BeleggersBarometer: euro minder negatief effect op economie

BeleggersBarometerNa de forse stijging in juli is de ING BeleggersBarometer in augustus blijven steken op 93 (92) punten. De stand van de barometer blijft dus onder de 100, wat betekent dat nog steeds meer beleggers negatief dan positief zijn gestemd. Obligaties zijn de afgelopen maand aanzienlijk populairder geworden onder beleggers die nieuw geld naar de beurs brengen.

Over de afgelopen drie maanden zijn ze ook een stuk positiever dan vorige maand. Het pessimisme lijkt weg te ebben, want beduidend minder beleggers verwachten een ‘triple’ economische dip. Ze verwachten dat de euro minder negatieve effecten heeft op de Nederlandse economie. En ondanks de recente discussie rond de euro denken beleggers nog hetzelfde over het voortbestaan van de euro: 60% denkt dat de euro over drie jaar in de huidige vorm nog bestaat.

Even de kat uit de boom

“Het is beleggers de afgelopen maanden duidelijk meegevallen”, constateert Bob Homan, Hoofd ING Investment Office. “We zagen natuurlijk mooie koersstijgingen op de aandelenmarkten, een heuse zomerrally. Maar de omzetten waren vrij dun. Dus het is terecht dat beleggers de kat nu even uit de boom kijken wat betreft hun verwachtingen voor de komende periode.

Het wachten is natuurlijk op beslissingen van regeringen en centrale banken om duidelijke stappen te zetten in het oplossen van de eurocrisis en – in de VS – het stimuleren van de economie. Die beslissingen moeten zorgen voor een doorbraak, of in ieder geval voor duidelijkheid. Van de economische ontwikkeling in Europa moeten we het voorlopig nog niet hebben. Die hapert nog steeds. Uit de VS komen iets positievere signalen, maar ook daar houdt het nog niet over.”

Positief over de afgelopen drie maanden, pessimisme lijkt weg te ebben

Beleggers zijn positiever geworden over de Nederlandse economie in de afgelopen drie maanden. Ruim een kwart zag een verbetering tegenover nog geen 20% in de vorige maand. Wat betreft de eigen financiële situatie wordt het beeld vooral bepaald doordat veel minder beleggers hun situatie zagen verslechteren, namelijk 33% (was 42%).

Beleggers zijn vooral positief over de waardestijging van hun beleggingen als ze niet drie, maar zes maanden terugkijken. 30% geeft dan aan dat de waarde van de portefeuille te hebben zien stijgen (was 22%). Homan: “Je zou verwachten dat dit percentage nog hoger zou zijn, zowel aandelen als obligatiebeleggingen doen het dit jaar gewoon echt goed.”

BeleggersBarometer: pessimisme lijkt langzaam weg te ebben

Het pessimisme lijkt dus langzaam weg te ebben. Dat beeld wordt verder versterkt doordat de groep die rekening houdt met een driedubbele economische dip in augustus uitkwam op 60%, een behoorlijke daling ten opzichte van de 70% in juli.

Verder zijn beleggers positiever geworden over de AEX. Nu is de verwachting dat die over drie maanden op 326 zal staan. Dus duidelijk hoger dan de 310 in juli, maar ook weer voorzichtig gezien de slotstand van 329 op 31 augustus.

Obligaties populairder

Net als in juli verwacht de helft van de particuliere beleggers in de komende drie maanden geld over te houden om te sparen, te beleggen of extra te besteden. Het percentage dat denkt juist geen geld over te houden is iets gegroeid van 38% naar 44%.

Desondanks verwacht nog steeds een kwart van alle particuliere beleggers nieuw geld naar de beurs te brengen. De meesten van hen gaan nog steeds voor aandelen (84%).

Opmerkelijk is dat nu de helft ook kiest voor obligaties. Dat is een aanzienlijke stijging ten opzichte van de 35% van eind juli. Homan: “Wellicht ingegeven door de dalende rentes op spaargeld, kijken beleggers naar alternatieven. Obligaties zijn dan de dichtstbijzijnde categorie.”

60% denkt dat euro over drie jaar nog bestaat in huidige vorm

In augustus kregen beleggers een aantal vragen voorgelegd over de euro en over de invloed van de huidige economie op hun aankopen. Net als een jaar geleden vindt 38% dat de euro goed is voor de Nederlandse economie. Het aantal beleggers dat een negatief effect ziet, is gedaald van 50% naar 42%.

Dus 11% denkt dat de euro er geen enkel effect op heeft (was 6%). Toch ziet ruim de helft van de beleggers als effect van de verzwakte euro dat de import duurder is geworden, bijvoorbeeld van brandstof. Van de ondervraagden denkt 16% dat een zwakkere euro goed is voor de export en 30% verwacht dat de positieve en negatieve effecten tegen elkaar opwegen.

Al met al denkt 60% van de beleggers dat de euro over drie jaar nog in zijn huidige vorm bestaat; een kwart verwacht van niet. Opmerkelijk is dat – ondanks alle discussie rond de euro – deze percentages ten opzichte van augustus 2011 vrijwel niet zijn veranderd.

Helft beleggers stelt grote aankopen uit

De onzekere economie maakt dat 48% van de beleggers op dit moment grote aankopen, zoals een auto of een keuken, uitstelt. Een even groot percentage trekt zich er echter niets van aan. Van de uitstellers zegt de helft te wachten op betere tijden. De andere helft geeft aan dat ze de grote aankopen op een gegeven moment toch gaan (of moeten) doen, ongeacht de economische situatie op dat moment.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.