Beperkt middeleeuwse wiskundige opwaarts potentieel aandelen?
De AEX-index liep deze week stuk in de toenadering van het 447-puntenniveau. Niet alleen als charttechnische weerstand maar ook als Fibonacci-niveau wordt het opwaarts potentieel hierdoor beperkt. Drukt Leonardo Fibonacci acht eeuwen later zijn stempel op de beursontwikkeling?
Leonardo Fibonacci was een 13e eeuwse wiskundige die het Arabische decimale stelsel introduceerde in Europa. De cijferreeks die hij heeft uitgevonden wordt tot op de dag van vandaag gebruikt in de financiële wereld. De meest bekende toepassing is dat op basis van zijn cijferreeks regelmatig terugkerende koersniveaus kunnen worden berekend. Zo komt het vaak voor dat correcties op de beurs een omvang hebben van 38,2%, 50% of 61,8% van de voorafgaande koersstijging. Dit zijn correctiepercentages die voortkomen uit de cijferreeks van Fibonacci.
Geen fan, wel hulpmiddel
Laat ik vooropstellen dat ik geen uitgesproken fan ben van Elliot Wave en Fibonacci. De hoge mate van subjectiviteit van met name Elliot Wave is hier debet aan. Toch behoren deze technieken thuis in de gereedschapskist van de technisch analist. En met een reden. Als ondersteuning van het charttechnische beeld zijn Fibonacci-getallen een welkom hulpmiddel in het benoemen van koersniveaus die voor een omkeer kunnen zorgen.
Hoe werkt het dan?
Trends bewegen zich in golfbewegingen. Bij een stijgende trend zijn de opgaande bewegingen langer en de correcties tegen de trend in korter. Het punt tot waar de correctie kan reiken, kan door Fibonacci-getallen worden berekend. De correcties binnen een stijgende trend hebben namelijk de neiging om beperkt te blijven tot 38,2%, 50% of 61,8%. Dit geeft drie concrete koersniveaus waar de correctie kan eindigen en de belegger kan instappen om te profiteren van de volgende opwaartse beweging binnen de stijgende trend. Een prima hulpmiddel dus. Zeker wanneer deze drie koersniveaus samenvallen met charttechnische steun of weerstanden in de koersgrafiek. En dat is het geval in de koersgrafieken van de AEX-index en het Europese beursgemiddelde middels de Dow Jones Eurostoxx50-index.
AEX-index ziet weinig opwaarts potentieel
Dat wat geldt voor correcties binnen een stijgende trend, geldt natuurlijk ook voor herstelbewegingen binnen een dalende trend. Zo is de AEX-index gedaald van 478 naar 410. De herstelbeweging die daarna is opgetreden liep gisteren stuk op 445. Op dat koersniveau is precies 50% van de voorafgaande daling goedgemaakt. Vooral het feit dat dit Fibonacci-niveau nagenoeg samenvalt met de koerstop van eind mei (446,57) maakt deze plaats in de grafiek tot een logisch eindpunt van de herstelbeweging. Het opwaarts potentieel voor de komende weken is mijns inziens beperkt tot 445-447.
Nu heeft de AEX-index mij de laatste weken al eerder positief verrast. Het herstel vanaf het dieptepunt op 410 is verder doorgeschoten dan verwacht. Het 430-niveau is niet het eindpunt gebleken van het recente herstel. Het weerstandsgebied 445-447 maakt een betere kans omdat het naast charttechnische weerstand ondersteund wordt door het 50% Fibonacci-herstelniveau.
DJ Eurostoxx50 bereikt maximaal herstel
De Dow Jones Eurostoxx50-index heeft zelfs het maximale herstelniveau bereikt. Vanaf de koersbodem in juni heeft het Europese beursgemiddelde eerder deze week 61,8% goedgemaakt van de totale koersdaling in mei en juni. Het 61,8% herstelniveau wordt gezien als het maximaal haalbare. Koersstijgingen tot boven dit herstelniveau ontkrachten de aanname dat er sprake is van een negatief beursklimaat. Net als bij de AEX-index valt ook in Europa het Fibonacci-herstelniveau samen met een charttechnische weerstand. Deze weerstand ligt op 3690 punten en wordt bepaald door de koersbodem van april en de koerstop van mei. Ook hier zorgt het samenvallen van charttechnische weerstand en het Fibonacci-herstelniveau voor een versteviging van de barrière.
Met een gereserveerde houding naar de aandelenbeurs heeft het doorgeschoten herstel, na de renteverhoging van de Fed, mij enigszins verrast. Het korte termijn negatieve trendbeeld is hierdoor opgeklaard. Toch is er nog geen ruimte voor een positieve benadering van de aandelenbeurs. Met een AEX-index en een Dow Jones Eurostoxx50 dicht bij belangrijke bovenliggende weerstand, lijkt het opwaarts potentieel beperkt. Een nieuwe verrassing is natuurlijk altijd mogelijk. Daarvoor moeten de AEX-index en de Dow Jones Eurostoxx50 barrières overwinnen op respectievelijk 445-447 en 3690 punten. In dat geval wordt het ook op de beurs nog een mooie zomer.
Hendrik Jan Davids, Vlug, Davids & van Mourik
Hendrik Jan Davids CMT is partner en technisch analist bij Vlug, Davids & van Mourik BV. Zijn columns verschijnen op de technische analyse website www.quoteweb.com. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Davids geven zijn mening weer over het genoemde aandeel in zijn hoedanigheid als technisch analist bij Vlug, Davids & van Mourik BV. Davids belegt niet in aandelen waarin hij adviseert. Lees ook onze disclaimer.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!