Co is een ambitieus bedrijf dat onder het motto ‘Samen beter beleggen’ het verschil wil maken in een individualistische beleggingswereld. Die nadruk op ‘samen’ leidt soms tot interessante misverstanden. Zo vroeg iemand mij onlangs, of ‘Co’ een afkorting is voor ‘communistisch.’ Nou…nee. Maar voor alle zekerheid geven we graag een toelichting op onze bedrijfsnaam.

Op 1 mei lag de effectenhandel in onze hoofdstad stil: de beurs, exponent van de vrijemarkteconomie, hield de deuren gesloten op de Dag van de Arbeid. Zijn de verschillen tussen kapitalisme en communisme verbleekt in de afgelopen jaren? Niet helemaal, tenminste, waar het de beurs in Amsterdam betreft: aan het Damrak gaat men –al dan niet vrijwillig- door de knieën voor de grote Euronext-broer in Parijs, waar men De Internationale uitbundiger meezingt dan in Nederland.

Ieder voor zich

Maar de vraag of de kloof tussen het socialistische gedachtegoed en de kapitalistische beursvloer verdwenen is, blijft actueel. Zeker als een zichzelf respecterende, commerciële beleggingsinstelling het verzint om te gaan opereren onder het motto ‘Samen beter beleggen.’

‘Dat riekt naar het rode gevaar,’ moet de vragensteller uit de inleiding gedacht hebben. En toegegeven: de effectenwereld –en zeker de derivatenhandel- heeft zich nooit gekenmerkt door saamhorigheid of solidariteit met andere optiebeleggers.

Gezamenlijk inkopen

Kan dat niet anders? Volgens Co wel. ‘Ieder voor zich’ klinkt dapper, maar is niet altijd de mentaliteit waarmee de beste beleggingsresultaten worden behaald. Het probleem waar veel beleggers namelijk mee worden geconfronteerd, betreft de transactiekosten: voor elke ingelegde order moet de belegger weer een fikse provisie ophoesten, die verdwijnt in de toch al rijkelijk gevulde portemonnee van de bank of broker. Zeker bij het opzetten van complexe optieconstructies –waarbij meerdere koop- en verkoopstransacties moeten worden gedaan- rijzen de kosten de pan uit. Gevolg is dat een deel van het –eventueel- behaalde rendement bij voorbaat tenietgedaan wordt door de gemaakte kosten.

De door Co ontwikkelde CoOptions zijn –onder andere- gebaseerd op de zogenoemde butterfly. Dat is een optiecombinatie die bestaat uit twee gekochte en twee geschreven opties. Om als belegger zelf een dergelijke constructie op de beurs op te zetten én weer te sluiten zijn dus niet minder dan acht (!) transacties nodig. Tel uit de winst voor de bank of broker, om nog maar niet te spreken over de hoogte van de premie, die bij het opzetten van een butterfly per definitie in het nadeel van de belegger is: hij ontvangt de (lage) biedprijs als premie voor de geschreven opties en betaalt de (hoge) laatprijs voor de gekochte opties

Maar juist op dat terrein valt er voor de belegger veel te winnen, dankzij het inkoopproces van Co. Opgegeven orders worden niet één voor één uitgevoerd tegen torenhoge provisies, maar ‘verzameld’ gedurende een vaste inschrijfperiode. Na het sluiten van de inschrijfperiode worden alle orders geïnventariseerd: de ene belegger schreef in op de Low range, de andere op de Neutral range et cetera. Co maakt van al die in te nemen posities één grote optiecombinatie: hierdoor kan een groot deel van de opties die voor de ene range moeten worden gekocht, weggestreept worden tegen opties (met dezelfde uitoefenprijs) die moeten worden geschreven bij het opzetten van een andere range. Het tegen elkaar wegstrepen van dergelijke posities –ook wel netting genoemd- leidt ertoe, dat er per saldo veel minder transacties daadwerkelijk hoeven te worden uitgevoerd en dus veel minder kosten worden gemaakt op de beurs. Bovendien betekenen minder transacties dat de belegger minder vaak hoeft op te draaien voor de spread (het verschil tussen bied- en laatprijs bij het respectievelijk schrijven en kopen van opties), die hij normaalgesproken kwijt zou zijn aan de market maker.

De transacties die wél gedaan moeten worden, biedt Co in één keer als een omvangrijke order aan op de beurs. Door dit te doen realiseert Co een zogenaamde proftrade: de beurs voert de order uit tegen een scherper tarief én er worden normaliter gunstigere prijzen gerekend dan de bied- en laatkoersen die op de schermen te zien zijn.

Het coöperatieve model

Zowel de netting– als de inkoopvoordelen zijn mogelijk doordat beleggers –al dan niet bewust- samenwerken, dat wil zeggen: iedere belegger maakt zijn eigen, individuele keuzes en Co zorgt ervoor dat alle afzonderlijke orders gezamenlijk verwerkt worden. In dit licht zal het niemand verbazen dat ‘Co’ staat voor ‘coöperatie’: zoals bijvoorbeeld de boeren voordeel behalen door ‘boerenslim’ coöperatief in te kopen, zo kunnen beleggers besparen op hun transactiekosten en premies door een vergelijkbaar principe toe te passen.

Hoge vraag, beter aanbod

Dit alles heeft met de communistische ideologie niets te maken. Sterker nog: kapitalistische marktwerking en coöperatief beleggen gaan prima samen. Bij Co krijgt het uitgangspunt van vraag-en-aanbod namelijk een extra dimensie: de eerdergenoemde netting-voordelen pakken beter uit als er door veel beleggers wordt ingeschreven. Immers, het wegstrepen van transacties is mogelijk omdat er wordt belegd in verschillende ranges: de geschreven call in de ene range is een gekochte call in een andere range.

Als er veel mensen inschrijven op een serie koers-ranges, dan zijn er altijd beleggers die contrair inschrijven of simpelweg een andere beursvisie hebben en daarom kiezen voor ranges die door de meerderheid wordt gemeden. Zo is iedere range goed voor een aantal inschrijvingen en is het netting-voordeel optimaal. Naarmate de vraag toeneemt, wordt de prijs dus niet hoger, maar lager. Meer weten? Ga naar www.cooption.nl of kijk op www.beursbulletin.nl voor de CoOptionPortefeuille.

Allard Gunnink

Het bovenstaande artikel is geschreven door Allard Gunnink als redactioneel medewerker van de Beleggers Coöperatie Nederland U.A. Dit artikel bevat geen beleggingsadvies. Op het moment van het schrijven kan de auteur persoonlijk een positie hebben in opties op de AEX-index. Verder kan hij een positie hebben in CoOptions en/of Co Ledencertificaten.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.