Bèta

Bèta is de tweede letter (β) van het Griekse alfabet. Deze wordt door beleggers gehanteerd om de volatiliteit van een aandeel of portefeuille te berekenen ten opzichte van de markt (de benchmark). Een uitleg in het Engels vind je hier op Wiki-pedia…

BètaBèta: mate waarin koers aandeel beweegt t.o.v. benchmark

De bèta geeft de mate weer waarin de koers van het aandeel beweegt ten opzichte van een index [benchmark]. Als de markt met bijvoorbeeld 10% stijgt of daalt, dan stijgt of daalt een aandeel of portefeuille met een β van 0,67 met 6,7%. De bèta van de markt/benchmark is per definitie 1,0. Een bèta van meer dan 1 is volatieler dan de totale markt. Daarentegen: een bèta lager dan 1 is minder volatiel dan de totale markt.

Bèta: risicogewogen maatstaf

Bèta, is net als alpha (α), een risicogewogen maatstaf gerelateerd aan een benchmark. Evenals alpha heeft β zijn oorsprong in het CAPM en de moderne portefeuilletheorie. Hierbij wordt het marktrendement van een portefeuille vergeleken met een ‘risicovrije’ marktrente of benchmark.

CAPM: Capital Asset Pricing Model

Het Capital Asset Pricing Model (CAPM) is een beleggingstheorie om de rendementseis te bepalen. Deze eis is opgebouwd uit een zogenaamd risicovrij rendement en een risico-opslag waarin het marktrisico besloten ligt.

APT: Arbitrage Pricing Theory

Arbitrage Pricing Theory (APT) is een (andere) theorie die gebruik maakt van meerdere bèta’s. APT modelleert overeenkomstige bèta’s voor elk APT-marktrisicofactor. APT wordt vaak als een alternatief ‘asset pricing model’ gezien ten opzichte van het Capital Asset Pricing Model. Dat wil zeggen: het Capital Asset Pricing Model specificeert rendementen als een lineaire functie van systematisch risico. Daarentegen specificeert de Arbitrage Pricing Theory rendementen als een lineaire functie van meer dan één factor.

Bèta berekenen met statistische softwarepakketten

Er zijn statistische softwarepakketten beschikbaar voor het berekenen van β. Ook houden beleggingsadviseurs soms een zogenoemd β-boek bij. Daarin kunnen ze de β opzoeken van bijvoorbeeld een individueel aandeel, een sector, beleggingsfondsen of een index.

Hoe lager de β hoe beter de spreiding. In de ideale situatie is de β van de belegging ten opzichte van een andere belegging 0. Dat betekent dat de belegging onafhankelijk beweegt ten opzichte van de andere belegging. Een daling van aandelenkoersen heeft bijvoorbeeld vrijwel geen correlatie met de grondprijs.

De koers van de S&P500 heeft een bepaalde correlatie met bijvoorbeeld de Nasdaq. Wanneer bijvoorbeeld een short strangle strategie wordt gebruikt op de S&P500 en de Nasdaq, dan blijkt de correlatie onderling 0 te zijn. Dit blijkt dus een interessante manier om het risico te verlagen voor een belegger. Het karakter van de grote 500 Amerikaanse aandelen is dus net iets anders dan de technologie aandelen en een optiestrategie op deze aandelen blijkt dus zeer interessant te zijn. Meer weten over opties?

HANDLEIDING GELD VERDIENEN MET OPTIES

Download hier de handleiding vol met geheimen hoe geld te verdienen met opties, geschreven door Drs. Harm van Wijk.
+ Bonus spreadsheets waarmee je eenvoudig de beste opties kunt selecteren
+ Extra bonus een 5%-rendementsabonnement op OptieAlert
+ 30 dagen niet goed, geld terug garantie

Klik op de volgende link voor meer informatie: https://beleggen.com/geld-verdienen-met-opties/