De politici in Griekenland hebben woensdag ingestemd met het pakket bezuinigingen en hervormingen. Zonder deze instemming was het land direct failliet gegaan. Het was echter één horde die moest worden genomen. Met de aarzelende goedkeuring (155 stemmen voor en 138 tegen) wordt een nieuwe lening van € 12 miljard verstrekt en kan het feest weer doorgaan.
 
De Europese beurzen klommen, na de opluchting dat het zwaard van Damocles nog altijd niet gevallen is. In Griekenland werd een 48-uurs staking afgekondigd waarmee wordt aangegeven dat het merendeel van de Grieken liever failliet gaat, dan de komende jaren te moeten bezuinigen. De vraag is natuurlijk of de Grieken alsnog hun zin gaan krijgen.

De rente van Griekse 2-jaarsstaatsleningen zakte iets terug van boven 30% tot rond 27% en 10-jarige staatsleningen daalde van boven 18% tot rond 16% rente. Het is een stap in de goede richting, maar de hoge rente geeft nog steeds aan dat er geen vertrouwen is dat de rente en de hoofdsom ooit worden betaald. Minister De Jager is echter opgelucht en heeft alle vertrouwen in een goede afloop en maakt snel het geld naar Griekenland over, of ze willen of niet.

De 10-jarige Ierse rente staat nog steeds rond 12% en de Portugese staatsobligaties noteren nog steeds rond 11%. De situatie is in de afgelopen week er dus niet erger op geworden. De Amerikaanse aandelenbeleggers trekken er zich weinig van aan, zo lijkt het.

De S&P500 lijkt de stijgende trend weer te vervolgen. De brede Amerikaanse index wist op dagbasis tijdig op te veren om het positieve plaatje in stand te houden. De Nasdaq vond steun bij de bodem van maart en is ook weer in de aanval gegaan. De Dow vormde een hogere bodem ten opzichte van die in maart, zodat we nog steeds kunnen spreken van een correctie binnen de ‘uptrend’ sinds de zomermaanden van vorig jaar. Het is nu echter zaak dat de stijgende trend overtuigend wordt vervolgd. De correctie van mei en juni zou dan in juli moeten worden afgewisseld door (fors) hogere koersen.

Euro consolideert in stijgende trend 

Euro consolideert in stijgende trend  
De Europese schuldencrisis blijft de gemoederen bezighouden, waarbij Griekenland en Portugal de afgelopen weken voor onrust zorgden. De Europese munteenheid staat al jaren onder druk ten opzichte van sterkere valuta, zoals de Australische dollar en de Zwitserse frank. Ten opzichte van een andere zwakke broeder, de Amerikaanse dollar, blijft het evenwel stuivertje wisselen. In 2008 werd rond $ 1,60 een ‘all time high’ bereikt, waarna de euro tot een dieptepunt onder $ 1,20 in juni 2010 daalde. De euro stuitte tijdens de jacht op de ‘all time high’ rond $ 1,60 op de barrière rond $ 1,50. Sinds mei 2011 zit de euro in een consolidatiedriehoek en consolideert daarmee binnen de stijgende trend vanaf de zomermaanden van vorig jaar.

Goud consolideert rond recordniveau in euro’s

Goud consolideert rond recordniveau in euro’s 
Goud wordt gezien als veilige haven en daarom is het ook niet verwonderlijk dat beleggers hun toevlucht zoeken tot het glimmende edelmetaal. De turbulentie in de wereld blijft aanhouden, waarbij de Griekse schuldencrisis binnen de eurozone momenteel de boventoon voert. In maart werd Japan geteisterd door een aardbeving, tsunami en vervolgens een nucleaire ramp. Noord-Afrika en het Midden-Oosten worden geteisterd door volksopstanden. Griekenland is (vrijwel) failliet, terwijl Portugal en Ierland wankelen. Goud presteert al meer dan 10 jaar aanzienlijk beter dan diverse aandelenindices. De Amerikaanse S&P500-index verloor sinds het jaar 2000 uitgedrukt in goud circa 80%. De waarde uitholling van valuta door onder meer de Fed en de ECB, doordat zij de geldpersen op volle toeren laten draaien, speelt goud in de kaart. In euro’s uitgedrukt heeft goud op 25 mei 2011 zelfs het recordniveau opnieuw aangescherpt, waarna de prijs van het edelmetaal rond dit recordniveau is gaan consolideren.

DAX veert op van 7000-puntengrens

DAX veert op van 7000-puntengrens 
De Duitse index is, in tegenstelling tot veel andere Europese indices, niet eens in de buurt geweest van de bodem van maart, die het laagste punt van 2011 markeerde rond 6500 punten. De DAX bereikte eind april een meerjarig recordniveau. Door de correctie die volgde, werden de contouren van een hoofd-schouderpatroon zichtbaar. In april is een linkerschouder gevormd en in juni de rechterschouder, met rond 7600 punten het hoofd. Een doorbraak van de neklijn rond 7000 punten zou het positieve beeld sterk aantasten. De neklijn wist stand te houden en de DAX veerde op van deze belangrijke 7000-puntengrens. De aanval kan nu weer worden geopend op de top van eind april rond 7600 punten voor een aanscherping van een meerjarig recordniveau.

De stijgende steunlijn en de Fibonacci ‘retracement levels’, gemeten vanaf de ‘low’ van 2010 tot aan de ‘high’ van dit jaar bleken belangrijke steunniveaus voor de Eurostoxx50. De opwaartse trend, die in de zomermaanden van vorig jaar werd ingezet, is door de recente daling verlaten. Lichtpuntjes zijn dat de RSI niet in het ‘oversold’-gebied belandde en dat het Fibonacci ‘retracement level’ stand wist te houden. De Franse CAC40 wist boven de bodem van maart weer op te veren. De Italiaanse MIB en Spaanse IBEX hielden afgelopen week opnieuw stand. De Portugese index scherpte maandag het laagste punt sinds de zomer van 2010 verder aan, maar wist vervolgens een stevige rally in te zetten. De redding van Griekenland is natuurlijk goed nieuws voor het wankelende Portugal.

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Drs. Harm van Wijk

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.