Beleggen voor beginners: de gids voor de échte beginner (Update: 2022)

Zo stel je een betrouwbare beleggingsstrategie op

Beginners zullen, zonder de juiste basis, de eerste fouten binnen no-time maken. Onnodige dure fouten die jij natuurlijk wilt voorkomen. Van traden op basis van je emoties tot het handelen zonder strategie: als je een beginner bent, moet je echt eerst leren te beleggen voordat je begint.

Inhoudsopgave

Met één druk op de knop beleggen

De afgelopen jaren is het een stuk eenvoudiger geworden om te beleggen. Tientallen omwegen en complexe programma’s hebben ruimte gemaakt voor apps en websites waar met een klik op de knop gehandeld kan worden, voor beginners tot gevorderden.

70 procent CFD beleggers verliest geld FD grafiek

70 procent CFD beleggers verliest geld bron FD

De drempel is verlaagd, maar de valkuilen van beleggen bestaan nog steeds

Dat betekent niet dat de valkuilen van tien jaar geleden zijn veranderd. Ze zijn mogelijk zelfs gevaarlijker geworden sinds de drempel om te gaan beginnen dusdanig ver omlaag is gegaan. De tijd dat het verplicht was om van een bepaald aantal zaken op de hoogte te zijn voordat je kon beleggen, is zo goed als verleden tijd.

De complete basis van beleggen

Om te voorkomen dat jij als beginner niet dezelfde fouten maakt als andere beginners, heb ik de complete basis van beleggen uitgeschreven. Hierdoor weet jij precies wat jij wel moet doen én wat juist niet.

Wat is beleggen en wat moet ik erover weten? Van obligaties tot aandelen.

 

Beleggen is niets meer dan het inleggen, ofwel investeren, van een bedrag voor een bepaalde termijn. Dit kan voor korte of lange termijn zijn, met als doel om aan het einde van een periode de belegging met winst af te sluiten. Beleggen in veilige fondsen kan bijvoorbeeld gezien worden als het actief wegzetten van je spaargeld, weliswaar met een hoger risico.

Beleggen in aandelen

De meeste beleggers kiezen ervoor om te beginnen met beleggen in ofwel obligaties of aandelen. Door in aandelen te beleggen, kan er als het ware een deel van een bedrijf worden ‘gekocht’.

Je word mede-eigenaar van een bedrijf

Dit betekent dat je op papier mede-eigenaar bent van het bedrijf, al dan niet voor een deel. In de praktijk kan dit met of zonder zeggenschap zijn, waarbij je met een aandeel zonder zeggenschap niets meer kan doen dan de koers volgen. Je kan dan alleen met je voeten stemmen.

Particuliere beleggers hebben weinig invloed

Aandelen met zeggenschap houden in dat je aanwezig kunt zijn bij een aandeelhoudersvergadering en invloed hebt op belangrijke beslissingen binnen de organisatie. In de praktijk hebben particuliere investeerders echter zelden genoeg aandelen om daadwerkelijk enige invloed op de bedrijfsgang te kunnen uitoefenen.

Uit onderzoek wat in Italië is uitgevoerd blijkt bijvoorbeeld dat de meeste aandeelhouders weinig invloed hebben op wie er in het bestuur van het bedrijf zit, tenzij iemand meer dan 50% van de aandelen heeft(1).

Een bedrijf keert aan jou dividend uit

Interessanter is het recht op een deel van de winst van de organisatie waar je een aandeel van hebt. Dit wordt ook wel dividend genoemd. Wanneer een organisatie een goed jaar (of jaren) heeft gehad, kan het ervoor kiezen om dividend uit te keren. Als jij in dat geval, bijvoorbeeld, 40 van de 800.000 aandelen hebt, betekent dit bij een dividenduitkering van € 20.000.000 zelf € 1.000 krijgt.

dividend_impact

Dividend zorgt voor een 100 maal zo groot vermogen

Gestructureerde vermogensgroei Laat je vermogen consistent groeien met aandelen. Kijk voor je mogelijkheden

Beleggen in obligaties

Beleggen in obligaties is tevens voor beginners mogelijk. Obligaties zijn een bewijs waarbij de overheid of een organisatie een openstaande schuld aan de bezitter van de obligatie heeft. Organisaties en overheden kunnen obligaties uitgeven wanneer zij voor een bepaalde tijd een substantieel bedrag nodig hebben. In de obligatie is altijd de looptijd opgenomen, dit kan bijvoorbeeld vijf of tien jaar zijn.

Hoe hoger het risico, hoe meer rente obligatiehouder krijgt

Wat hier als beginner belangrijk is om te begrijpen, is dat door beleggers de winst uit obligaties wordt gehaald door de jaarlijkse rentevergoeding. Hoe risicovoller de obligatie is, hoe hoger de jaarlijkse rentevergoeding zal zijn. Zo kreeg je tijdens de crisis op Griekse obligaties een ongekend hoog rentepercentage terwijl op Duitse obligaties een bijzonder lage rente zit.

Expert Tip: De banken vertellen het je niet: verlies op aandelen is goed te beperken en zelfs te repareren. Het enige dat je hoeft te doen: pas deze uitgekiende optiestrategieën toe

Aandelen en verkopen: wat zijn de mogelijkheden?

 

Als je klaar bent om te beginnen met beleggen, zal je dat voornamelijk in aandelen of obligaties doen. In principe kan je in alle bedrijven beleggen die een notering hebben op de effectenbeurs. In Nederland is bijvoorbeeld de AEX-index de grootste beursindex, waar je in Londen de FTSE tegenkomt en in Amerika de DOW Jones.

Bijna alle grote bedrijven zijn beursgenoteerd

Alle beursgenoteerde aandelen zullen eenvoudig gekocht kunnen worden. Van een aandeel in Ahold (het bedrijf achter Albert Heijn en bol.com) tot een aandeel in Google, vrijwel alle toonaangevende organisaties zijn beursgenoteerd.

Amazon koers weekbasis

Maak gebruik van een gespecialiseerde broker

Beleggen in aandelen kan je als beginner het beste doen middels een bank of broker. Dit kan je doen via jouw eigen huisbank, bijvoorbeeld ING of Rabobank, maar slimmer is via gespecialiseerde brokers. Voorbeelden hiervan zijn Binck Bank, Lynx, TradersOnly en DeGiro. De kosten zijn veel lager en de dienst veel beter.

Beleggen met behulp van speciale software

Via dergelijke brokers is het verhandelen van aandelen allemaal via de browser of speciale software te regelen. In de meeste gevallen is dit zelfs mogelijk via een eigen app. De afgelopen jaren is op dit gebied veel vooruitgang geboekt waardoor de kans groot is dat ook grote banken als ING en Rabobank beleggen via mobiele applicaties (apps) zullen ontwikkelen.

De prijsverschillen tussen brokers zijn groot

Kopen en verkopen van aandelen én obligaties is via deze brokers dus allemaal binnen handbereik. Uiteindelijk zijn de belangrijkste verschillen tussen de verschillende brokers de fees die in rekening worden gebracht. Per broker kunnen de fees per aankoop en verkoop namelijk aanzienlijk verschillen. Mexem is niet alleen de beste, maar ook de goedkoopste broker. Zo blijkt uit ons Brokeronderzoek. Zie http://brokeronderzoek.com/

Lynx ad goedkoopste

Hoe weet je welke aandelen je moet kopen? Hoe doen experts dit?

 

Een van de eerste vragen die jij als beginner met beleggen zal krijgen, is in welke aandelen je moet gaan beleggen. Dit is een vraag waarop nooit een sluitend antwoord gegeven kan worden. Het is namelijk onmogelijk om met een honderd procent zekerheid te voorspellen of een aandeel omhoog of omlaag zal gaan.

De logica op de beurs is vaak ver te zoeken

Zelfs de meest ervaren beleggers zullen met enige regelmaat aandelen kopen om ze vervolgens met verlies te verkopen. Wat namelijk een positief teken kan lijken, zoals jaarcijfers waaruit een stijgende marge op bepaalde producten lijkt te ontstaan, kan in werkelijkheid anders uitvallen. In totaal zijn miljoenen situaties op te noemen waarbij een positieve voorspelling geen positief effect op de koers van een aandeel had.

Maak gebruik van verschillende strategieën

In het volgende deel van deze gids over Beleggen voor Beginners leg ik je uit welke strategieën je kunt kiezen en wat de beweegredenen hiervoor kunnen zijn. Want aan de hand van jouw doelen, zijn verschillende strategieën over een bepaalde looptijd mogelijk. Ik ga hier ook uitgebreid op in tijdens de gratis online training op www.beleggen.com/training-b

Tips voor de beginnende belegger om beter te beleggen

Voordat ik dieper op deze strategieën in ga, geef ik je een paar basistips voor het beperken van jouw risico mee. Als je als beginner tips kunt gebruiken om beter en verantwoorder te kunnen beleggen, zijn het deze tips.

Lees deze tips voordat je ook maar 1 euro investeert

 

In 1606 ontstond in Nederland de eerste effectenbeurs, ook wel bekend als de Amsterdamse Effectenbeurs. Al meer dan 400 jaar zijn we dus als volk aan het beleggen. En tijdens deze periode zijn er altijd beginnende maar ook ervaren beleggers geweest die diverse basistips negeerden.

Verschillende stijlen om te beleggen

Over het algemeen kan er conservatief, oftewel behoudend en actief belegd worden. Tussen deze twee stijlen zijn logischerwijs tal van middenstromen te vinden. Maar ook buiten deze twee stijlen om, komen stijlen als agressief beleggen naar voren.

Beleg niet zonder strategie

Iedere strategie brengt een eigen risico met zich mee. Afhankelijk van het risico waar jij als beginner aan blootgesteld wilt worden en de relatieve inleg, dient een strategie gekozen te worden. Want wat nog onverstandiger is, is beleggen zonder strategie.

De belangrijkste drie tips voor beginners

Om te zorgen dat de basistips eenvoudig te gebruiken zijn, heb ik mijn tips voor beginnende beleggers tot een beperkt aantal gehouden.

Tip #1 Kies een verantwoord bedrag om mee te beginnen

De eerste en belangrijkste tip spreekt voor zich, maar wordt vaak vergeten wanneer we eenmaal actief aan het beleggen zijn: beleg nooit meer dan dat verantwoord is. Hou altijd een spaarsaldo achter de hand voor onvoorziene uitgaven. De regel is dat er tevens een deel (circa 10%) van het vrij besteedbaar inkomen belegd wordt, zodat je ook gespreid in de markt stapt en zo je instapmoment spreidt. Bovendien bouw je vrijwel ongemerkt een kapitaal aan.

Koersdalingen van 90% of meer

Door vaste regels te kiezen en risico’s af te dekken, voorkom je dat je bij een forse koersdaling persoonlijk geraakt kan worden. Alhoewel koersdalingen bij indices zoals de AEX-index meestal beperkt blijven tot 20 tot 25 procent, zijn er voorbeelden bekend van situaties waar een koers met meer dan 90 procent is gedaald, zoals in Griekenland.

ASE_Griekenland_weekgrafiek

Zorg voor spreiding en gebruik je verstand

Bij de individuele aandelen komen dalingen van 90% of meer vaker voor, dus zorg daarom voor voldoende spreiding. In de situatie waarin je met (te) hoge bedragen aan het beleggen bent dat dit ook jouw persoonlijke bestedingsruimte weet te raken, gaat je emotie een rol spelen waardoor je geen rationele beslissingen meer kan nemen…en dat is de belangrijkste oorzaak dat beleggers geld verliezen. Zie ook Psychologie-van-de-belegger.pdf

Tip #2 Handel nooit op basis van je emoties

Alle ervaren beleggers kunnen je het vertellen: zonder doordachte strategie zal je snel op emotionele keuzes overgaan, terwijl rationeel denken met beleggen cruciaal is. Als beginners met beleggen ergens moeite mee hebben, is het wel met het uitzetten van emoties. Niets is namelijk zo gevaarlijk als het kopen en verkopen van effecten op basis van emoties.

Emoties zoals plezier of juist een gevoel van doem hebben ook geen correlatie met wat de markt doet. Emoties kunnen dus wetenschappelijk gezien niet voorspellen of een bepaald aandeel goed of niet goed zal gaan(2).

Hou je emoties in de hand bij het beleggen

Door gebruik te maken van een goed doordachte strategie waarbij diverse situaties zijn meegenomen, bijvoorbeeld wanneer je koopt en verkoopt, voorkom je dat emoties een rol gaan spelen. Veel kostbare fouten worden gemaakt wanneer emoties een rol gaan spelen bij het beleggen. Je bent bijvoorbeeld eerder geneigd een aandeel te verkopen als het is gestegen, omdat je hoogtevrees krijgt. Dat terwijl je, als uitgaat van je eigen ratio, dan juist zou moeten blijven zitten.

Emoties kunnen je veel geld kosten

Jouw emoties zeggen dat je bij een daling niet moet verkopen. Je gaat zelfs zoeken naar redenen om het verlies te nemen uit te stellen. Maar jouw strategie gaf aan dat je zou verkopen bij een daling van bijvoorbeeld 10 of 20 procent. Als je in dergelijke situaties jouw emotie de keuzes laat maken, kan dit je duur komen te staan. Zeker als het aandeel steeds verder wegzakt. Zie ook de video die ik hierover heb gemaakt :

Tip #3 Blijf leren en je verdiepen: begrijp wat je koopt

Mijn derde en laatste tip, is om je continue te verdiepen in bewezen strategieën met aandelen en obligaties wanneer je besluit om te gaan beleggen. Beginners die er niet voor kiezen om hun kennis steeds verder uit te breiden, zullen sneller in de problemen komen. Beleggen is een vak en een vak kan je leren, maar je moet je er wel in verdiepen. Kijk naar een geschikte cursus om te leren beleggen.

Zoek een strategie die bij je past

Door je te verdiepen in hoe je zelf in elkaar steekt en te leren welke strategieën er zijn, kan je kiezen welke strategieën bij jouw passen en zal je minder snel verliesgevende beleggingen maken. Zoek een strategie, die bij je past, in plaats van je karakter proberen aan te passen aan een strategie die je gevonden hebt!

Mist je vermogensgroei de kracht van hefbomen? Bekijk deze handleiding

Veilig als beginner beleggen? Kies voor bewezen strategieën

 

Zoals eerder aangegeven, is het als beginner het veiligst om met twee strategieën te starten. Eén strategie die profiteert van een trend en één strategie profiteert wanneer er geen trend is. Vooraf kun je niet voorspellen of er een trend is of niet. Maar door te spreiden, zorg je ervoor dat 1 van beide strategieën geld oplevert. Zorg er daarbij wel voor dat de andere strategie niet teveel geld verliest, zodat je onderaan de streep een mooie winst overhoudt.

Blijf weg bij beleggingsfondsen en kies voor ETF’s

Het slechtste wat je kan doen, is die kiezen voor een beleggingsfonds of een vermogensbeheerder. De kosten van beleggingsfondsen zijn zo hoog dat 90% van alle beleggingsfondsen niet in staat is om de index te verslaan. Wil je liever niet in individuele aandelen beleggen, maar in alle bedrijven van de Amsterdamse AEX-index, kies dan voor een ETF, een exchange traded fund, een fonds dat op de beurs verhandeld wordt. Naast ETF’s, die beleggen in de AEX index, kan tevens belegd worden in ETF’s met duizenden bedrijven en de kosten van een ETF zijn vele malen lager dan die van een beleggingsfonds.

ETF’s zijn doorgaans een veilige keus

 

De rekensom is snel gemaakt. Hoe meer bedrijven zich in een dergelijk indexfonds bevinden, hoe veiliger de belegging is. Als één van de duizend bedrijven een koersdaling van 50 procent laat zien, zal dit probleemloos door andere aandelen kunnen worden opgevangen. Het nadeel hiervan, is dat het gemiddelde rendement op jaarbasis wel veel lager is dan wanneer je belegt met een bewezen strategie in individuele aandelen.

Spreid over de 500 grootste bedrijven van Amerika

Een goed voorbeeld van een van de meest belangrijke indexfondsen, is de S&P 500 index. Binnen dit indexfonds zijn de 500 grootste organisaties uit de Verenigde Staten geïndexeerd. Een belegging in de S&P 500 is dan ook een belegging in de Amerikaanse economie.

Met een klein bedrag toch een grote spreiding

Voor beginners, zijn ETF’s ook zeer interessant wanneer er met een substantieel bedrag gestart wordt. Als het beschikbare kapitaal beperkt is, verdient een ETF nog sneller de voorkeur, omdat met een klein bedrag een grotere spreiding kan worden bereikt met zeer lage kosten.

Opties zijn interessant, maar ook complex

Als je met een klein bedrag gaat beleggen, kijk dan ook eens naar opties. Opties hebben als voordeel dat je het risico volledig kunt afdekken. Opties zijn echter wel wat complexer dan aandelen: aandelen kun je alleen maar kopen en verkopen. Met opties kun je allerlei (ingewikkelde) optie constructies maken, dus zorg dat je eerst je goed verdiept in opties voordat je hiermee aan de slag gaat. Als beginner kun je beter niet gelijk met opties aan de slag gaan. Leer eerst lopen voordat je gaat rennen. Kijk dus eerst naar aandelen.

Beleggen in opties? In deze video leg ik je hier alles over uit!

Meer risico? Kies voor een actieve strategie!

 

Bijna iedere beginner zal beginnen met een beperkt budget. Je wilt uitproberen hoe beleggen werkt en of je het leuk vindt. Het doel is natuurlijk om winst te maken op je inleg, en bij een passieve strategie met een lage inleg kan dit jaren duren.

Past actief beleggen bij jou?

Wil je meer ‘actie’ en ben je daarvoor bereid om meer actie te nemen? Dan past een actieve strategie, waarbij actief in aandelen, speeders, sprinters, turbo’s en opties wordt belegd, misschien beter bij jou. Maar hoe werkt actief beleggen als beginner? Moet je dan de hele dag aandelen verhandelen? Of geef je het liever uithanden? Vermogensbeheer via van Lanschot is dan een alternatief voor startende beleggers.

Actief beleggen blijft beperkt tot wekelijks handelen

Nee, integendeel zelfs, dagelijks aandelen kopen en verkopen is een volledig andere tak van sport en de meeste particuliere beleggers verliezen door te veel te handelen geld. Zeker voor beginners. Met actief beleggen bedoelen we dat wekelijks een beperkt aantal aandelen wordt gekocht of verkocht volgens een bewezen strategie. Dit kunnen kleinere organisaties zijn met een lagere marktkapitalisatie (totale waarde van organisatie) of juist de bekende grotere bedrijven zoals ABN AMRO, Unilever of Shell.

Beleg met je verstand en niet met je gevoel

Door wekelijks aandelen te blijven analyseren met behulp van eenvoudige software kan een beginner met beleggen snel de juiste keuzes maken. Is het volgens de software tijd om de aandelen van de hand te doen? Aarzel dan niet, en handel met je verstand en niet met je gevoel. Wanneer de koers steeds verder oploopt, zorg dan voor een stop loss die mee schuift zo dat je je winst voortdurend vast klikt en je geen last krijgt van hoogtevrees.

Beleggen voor beginners is een leerproces

 

Mijn belangrijkste advies is en blijft om te beleggen volgens vaste regels. Wat is het maximale bedrag dat jij beschikbaar stelt voor jouw beleggingen? En wat zijn de koop- en verkoopmomenten binnen jouw strategie?

Werk volgens een strategie en hou je daaraan.

Door grondig te werk te gaan, je te verdiepen in de strategieën waarmee je belegt en de beleggingen actief bij te houden, voorkom je dat je als beginner een van de vele beginnersfouten maakt.

Hoe de beste aandelen selecteren in 2019 zonder risico’s? Klik hier

Succes!

Harm van Wijk

www.beleggen.com

Pin ook deze handige infographic om het artikel makkelijk terug te vinden.

Beleggen voor beginners

Bronnen:

  1. https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-319-54819-7_14
  2. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/15427560.2019.1588275
3 antwoorden
  1. Stein van den Branden
    Stein van den Branden zegt:

    Beste,

    Best interessante uitleg. Voor een beginner, zoals ik, blijf je echter vaak zitten met een echt concreet gebrek aan info aangaande hoe je nu echt begint vanaf nul. Zoals, via wat of wie. Want je hebt toch een platform (broker) nodig om een rekening te openen waar je je startkapitaal opzet ? Wie is betrouwbaar met niet al teveel kosten ? Op welke site doe je de trades ? Je leest dan dat je je portefeuille samenstelt, verspreid. Maar zelden wordt getoond stap voor stap waar en hoe. Met welke muisklikken met andere woorden.
    Je kan dat kapitaal zijn werk laten doen of wat gaan handelen, geld bij inleggen en kopen. Wanneer best tijdens de dag, hoeveel keer. Het zijn vragen waar je moeilijk een antwoord op vindt. De meeste uitleg is wel basis maar handelt toch over de momenten dat je al bezig bent. Iedereen lijkt te vergeten hoe je dit moet uitleggen aan echt een leek.

    Beantwoorden
  2. pascal
    pascal zegt:

    IK sluit mij aan bij Stein, zelf ben ik al een tijdje van plan om te beginnen beleggen maar wordt er nergens verteld hoe je dit stap voor stap doet, er wordt enkel uitleg gegeven over aandelen, obligiaties en indexfondsen, daarbij als je enkel sites heb opgezocht spreken ze mekaar tegen om in welke systeem je best belegt!!

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.