Beleggen met verstand

hoe doet u dat? Hieronder ziet u een video waarin ik dieper inga op de uitgangspunten van beleggen. U ontdekt hoe u uw emoties kunt uitschakelen, door uitsluitend de getallen (en dan vooral de getallen op langere termijn) te volgen.

Ik geef u deze informatie omdat teveel particuliere beleggers geld verliezen op de beurs. Uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht blijkt dat 90% van de particuliere beleggers geld verliest op de beurs. En dat is helemaal nergens voor nodig. Als u maar belegt met verstand, dat wil zeggen: door uw emoties zoveel mogelijk uit te schakelen.

In deze video geef ik daar een prima aanzet voor. En u ontdekt hoe u dat kunt oefenen, emoties uitschakelen.

Superwaardevol! Wilt u in de commentaarbox helemaal onderin even laten weten wat u ervan vindt? Hartelijk dank!

52 antwoorden
 1. meinertz
  meinertz zegt:

  Helemaal mee eens dat beleggen veel bepaald wordt door emoties. Iemand die bulkt van het geld zal bij beleggen waarschijnlijk ook minder druk voelen.
  Persoonlijk vind ik Imtech een voorbeeld van hoe frustrerend beleggen kan zijn.
  Van Slingelandt waarvan geacht wordt dat het mensen zijn die weten waar ze het over hebben maar waarbij blijkt dat dus niet zo hoeft te zijn.
  Als ik zo ook de koersdaling van Arcelor zie, hoewel wel voorspelbaarder, dan vraag ik me af of je gewoon niet beter in Indices kunt beleggen.
  De moeilijkheid is het om van je slechte gewoontes af te komen en echt voor een systeem te kiezen of het door anderen te laten doen. Maar veelal zijn m.i. de kosten te hoog zoals bijvoorbeeld bij Alex.

  In ieder geval bedankt voor deze reminder.

  Groet Seth

  Beantwoorden
   • Ineke
    Ineke zegt:

    Beste Harm,

    Voor het eerst kennis gemaakt d.m.v. jouw video.
    Je praat in ieder geval duidelijk en niet al te snel zodat het ook nog goed kan doordringen. Qua duur een prima tijd, max 15 min, dan houden mensen hun aandacht.In het verleden gehandeld op basis van emoties, de laatste jaren op basis van feiten en cijfers. Ik leer graag en ben benieuwd naar wat je mij en vele anderen kunt vertellen en leren. Succes en ik kijk uit naar je volgende input.

    Ineke

    Beantwoorden
  • Harm van Wijk
   Harm van Wijk zegt:

   Hallo Klaus,

   Hartelijk dank! We hebben een uitgebreid coachingstraject. Aanstaande woensdag gaan we het hebben over De Psychologie van Beleggen en Converteerbare Obligaties. Als u interesse heeft, kijk dan op https://beleggen.com/coachingsdag-veilig-beleggen-6-november

   Andere onderwerpen van de volgende sessies zijn:

   Opties van theorie naar praktijk
   TA-dag
   Valkuilen voor beleggers
   Goud
   Opties voor Gevorderden
   Tradingdag
   Geld verdienen met dividendaandelen
   Hoe beleggen de professionals?
   Masterclass opties

   Als u meer interesse heeft, neem dan svp contact met ons op!

   Beantwoorden
   • Marcel
    Marcel zegt:

    Een krachtige uiteenzetting, zakelijk en ontgoochelend zoals het hoort.
    We kunnen hier afleren onze wensen en begoochelingen voor
    (nog te bewijzen) feiten te nemen.

    Beantwoorden
 2. Kees van koevorden
  Kees van koevorden zegt:

  Duidelijke video Harm.Ik wil graag leren en in een demo account het geleerde in de praktijk brengen.Ik probeer zo veel mogelijk coaching in me op te nemen.Ik leer van Uw korte maar duidelijke uitleg.Dank daarvoor:Kees.

  Beantwoorden
 3. Van Steenbergen Willy
  Van Steenbergen Willy zegt:

  Een duidelijke video en tevens goede raad.
  Maar toch blijft het voor mij als beginner nog moeilijk om mij hier aan te houden.
  Als ik 500 euro win op een aandeel ben ik bang het weer te verliezen als het wat zakt en dan verkoop ik snel.
  Terwijl als een ander aandeel dat ik gekocht heb meer als 3% zakt ik het ook vlug van de hand doe. Misschien verkoop ik in beide gevallen wel op lange termijn een winnaar.

  Beantwoorden
 4. Jan Koetsier
  Jan Koetsier zegt:

  Bedankt Harm,mijn vrouw en ik handelen sinds 3 maanden op de beurs. de eerste maand (september) gingen we inderdaad de boot in met o.a.Imtech met te lang wachten, dit was inderdaad een leerproces.
  Nu handelen we zoals jij verteld en inderdaad met succes.
  Mooi voorbeeld was gisteren (vrijdag) met NSI hadden we nog van de vorige dag aandelen voor 5,48 en gisteren morgen kregen we niet eens de tijd om snel te verkopen
  dus zaten we op 4,300 om dit verlies kleiner te maken hebben we bijgekocht en ging tot onze vreugde de koers omhoog en waren tevreden met een leuke winst op 4.80
  Nogmaals bedankt.
  mvg. Jan

  Beantwoorden
 5. Léon
  Léon zegt:

  Hoi Harm,
  Ben mij aan het verdiepen om weer iets te gaan doen met aandelen.
  Jaren geleden wat gedaan maar door omstandigheden gestopt. Jou video is heel helder en zeker bruikbaar al zal ik hem nog een paar keer bekijken om het allemaal goed te begrijpen.
  Dank en zie graag je volgende video/mails.
  Fijne dag, Léon

  Beantwoorden
 6. Erik
  Erik zegt:

  Beste Harm,

  Bedankt voor deze uitleg. Zelf ben ik ook iemand die behoorde tot de groep van 90%. Door jou theorie toe te passen hoop ik mijzelf langzaam richting de 10% groep te verplaatsen.

  Beantwoorden
 7. Chris
  Chris zegt:

  Erg waardevol! Bedankt, Harm! Zoals reeds eerder gezegd is: de lengte is goed. Tegenwoordig neem je niet zo snel meer de tijd om ergens een uur of twee uur voor te gaan zitten. Dus een video van minder dan een kwartier, past perfect in een lunchpauze. ;-)

  Beantwoorden
 8. Erik
  Erik zegt:

  Bedankt voor de video. Het is belangrijk om emoties uit te schakel. Dat is geen makkelijke opgaaf. Je hebt ook de neiging om op te geven als het een aantal keren niet lukt. Ervaring is belangrijk. Vasthouden aan een bepaalde strategie ook. Maar dat is iets wat je moet leren. Veel lezen. Deze video heeft bijgedragen aan de manieer van denken. Nogmaals dank

  Beantwoorden
 9. Bram
  Bram zegt:

  Heldere video. Weer een nuttig ingredient om te komen tot een lekker diner. De komende tijd investeer ik in het absorberen van informatie over de vele mogelijkheden, en speel ik tegelijkertijd met lage inzetten om theorie in praktijk te brengen.
  Langzaam aan ga ik opbouwen en hoop ik een stabiele belegger te worden die bij de 10% hoort.
  Dank voor de video, qua lengte een fijne afwisseling voor de webinars die vaak 1uur of langer duren.

  Beantwoorden
 10. marco versluis
  marco versluis zegt:

  Hallo Harm.
  Ik heb de video gezien en ik vind het erg duidelijk wat je verteld.
  in ieder geval heel erg bedankt voor deze info met vriendelijke groet.
  Marco versluis

  Beantwoorden
 11. Wouter van Voorst
  Wouter van Voorst zegt:

  Beste Harm,
  de principes uitgelegd in de video zijn naar mijn mening goud waard. Het is een ontdekkingsreis naar het bekende. Je weet het wel maar het is goed als iemand anders het nog een keer zegt en je daarin bevestigd wordt. Deze principes werken echt. Met dank, Wouter

  Beantwoorden
 12. Frank
  Frank zegt:

  Dag Harm,
  Ik ben op 1 oktober begonnen met een beursspel bij mijn bank waar we over 100.000 fictieve euro’s beschikken en die kunnen beleggen op een beurs die met 15 minuten verschil de echte beurskoersen volgt. Laat dit nu mijn paper trade zijn die me steeds dichterbij brengt om effectief te gaan beleggen. 1ste maand 10.000€ verloren, vandaag 3.000€ winst. De top 10 haalt winsten van 23.000€ tot 89.000€. ik sta op plaats 1053 van de 18.000 deelnemers. Dus momenteel meer verliezers dan winnaars. Uw presentatie heeft mij veel bijgebracht en sommige bevindingen die ik had met het spel bevestigd. Er is één zaak waar ik nog niet volledig uit ben, de termijn. Ik wens niet te beleggen voor later, wel omdat een spaarboekje amper nog één procent opbrengt. Als vandaag 100.000€ op een spaarboek net geen 1.000€ opbrengt op jaarbasis, en wanneer men op de beurs maar 5% neemt na 2 maanden, dan heb ik een goede zaak gedaan. Als een aandeel een koersdoel heeft van +7%, ben ik tevreden met +5%. (aldus de mening van een mogelijke onervaren belegger in spé)

  Beantwoorden
 13. willem Boelaars
  willem Boelaars zegt:

  Goede video in lengte en duidelijkheid.
  Vooral verliezen afkappen en winsten laten lopen erg belangrijk item.
  Ik neem nog regelmatig te snel winst en laat verliezen te ver gaan,in hoop op beter,.
  We blijven leren.
  Gelukkig hoor ik niet bij de 90%……….
  Dank,Willem

  Beantwoorden
 14. peter
  peter zegt:

  zeer waardevolle toevoeging aan de door mij verzamelde informatie over beleggen. Mijn dank hiervoor.
  Ik ben nu in een orienterende fase, zodra ik naar mijn mening voldoende informatie heb verzameld wil ik beginnen.
  vr.gr. Peter.

  Beantwoorden
 15. Marinus
  Marinus zegt:

  Goede duidelijke analyse om het beleggen objectief te bekijken en niet op gevoel. Een strategie van te voren op papier te zetten en daarna in praktijk in te leggen helpt om de emotie zoveel mogelijk uit t schakelen. Ik denk dat dat de belangrijkste tip is.

  Beantwoorden
 16. Karel Jonkers
  Karel Jonkers zegt:

  Beste Harm
  Ik heb met genoegen je video beluisterd. Misschien komt dat ook wel omdat ik het geheel met je eens ben.
  Probleem bij veel particuliere beleggers zal wellicht ook zijn het zich niet voldoende hebben bekwaamd in het juist interpreteren van fundamentele en technische analyses.
  Als je inzicht hebt verworven en vervolgens je realiseert dat elke individuele transactie niet tot moeilijk voorspelbaar is maar een serie wel, zoals je zeer duidelijk aanheeft,stijgen je kansen op winst aanzienlijk.
  Al met al een heldere uiteenzetting die je geeft.Compliment
  Karel Jonkers

  Beantwoorden
 17. Henk Dijk
  Henk Dijk zegt:

  Bedankt Harm voor de te downloaden boeken etc Ik heb totaal geen verstand van Beleggen ik wil gaan beginnen heb omnia rek enz beschreven in jou stappenplan aangemaakt ik ga beginnen met de Bitcoin er is hier zoveel over te doen op de markt Maar jij geeft een mens tenminste vertrouwen

  Beantwoorden
 18. Raf
  Raf zegt:

  Helemaal mee eens Harm! Als je strategie even niet werkt komen we snel in de verleiding om wat anders te proberen en we weten allemaal hoe dat eindigt.
  Discipline, discipline, …
  Thx for reminding.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.