Beurs op zoek naar nieuwe top

Momenteel zitten we in een fase waarin de markt op zoek gaat naar een draaipunt voor een volgende ronde omlaag die de beurzen onder de bodems van dit jaar zou moeten brengen. In deze bijdrage zal ik de AEX-index, de Dow Jones en de S&P500 nader onder de loep nemen.De markt kent nu dolle dagen met uitslagen aan beide kanten. Vrijdag 23 november was dat aan de positieve kant en maandag 26 november vervolgens aan de negatieve kant van de lijn. Dit kwam voornamelijk door behoorlijke verliezen op Wall Street. Het lijkt erop dat er de afgelopen dagen weer een herstel is ingezet. In Europa zagen we in ieder geval niet de verwachte verliezen na de sessie op Wall Street maandag, maar eerder een poging om het hogerop te zoeken. De AEX-index neemt hierbij het voortouw, voornamelijk door de stijgende financials.

De S&P500- en de Nasdaqfutures gaven op dinsdag en woensdag aan dat Wall Street (eveneens) wilde herstellen zodat we het scenario van hogere koersdoelen niet zomaar mogen opbergen. We moeten de indices nog een kans geven om lagere toppen op te zoeken. Die tussentijdse toppen kunnen nog 3% a 5% hoger liggen dan waar we nu staan. Daarna kunnen we zeer hard onderuit zoals het er nu naar uitziet. Ik analyseer een drietal grafieken en zet er tevens de koersdoelen bij, opdat u een idee krijgt waar de mogelijke draaipunten uitkomen.

Dow Jones

De Dow Jones moest maandag behoorlijk inleveren maar de index blijft nog in de buurt van de blauwe lijn. Zolang de index er niet onder duikt moeten we de beweging tot de oranje zone waar ook het 200-daags voortschrijdend gemiddelde uitkomt, in gedachten houden. De Dow Jones kan gemakkelijk 400 tot 500 punten herstellen zodra de bulls weer even aan zet komen. Daarna gaat de index, zoals het er nu naar uitziet, snel naar 12.000 punten of zelfs naar de oude top rond 11.750 punten. We staan aan het begin van een bear market die 15 tot 18 maanden kan duren. Het koersdoel dat we voor de Dow Jones kunnen berekenen komt minimaal uit rond 10.700 punten. Het kan zelfs lager, maar dit koersdoel is het eerste richtpunt.

AEX

Zoals u kunt zien op de grafiek, moest de AEX wat dieper terug. Een belangrijk aandachtspunt is de gele zone in de buurt van 470 punten. Het moge duidelijk zijn dat de zware weerstand, ofwel de zone waar ik de index verwacht, in het rood wordt aangeduid. Dit zal in de buurt van 510 punten zijn, alwaar de AEX zijn eindpunt zou kunnen bereiken in een eventuele herstelbeweging. Uitgaande van een herstelbeweging is de huidige opleving nog niet voorbij. De kans is groot dat de AEX-index 4% tot 5% zal opveren vanaf het huidige niveau.

Daarentegen blijf ik voor de langere termijn bearish, want de kans is redelijk groot dat we een bear market gaan krijgen die 15 tot 18 maanden zal duren. Het koersdoel voor de AEX-index plaats ik voorlopig rond 410 punten. Dit ligt uiteraard behoorlijk lager, waardoor de index nog een aanzienlijke weg te gaan heeft.

S&P500

De bredere Amerikaanse S&P500-index moest het nog meer ontgelden dan de Dow Jones. De S&P500 daalde fors, tot aan de blauwe steunlijn alwaar de index (maandag 26 november) kon sluiten. Toch kan ook hier het algemene herstel van 4% tot 5% worden ingecalculeerd, want de rode zone wacht hier rond 1.460 à 1.465 punten. Een uitschieter tot 1.475 punten zou ook kunnen, maar dat zien we later weer. Ook de grafiek van de S&P500 toont aan dat deze index op termijn naar een veel lager niveau gaat. De trenddraai is in de maak, hetgeen we meer dan duidelijk op de grafiek kunnen zien. U bent gewaarschuwd: de bear market is op komst.

Guy Boscart, US Markets

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.