In mijn vorige bijdrage werd ingegaan op de totstandkoming van de uitgiftekoers van CoOptions, waarbij bovendien kort werd stilgestaan bij de kostenstructuur van CoOptions.

Zoals beloofd, deze week een meer uitgebreide toelichting op de kosten die door Co in rekening worden gebracht.

De CoOptions, waarin u kunt beleggen via www.cooption.nl, zijn zogenoemde structured products: complexe financiële producten waaraan ‘gewone’ beleggingsinstrumenten ten grondslag liggen. Voor CoOptions op de AEX-index geldt dat deze worden opgezet met behulp van reguliere indexopties, zoals die worden verhandeld op de optiebeurs van Euronext Amsterdam. Zoals vermeld in de vorige bijdrage, bestaan de drie middelste CoOptions –de Low, de Neutral en de High– uit optiecombinaties die in beleggerjargon ook wel butterflies worden genoemd. Ik neem de butterfly-constructie daarom als uitgangspunt bij deze toelichting.

Een butterfly op de AEX bestaat uit 2 gekochte en 2 geschreven indexopties. Door deze opties in een bepaalde verhouding tot elkaar te kopen c.q. te schrijven, ontstaat een range waarmee u geld verdient als de expiratiekoers van de AEX-index daarbinnen valt.

Stel, u wilt een butterfly opzetten met de range 530-570. Hiervoor dient u een call AEX 530 te kopen, u dient 2 calls AEX 550 te schrijven en een call AEX 570 te kopen. Dit zijn dus 3 transacties. Een bank of broker brengt (gemiddeld) minimaal € 13,- per transactie in rekening, hetgeen betekent dat u voor het innemen van de gehele positie minimaal € 39,- provisie kwijt bent.

En nu wordt het interessant: behalve het premievoordeel dat door Co gerealiseerd wordt –zie de bijdrage in het BeursBulletin van vorige week- heeft een belegging in CoOptions nóg een pluspunt ten opzichte van de ‘gewone’ butterflies, zoals u die via uw bank/broker kunt opzetten. De coöperatievergoeding die door Co in rekening wordt gebracht, ligt namelijk beduidend lager dan de provisie die u betaalt aan uw bank/broker. Om een butterfly op te zetten, hoeft u via Co geen 3 transacties te doen: u koopt eenvoudigweg de CoOption met de range waarvan u denkt dat de expiratiekoers daarin zal vallen. Het enige dat u dus hoeft te doen, is aan te geven voor welk bedrag u wilt beleggen; dit kan al vanaf € 50,-. Co zorgt vervolgens dat de juiste posities op de beurs worden ingenomen. Hiervoor wordt een coöperatievergoeding van slechts 6% in rekening gebracht. Bovendien is deze vergoeding gebonden aan een maximum van € 24,-.

Een voorbeeld: u wilt met € 100,- beleggen in CoOptions en geeft een order op via onze website. De netto inschrijving is dan € 94,-: uw kosten zijn slechts € 6,- (6% van € 100).

Het voordeel van een CoOption is dus maar liefst € 33,-(€ 39 minus € 6).

Vanaf een investering van € 400,- worden de kosten –procentueel- steeds lager: stel, u wilt € 500,- beleggen in CoOptions. De coöperatievergoeding is dan niet € 30,- (6% van 500) maar slechts het maximum van € 24,-, ofwel 4,8%.

Ingenomen optieposities dienen op een gegeven moment gesloten te worden. In het geval van een reguliere butterfly zou u dus opnieuw 3 transacties moeten doen: de gekochte calls met de verschillende uitoefenprijzen worden verkocht en de geschreven calls worden teruggekocht. Ofwel, het is opnieuw kassa voor uw bank of broker: wederom betaalt u hier –gemiddeld- bijna € 40,- provisie, waarmee uw totale kosten uitkomen op ruim € 75,-.

Ook hier kunt u via Co een aanzienlijke kostenbesparing realiseren: de CoOptions worden na expiratie afgewikkeld, waarbij u over de winst wederom 6% coöperatievergoeding betaalt, zonder maximum.

Stel, uw netto investering van € 94,- levert u een uitkering op van € 200,-: over de winst van € 106,- (€ 200 min € 94) betaalt u dan 6% coöperatievergoeding, ofwel € 6,36. Let wel: mocht de transactie verliesgevend zijn, dan worden er bij de Co Single* dus geen kosten in rekening gebracht: Co wikkelt de transactie kosteloos voor u af.

* Bij de Co Single wordt geen coöperatievergoeding in rekening gebracht als de transactie verliesgevend is geweest. Bij de Co Plus –de CoOption met winstdeling- bedraagt de coöperatievergoeding, ongeacht of er positief of negatief rendement is gemaakt, 6 procent.

Wilt u meer weten of heeft u interesse in het openen van een Co Effectenrekening?

Ga dan naar www.cooption.nl.

Allard Gunnink

 

Disclaimer

Het bovenstaande artikel is geschreven door Allard Gunnink als redactioneel medewerker van de Beleggers Coöperatie Nederland U.A. Dit artikel bevat geen beleggingsadvies. Op het moment van het schrijven kan de auteur persoonlijk een positie hebben in opties op de AEX-index. Verder kan hij een positie hebben in CoOptions en/of Co Ledencertificaten.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.