Bèta

Bèta

Bèta is de tweede letter (β) van het Griekse alfabet. Deze wordt door beleggers gehanteerd om de volatiliteit van een aandeel of portefeuille te berekenen ten opzichte van de markt (de benchmark). Een uitleg in het Engels vind je hier op Wiki-pedia…

Bèta

Bèta: mate waarin koers aandeel beweegt t.o.v. benchmark

De bèta geeft de mate weer waarin de koers van het aandeel beweegt ten opzichte van een index [benchmark]. Als de markt met bijvoorbeeld 10% stijgt of daalt, dan stijgt of daalt een aandeel of portefeuille met een β van 0,67 met 6,7%. De bèta van de markt/benchmark is per definitie 1,0. Een bèta van meer dan 1 is volatieler dan de totale markt. Daarentegen: een bèta lager dan 1 is minder volatiel dan de totale markt.

Beleggen op de automatische piloot?

Bouw zelf je vermogen uit. Volg het bewezen systeem: groen is kopen, rood is verkopen. Eenvoudig, vrij van grote risico’s, rendementen per jaar gemiddeld 7,4 – 20,6%. Bekijk je mogelijkheden op https://www.bfm.tools

Bèta: risicogewogen maatstaf

Bèta, is net als alpha (α), een risicogewogen maatstaf gerelateerd aan een benchmark. Evenals alpha heeft β zijn oorsprong in het CAPM en de moderne portefeuilletheorie. Hierbij wordt het marktrendement van een portefeuille vergeleken met een ‘risicovrije’ marktrente of benchmark.

CAPM: Capital Asset Pricing Model

Het Capital Asset Pricing Model (CAPM) is een beleggingstheorie om de rendementseis te bepalen. Deze eis is opgebouwd uit een zogenaamd risicovrij rendement en een risico-opslag waarin het marktrisico besloten ligt.

Het model werd begin jaren zestig ontwikkeld door William Sharpe, Jack Treynor, John Lintner en Jan Mossin en bood het eerste betrouwbare raamwerk om het vereiste rendement op een belegging te relateren aan het risico van die investering.

Het Capital Asset Pricing Model (CAPM) zorgde voor een revolutie in de moderne financiën volgens onderzoekers[1].

Decennia na het opstellen van het model halverwege de jaren 60 van vorige eeuw wordt het CAPM nog steeds veel gebruikt in tal van toepassingen, zoals het ramen van de kostprijs van het eigen vermogen van bedrijven en het evalueren van de prestaties van beleggingsportefeuilles. Het is het enige model dat wordt onderwezen in beleggingscursussen op MBA-niveau, wat volgens de auteurs voldoende zegt over de werkzaamheid van het model[2].

Expert Tip: Zelf je vermogen uitbouwen? Volg in dit bewezen systeem enkel de koop- en verkoopsignalen (groen en rood). Rendement gemiddeld 7,4% – 20,6%/jaar.  Bekijk je mogelijkheden hier

APT: Arbitrage Pricing Theory

Arbitrage Pricing Theory (APT) is een (andere) theorie die gebruik maakt van meerdere bèta’s. APT modelleert overeenkomstige bèta’s voor elk APT-marktrisicofactor. APT wordt vaak als een alternatief ‘asset pricing model’ gezien ten opzichte van het Capital Asset Pricing Model. Dat wil zeggen: het Capital Asset Pricing Model specificeert rendementen als een lineaire functie van systematisch risico. Daarentegen specificeert de Arbitrage Pricing Theory rendementen als een lineaire functie van meer dan één factor.

Ook aan de Arbitrage Pricing Theory zijn heel wat studies gewijd, waaronder eentje onder de korte titel “De Arbitrage Pricing Theory (APT)”. Auteur G. Huberman voerde zijn studie halverwege vorig decennium uit, de resultaten ervan stonden te lezen in Schriftenreihe/Nr.: Econstore Staff Report No. 216.

Lineaire relatie

De APT is volgens Huberman[3] een model dat bijzonder geschikt is om een lineaire relatie te leggen tussen een verwacht rendement en de daaraan verbonden risico’s. Het toepassen van het model om beleggingsportefeuilles te evalueren is in feite tegenstrijdig zonder dat analisten en beleggers arbitrage naar die risico’s toe toepassen. Huberman’s conclusie kan ertoe leiden dat alleen analisten en beleggers met voldoende ervaring APT kunnen toepassen.

Overigens is de studie van Huberman alleen voor een publiek van specialisten bestemd, de gewone belegger zal er niet zo veel van begrijpen. Inderdaad, beleggen kan soms ingewikkeld zijn.

Beleggingsstrategie

De twee bovengenoemde modellen zijn ook vergeleken om te zien hoe goed ze werken als beleggingsstrategie. Het doel van dit onderzoek was om te bepalen of het inderdaad mogelijk is om een toekomstig rendement op een belegging te voorspellen op basis van de combinatie van CAPM met APT.

Daarbij werd gekeken naar de evolutie van de koersen op de Indonesische beurs in de periode tussen 2008 en 2010. De conclusie was dat de resultaten bij toepassing van beide modellen in het geval van de beurs van Jakarta duidelijk merkbaar waren. De auteurs stelden vast dat voorspellingen op basis van ATP betrouwbaarder waren dan die op basis van CAPM. Het speelt daarbij geen rol of de beurs in kwestie al dan niet efficiënt is. De resultaten van deze studie wijzen enigszins af van eerder verricht onderzoek[4].

Gestructureerde vermogensgroei Laat je vermogen consistent groeien met aandelen. Kijk voor je mogelijkheden

Bèta berekenen met statistische softwarepakketten

Er zijn statistische softwarepakketten beschikbaar voor het berekenen van β. Ook houden beleggingsadviseurs soms een zogenoemd β-boek bij. Daarin kunnen ze de β opzoeken van bijvoorbeeld een individueel aandeel, een sector, beleggingsfondsen of een index.

Hoe lager de β hoe beter de spreiding. In de ideale situatie is de β van de belegging ten opzichte van een andere belegging 0. Dat betekent dat de belegging onafhankelijk beweegt ten opzichte van de andere belegging. Een daling van aandelenkoersen heeft bijvoorbeeld vrijwel geen correlatie met de grondprijs.

De koers van de S&P500 heeft een bepaalde correlatie met bijvoorbeeld de Nasdaq. Wanneer bijvoorbeeld een short strangle strategie wordt gebruikt op de S&P500 en de Nasdaq, dan blijkt de correlatie onderling 0 te zijn. Dit blijkt dus een interessante manier om het risico te verlagen voor een belegger. Het karakter van de grote 500 Amerikaanse aandelen is dus net iets anders dan de technologie aandelen en een optiestrategie op deze aandelen blijkt dus zeer interessant te zijn. Meer weten over opties?

HANDLEIDING GELD VERDIENEN MET OPTIES

Download hier de handleiding vol met geheimen hoe geld te verdienen met opties, geschreven door Drs. Harm van Wijk.
+ Bonus spreadsheets waarmee je eenvoudig de beste opties kunt selecteren
+ Extra bonus een 5%-rendementsabonnement op OptieAlert
+ 30 dagen niet goed, geld terug garantie

Klik op de volgende link voor meer informatie: https://beleggen.com/geld-verdienen-met-opties/

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

bèta

Bronnen:

[1] https://www.aeaweb.org/articles?id=10.1257/0895330042162340

[2] https://www.aeaweb.org/articles?id=10.1257/0895330042162430

[3] https://www.econstor.eu/handle/10419/60653

[4] https://www.semanticscholar.org/paper/The-Validity-of-Capital-Asset-Pricing-Model-(CAPM)-Kisman-Restiyanita/17dd6a3106928f0017fb64ce318b18be175900bb