Laatste update:

Deze maand verscheen het boek Schitterende Eenvoud van Indexbeleggen. De conclusie: vier van de vijf actief beheerde beleggingsfondsen blijven achter bij de index. “Maar banken doen of hun neus bloedt. Ze beloven – zonder blikken of  blozen – de index te zullen verslaan”. We zouden er volgens deze indexfondsmanager verstandiger aan doen ons geld te investeren in indexfondsen.

Beleggingsfondsen waarmee de financiële sector zich verrijkt ten koste van particuliere beleggers kunnen worden betiteld als woekerfondsen, aldus auteur Jacques Wintermans. Een auteur die zijn boek wil promoten, moet zijn nek durven uit te steken en dat is precies wat Wintermans doet. Bovendien heeft hij een punt. En om dat punt te kunnen maken, zijn generalisaties soms niet te vermijden.

Toch is een nuancering gewenst. De adviezen van analisten komen het rendement op beleggingen doorgaans niet ten goede en kosten in veel gevallen zelfs geld, constateerden wij al vaker. Zo namen wij de analistenadviezen, afgegeven in het televisieprogramma Nova, onder de loep. Ieder jaar worden in Nova enkele analisten gevraagd een Top 5 van veelbelovende aandelen te delen met het kijkerspubliek. Wie vanaf 1994 tot heden had belegd in de AEX-index, zou beter af zijn dan wie in dezelfde periode de jaarlijkse adviezen in Nova had opgevolgd. Onderstaande grafiek illustreert dat de Nova Top 5 in slechts enkele gevallen een outperformance laat zien ten opzichte van de AEX, maar dat de geadviseerde fondsen het per saldo 2,1% slechter doen dan de index als geheel.

beleggen

Een kritische houding ten aanzien van analisten is dus op zijn plaats. Wintermans breekt een lans voor het beleggen in indexfondsen als interessant alternatief voor het beleggen op basis van analistenadviezen of het fondsbeleggen. Wintermans stelt vast dat veel fondsmanagers er niet in slagen relevante benchmarks te verslaan. Kijkend naar beleggingen à la de Nova Top 5, dan verbaast ons dat niets.

Er bestaan echter ook beleggers met track records die alleszins de moeite waard zijn, zoals Warren Buffet, George Soros, Jim Rogers, Charles Merrill, Peter Lynch en John Templeton. Natuurlijk weten wij ook dat in het verleden behaalde successen geen garantie vormen voor toekomstige resultaten. Maar door performances uit het verleden te bekijken, kunnen de schapen tamelijk eenvoudig van de bokken gescheiden worden.

Ook het analistenteam van BeursBulletin heeft in de afgelopen jaren laten zien, structureel de AEX-index te kunnen verslaan. Zelfs in de turbulente maanden die achter ons liggen, deden onze portefeuilles het (beduidend) beter dan deze benchmark. Daarvoor hebben we de markt zeer intensief gevolgd, consequent vastgehouden aan ons beleggingssysteem en op tijd aanpassingen doorgevoerd waar dat nodig was.

beleggen

Ten slotte nog een enkele opmerking ten aanzien van ‘indexbeleggen’. Wij feliciteren beleggers die in de afgelopen maanden fraaie rendementen hebben gerealiseerd met indexfondsen. Maar misschien moeten we ook wijzen op de performance van bijvoorbeeld de Nasdaq en onze eigen AEX -toonaangevende indices in welvarende landen- sinds 2000. Beleggers die in 2000 één van deze graadmeters gingen volgen met een indexfonds, likken op dit moment nog steeds hun wonden. De Nasdaq is vanaf de top in het jaar 2000 ruim 50% gedaald. Dit is in dollars, dus nog afgezien van het valutakoersverlies en inflatie. Wie in 2000 ging beleggen in een indexfonds dat de AEX volgt, kwam eveneens van een koude kermis thuis: de index verloor tot op heden eveneens ruim 50% (van 700 punten naar circa 300 punten nu) en dan hebben we het nog niet eens over belasting en inflatie.

En wat te denken van de Nikkei? Die stond 20 jaar geleden rond 40.000 punten en beweegt nu rond 10.000 punten. Beleggers die indertijd voor hun oude dag belegden via een beleggingsfonds dat de Japanse index volgde, zagen 75% van hun vermogen in rook op gaan. Uit het bovenstaande blijkt dat indexbeleggen ook kritisch bekeken moet worden, tenzij beleggers een heel lange adem hebben en heel erg oud kunnen worden. Nu leven de meeste Japanners erg gezond, maar of ze lang genoeg leven om het instapniveau nog eens te zien, is maar zeer de vraag. Wij geven daarom de voorkeur aan een actievere benadering van de markt.

beleggen

Volgende week zal ik een paar bekende strategieën met u doornemen: de waarde-, dividend-, groei- en momentumstrategie. Daarbij wil ik stilstaan bij enkele belangrijke kenmerken van deze marktbenaderingen en het feit dat u met deze bekende strategieën wel de index structureel kunt verslaan.

Door het combineren van de meest gebruikte kwantitatieve analysemethodes kan het resultaat nog beter. In de tabel wordt het resultaat van de Ratiomethode weergegeven, in vergelijking tot een belegging in de AEX-index op jaarbasis. Ondanks de jaarlijkse outperformance kan het nog beter. Namelijk door de resultaten van deze methode te vergelijken over een periode van 3 jaar.

Met deze methode zou over de afgelopen 9 jaar een gemiddeld jaarrendement van 14,5% zijn behaald. Deze resultaten zijn overigens exclusief dividenden en transactiekosten. Dit fraaie resultaat werd gerealiseerd zonder dat daarvoor een hoog risico werd gelopen. Uit de tabel blijkt dat in jaren van stijging van de AEX, de Ratiomethode veel beter presteerde. Ten tijde van de fors dalende beurs in 2002 werd een (klein) verlies opgetekend. Het jaar 2008, waarin de AEX halveerde, bleek geen gelukkig jaar om met deze portefeuille te beginnen, al blijft de schade beperkt.

Als we de koersontwikkeling beschouwen van 2000 tot en met 2008, komen we tot een opmerkelijke conclusie: de AEX daalde gemiddeld 10,5% per jaar, terwijl het resultaat van de Ratiomethode jaarlijks gemiddeld 25% hoger lag!

Abonnement

De portefeuille is in februari 2008 van start gegaan. U kunt zich vanzelfsprekend nog steeds aanmelden. U ontvangt dan per omgaande het selectieoverzicht van de meest kansrijke aandelen uit de Euronext 100 en Next 150. Ga voor meer informatie naar www.beursbulletin.nl/acties/it

Harm van Wijk, BeursBulletin.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.