Beleggers pakken de stijgende trend weer op

dividendportefeuille

De Europese markten pakten in juli de stijgende trend weer op. De Eurostoxx50 steeg in juli met niet minder dan 3,8%, maar staat voor 2018 nog in de min. Het BeursBulletin beleggingsfonds wist in juli 1,67% te plussen.

De eerste helft van 2018 verliep zijwaarts

De AEX wist in juli het meerjarig record verder aan te scherpen tot 576,90 punten. Op 9 februari werd de laagste stand van dit jaar opgetekend van 515,96 punten. Het tweede kwartaal verliep positiever, maar meer dan een zijwaartse beweging kunnen we dit niet noemen.

Schijnbewegingen

De aandelenstrategieën hebben het in 2018 zwaar door de zijwaartse markt en de vele schijnbewegingen. De dividend- en de ETF-strategie doen het nog steeds goed, maar het blijft lastig in een zijwaartse markt. De schijnbewegingen maken het voor de optiestrategieën ook niet eenvoudig, maar we moeten het er maar mee doen.

AEX dag

Europa oogt zwak

Het enthousiasme is in Europa nog ver te zoeken. De Europese beurzen noteren voor 2018 nog steeds rond de start van het jaar. De Duitse DAX en de Stoxx 50 staan nog steeds onder de start van het jaar. De Euronext 100 wist het record voor 2018 in mei aan te scherpen, maar heeft dit niveau daarna nog niet kunnen overschrijden.

Trading Navigator op kopen

De Trading Navigator gaf begin april weer een koopsignaal. We zitten dus objectief bezien op weekbasis nog steeds in een stijgende trend. Sinds het koopsignaal is de AEX verder opgeklommen. In de afgelopen weken heeft de AEX zelfs de top van 2018 gepasseerd. Er is dus nog steeds sprake van stijgende trend, maar daar lijkt voorlopig ook alles mee gezegd.

AEX week

De maandcyclus vormt een midcycle low

Wanneer we nog een stapje hoger gaan kijken, naar de maandcyclus, dan is er ook nog steeds sprake van een stijgende trend. We lijken aan de tweede helft van de maandcyclus te zijn begonnen, met de vorming van een midcycle low in maart 2018. Met de vorming van een meerjarig record is na een hogere bodem, nu een hogere top gevormd.

De AEX op de hoogste stand in meer dan zeventien jaar.

De AEX eindigde 27 juli op 576,90 punten. Op 2 juli 2001 bereikte de Nederlandse AEX voor het laatst een stand die hoger lag. De AEX-index bereikte dus de hoogste stand in meer dan zeventien jaar. Wanneer we de dividenden meenemen (net als bij de DAX) dan scherpte de AEX (de AEX GR) zelfs een recordniveau aan. De AEX doet het zelfs nog beter dan de DAX (ook een total return index).

AEX maand

De kwartaalcyclus vormt een midcycle low

Bij de kwartaalgrafiek lijkt inmiddels ook een midcycle low te zijn gevormd zodat we ook hier met de tweede helft van de cyclus lijken te zijn begonnen. Dit zou betekenen dat de AEX opnieuw hogere koersen op de borden kan laten zien. Vooralsnog ontbreekt het echter nog aan enthousiasme onder beleggers.

Testen van de top van 2007

Iedere grote beweging, begint bij een kleine beweging, dus daarom houden we de daggrafiek en de weekgrafiek scherp in de gaten. Na een lagere bodem, zien we nu een hogere top: een verwarrend beeld en het zoveelste valse signaal…Maar goed, we testen de top van 2007, dus dit gaat niet zonder slag op stoot.

AEX kwartaal

De Amerikanen tonen een verdeeld beeld

De Amerikaanse indices tonen nog steeds een verdeeld beeld. De Dow Jones en de S&P 500 proberen nog steeds te herstellen van de klap in februari. De technologie index Nasdaq scherpte in juli het recordniveau van 2018 verder aan. De kleinere fondsen van de Russell 2000 hebben in juli eveneens het record voor 2018 verder aangescherpt.

Iets meer aandelen in een stijgende trend

Wanneer we kijken naar de trendindicator, dan zitten er momenteel slechts 18 van de 30 aandelen in een stijgende trend, waar dat vorige maand 13 aandelen waren. 12 aandelen zitten dus nu in een dalende trend, zodat de stijging van de AEX index iets breder wordt gedragen. Meer dan de helft van de fondsen zit dus een stijgende trend, maar van euforie is geen sprake.

Lage optiepremies

De optiepremies zijn opnieuw gedaald, door de stijging van de markten. We krijgen nog steeds weinig vergoeding voor het risico dat we lopen. De impliciete volatiliteit staat op dit moment op 10%. Het percentiel staat op 7,5%, wat aangeeft dat circa 93% van de waarnemingen een hogere waarde had dan de huidige van 10%.

AEX vix

Behoorlijke turbulentie

Het waren de afgelopen jaren pittige tijden voor optiebeleggers. Zeker gezien het feit dat de impliciete opties/volatiliteit-beweeglijkheid/” title=”volatiliteit”>volatiliteit zo laag is en dus ook de premie op opties. De aandelenportefeuilles zoals de SuperMomentumPortefeuille (2017: + 85,1%) en de TopPortefeuille (2017: + 65%) deden het in 2017 fantastisch. Aanzienlijk beter dan de AEX index (+12,7%) of de Stoxx 50 (+6,5%).

aandelenalert

De kracht van spreiding

Dit is dus de kracht van spreiding. Op het moment dat enkele strategieën minder goed presteren, presteren andere strategie juist weer uitstekend. De ETF-Portefeuille en de DividendPortefeuille doen het dit jaar uitstekend. Op dit moment wordt hard gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe strategieën om daarmee een nog bredere spreiding te krijgen.

dividendportefeuille

Het gemiddelde resultaat voor 2017 was 25,1%

Met bewezen strategieën kan iedereen geld verdienen op de beurs. De dip door optieposities, werd het afgelopen jaar ruimschoots gecompenseerd door onze aandelenposities. Het spreiden over verschillende beleggingsstrategieën, blijkt opnieuw zeer waardevol. Het gemiddelde resultaat van onze portefeuilles in 2017 was 25,1%.

Ik ben zeer benieuwd naar wat u hier van vindt. Type uw reactie s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

Met hartelijke groet,

Drs. Harm van Wijk

2 antwoorden
 1. Maurice
  Maurice zegt:

  Beste Harm,

  De cijfers spreken voor zich, 25% is een zeer goede prestatie.
  Spreiding, strategie en vastberadenheid zijn de sleutel voor succes.

  Beantwoorden
 2. Humbert Vreuls
  Humbert Vreuls zegt:

  Geachte Heer van Wijk,
  Had ik in 2001 een pakket AEX-ETFs gekocht dan zou het dus 17 jaar geduurd hebben voordat de aankoopwaarde bijna weer bereikt was.
  Had ik toen een pakket aandelen gekocht en gehouden dan zou de waarde hiervan bij een grote spreiding waarschijnlijk niet heel veel afwijken van het aankoopbedrag. In dat geval zou het spaarbankboekje meer hebben opgeleverd.
  Hier blijkt weer eens de zwakte van de strategie “kopen en laten liggen” zoals door nogal wat goeroes wordt geadviseerd. Zelfs als ik in 2001 een pakket value investing aandelen wel of niet gecombineerd met blue chips zou hebben gekocht dan .vraag ik me af of de virtuele winst heden de moeite waard geweest zou zijn.
  Het alternatief is actief aan- en verkopen en zoals Buffet vrij geïnterpreteerd zegt: geen verlies maken of in elk geval begrenzen. Maar bij een volatiele markt lever je dan ook vaak in ondanks alle technische indicators die je te hulp kunt roepen.
  Natuurlijk is het mooi als bij een stijgende beurs de waarde van mijn aandelenpakket lekker stijgt, maar wat betekent het uiteindelijk als die waarde nauwelijks gelijk is aan de waarde 17 jaar geleden?

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.