België gaat Ierland achterna

België gaat Ierland achternaIerland had voor de kredietcrisis een sterke economie met lage schulden en een gezonde begroting. Totdat de Ierse regering besloot tot het redden van de enorme Ierse banken. België lijkt Ierland nu achterna te willen door zich garant te stellen voor Dexia en dat terwijl België er voor die tijd al beroerd voor stond.

Dexia had in 2010 een balanstotaal van € 599 miljard euro en slechts € 19 miljard eigen vermogen zodat er circa € 580 miljard aan schulden op de balans stonden. De Belgische nationale schuld overtrof vorig jaar al de jaarproductie van de Belgische economie. De schuld van België groeide in 2010 tot € 343 miljard. Gezien de enorme schuldenlast van België kan de enorme schuldenlast van Dexia België wel eens de das omdoen.

De koers van de 5 jaars CDS op België, een soort verzekering tegen een faillissement, steeg tot boven $ 300, waarmee de kans op faillissement door de markt op 19,6% wordt geschat. Overigens lopen de premies van Nederland en Duitsland ook steeds sneller op en staan al boven $ 100. Dit is natuurlijk nog niets vergeleken met Griekenland ($ 3500) of Portugal ($ 1100), maar wel iets om in de gaten te houden.

Aangezien in Amerika zij nog wel hun eigen munt kunnen bijdrukken, maken ze zich daar veel minder zorgen over de schuldenlast. Toch staan ook daar de koersen onder druk. De brede S&P500 consolideert binnen de dalende trend van de afgelopen maanden. Het feit dat het 50 daags voortschrijdend gemiddelde onder het 200 daags gemiddelde is gedoken, geeft aan dat er een ‘death cross’ heeft plaatsgevonden. Dit verkoopsignaal voorspelt niet veel goeds voor de Amerikaanse aandelenmarkt. De RSI belandde begin augustus in ‘oversold’-gebied (onder 30%), waarmee de ‘bear market range’ werd bevestigd.

De Dow Jones bereikte dinsdag rond 10.400 punten een dieptepunt voor dit jaar, maar noteert evenwel nog steeds ver boven het dieptepunt van 2010. Het gevaar op een verdere daling blijft aanwezig. De Nasdaq weet ook niet meer te overtuigen. De Amerikaanse technologie-index bereikte dinsdag een dieptepunt onder 2300 punten. De dalende trend van de afgelopen maanden blijft dus intact.

Euro breekt stijgende steunlijn

Euro breekt stijgende steunlijnDe Europese Centrale Bank (ECB) kan beter de ‘Europese Bad Bank’ of Europese Vuilnisbank worden genoemd, aangezien Griekse, Ierse, Portugese, Italiaans en Spaans staatsobligaties worden opgekocht omdat niemand die anders wil hebben. De ECB heeft al voor meer dan € 153 miljard rommelobligaties van zwakke landen zoals Spanje en Italië opgekocht. Ook heeft de Europese Centrale Bank onbeperkt dollarleningen verstrekt aan Europese commerciële banken met hulp van andere centrale banken, zoals de Federal Reserve, Bank of England, de Bank of Japan en de Schweizerische Nationalbank, de centrale bank van Zwitserland. Het vertrouwen in de euro is hierdoor verder afgenomen. De euro, uitgedrukt in Amerikaanse dollars, doorbrak de stijgende steunlijn en is op zoek gegaan naar de bodem. Dit jaar werd er opnieuw een lagere top gevormd binnen de dalende trend die in 2008 werd ingezet.

Goud vormt hogere bodem

Goud vormt hogere bodemDe mondiale effectenbeurzen daalden de afgelopen maanden scherp, waarbij beleggers hun toevlucht zochten tot goud. Het glimmende edelmetaal scherpte begin september het recordniveau aan tot $ 1900. Goud nam wat gas terug en vormde eind september een hogere bodem. Goud is geen eendagsvlieg en presteert al langer dan een decennium veel beter dan aandelen. De waarde van valuta wordt steeds meer uitgehold door onder meer de acties van de Fed en de ECB. Deze centrale banken laten de geldpersen op volle toeren draaien, waardoor de waarde van valuta steeds verder afneemt. De Fed kondigde aan om ‘tot minstens 2013’ de rente rond nul te houden, net zoals de Japanners dat jaren hebben gedaan. Goud kan van deze ‘zirp’-situatie, oftewel ‘zero interest rate policy’, profiteren. In september kondigde de Fed ‘Operation Twist’ aan waarbij voor circa $ 400 miljard aan langlopende staatsleningen zal worden opgekocht, terwijl kortlopend staatspapier zal worden verkocht.

Eurostoxx50 leeft op in dalende trend

Eurostoxx50 leeft op in dalende trendDe Eurostoxx50 bereikte in februari weliswaar een meerjarig recordniveau, maar gleed vervolgens bergafwaarts. De brede Europese index kwam, mede vanwege de aanhoudende Europese schuldencrisis, aanzienlijk onder druk te staan. ‘Griekenland’ drukt weliswaar sterk op het sentiment, maar Italië is met een staatsschuld van $ 2.278 miljard de olifant in de Europese porseleinkast. De Credit Default Swaps (soort verzekering tegen faillissement) van Italië schoten door het dak (tot boven 500), waarmee de kans op een ‘default’ op circa 31,7% werd geschat. In navolging van Standard & Poor’s heeft Moody’s nu ook Italië verder ‘gedowngrade’ van ‘Aa2’ naar ‘A2’. De Amerikaanse kredietbeoordelaar waarschuwde dat eurolanden met een ‘credit rating’ lager dan ‘Aaa’ eveneens met een verdere ‘downgrade’ zouden kunnen worden geconfronteerd. De Eurostoxx50 bereikte in september een meerjarig dieptepunt, maar veerde daarvan weer op zodat sprake is van een opleving binnen de dalende trend.

De Europese indices lijken op zoek naar een bodem. De Franse CAC40 vormde een hogere bodem en opende de aanval op de vorige toppen. De Duitse DAX-index vormde eveneens een hogere bodem. Alleen de Athens Stock Exchange General Index en de Portugese beursindex blijven dalen. Opvallend genoeg schoten de aandelenkoersen van de banken opnieuw verder omhoog. De banken worden toch wel gered door de overheden, zo lijken beleggers te denken.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
www.beleggen.com

Drs. Harm van Wijk

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

1 antwoord
 1. bert vermey pe-opleidingen.nl
  bert vermey pe-opleidingen.nl zegt:

  hoi, oplossing is niet zo ingewikkeld al zal het van europa wel niet mogen :
  om de solvabiliteit omhoog te krijgen kun je vreemd vermogen omzetten in aandelenkapitaal. wat gebeurd er met de aandelen van een bedrijf dat ten onder leek te gaan aan zijn schulden op het moment dat schulden worden omgezet in aandelen ? het vreemde vermogen daalt, het eigen vermogen stijgt, de solvabiliteit stijgt, de toekomstverwachtingen stijgen, de kans om voort te bestaan neemt toe, de risico’s nemen af, de kredietwaardigheid neemt toe, de rating neemt toe, de kredietkosten nemen af, de mogelijkheid te lenen neemt toe, de investeringskansen nemen toe, de winstgevendheid neemt toe, etc etc etc
  dexia en alle andere banken zijn zo goed als failliet….dus wat te doen ? de overheden lenen de banken heel veel geld….vervolgens zetten zij al het publieke geld om in aandelenkapitaal, daarmee gaat het bovenstaande riedeltje in….de overheden hoeven niet af te schrijven op de leningen want de leningen worden aandelenkapitaal……en de aandelenkoersen stijgen door het riedeltje nu juist weer ! de overheden verdienen er dus aan !
  de pensioenfondsen zitten in de problemen nu de dekkingsgraden onder druk staan…..zij investeren mee in het redden van de banken…dus ook zij hebben er baat bij
  bestaande aandeelhouders van de banken die omvallen ? helaas zij hebben pech ! maar ja dan hadden zij maar eerder uit moeten stappen, en de bezitters van puts ? idem !
  vandaar giga short covering momenteel !
  en de landen ? griekenland redden ? heeft geen zin ! de banken moeten van geld voorzien worden en wel in de vorm van extra eigen vermogen ! maar niet nationaliseren en van de beurs halen…….want dan doet eea niet meer mee voor de beurskoersen !
  te makkelijk ? misschien maar was wel het concept bij versatel, bij upc en liberty media en vele andere bedrijven…….dus waarom bij de banken niet ? zelf dirk van dsb heeft het voorgesteld, maar spaarders wilden niet bovendien was hij toen al te laat ……..
  vr groet
  bert

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.