Beleggen in zilver: hoe en waarom?

Beleggen in zilver

In dit artikel is informatie te vinden over beleggen in zilver. Er wordt uitgelegd wat de voor- en nadelen zijn van investeren in zilver en hoe de handel in zilver plaatsvindt. Ook benieuwd of 2023 hét moment is om in zilver te beleggen? Lees dan onderstaand artikel.

Wat is zilver?

Zilver is een handelsartikel en edelmetaal met toepassingen in een breed scala van industriële eindmarkten. Zilver heeft ook een lange geschiedenis van gebruik in sieraden, munten en als waarde opslag gezien de relatief hoge waarde-gewichtsverhouding. Beleggen in zilver is daarom van alle tijden.

Sommige makelaars bieden beleggers de mogelijkheid om fysiek zilver te kopen. Doorgaans vragen zij hier wel investeringsbedragen en/of hogere vergoedingen dan gebruikelijk is voor aandelen-, obligatie- of beleggingsfondsen transacties.  Effectenmakelaars die geen fysieke zilvertransacties afhandelen, stellen beleggers nog steeds in staat om zilver ETF’s te kopen. Dit geldt ook voor aandelen van zilvermijn bedrijven en ETF’s van mijnbouwbedrijven. Er zijn dus genoeg keuzemogelijkheden voor wie in zilver wil beleggen.

Particulieren kunnen ook fysiek zilver kopen bij dealers die gespecialiseerd zijn in edele metalen. Handelen in futures contracten is een andere manier om blootstelling aan zilver te krijgen, maar vereist over het algemeen een account bij een grondstoffenmakelaardij.

Tip: Fysiek zilver is geen financieel bezit, maar eerder een fysiek bezit met financiële waarde.

Hoe wordt zilver verhandeld?

Zilver wordt verhandeld in dollars en centen per ounce. De marktactiviteit vindt op elk moment wereldwijd plaats, wat resulteert in een live zilverprijs. Belangrijke grondstoffenmarkten zoals New York, Londen en Hong Kong zijn slechts enkele locaties waar beleggers het metaal verhandelen.

Er zijn twee populaire manieren om in zilver te beleggen. De eerste is door de aankoop van zilveren edelmetaal producten zoals edelmetaal baren, edelmetaal munten en zilveren rondes. Fysiek zilver wordt op de spotmarkt verkocht. Dit betekent dat kopers een specifieke prijs voor het metaal betalen en het onmiddellijk laten leveren. Deze prijs is de zilverprijs per ounce.

De tweede wordt bereikt door middel van papierhandel. Hierbij gaan deelnemers futures contracten aan voor de levering van zilver tegen een afgesproken prijs en tijd. Dit wordt gedaan via de zilvertermijnmarkt. In dergelijke contracten kunnen twee posities worden ingenomen. De eerste is een longpositie om de levering van het metaal in ontvangst te nemen. De tweede is een shortpositie om de levering te verzorgen. Beleggen in zilver via papieren futures contracten is op de eerste plaats een zaak voor professionele beleggers.

Beleggen in zilver kan grote winsten opleveren

De belangstelling voor de zilvermarkt bloeit meestal op wanneer de zilverprijs stijgt. Hierbij vragen beleggers zich af of het wel het juiste moment is om zilver aan hun beleggingsportefeuilles toe te voegen. Hoewel zilver volatiel kan zijn, wordt het edelmetaal ook gezien als een veilige haven, vergelijkbaar met zijn zustermetaal goud. Beleggingen in veilige havens, zoals zilver, kunnen beleggers beschermen in tijden van onzekerheid. Ze kunnen een goede keuze zijn voor diegenen die hun vermogen in moeilijke tijden willen behouden.

Wat zijn de voordelen van beleggen in zilver?

Beleggen in zilver heeft een aantal voordelen. Een aantal voordelen van beleggen in zilver zijn:

  1. Zilver kan bescherming bieden
  2. Zilver is een tastbaar bezit
  3. Zilver is goedkoper dan goud
  4. Zilver biedt een hoger rendement dan goud
  5. De geschiedenis staat aan de kant van zilver

1: Zilver kan bescherming bieden

Zoals gezegd kijken beleggers in tijden van onrust vaak naar edelmetalen als veilige vluchthavens. Wanneer de politieke en economische onzekerheid wijdverbreid is, vinden veel beleggers het raadzaam om een deel van de portefeuille te beleggen in goud en zilver. Hoewel investeren in goud of zilver aantrekkelijk kan zijn voor beleggers, wordt het witte metaal vaak over het hoofd gezien ten gunste van goud beleggen. Beide metalen kunnen echter dezelfde rol spelen.

2: Zilver is een tastbaar bezit

Contant geld, mijnaandelen, obligaties en andere financiële producten zijn geaccepteerde vormen van rijkdom. Echter zijn het in wezen nog steeds digitale beloftes. Om die reden zijn ze allemaal kwetsbaar voor waardevermindering door acties zoals geld drukken door de centrale banken. Wat die centrale banken de afgelopen jaren massaal hebben gedaan. Investeren in zilver is anders. Beleggen in een troy ounce zilver is een eindig materieel goed. Dat betekent dat fysiek zilver waarschijnlijk niet volledig zal crashen vanwege zijn inherente en reële waarde. Daarentegen blijft het natuurlijk kwetsbaar voor marktschommelingen zoals ook de andere grondstoffen dat zijn. Marktdeelnemers kunnen edelmetaal in verschillende vormen kopen, zoals zilveren munten, sieraden of staven.

3: Zilver is goedkoper dan goud

De vraag om te investeren in goud of zilver kan opkomen bij beleggers. Zilver is in vergelijking met goud niet alleen minder duur, het is ook veelzijdiger om te besteden. Zilver kan gekocht worden in de vorm van een munt om als valuta te gebruiken. Het is makkelijker om dit te breken dan een gouden munt, omdat de waarde lager is. Als gevolg hiervan is het witte edelmetaal praktischer en veelzijdiger, wat in zilver investeren aantrekkelijker maakt.

4: Zilver biedt een hoger rendement dan goud

Zilver beweegt mee met goud: als de goudprijs stijgt, stijgt ook de prijs van zilver. Omdat het witte metaal momenteel ongeveer 1/79ste van de prijs van goud waard is, is het kopen van het witte edelmetaal voor een groter publiek betaalbaar en kan het een veel grotere procentuele winst opleveren als de zilverprijs stijgt. In de bullmarkten heeft zilver beter gepresteerd dan de goudprijs. Het is mogelijk voor een belegger om zijn portefeuille af ​​te dekken met zilver. Investeren in zilver biedt dus heel wat voordelen.

 

Investeren in goud of zilver

5: De geschiedenis staat aan de kant van zilver

Zilver en goud worden al duizenden jaren als wettig betaalmiddel gebruikt. Deze lange stamboom geeft hen een gevoel van stabiliteit. Velen vinden in moeilijke tijden troost in de wetenschap dat zilver gedurende een groot deel van de geschiedenis van de mensheid zijn waarde heeft behouden. Er wordt verwacht dat dit zo zal blijven. Dat ​​​​terwijl een fiat-valuta uit de boot kan vallen. Wanneer individuen in fysiek zilver investeren, is er een geruststelling dat de waarde ervan is en zal blijven bestaan. Of dat nu is door het kopen van een zilveren baar, puur zilver, een munt of andere items.

Wat zijn de nadelen van beleggen in zilver?

Beleggen in zilver kent niet alleen maar voordelen. Enkele nadelen van investeren in zilver zijn:

  1. Gebrek aan liquiditeit
  2. Gevaar voor diefstal
  3. Zwak rendement op investering
  4. Hoge vraag naar zilver leidt tot hogere premies

1: Gebrek aan liquiditeit

De kans bestaat dat als u fysiek zilver aanhoudt, het niet onmiddellijk liquide is. Om gewone aankopen te doen, kunt u geen zilveren staven of een zilveren edelmetaal munt gebruiken. Deze moeten eerst naar valuta worden geconverteerd. De mogelijkheid om snel zilver te verkopen kan een probleem zijn. Naar de goudhandelaar gaan is een keuze. Wanneer hier geen mogelijkheid voor is, zijn pandjeshuizen en juweliers een optie. Deze betalen echter niet per se goed.

2: Gevaar voor diefstal

In tegenstelling tot de meeste andere beleggingen, zoals aandelen, kan het aanhouden van fysieke edelmetalen beleggers kwetsbaar maken voor diefstal. Het beveiligen van uw vermogen brengt hoe dan ook extra kosten met zich mee. Bovendien, hoe meer fysieke activa zich in huis bevinden, hoe meer risico op inbraak.

3: Zwak rendement op investering

Een edelmetaal kan een goede veilige haven zijn. Echter presteert het mogelijk niet zo goed als andere investeringen, zoals onroerend goed, aandelen of zelfs andere metalen. Wie wil beleggen in zilver moet daar rekening mee houden.

4: Hoge vraag naar zilver leidt tot hogere premies

De fysieke zilverprijs is over het algemeen hoger dan de spotprijs van zilver vanwege de premies die door de verkoper worden gevraagd. Als de vraag groot is, kunnen de premies bovendien snel oplopen, waardoor de aankoop van een fysiek edelmetaal duurder en een minder aantrekkelijke investering wordt.

Direct beleggen in zilver

Beleggers die willen beleggen in zilver hebben verschillende keuzes om te overwegen. Deze opties zijn onder te verdelen in direct en indirect beleggen. Direct zilver beleggen houdt in dat je rechtstreeks in het bezit bent van zilver. Indirect zilver beleggen is bijvoorbeeld het kopen van ETF’s of futures contracten. De verschillende opties om direct zilver te beleggen zijn:

  1. Het bezit van fysiek zilver

1: Het bezit van fysiek zilver

De meest directe manier om in zilver te beleggen is om fysiek zilver te bezitten. Dit kan in de vorm van edelmetaal of in de vorm van numismatisch zilver.

De meeste beleggers die fysiek zilver willen aanhouden, zullen het edelmetaal kopen in de vorm van staven/baren of munten. Het kopen van deze staven/baren of munten is vrij eenvoudig. Een belegger kan, bij wijze van spreken, een munten winkel of een goudhandelaar in zijn straat binnenlopen en met zilver onder zijn arm naar buiten lopen. De bied/laat-spreads van de dealers zijn echter vaak vrij breed in vergelijking met de typische bied-/laatspreads voor aandelen en obligaties. Ze liggen vaak rond 5% -6%.

Numismatisch zilver is een eenvoudigere manier om in zilver te beleggen. De Amerikaanse Munt produceerde tot 1964 zilveren munten voor gebruik als valuta. Deze munten worden niet alleen gewaardeerd vanwege hun zilvergehalte, maar ook vanwege hun waarde voor verzamelaars. Wel kunnen bijzonder waardevolle exemplaren moeilijk snel te verkopen zijn tegen hun reële waarde.

Een voordeel van het bezitten van fysiek zilver is vooral psychologisch. Sommige beleggers voelen zich meer op hun gemak als ze weten dat ze zilver toegankelijk hebben opgeslagen. Het bezit van numismatisch zilver heeft ook een psychologische waarde voor verzamelaars die van de hobby genieten, maar dat is geen investeringsoverweging. Enkele nadelen van het bezitten van fysiek zilver zijn:

  • Relatief hoge kosten om te kopen en verkopen
  • Vergoedingen voor het veiligstellen van fysiek zilver, bijvoorbeeld in een kluis
  • Kosten zijn onevenredig hoger voor beleggers die kleinere bedragen beschikbaar hebben
  • Risico op diefstal
  • Vaak brede bied-/laatspreads om te kopen en verkopen
  • De tijd en het ongemak die het kan kosten om zilver in te wisselen voor andere activa
  • Numismatisch zilver vereist kennis van de muntmarkt

Indirect beleggen in zilver

Het bezitten en/of verhandelen van fysiek zilver gaat dus gepaard met een aantal ongemakken. Daarom geven veel beleggers de voorkeur aan indirecte financiële instrumenten. Deze bieden hen de mogelijkheid om blootstelling te krijgen aan de prijsbewegingen van zilver. Het voordeel is dat zij dus niet de nadelen en kosten van fysiek zilver ervaren. De belangrijkste manieren om indirect te beleggen in zilver zijn:

  1. Beleggen in de aandelen van zilvermijn bedrijven of ETF’s van zilvermijn bedrijven
  2. Zilver tracking ETF’s kopen
  3. Zilver futures kopen

Tip: indirecte zilverinstrumenten bieden de mogelijkheid om in te zetten op neerwaartse bewegingen. Beleggers kunnen sommige instrumenten gebruiken om te profiteren van waardedalingen van het metaal. Mikken op prijsdalingen is een alternatieve manier om in zilver te beleggen.

1: Beleggen in de aandelen van zilvermijn bedrijven of ETF’s van zilvermijn bedrijven

Het kopen van aandelen van bedrijven die zilver ontginnen (of gewoon ondergrondse reserves bezitten) is een indirecte methode om in zilver te beleggen. Hoewel de prijzen van aandelen van zilvermijn bedrijven doorgaans stijgen wanneer de zilverprijzen stijgen, bewegen ze doorgaans niet in een 1-op-1-verhouding. De zilverprijzen en de aandelenkoersen van zilvermijnwerkers kunnen in de loop van de tijd aanzienlijk uiteenlopen. Wie wil beleggen in zilver, moet daar rekening mee houden.

Je kan aandelen van mijnbouwbedrijven kopen om in zilver te investeren. Het belangrijkste voordeel en tevens risico hiervan is de mogelijkheid van idiosyncratische prestaties. Dat verdient een woordje uitleg. Mijnbouwbedrijven zijn meer dan alleen zilverproxy’s. Deze bedrijven moeten de zilverdeposito’s ontdekken en exploiteren op een kostenefficiënte manier. Er zijn bedrijven die goed zijn in het lokaliseren van goedkope deposito’s en efficiënt mijnen. Deze zullen beter presteren dan minder capabele mijnwerkers. Ook kunnen zij beter presteren dan de onderliggende prijs van zilver, soms in aanzienlijke mate. Dit terwijl minder competente mijnbouwbedrijven zelfs in een periode van stijgende zilverprijzen ondermaats kunnen presteren.

Je kan ook ETF’s kopen die investeren in zilver in de vorm van aandelen van mijnbouwbedrijven. Het kopen van de aandelen van een ETF die zich richt op zilvermijn bedrijven is een andere optie. ETF’s brengen beheer vergoedingen in rekening en kleinere trackers zijn mogelijk illiquide. Echter stellen ETF’s beleggers in staat een bredere portefeuille van bedrijven te bezitten, waardoor het bedrijfsspecifieke idiosyncratische risico wordt verminderd.

2: Zilver tracking ETF’s kopen

Beleggers kunnen indirect zilver bezitten door aandelen te bezitten van een zilver ETF die fysiek zilver of futures contracten in zilver bezit. Gestructureerd als garantstellers, worden de aandelen van fysieke zilveren ETF’s gedekt. Fysieke zilver ETF’s proberen de spotprijs van zilver zo nauwkeurig mogelijk te volgen. Echter zal er enige underperformance zijn. Dit komt vanwege de fondsvergoedingen die worden gebruikt om de opslag, verzekering, administratieve kosten en de winst te betalen. Deze manier om te beleggen in zilver kan niettemin lucratief zijn.

Een voorbeeld is iShares Silver Trust (SLV), de grootste fysieke zilver-ETF, welke is gestructureerd als een garantietrust. Deze ETF is op het moment van schrijven de grootste zilver-ETF op de markt. Het totaal vermogen is bijna $ 13 miljard. ETF’s zoals SLV hebben het voordeel dat ze liquide en toegankelijk zijn. Dit met minimale investeringsgroottes die beperkt zijn tot de kosten van een enkel aandeel plus commissies. Grotere, liquide ETF’s worden verhandeld met krappe spreads. Ook is het relatief  eenvoudig om grote bedragen te kopen en verkopen zonder de prijs van betekenis te beïnvloeden.

Beleggers kunnen ook investeren in zilveren ETF’s die termijncontracten voor zilver bevatten in plaats van fysiek zilver. Deze ETF’s zijn gestructureerd als grondstoffenpools. Dit is een particulier investeringsfonds dat bijdragen van beleggers combineert (poolen) om grondstoffenfutures te verhandelen.

Houd met beleggen wel rekening met de volgende punten. ETF’s die gebruikmaken van futures zijn onderhevig aan risico’s. Deze houden verband met de futures curve. Specifiek voor langlopende beleggingen moet rekening worden gehouden met het opduiken van een oplopende futures curve (contango). Wat het moeilijker maakt om een investering in zilver winstgevend te maken. ETF’s met hefboomwerking brengen extra risico’s met zich mee, denk aan de constante hefboomwerking. Dit zijn eerder slechte keuzes voor beleggers die posities voor de langere termijn willen behouden.

3: Zilver futures kopen

Beleggers in zilver kunnen zelf zilver futures contracten kopen of verkopen. Dit om blootstelling te krijgen aan veranderingen in de prijs van zilver. Futures contracten bieden beleggers technisch gezien de mogelijkheid om fysiek zilver te verwerven. In de praktijk is het echter moeilijk om makelaars te vinden die fysieke levering mogelijk maken. Het is dus eerder een papieren manier van beleggen die minder geschikt is voor kleine beleggers die in zilver willen beleggen.

Een investeringsoverweging is dat winsten hoger kunnen oplopen maar verliezen ook. Dit komt omdat futures contracten een aanzienlijke hefboomwerking bieden. Daarom zullen beleggers in zilver die voor deze optie kiezen grotere winsten of verliezen zien dan bij beleggingen zonder hefboomwerking.

Nog een investeringsoverweging is dat het een kostbare manier is om te investeren in zilver. Dit komt omdat futures contracten een vervaldatum hebben. Hierdoor zullen beleggers die lange termijn posities willen behouden hun posities moeten rollen. Rollende futures posities kunnen een belegger blootstellen aan waarde-erosie. Dit gebeurt als de futures curve opwaarts aflopend is en gewoonlijk handelscommissies of rollover-vergoedingen met zich meebrengt.

De laatste investeringsoverweging bij het kopen van futures zijn de minimale investeringsvereisten op basis van de grootte van het contract. Het Micro Silver futures contract heeft bijvoorbeeld betrekking op 1.000 troy ounces. Het is hoe dan ook het kleinste futures contract voor zilver. Op het moment van schrijven vereist deze een minimale onderhoudsmarge van $ 4.250 per contract. Kleine beleggers die willen investeren in zilver denken dus beter twee keer na.

Nog een aantal pluspunten van beleggen in zilver

  1. Verminderen van portefeuillerisico
  2. De beperkte beschikbaarheid
  3. Verdediging tegen inflatie

1: Verminderen van portefeuillerisico

De prijs van zilver heeft in het verleden een lage correlatie gehad met het rendement van andere wijdverbreide financiële activa. Hoewel de exacte cijfers variëren afhankelijk van de bestudeerde tijdshorizon, heeft zilver doorgaans een lage correlatie met de S&P 500 (0,20 tot 0,30). Bovendien heeft het gedurende een bepaalde periode een negatieve correlatie gehad. Het bezitten van activa met een lage correlatie in een portefeuille helpt het rendement te verbeteren. Ook verminderd het het algehele portefeuillerisico in de loop van de tijd.  Op die manier kan in zilver beleggen extra interessant zijn.

2: De beperkte beschikbaarheid

Zilver is een fysiek bezit met een beperkte beschikbaarheid. Dit komt omdat er maar een beperkte hoeveelheid zilver beschikbaar is op de planeet. Verder is het onwaarschijnlijk dat zilver ooit volledig waardeloos wordt. Dit komt door de lange geschiedenis van gebruik als valuta en een opslag van waarde. Bij een obligatie of aandeel van een failliet bedrijf zit dit anders. Fysiek zilver heeft ook het voordeel dat het een echt fysiek bezit is. In een echte crisis is zilver draagbaar en nuttig en is het niet alleen een juridische claim op een ander actief. Ook daar moet een belegger in zilver rekening mee houden.

3: Verdediging tegen inflatie

Edelmetalen worden vaak gepromoot vanwege hun waarde als verdediging tegen inflatie en/of een zwakkere lokale valuta. De gegevens over de werkzaamheid van zilver als inflatie hedge zijn echter wel gemengd. Beleggen in zilver bood niet in alle inflatieperiodes bescherming.

Nog een aantal minpunten van beleggen in zilver

  1. Opslag
  2. Daling vraag bij economische zwakte
  3. Kosten ETF’s of futures
  4. Zilver zelf

1: Opslag

Fysiek zilver vereist veilige opslag en is meestal onderhevig aan aanzienlijke bied/laat-spreads.

2: Daling vraag bij economische zwakte

Als industrieel metaal kan de vraag naar zilver aanzienlijk dalen tijdens perioden van economische zwakte. Dit ondermijnt het argument om zilver aan te houden als een afdekking tegen economische neergang.

3: Kosten ETF’s of futures

De kosten van zilveren ETF’s of futures stellen beleggers bloot aan kosten die het rendement zullen drukken, hoewel ze kosteneffectiever zijn dan het bezit van fysiek zilver. Beleggen in zilver futures vereist ook regelmatige activiteit om positie-rollovers te beheren.

4: Zilver zelf

Zilver zelf levert niets op voor beleggers. Er worden geen dividenden betaald voor het aanhouden van fysiek zilver.

De zilverprijs toen en nu

Tegen het einde van de jaren zeventig bereikte zilver 48,70 dollar per ounce, de hoogste zilverprijs tot nu toe. Wie plannen koestert om te beleggen in zilver zal bij het vernemen van dat prijsniveau ongetwijfeld in de handen wrijven. Het zou betekenen dat in zilver investeren een verdubbeling van de inleg kan opleveren.

De zilverprijs bereikte echter niet op eerlijke wijze dat niveau. De biedprijs van het metaal werd namelijk opgejaagd door de gebroeders Hunt. Deze twee rijke handelaren probeerden de markt te veroveren (‘corneren’ in vaktermen). Dit deden zij niet alleen door fysiek zilver te kopen maar ook door zilver futures te kopen. Hun gok eindigde uiteindelijk in een ramp: op 27 maart 1980 misten ze een margestorting. De prijs van de zilvermarkt stortte in tot 11 dollar.

Zilver zou pas in 2011 opnieuw dergelijk hoge niveaus testen. Op dat moment werd de prijsstijging veroorzaakt door de zeer sterke vraag naar beleggen in zilver. De piekprijs bedroeg uiteindelijk meer dan het dubbele van de gemiddelde zilverprijs van US $ 14,67 in 2009. In de jaren daarna kelderde de zilverprijs opnieuw.

De opwaartse trend in de zilverprijs wordt aangewakkerd door de economische onzekerheid rond de COVID-19-pandemie en rond de toekomst van de wereldeconomie. Terwijl de zilverprijs begin 2022 rond $ 22-punt noteerde, zijn beleggers in zilver nog steeds benieuwd wanneer de zilverprijs zijn opwaartse traject zal voortzetten. De tijd zal het leren, maar de ondertoon op de zilvermarkt blijft in ieder geval goed. 2023 zou wel eens een nieuwe stijgingsfase voor dit edelmetaal kunnen inluiden. In zilver investeren biedt dus nog steeds een interessante toekomst.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.