Beleggers met bestemming China: maak tussenstop in Hong Kong…

De Chinese binnenlandse beurzen staan onder druk. Belangrijkste oorzaak is een doorgevoerde verdrievoudiging (van 0,1% naar 0,3%) van de belasting op aandelentransacties. Na alle voorgaande maatregelen en diverse waarschuwingen van Chinese topambtenaren om de snel stijgende markt af te laten koelen, heeft deze laatste maatregel de Chinese particuliere belegger echt wakker geschud. Ondanks dat de risico’s op de binnenlandse beurzen in de afgelopen maanden zijn toegenomen, blijft China voor buitenlandse beleggers een interessant beleggingsthema; voorwaarde is wel dat de kooporders in Hong Kong belanden.

De bull run die in 2005 is ingezet, kent een stevige fundamentele basis. Het sentiment verbeterde in 2005, na een aantal jaren van daling, als gevolg van een omvangrijke herstructurering van de binnenlandse beurzen. Gesteund door de robuuste ontwikkelingen van zowel het Chinese bedrijfsleven als de Chinese economie steeg de beurs in 2007 tot nieuwe recordhoogten. Het feit dat de middelen in het zeer liquide Chinese financiële systeem niet naar het buitenland kunnen vloeien en dat geld wegzetten op de bank, met een negatieve reële rente (rente gecorrigeerd voor inflatie), niet erg aantrekkelijk is, heeft eveneens bijgedragen aan de stijgende koersen.

Momenteel zijn de fundamenten van de Chinese economie intact. De groei van investeringen, consumptie en exporten is nog altijd sterk. De vraag is echter in hoeverre een mogelijke verdere teruggang van de beurs van Shenzhen en Sjanghai de bovenstaande reële aspecten van de economie kan gaan aantasten.

Weinig samenhang

Hoewel een gezonde ontwikkeling van de Chinese beurs van groot belang is voor de evolutie van een opkomende economie naar een ontwikkelde economie, is de huidige omvang en impact op de reële economie nog relatief beperkt. China kenmerkt zich door een netwerkgeoriënteerd financieel systeem waarbij de financiering van bedrijven voornamelijk wordt ingevuld door banken. De marktkapitalisatie/Bruto Nationaal Product-ratio bedraagt voor de verhandelbare aandelen slechts 14,3% terwijl dat cijfer voor een ontwikkelde economie zoals de Verenigde Staten meer dan 125% bedraagt (Bron: Bloomberg). Daarnaast hebben boom-bust cycles van de Chinese beurs in de afgelopen jaren weinig samenhang vertoond met de reële economie. De Chinese economie groeit sinds de start van de economische hervormingen in 1978, volgens de officiële cijfers, gemiddeld met meer dan 10% per jaar.

De huidige zorgen (en de maatregelen) vanuit de overheid komen dan ook meer voort uit de mogelijke vertraging die de ontwikkeling van de beurzen op kunnen lopen als het vertrouwen van de Chinese belegger een serieuze deuk krijgt.

Waarom Hong Kong?

De sterke economische ontwikkelingen maken dat China nog steeds een aantrekkelijk beleggingsthema is voor een beleggingsportefeuille. De internationaal georiënteerde beurs van Hong Kong is de beste manier om posities in te nemen. Daarvoor is een aantal argumenten aan te dragen.

Koersontwikkeling. De koersontwikkeling van de Chinese bedrijven met een notering in Hong Kong (H-shares) hebben in de afgelopen jaren, in tegenstelling tot de binnenlandse beurzen, een grotere samenhang met de fundamentele ontwikkelingen van de Chinese economie getoond. De correlatie met de beurzen van Shenzhen en Sjanghai is dan ook laag. De beurzen in Hong Kong presteren, ten opzichte van ultimo december 2006, echter onder de maat.

De koersval van eind februari op de beurzen van Shenzhen en Sjanghai (en vooral de eenzijdige media-aandacht voor deze daling) zorgde ervoor dat de beurs in Hong Kong ook een aantal fikse dalingen voor de kiezen kreeg. De reactie in Hong Kong was niet zozeer gebaseerd op de fundamentele ontwikkelingen, maar vooral gedreven door het sentiment. Internationale beleggers weten de koersschommelingen van de afgelopen dagen in een beter perspectief te zetten.

Waardering aantrekkelijk. De stabielere performance van de H-shares heeft ook een fundamentele reden: waardering. Een dertigtal Chinese bedrijven heeft zowel een notering in Hong Kong als op de binnenlandse beurzen. De waardering van de aandelen in Hong Kong ligt gemiddeld genomen 38%[1] lager dan de waardering van dezelfde aandelen in Shenzhen en Sjanghai. De lagere waardering van deze dertig bedrijven geeft een goede afspiegeling van de totale aandelenmarkt in Hong Kong. De lagere waardering van de bedrijven in Hong Kong maakt de markt relatief minder gevoelig voor een correctie in Sjanghai en Shenzhen.

Maatregelen bieden kansen. De bezorgdheid van de Chinese overheid met betrekking tot de hierboven besproken overliquiditeit van het financiële systeem biedt kansen voor Hong Kong. Op 11 mei besloot de overheid de deur naar buitenlandse aandelenmarkten op een kier te zetten, voor in eerste instantie een beperkte groep Chinese beleggingsfondsen met een Qualified Domestic Institutional Investor (QDII)-status. De Hang Seng China Enterprise Index (HSCEI) steeg de eerstvolgende handelsdag fors. De verwachting bestaat dat veel van deze middelen in de H-shares ondergebracht zullen worden. Enerzijds vanwege de aantrekkelijke waardering en anderzijds omdat veel Chinese bedrijven (zoals China Telecom, China Mobile en PetroChina) geen notering hebben aan de binnenlandse beurzen.      

Hoewel de potentiële geldstroom op dit moment, met $ 9 miljard onder het huidige QDII-schema, relatief beperkt is, verwachten wij dat de overheid de komende maanden de toegang tot de buitenlandse beurzen verder zal verruimen. Institutionele partijen zoals de verzekeraars China Life en Ping An Insurance krijgen waarschijnlijk op korte termijn groen licht. Pas echt interessant wordt het wanneer ook de particuliere beleggers, via de QDII-quota van de effectenhuizen, voor het eerst toegang zullen krijgen.
Marten Bruinsma, Portfolio Manager Intereffekt China Warrants

  • [1] Berekend op basis van slotkoersen van 4 juni 2007
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.