infrastructure

Het andere onderdeel van de technologie draait om;

– De betekenis van verkeersborden (snelheid, verboden etc.)

– Veranderingen door werkzaamheden (aanpassing van snelheid of alternatieve routes).

– Stoplichten (tijdig aangegeven wanneer ze gaan verspringen).

– Parkeerplaatsen (waar zijn er vrije plekken?)

Hoe zit het met de veiligheid van zelfrijdende auto’s?

Veel mensen vragen zich af of een zelfrijdende auto veilig is. Het voelt misschien onnatuurlijk om een systeem volledig te vertrouwen. Je bent er nu aan gewend om zelf de controle te hebben en moet vervolgens kunnen vertrouwen op een auto die grotendeels zelf de regie in handen heeft. Maar wees gerust, deze auto’s zullen echt niet zomaar op de weg verschijnen. Ze moeten aan veel strenge regels voldoen en daarnaast worden ze continu uitgebreid getest en verbeterd.

Juist minder gevaarlijke situaties en ongelukken

Het is eigenlijk opmerkelijk dat mensen een onveilig beeld bij dit type auto hebben. Want wist je dat de zelfrijdende auto zelfs de verkeersveiligheid zal verhogen? In een reguliere auto is de bestuurder degene die de controle heeft. Maar als mens kun je niet altijd snel genoeg reageren op onverwachte situaties en mogelijke gevaren. De zelfrijdende auto houdt de omgeving in de gaten en reageert op mogelijke gevaren. Denk bijvoorbeeld aan een politieauto met zwaailichten die een signaal naar de zelfrijdende auto uitstuurt. Hierdoor weet de auto, ruim op tijd, dat hij ruimte moet maken. Daarnaast zal het aantal ongelukken drastisch afnemen door de snelle reactietijd van dit type auto.

In de toekomst minder files door de zelfrijdende auto

Door de zelfrijdende auto verwacht men een vermindering van het aantal files. De auto zal immers ruim op tijd op de hoogte zijn van een file waardoor deze vermeden kan worden. Daarnaast wordt het systeem van de auto’s zo ingesteld, dat auto’s dichter op elkaar kunnen rijden. Ook dit zal invloed hebben op het verminderen van het aantal files.

Financiële voordelen van zelfrijdende auto’s

Naast meer veiligheid in het verkeer en minder files zijn er nog meer voordelen te noemen. Er zijn financiële voordelen, zoals een autoverzekering die waarschijnlijk een stuk voordeliger zal worden. Dit komt doordat de schuldvraag bij een ongeluk zal veranderen. Zal de producent van de zelfrijdende auto of de inzittende verantwoordelijk worden gehouden? De verzekering zal hierop moeten worden aangepast. Daarnaast zal de vermindering in het aantal ongelukken van invloed zijn op een lager schadepercentage. Hierdoor is er waarschijnlijk sprake van een lagere premie.

Duurzaamheid en minder kosten

Een ander financieel voordeel is het afnemende brandstofverbruik door het zelfrijdende systeem. Naast minder kosten, zal dit ook zorgen voor een schonere leefomgeving.

De nadelen van zelfrijdende auto’s

Ieder nieuw concept en nieuwe technologie heeft naast voordelen ook een aantal nadelen. Dit geldt ook voor de zelfrijdende auto.

Allereerst is het niet met zekerheid te zeggen dat de auto er daadwerkelijk gaat komen. Ook al zien de plannen en ontwikkelingen er zeer positief uit, het is altijd afwachten hoe het uiteindelijk uit zal pakken. Gaan veel mensen deze auto in de toekomst werkelijk aanschaffen? Komen er steeds meer keuzes in ontwerp en uitvoering? En hoe zit het met de prijs? Genoeg vragen die hopelijk snel zullen worden beantwoord.

Hackers vormen een bedreiging

De auto werkt via een digitaal systeem. Dit kan gevoelig zijn voor hackers. Wanneer zij bij de gegevens van de auto kunnen komen kan dit voor gevaarlijke situaties zorgen. Dit is een bekend nadeel waar ontwikkelaars uiteraard zoveel mogelijk rekening mee proberen te houden. Hopelijk kan dit probleem in de toekomst volledig worden voorkomen door de software nog beter te beveiligen.

Minder inkomsten voor de overheid

Het ziet ernaar uit dat de zelfrijdende auto zal zorgen voor minder verkeersboetes. De auto reageert namelijk op verkeersborden en verkeersregels. Dit is voor particulieren natuurlijk een voordeel, maar voor de overheid zal dit minder inkomsten opleveren. Ook zal de komst van de auto nadelige gevolgen hebben op de wegvallende accijns op brandstof. Op elektriciteit zal er dan juist meer belasting worden geheven.

Hoe ver zijn ze met de zelfrijdende auto?

We lezen al een tijd over het idee van volledig zelfrijdende auto’s, berichten dat de auto’s worden getest en hoe deze auto er ongeveer uit zal gaan zien. Nu lijkt dit concept toch echt steeds meer werkelijkheid te gaan worden.

De eerste auto werd in 1870 uitgevonden door Siegfried Marcus. Eigenlijk was het gewoon een wagen met motor, maar zonder stuur en zonder remmen. In plaats daarvan werd het bestuurd door de benen van de bestuurder. Het ombouwen van traditionele voertuigen naar autonome voertuigen was niet zomaar een stap. De eerste stap werd slechts 28 jaar na de uitvinding van auto’s gezet, wat wil zeggen in 1898.

Het concept van deze stap was het verplaatsen van een voertuig met een afstandsbediening. Sinds deze eerste stap, en aangezien computers steeds geavanceerder en verfijnder zijn geworden, zijn veel functies van moderne voertuigen omgebouwd en volledig geautomatiseerd. Zelfs zonder dat er bediening op afstand nodig is. Schakelen was een van de eerste handelingen die automatisch kon worden gedaan zonder tussenkomst van de bestuurder, dus kregen dergelijke auto’s de titel “automatische auto’s”. Tegenwoordig zijn er echter voertuigen die volledig zelfstandig kunnen rijden, hoewel ze in het grootste deel van de wereld nog niet op de openbare weg mogen rijden. Dergelijke voertuigen worden “autonome voertuigen” of “auto’s zonder bestuurder” genoemd(3).

Op dit moment zijn de ontwikkelingen van zelfrijdende auto’s in volle gang. Ze zullen dan ook steeds slimmer en zelfstandiger worden. En, het ziet er daadwerkelijk naar uit dat in de nabije toekomst de auto’s autonoom (zonder ingrijpen van de bestuurder) aan het verkeer deel kunnen nemen.

Beleggen op de automatische piloot?

Bouw zelf je vermogen uit. Volg het bewezen systeem: groen is kopen, rood is verkopen. Eenvoudig, vrij van grote risico’s, rendementen per jaar gemiddeld 7,4 – 20,6%. Bekijk je mogelijkheden op https://www.bfm.tools

Tesla week

Volgens Tesla topman Musk is het nu echt bijna zover

Tesla is waarschijnlijk het bekendste bedrijf als het gaat om zelfrijdende auto’s. Dit bedrijf is al jaren bezig met het ontwikkelen van zelfrijdende auto’s. Zowel gedeeltelijk geautomatiseerde auto’s, als de volledig zelfrijdende auto’s. Elon Musk geeft aan dat de zelfrijdende auto er nu echt snel gaat komen (3). Volgens de topman zal Tesla zelfs aan het einde van het jaar de basisfunctionaliteit hebben van autonoom rijden. Hij zegt dat er geen grote uitdagingen meer zijn. Dit is wellicht een verklaring van de enorme koerssstijging van het aandeel Tesla?

Is Nederland klaar voor zelfrijdende auto’s?

Het antwoord op deze vraag lijkt positief te zijn: Nederland is er klaar voor. Uit onderzoek (4) blijkt dat Nederland maar liefst op een tweede positie staat als het gaat om de voorbereiding op zelfrijdende auto’s. De meeste landen hebben hierin progressie geboekt, met Singapore op de eerste plek en Nederland dus op een mooie tweede plek. Dit komt door de goed onderhouden wegen, een goed en uitgebreid laadnetwerk voor elektrische auto’s en de regelgeving in ons land.

Zelfrijdende taxi’s zonder stuur

Zou jij in een zelfrijdende taxi zonder stuur stappen? Het klinkt onwerkelijk, maar het is toch echt de werkelijkheid. ‘De Origin’, zo heet de zelfrijdende taxi die is ontworpen door Cruise, het dochterbedrijf van General Motors (5). Er is goed nagedacht over de binnenkant van deze taxi. Die bestaat namelijk uit zes stoelen die naar elkaar gericht zijn, zodat passagiers de ruimte hebben. De deur van de taxi schuift automatisch open.

Volgens Cruise-CEO Dan Ammann staat de auto op het punt om geproduceerd te worden. Toch zien we de taxi nog niet direct in het dagelijks beeld verschijnen. Hij mag namelijk nog bijna nergens op de openbare weg rijden totdat er een volledige wetgeving is voor zelfrijdende auto’s.

Is er een markt voor zelfrijdende auto’s?

Dat is nu nog lastig in te schatten. Ja, er zullen zeker mensen zijn die dit type auto zullen aanschaffen. Maar over hoeveel mensen we het hier hebben is echt afwachten. Dit ligt helemaal aan de ontwikkelingen van de zelfrijdende auto’s. Daarnaast moet de regelgeving voor dit type auto worden aangepast. Verder is het de vraag of mensen het zien zitten om in een zelfrijdende auto te stappen. Kunnen ze hieraan wennen?

Beleggen in zelfrijdende auto’s

In iedere nieuwe technologie moet worden geïnvesteerd. Hierdoor kun je je afvragen of beleggen in zelfrijdende auto’s interessant is voor particuliere beleggers. Naast Tesla zijn ook veel andere bekende merken betrokken bij de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s. Bedrijven zoals Apple, Google, Audi, Cruise (van General Motors), BMW, Ford, Mercedes, Nissan, Volvo, Toyota, TomTom en Uber. In de meeste van deze bedrijven is de mogelijkheid om te beleggen.

Beleggen in zelfrijdende auto is het interessant

Forse omzetverhoging

Als de zelfrijdende auto’s eenmaal de weg op mogen, zal dit waarschijnlijk zorgen voor een stijging in omzet bij bovengenoemde bedrijven. Met het oog op de toekomst zou je zelfs een forse omzetverhoging kunnen verwachten. De kans dat de zelfrijdende auto’s populair gaan worden is immers niet onrealistisch gezien de genoemde voordelen.

Is er veel risico in het beleggen in zelfrijdende auto’s?

Zoals met ieder nieuw concept is het de vraag of de zelfrijdende auto er daadwerkelijk gaat komen. Dat kan niemand met 100% zekerheid zeggen. Toch lijkt dit concept steeds meer werkelijkheid te worden. De ontwikkelingen zijn in volle gang en zoals je hierboven hebt kunnen lezen houden steeds meer bedrijven zich hiermee bezig. Wanneer dit type auto op de weg zal verschijnen is lastig in te schatten, maar het moment komt steeds dichterbij…

Het kan een slimme keuze zijn om te gaan beleggen in zelfrijdende auto’s. De bedrijven die zich hiermee bezighouden zijn immers niet onbekend. Daarnaast zullen de meeste autofabrikanten toch ook reguliere auto’s blijven ontwikkelen en andere activiteiten blijven voortzetten zoals bij Apple, Uber en Google. Dit zal het risico om te beleggen in deze bedrijven beperken. Ook kun je ervoor kiezen om in meerdere bedrijven in deze sector te beleggen. Door de belegging te spreiden zorg je ervoor dat je minder risico loopt.

Beleg in de software van zelfrijdende auto’s

Naast het beleggen in partijen die de zelfrijdende auto ontwikkelen, kun je er ook aan denken om te investeren in bedrijven die zich hier indirect mee bezighouden. Deze auto’s kunnen immers niet zonder de software en sensoren. Mogelijk zie je hierin een slimme optie om te beleggen. Of beleggen in bedrijven zoals Uber, die geen zelfrijdende auto’s gaan verkopen, maar deze willen gebruiken voor hun eigen diensten.

Conclusie: is het interessant om te beleggen in zelfrijdende auto’s?

Hier kun je vanuit verschillende oogpunten antwoord op geven. Je kunt zeggen dat deze manier van beleggen interessant is, omdat dit de toekomst kan zijn. De komst van deze zelfrijdende auto lijkt steeds waarschijnlijker en komt steeds dichterbij. Het is dan wellicht verstandig om te beleggen in bedrijven die al ver zijn in de ontwikkeling van de auto’s.

Aan de andere kant is de komst van de zelfrijdende auto nog niet zeker. Er zijn, net als bij elke nieuwe technologie, nadelen. Deze nadelen moeten eerst zoveel mogelijk worden beperkt voordat de auto daadwerkelijk kan worden gebruikt.

Je kunt de ontwikkelingen het beste goed in de gaten houden. Kies je ervoor om te gaan beleggen in zelfrijdende auto’s? Ga je voor een bekend bedrijf die ver is in de ontwikkelingen of juist een nieuwe partij? Investeer je in de technologie? Of kies je ervoor om de belegging te verdelen over meerdere partijen? Wil je beleggen in de aandelen of juist met opties? Genoeg mogelijkheden dus!

Kijk ook naar de https://mijn.beleggen.com/boards/watchlists voor een overzicht van interessante sectoren, zoals die van de zelfrijdende auto’s.

Beursgenoteerde bedrijven die zich bezighouden met zelfrijdende auto’s

De ticker codes van de aandelen die zich hiermee bezighouden zijn bijvoorbeeld:

NASDAQ:ANSS,

NASDAQ:GOOGL,

NASDAQ:AMBA,

NYSE:AMT,

NYSE:APTV,

NASDAQ:BIDU,

XETR:BMW,

NYSE:BB,

XETR:DAI,

MIL:FCA,

NYSE:F,

NYSE:GM,

NASDAQ:INTC,

NASDAQ:MU,

NASDAQ:NVDA,

NASDAQ:QCOM,

MIL:STM,

NASDAQ:TSLA,

NASDAQ:TXN,

EURONEXT:TOM2,

EURONEXT:FR,

NYSE:VNE,

NASDAQ:VC,

XETR:VOW3

Hoe dan ook, als de zelfrijdende auto een succes gaat worden, dan kan dit veel rendement gaan opleveren. Zie jij genoeg kansen om te beleggen in zelfrijdende auto’s en durf jij het aan? Of kijk je eerst de kat uit de boom en spring je liever op een rijdende trein nadat je weet welke kant deze trein opgaat?

Interviews met de grootste beleggingsexperts

Wat zijn de grootste trends volgens de grootste beleggingsexperts? Klik hier https://www.marktnavigators.nl/

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

beleggen in zelfrijdende auto's

Bronnen:

  1. https://www.crow.nl/testenzelfrijdendeauto/zelfrijdende-auto-s
  2. https://home.kpmg/nl/nl/home/insights/2019/01/mobility-2030-ontwikkelingen-in-de-technologie-die-de-zelfrijdende-auto-aanstuurt.html
  3. https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-07-09/musk-says-tesla-may-crack-full-autonomy-puzzle-this-year?srnd=technology-vp&sref=FwE94DUF
  4. https://assets.kpmg/content/dam/kpmg/nl/pdf/2020/sectoren/2020-autonomous-vehicles-readiness-index.pdf
  5. https://www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/4994241/deze-robottaxi-moet-goedkoper-worden-dan-gewone-autorit

Wetenschappelijke bronnen:

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0965856415000804
  2. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0968090X17300177
  3. https://www.igi-global.com/chapter/autonomous-vehicles/260171
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.