Beleggen voor kinderen: jong geleerd is oud gedaan

beleggen-voor-kinderen

Ook kinderen kunnen beleggen. Sterker nog, hoe vroeger je begint, hoe beter. Beleggen voor kinderen kan een krachtige manier zijn om een financiële basis te leggen voor de toekomst. Benieuwd hoe dat werkt? Lees dan vooral verder. We gaan het hebben over wat beleggen precies is, waarom het slim is om vroeg te beginnen en hoe je als kind kunt starten met beleggen.

 

Wat is beleggen eigenlijk?

Voordat we dieper duiken in de wereld van beleggen voor kinderen, laten we eerst eens kijken naar wat beleggen eigenlijk is. Beleggen is het investeren van geld in iets, in de hoop dat het in de toekomst meer waard wordt. Het is een manier om je geld te laten groeien. Je koopt bijvoorbeeld aandelen van een bedrijf of je investeert in vastgoed, met het idee dat die in waarde zullen stijgen.

Aan beleggen zitten uiteraard ook risico’s verbonden. Je kunt ook geld verliezen als de waarde van je investering daalt, maar voor nu is het belangrijk om te begrijpen dat beleggen draait om het investeren van geld om winst te maken.

Basisbegrippen van beleggen

Voordat we in de wereld van beleggen voor kinderen duiken, is het handig om een paar basisbegrippen te kennen. Laten we beginnen met het woord ‘aandeel’. Een aandeel is een stukje eigendom in een bedrijf. Als je een aandeel koopt, word je dus eigenlijk mede-eigenaar van dat bedrijf.

Dan hebben we het woord ‘obligatie’. Een obligatie is een soort lening die je aan een bedrijf of overheid geeft. In ruil daarvoor krijg je rente en na een bepaalde tijd krijg je je geld terug.

‘Indexfondsen’ zijn ook een belangrijk begrip. Een indexfonds is een soort mandje met verschillende aandelen of obligaties. Het idee is dat je niet op één paard wedt, maar je geld spreidt over verschillende investeringen.

Tenslotte hebben we nog ‘risico’. Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee. Dit betekent dat je geld kunt verliezen. Hoe hoger het risico, hoe hoger het mogelijke rendement. Dit zijn de basisbegrippen die je moet kennen voordat je begint met beleggen.

Waarom zou je als kind beginnen met beleggen?

Beleggen is niet alleen voor volwassenen. Het is eigenlijk best slim om als kind al te beginnen. Het heeft namelijk een aantal voordelen.

Denk bijvoorbeeld aan het feit dat je op jonge leeftijd al leert hoe je met geld omgaat. Je krijgt inzicht in hoe de financiële wereld werkt. Er is nog een belangrijke reden en die heeft alles te maken met de kracht van samengestelde rente.

Samengestelde rente, ook wel rente-op-rente genoemd, kan een krachtig effect hebben op je geld. Hoe langer je geld belegt, hoe meer tijd je geld heeft om te groeien. Albert Einstein wordt vaak toegeschreven aan het beschrijven van samengestelde rente als het “achtste wereldwonder”. Hoewel er enige controverse bestaat over de vraag of hij daadwerkelijk deze uitspraak heeft gedaan, wordt de uitspraak vaak aan hem toegeschreven vanwege zijn erkenning van het krachtige effect van samengestelde groei in de financiële wereld.

Begin je dus op jonge leeftijd met beleggen, dan heb je een langere tijd om van dit effect te profiteren.

Voordelen van vroeg starten met beleggen voor kinderen

Het eerste voordeel is de waardevolle les van geduld. Beleggen is geen sprint, maar een marathon. Je leert dat succes tijd kost en die tijd heb je als kind volop.

Het tweede voordeel is financieel inzicht. Je leert hoe de economie werkt en hoe bedrijven geld verdienen. Dit inzicht kan later van pas komen. Niet alleen bij het beleggen, maar ook bij het maken van andere financiële beslissingen.

Het derde voordeel is de kracht van samengestelde rente. Hoe langer je belegt, hoe meer je geld kan groeien. Begin je vroeg, dan heb je langer de tijd om van deze kracht te profiteren.

Het vierde voordeel is risicomanagement. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Door vroeg te starten, leer je hoe je met deze risico’s om kunt gaan. Je leert dat niet alle beleggingen succesvol zijn, maar dat dit onderdeel is van het spel.

Het vijfde en laatste voordeel is de vroege financiële onafhankelijkheid. Door vroeg te starten met beleggen, kun je eerder financieel onafhankelijk worden. Dit betekent dat je niet meer hoeft te werken voor je geld, maar dat je geld voor jou werkt.

Hoe kunnen kinderen beginnen met beleggen?

Nu je een idee hebt van wat beleggen inhoudt en waarom het slim is om vroeg te beginnen, vraag je je misschien af hoe je als kind kunt starten met beleggen. Het is minder ingewikkeld dan je denkt. Met een beetje hulp en begeleiding kun je al op jonge leeftijd de eerste stappen zetten in de beleggingswereld.

Een beleggingsrekening voor kinderen openen

Het eerste wat je moet doen, is een beleggingsrekening openen. Dit is een speciaal soort bankrekening waar je geld op kunt storten om te beleggen. Er zijn verschillende banken en beleggingsplatformen die beleggingsrekeningen voor kinderen aanbieden.

Bij sommige banken kun je al vanaf een heel jonge leeftijd een beleggingsrekening openen. Vaak moet een van je ouders of een voogd deze rekening voor je openen en beheren totdat je oud genoeg bent om het zelf te doen.

Er kunnen kosten verbonden zijn aan het openen en beheren van een beleggingsrekening. Het is dus belangrijk om dit eerst goed te onderzoeken. Daarnaast is het slim om te kijken naar de verschillende opties die elke bank biedt. Zo kan de ene bank meer beleggingsmogelijkheden hebben dan de andere.

Hulp van ouders bij het beleggen

Als kind heb je natuurlijk nog niet de volledige kennis en ervaring om zelfstandig te beleggen. Daar komen je ouders om de hoek kijken. Zij kunnen je helpen bij het openen van een beleggingsrekening en bij het maken van je eerste beleggingsbeslissingen.

Je ouders kunnen je ook leren over de risico’s van beleggen. Ze kunnen je laten zien dat beleggen soms ook betekent dat je geld verliest. Dat is niet leuk, maar wel een belangrijk onderdeel van het leerproces.

Ook kunnen je ouders je helpen bij het opstellen van een beleggingsplan. Een plan helpt je om je beleggingsdoelen duidelijk te krijgen en om te bepalen hoe je die doelen kunt bereiken.

Wat kun je beleggen als kind?

Waarin kun je dan precies investeren? Er zijn verschillende mogelijkheden. Denk aan aandelen, obligaties en indexfondsen. Elk van deze beleggingsvormen heeft zijn eigen kenmerken en risico’s. In de volgende paragrafen gaan we dieper in op elk van deze beleggingsmogelijkheden.

Beleggen voor kinderen in aandelen

Aandelen zijn een populaire vorm van beleggen. Als je een aandeel koopt, koop je eigenlijk een klein stukje van een bedrijf. Hierdoor word je mede-eigenaar en deel je mee in de winst en groei van dat bedrijf.

Als een bedrijf winst maakt, kan het besluiten om een deel daarvan uit te keren aan de aandeelhouders. Dit heet dividend. Als aandeelhouder kun je dus geld verdienen zonder dat je er iets voor hoeft te doen.

Aandelen kunnen ook in waarde dalen. Als het bedrijf waarin je hebt geïnvesteerd het niet goed doet, kan de waarde van je aandeel dalen.

Een belangrijke tip is om niet al je geld in één aandeel te steken. Het is verstandiger om je geld te spreiden over verschillende aandelen. Op deze manier spreid je het risico.

Vergeet niet dat beleggen in aandelen tijd en aandacht vraagt. Je moet de bedrijven waarin je investeert goed in de gaten houden. Ook is het belangrijk om het nieuws te volgen, want gebeurtenissen in de wereld kunnen invloed hebben op de waarde van je aandelen.

Beleggen in obligaties

Obligaties, dat klinkt misschien wat stoffig, maar het kan een slimme manier van beleggen zijn. Als je een obligatie koopt, leen je eigenlijk geld uit. Je wordt een soort bank. Dit kan aan een bedrijf zijn, maar ook aan de overheid. In ruil voor jouw lening, krijg je rente.

De rente is van tevoren vastgesteld. Dit betekent dat je precies weet hoeveel geld je gaat verdienen. Dit maakt beleggen in obligaties vaak minder risicovol dan beleggen in aandelen. Je weet immers zeker dat je je geld terugkrijgt, plus de beloofde rente.

Het kan gebeuren dat een bedrijf failliet gaat en je je geld niet terugkrijgt. Daarom is het belangrijk om ook hier je investeringen te spreiden.

Verder is het goed om te weten dat de rente op obligaties over het algemeen lager is dan het rendement op aandelen, maar omdat het risico ook lager is, kunnen obligaties een goede aanvulling zijn op je beleggingsportfolio. Ze zorgen voor balans.

Beleggen in indexfondsen

Indexfondsen zijn zo ontworpen dat ze de prestaties van een specifieke marktindex nabootsen. Dit kan bijvoorbeeld de AEX-index zijn, een lijst van de 25 grootste bedrijven op de Amsterdamse beurs.

Het idee achter indexbeleggen is dat je niet probeert de markt te verslaan. Je probeert gewoon de markt te volgen. Dit is een passieve vorm van beleggen, waarbij je niet constant de markt hoeft te volgen of beslissingen hoeft te nemen over welke aandelen te kopen of verkopen.

Indexfondsen hebben meestal lagere kosten dan actief beheerde fondsen. Dit komt omdat er minder handelen en onderzoek bij betrokken is. Lage kosten zijn een groot voordeel van indexbeleggen, omdat hoge kosten je rendement op de lange termijn kunnen verlagen.

Een ander voordeel van indexfondsen is de diversificatie. Omdat een indexfonds bestaat uit vele verschillende aandelen of obligaties, spreid je automatisch je risico. Mocht een bedrijf in de index het slecht doen, dan wordt dit vaak gecompenseerd door andere bedrijven die het juist goed doen.

Hoe ga je om met risico’s bij beleggen voor kinderen?

Een van de grootste uitdagingen waar je als beginnende belegger voor staat, is het omgaan met risico’s. Net als in het leven, kent ook de wereld van beleggen geen zekerheden. Er zijn manieren om deze risico’s te beheren en te beperken. Zo kun je ook als kind op een verantwoorde manier beginnen met beleggen.

Risicomanagement voor kinderen

Eerst en vooral, is het belangrijk om te begrijpen dat beleggen altijd risico’s met zich meebrengt. Je kunt geld verliezen, maar dat betekent niet dat je bang moet zijn om te beleggen. Het betekent gewoon dat je slim moet zijn en je risico’s moet beheren.

Een manier om dit te doen, is door je investeringen te spreiden. Stel je voor dat je al je geld in één bedrijf steekt en dat bedrijf gaat failliet. Dan ben je al je geld kwijt, maar als je je geld spreidt over verschillende bedrijven, dan is de kans kleiner dat je al je geld verliest.

Beleggen is geen manier om snel rijk te worden. Het is een manier om je geld op de lange termijn te laten groeien. Op korte termijn kunnen de prijzen van aandelen en obligaties sterk schommelen, maar op de lange termijn neigen ze over het algemeen naar boven.

Tot slot, is het belangrijk om te investeren in wat je kent. Als je niet begrijpt hoe een bedrijf geld verdient, is het waarschijnlijk geen goed idee om erin te investeren.

Een beleggingsplan maken als kind

Het is belangrijk om een beleggingsplan te maken. Met een plan weet je wat je doelen zijn, hoeveel risico je bereid bent te nemen en welke stappen je moet nemen om je doelen te bereiken.

Hoe maak je zo’n plan en waar moet je op letten? Geen zorgen, we gaan het stap voor stap uitleggen, zodat ook jij een sterk beleggingsplan kunt maken en met vertrouwen kunt starten met beleggen.

Stappen om een beleggingsplan te maken

Het eerste wat je moet doen, is je doelen bepalen. Wil je sparen voor je studie? Of misschien voor een auto? Door duidelijke doelen te stellen, weet je waar je naartoe werkt.

Vervolgens bepaal je hoeveel risico je wilt nemen. Beleggen kan riskant zijn, maar meer risico kan ook meer rendement opleveren. Het is belangrijk om een balans te vinden die voor jou werkt.

Daarna ga je kijken hoeveel geld je wilt en kunt investeren. Het is slim om alleen geld te beleggen dat je kunt missen. Je wilt niet in de problemen komen als je investering minder waard wordt.

Tot slot kies je waarin je wilt beleggen. Aandelen, obligaties, indexfondsen? Elke keuze heeft zijn eigen risico’s en rendementen. Doe je onderzoek en maak een keuze die past bij jouw doelen en risicobereidheid.

Laat je niet ontmoedigen door tijdelijke tegenslagen. Houd je doelen in het oog en blijf geduldig. Beleggen is een marathon, geen sprint.

Leerzame bronnen over beleggen voor kinderen

Er zijn tal van bronnen beschikbaar die kinderen kunnen helpen om meer te leren over beleggen. Of het nu gaat om boeken, websites of online cursussen, er is voor elk wat wils.

Boeken over beleggen voor kinderen

Er zijn heel wat boeken die op een kindvriendelijke manier uitleggen hoe beleggen werkt. Een paar aanraders zijn ‘Het slimme geldboekje’ van Jan Maarten Slagter, ‘Beleggen is niet eng’ van Peter van der Slikke en ‘Beleggen kun je zelf’ van Patrick Beijersbergen. Deze boeken zijn geschreven in een taal die kinderen begrijpen en geven een goede basis voor het begrijpen van beleggen.

Ze leggen niet alleen de basisbegrippen uit, maar geven ook tips en adviezen voor het starten met beleggen. De boeken zijn bedoeld voor kinderen van verschillende leeftijden, dus er is voor elk wat wils.

Naast boeken zijn er ook strips die het onderwerp beleggen op een leuke en speelse manier behandelen. Een voorbeeld hiervan is ‘Beleggen voor beginners’ van André Bogaert. Deze strip legt op een eenvoudige manier uit wat beleggen is en hoe je ermee kunt beginnen.

En als je op deze link klikt kun je het E-book downloaden dat Harm van Wijk van beleggen.com heeft geschreven genaamd “Baby’s Eerste Miljoen“.

Online bronnen over beleggen voor kinderen

Er zijn verschillende online bronnen beschikbaar die educatieve informatie bieden over beleggen voor kinderen. Hier zijn enkele suggesties:

  1. De Beleggerscompetitie voor Kinderen (BCvK): BCvK is een online platform dat kinderen en jongeren in staat stelt om te leren over beleggen door middel van een realistische virtuele beleggingscompetitie. Ze kunnen een virtueel portfolio aanmaken, investeringsbeslissingen nemen en leren over de financiële markten. Website: https://www.bcvk.nl/
  2. Kasparovs Kids: Invest in Yourself: Een educatief programma ontworpen om kinderen financiële educatie bij te brengen, waaronder beleggen, sparen en budgettering. Het programma wordt geleid door voormalig wereldkampioen schaken Garry Kasparov. Website: https://www.kasparov.com/kasparovs-kids
  3. Prinses Maxima Centrum: Beurskids: Het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie biedt een educatief programma genaamd Beurskids, waarin kinderen leren over beleggen en financiën. Website: https://www.prinsesmaximacentrum.nl/voor-ouders-en-verzorgers/beurskids/
  4. YouTube-kanalen: Er zijn verschillende YouTube-kanalen die educatieve video’s bieden over beleggen voor kinderen, zoals “The Money Mammals” en “BizKid$”. Deze kanalen gebruiken animatie en verhalen om financiële concepten toegankelijk te maken voor kinderen.
  5. Boeken en artikelen: Er zijn ook verschillende boeken en online artikelen beschikbaar die gericht zijn op het onderwijzen van kinderen over beleggen. Enkele populaire titels zijn “Growing Money: A Complete Investing Guide for Kids” van Gail Karlitz en “The Kids’ Money Book” van Jamie Kyle McGillian.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de informatie en bronnen die worden gebruikt, geschikt zijn voor de leeftijd en het begripsniveau van het kind, en dat ze worden begeleid door een volwassene bij het leren over beleggen en financiën.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.