Beleggersvertrouwen daalt naar nieuw dieptepunt 2012

Beleggersvertrouwen daalt naar nieuw dieptepunt 2012

Het beleggersvertrouwen ging ook in mei gebukt onder de (aanhoudende) schuldencrisis in Europa. Het vertrouwen van particuliere beleggers ligt daardoor nu op het laagste niveau van 2012. De ING BeleggersBarometer daalde in mei van 80 punten naar 72 punten. Beleggers zijn vooral negatiever over de economische ontwikkelingen en de waarde van hun portefeuille. Een kwart verwacht dat de waarde van hun portefeuille de komende drie maanden zal toenemen. Mannen blijken doorgaans meer vertrouwen in eigen kunnen hebben dan vrouwen. Mannen kiezen eerder voor aandelen dan beleggingsfondsen en zijn optimistischer over sectoren en de AEX stand.

Terwijl in april nog 60% van de ondervraagde beleggers een verslechtering zag van de economische situatie, liep het percentage in mei op tot 70%. Het percentage dat nog een verbetering ziet, is met bijna de helft teruggelopen tot 8%. Ook voor de komende drie maanden is het vertrouwen verder weggezakt. De groep beleggers die een verbetering van de economische situatie verwacht, is gedaald van 20% naar 12%. De groep die een dubbele economische dip waarschijnlijk acht, is in mei gestegen van 72% naar 78%.

De verwachte stand van de AEX over drie maanden kwam in mei uit op 300 punten (was 316 punten). De groep die verwacht dat de index zal dalen, is eveneens licht gestegen. Eind 2011 voorspelde het ING Investment office de eindstand van de AEX voor 2012 op 310 punten.

Uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg bleek dat mannelijke beleggers zichzelf qua beleggingsprestatie (behaald rendement) en inzicht vaker overschatten. Mannen zijn optimistischer en handelen meer. Vrouwen zijn daarentegen bedachtzamer en overleggen meer met hun partner en behalen meer rendement. 7 jaar later wordt dit verschil dus opnieuw bevestigd.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.