Beleggen voor Dummies: wat is beleggen?
Beleggen voor Dummies? Veel mensen denken dat beleggen alleen maar weggelegd is voor personen die daar heel veel verstand van hebben, ofwel mensen die al jaren de beurzen in de gaten houden en helemaal ingevoerd zijn in de financiële wereld. Daarom beginnen velen er niet eens aan.
Beleggen voor Dummies
Niets is echter minder waar. Beleggen kan iedereen. Natuurlijk moet je wel enigszins ingevoerd zijn in de wereld van aandelen en obligaties, maar ook de zogenaamde Dummies op beleggingsgebied moeten zeker in staat zijn om succesvol te beleggen. In dit artikel ga jij als Dummie erachter komen dat beleggen zeker ook voor jou iets is.
Beleggen voor Dummies: wat is beleggen?
Voordat je wilt gaan beleggen is het wel handig om te weten wat dit precies is. Veel mensen kennen de term wel, maar weten niet precies van de hoed en de rand. Beleggen doe je met geld dat je investeert in een bedrijf voor een bepaalde termijn, bijvoorbeeld een maand, een kwartaal of een jaar.
Jij wordt eigenaar van het bedrijf
Je krijgt hiervoor waardepapieren, terug (bijvoorbeeld aandelen) en je mag jezelf aandeelhouder noemen. In principe ben je hierdoor voor een deel eigenaar van het bedrijf. Met jouw geld kan het bedrijf ook weer investeren met als doel meer winst maken.
Jouw aandelen kunnen meer waard worden
Er zijn bedrijven die de behaalde winst verdelen onder de aandeelhouders, maar het kan ook zijn dat jouw aandelen meer waard worden en je ze weer kunt verkopen met winst. Andersom kan het ook zo zijn dat het bedrijf verliezen lijdt en de aandelen minder waard worden. Je loopt met beleggen dus altijd een bepaald risico.
Het doel van beleggen
Vaak is het zo dat hoe meer risico je loopt bij de aankoop van aandelen, hoe meer kans je op winst hebt. Je haalt bij veel winst, dus een hoog rendement uit je aandelen. Helaas heb je met een hoog risico ook meer kans op verlies en dat wil je natuurlijk niet. Het doel van vrijwel iedere belegger en ook bij beleggen voor Dummies is: zoveel mogelijk rendement halen en zo min mogelijk risico lopen.
Wat is een beurs?
Beleggen doe je op een beurs. Dit een plek waar aandelen verhandeld worden. Bedrijven bieden de aandelen aan en iedereen kan ze kopen. Er zijn veel bekende beurzen, zoals Euronext in Nederland met de AEX-index, Wall Street met de Dow Jones in Amerika en de Japanse beurs met de Nikkei index.
Op de fiets naar Beursplein 5?
Het betekent niet altijd dat je de aandelen trouwens zelf hoeft te kopen of te verkopen op de beursvloer. Je kunt dit voor je laten doen door een effectenmakelaar (ook wel broker genoemd). In het verre verleden moest je zelf naar het beursgebouw toe om de aandelen te kopen of te verkopen, maar in het huidige computertijdperk gaat dit natuurlijk allemaal digitaal.
Beleggen voor Dummies: waarin kun je beleggen?
Er zijn verschillende manieren om je geld te beleggen. We hebben het tot nu toe vooral gehad over aandelen, omdat de meeste mensen hier wel mee bekend zijn. Er zijn echter nog veel meer mogelijkheden als het gaat om beleggen voor Dummies. Hieronder volgen de belangrijkste.
- Beleggen in aandelen
Het kopen van aandelen is vrijwel de bekendste manier van beleggen voor Dummies. Zoals al eerder gezegd word je min of meer mede- eigenaar van het bedrijf (je hebt er een aandeel in) door één of meerdere aandelen te kopen. Dit betekent dat je ook naar de aandeelhoudersvergadering mag om te weten te komen hoe het bedrijf er precies voorstaat en je mag meebeslissen over het functioneren van het bedrijf. Daarnaast deel je mee in de winst. Hoe mooi is dat? Je krijgt deze jaarlijks uitgekeerd en dat noemt men dividend. Over een aandeel ontvang je overigens geen rente.
- Beleggen in obligaties
Beleggen in obligaties is voor Dummies ook geschikt. In feite is een obligatie een soort van lening die je aan een bedrijf of overheid geeft. Obligaties hebben vaak een vaste looptijd. Aan het eind van de looptijd krijg je je geïnvesteerde geld terug plus rente. Dit noemt men couponrente. Het voordeel voor beleggen voor Dummies is dat je door deze vorm van beleggen minder risico loopt.
Beleggen in indexfondsen
In plaats van aandelen te kopen van één bedrijf kun je er ook voor kiezen om aandelen te kopen van heel veel bedrijven tegelijk. Dit doe je door bijvoorbeeld te beleggen in een indexfonds. De AEX- index is een heel bekende Nederlands index. In deze index zitten de 25 grootste bedrijven die genoteerd staan aan de Amsterdamse beurs.
Beleggen in een index wordt ook wel beleggen in een ETF genoemd. De sector van de exchange-traded fund (ETF) is in relatief korte tijd sterk gegroeid, waarbij de sector meer aandacht krijgt naarmate deze groter wordt. Ook bij beginnende beleggers of dummies. De oorspronkelijke aantrekkingskracht van deze producten waren hun eenvoud, voordelige diversificatievoordelen en het vermogen om intraday te handelen.
Hoewel dit in grote lijnen nog steeds het geval is, heeft de evolutie van de industrie geleid tot een grotere variëteit van ETF’s die beschikbaar komen voor beleggers en die een verbeterde toegankelijkheid tot verschillende activaklassen bieden. ETF’s zijn echter ook complexer geworden wat de structuur betreft en de soorten strategieën die ze gebruiken bij het genereren van rendement. Deze ontwikkelingen hebben nieuwe kansen en uitdagingen gecreëerd voor investeerders, marktdeelnemers en regelgevers(1).
Nieuwsbrieven over indexfondsen hebben vaak ook veel invloed op het instappen in indexfondsen. Uit een analyse van de dagelijkse indexfondsstromen blijkt met name dat er een sterke correlatie is tussen de instroom bij deze fondsen en het rendement gerealiseerd op de S&P. Met andere woorden: hoe sterker de prestaties van de S&P 500, hoe meer geld er naar indexfondsen vloeit van de kant van beleggers die hun graantje proberen mee te pikken van de koersstijgingen.
Op basis van de aanbevelingen van nieuwsbrieven stelden de auteurs vast dat de beleggers leken te reageren op positieve adviezen over de evolutie van de financiële markten. Die nieuwsbrieven bleken vooral te worden gelezen door beginnende beleggers of dummies(2).
Met weinig geld al beleggen
Je zult misschien denken dat het veel geld kost om te beleggen in een indexfonds, maar dit is niet het geval. Voor een paar tientjes kun je hier al in investeren. Het voordeel van een indexfonds is dat als er een bedrijf slecht draait jij daar niet zoveel problemen van ondervindt, omdat je nog veel meer aandelen hebt van andere bedrijven. Daarom is deze vorm ook geschikt voor beleggen voor Dummies.
Beleggen voor Dummies: hoe begin je?
Het is zover: je hebt besloten om te beginnen met beleggen (logisch toch?) De vraag is nu alleen nog: hoe ga je dit aanpakken? Het voornaamste advies: begin klein, maar ook niet te klein. Je kunt ervoor kiezen om een los aandeel te kopen van een bedrijf, bijvoorbeeld Apple, omdat je denkt dat dit een winstgevend bedrijf is.
Niet gaan gokken
Als dat zo is dan is dat echter al in de koers van het aandeel verwerkt. Het is dus maar de vraag of de koers blijft stijgen en zo wordt beleggen een vorm van gokken. Het is veel verstandiger om meerdere aandelen te kopen tegen lage kosten. Zo spreid je je risico (elders hierover meer). Als je minder risico wilt lopen, kun je investeren in obligaties. Het slimste is te gaan werken met een strategie, zoals deze is uitgelegd in het boek In 10 stappen succesvol beleggen (zie http://10stappen.com)
Beleggen voor Dummies: risicospreiding
Als je begint met beleggen is het verstandig om zo weinig mogelijk risico te lopen, want hiermee voorkom je teleurstellingen. Natuurlijk loop je altijd een bepaald risico, beleggen zonder risico bestaat simpelweg niet, maar deze kun je zoveel mogelijk beperken. Dit kan onder andere door:
- beleggen in verschillende categorieën. Je neemt bijvoorbeeld aandelen en obligaties.
- beleggen in obligaties? Kies dan voor obligaties in verschillende landen met verschillende looptijden.
- beleggen in aandelen? Beleg dan in meerdere sectoren in meerdere landen en beleg in kleine en in grote bedrijven.
- beleggen in indexfondsen? Beleg je geld in meerdere fondsen, zoals aandelenfondsen, groenfondsen of obligatiefondsen.
Risico is niet weten wat je doet, aldus Albert Einstein. Zorg dus dat je je verder gaat verdiepen in beleggen, bijvoorbeeld met de gratis online training van beleggen.com: www.beleggen.com/training
Beleggen voor Dummies: de kosten
Behalve de kosten die je betaalt voor de aankoop van bijvoorbeeld aandelen of obligaties, ben je ook kosten kwijt aan het beleggen zelf. De kosten verschillen per aanbieder, dus het is wel verstandig om deze te vergelijken.
Daarnaast zijn de kosten ook afhankelijk welke belegging je doet. Het is dan ook onmogelijk om in dit artikel te zeggen hoeveel de kosten exact zijn. Kosten waar je in ieder geval tegen aanloopt zijn:
- aankoopkosten: deze betaal je voor de aankoop van aandelen, obligaties of indexfondsen.
- lopende kosten: deze kosten betaal je voor het beheer van je aandelen gedurende de tijd dat je ze in je bezit hebt.
- transactiekosten: als je weer gaat verkopen, betaal je daar ook weer een bedrag over.
Daarnaast zijn er nog allerlei aanvullende kosten, maar deze zijn helemaal afhankelijk van het soort belegging dat je doet. Tip bij beleggen voor Dummies: hou de kosten zo laag mogelijk, want deze gaan allemaal van je rendement af.
Blijf daarom weg bij beleggingsfondsen. 96% van de beleggingsfondsen doet het slechter dan de index door de hoge kosten, zo blijkt uit diverse onderzoeken. Blijf ook uit de buurt van vermogensbeheerders of bankiers vanwege de hoge kosten. Het is zeker dat er iemand verdient, maar slechts zelden de klanten. Zie bijvoorbeeld
Beleggen voor Dummies: het stappenplan
Als je nog een Dummie bent in het beleggen, is het verstandig om een stappenplan uit te voeren. Hieronder vind je een voorbeeld van een plan voor beleggen voor Dummies.
Stap 1: Ben ik geschikt als belegger?
Voor je gaat beginnen met beleggen, moet je je zeker afvragen of je hiervoor wel geschikt bent. Beleggen doe je namelijk met geld dat je niet direct nodig hebt. De vraag is: heb je dat? Daarbij loop je altijd het risico dat je geld minder waard kan worden en je verlies lijdt. De vraag is: ben je bereid om dat risico te lopen? Beantwoord je beide vragen met ‘nee’ dan kun je beter niet gaan beginnen met beleggen en is sparen een betere optie. Beantwoord je beide vragen met ‘ja’ dan kun je naar stap 2 van beleggen voor Dummies.
Stap 2: Welk type belegger ben ik?
Je hebt beleggers in allerlei soorten. Zo kun je een offensieve, defensieve of neutrale belegger zijn. De offensieve belegger neemt veel risico’s met een grote kans op een hoog rendement. De neutrale belegger wil wel iets risico nemen, maar niet te veel. De defensieve belegger wil het liefst helemaal geen of zo weinig mogelijk risico nemen. Probeer er voor jezelf achter te komen tot welk type belegger je behoort. Het belangrijkste hierbij is dat je weet met welk doel je wilt beleggen. Het doel bepaalt voor het grootste deel welk type belegger je bent.
Er zijn zelfs karaktereigenschappen die invloed hebben op je beleggingen. Zo is met meerdere onderzoeken onderzocht of narcisten meer vatbaar zijn voor risicovolle beleggingen op de beurs. In een eerste onderzoek gaven narcistische deelnemers toe dat ze meer geneigd waren te beleggen in aandelen met een hoge volatiliteit (dat wil zeggen grote prijsschommelingen).
In het tweede onderzoek creëerden de deelnemers hypothetische beleggingsportefeuilles met behulp van een selectie van echte aandelen waarvan de waarde gedurende een periode van vijf weken werd gevolgd. Narcisten selecteerden meer volatiele aandelen voor hun portefeuilles, zo bleek. Deze tendens werd verklaard door de verhoogde motivatie van narcisten. Narcisten verloren ook aanzienlijk meer geld tijdens de trackingperiode – de aandelenmarkt als geheel daalde met ongeveer 30% tijdens deze trackingperiode – en dit werd volledig verklaard door de verhoogde volatiliteit van hun beleggingen.
Cumulatief suggereren deze resultaten dat narcistische persoonlijkheid verband houdt met risicovolle beleggingen op de aandelenmarkt, wat vooral onaangepast is tijdens perioden van economische neergang(3).
Er zijn gelukkig ook andere karaktereigenschappen die iets zeggen over hoe je belegt. Zoals hoeveel risico je wilt nemen.
Stap 3: Hoe ga ik beleggen?
Als je gaat beleggen voor Dummies, kun je dat op verschillende manieren doen. Ten eerste kun je een effectenmakelaar opdracht geven om aandelen of obligaties voor je te kopen. Het is dan wel verstandig om je zelf dan goed te verdiepen in de beleggingswereld. Ten tweede kun je beleggen via een bank. In dit geval geef je de bank opdracht om bepaalde beleggingen voor jou te doen (let goed op de kosten, want deze zijn bij een bank enorm hoog!) Ten derde kun je beleggen via een indexfonds (zie ook https://beleggen.com/waarom-beleggen-in-etf/ ). Ten slotte kun je ook beleggen voor je pensioen. Je zet dan maandelijks geld opzij dat tijdens je pensioen weer vrijkomt. Je kunt natuurlijk ook voor meerdere manieren tegelijk kiezen, maar kies altijd een manier die goed bij jou past.
Stap 4: Hoe vergelijk ik de aanbieders?
Je hebt inmiddels een manier gevonden om te gaan beleggen, maar nu is de vraag nog met wie je in zee gaat. Kiezen voor de eerste de beste aanbieder is meestal niet een handige keuze. Via het internet kun je op allerlei sites aanbieders met elkaar vergelijken. Meestal kun je bij een aanbieder ook een informatiepakket aanvragen voor het geval je je nog wat meer wilt verdiepen in de aanbieder. Zaken waar je bij beleggen voor Dummies in ieder geval op moet letten, zijn: de kosten die de aanbieder berekent, het rendement van de aanbieder uit het verleden (dit noemen de prospectus) en de gebruiksvriendelijkheid van de aanbieder. Kijk voor een uitgebreid onderzoek op http://hetnederlandsbrokeronderzoek.nl/
Stap 5: Hoe blijf ik op de hoogte?
Als je gekozen hebt voor een aanbieder en begonnen bent met beleggen, is het zaak om je beleggingen te blijven volgen. Bij beleggen voor Dummies is een belangrijke tip dat je een bewezen strategie kiest (modelleer wat werkt) en zo min mogelijk het financiële nieuws volgt. Door dit te volgen, spelen emoties op waardoor je niet langer rationeel handelt (when emotions go up intelligence goes down).
Daarnaast kan het zeker geen kwaad om de juiste specialisten in de gaten te houden. Zie bijvoorbeeld https://beleggen.com/over-ons Nog belangrijker is dat je geen Dummies gaat volgen, zij weten net zo veel of zelfs minder dan jij. Bovendien is het verstandig om je te blijven informeren over nieuwe mogelijkheden en producten die er zijn. Kies daarbij altijd voor aanbieders die voor jou begrijpelijk zijn, bijvoorbeeld via https://mijn.beleggen.com/
Beleggen voor Dummies: andere vormen van beleggen
De bekendste vormen van beleggen zijn: aandelen, obligaties en indexfondsen. Daarnaast zijn er ook andere, minder bekende, vormen van beleggen die ook zeker de moeite waard zijn om te proberen. Denk hier bijvoorbeeld aan het beleggen in grondstoffen, zoals goud of zilver. Goud is waardevast, waardoor je weinig risico loopt. Je kunt ook beleggen in derivaten. Dit zijn contracten waarmee je het recht krijgt om iets tegen een bepaalde koers te kunnen verkopen. Dit kan vaak al met een klein bedrag, maar verdiep je eerst goed in opties voor je ook maar 1 cent belegt. Je kunt ook beleggen in vastgoed. Simpel gezegd: je koopt een huis, verhuurt deze en op den duur verkoop je het huis met winst. Er zijn nog veel meer mogelijkheden, maar je moet je afvragen of deze geschikt zijn voor Dummies. Zo kun je beleggen (of beter gezegd speculeren) in whisky, bitcoins of in crowdfunding.
Hoe nu verder?
Ben jij door het lezen van dit artikel enthousiast geworden en wil je een mooi rendement en hiermee een veilige financiële toekomst voor jezelf (en je gezin) creëren of andere doelen realiseren? Bekijk dan eerst de GRATIS online training op
of download GRATIS de handleiding “Ontdek hoe je binnen 5 minuten 30 winstgevende aandelen selecteert” op http://10stappen.com/
Of bestel het boek Beleggen voor Dummies van Hans Oudshoorn en Peter Siks
Mocht ik je nog ergens mee kunnen helpen, dan hoor ik het graag.
Met vriendelijke groet,
Harm van Wijk
Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:
Bronnen:
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!