BeursBulletin AEX-euro-dollar portefeuille

BeursBulletin AEX-euro-dollar portefeuille

BeursBulletin AEX-euro-dollar portefeuille

Eind vorig jaar kondigden wij aan dat wij in samenwerking met Traderswinkel en Lynx u de BeursBulletin AEX-euro-dollar portefeuille konden aanbieden. Laten we eens kijken hoe het deze portefeuille vergaat.

Systeem genereert signaal

Op vrijdag genereert het systeem voor de AEX en de euro/dollar een long, short of neutraal signaal inclusief een financierings- en stoplossniveau. Op basis van het systeem worden ING Sprinters op de AEX en de euro/dollar gekozen.

Grote hefboom

Er wordt gewerkt met een relatief grote hefboom en een strakke stop loss zodat de positie snel wordt uitgestopt alsde markt de anderekant op gaat. Als de trend echter wordt vervolgt, kan er een behoorlijke winst ontstaan. Het gevolg is dat er kleine verliezen zijn en grote winsten.

65% wordt uitgestopt

Sinds de start zijn er geen posities uitgestopt. De meeste posities staan momenteel op winst, maar dat is natuurlijk geen garantie. Op basis van de back test zagen we sinds 1988 tot heden gemiddeld 65% van de AEX (369 van de 570) wordt uitgestopt. De resterende 35% zorgt dan dus voor de winst.

Consequent het systeem volgen

Voor de posities in de euro/dollar werden 428 van 876 posities met verlies gesloten, oftewel 49%. Maar dan nog blijft het natuurlijk erg moeilijk om consequent het systeem te blijven volgen als de helft van de posities in het rood duikt. Veel beleggers kunnen dan maar moeilijk hun emoties (angst en hebzucht) de baas blijven.

Alle signalen worden opgevolgd

Je weet natuurlijk nooit welke posities met winst en welke met verlies worden afgesloten. Je weet net zo min in welke volgorde de winsten en verliezen elkaar opvolgen. Daarom is het van groot belang dat alle signalen worden opgevolgd en dat met een ijzeren discipline. We weten uit ervaring dat dit het moeilijkste onderdeel is van beleggen.

Emoties gaan meespelen

Omdat emoties gaan meespelen als de winsten steeds verder gaan oplopen of er lange reeks van winsten of verliezen wordt genoteerd, heeft dit grote consequenties voor het opvolgen van de signalen. Zeker als je weet dat 65% van de transacties met verlies wordt afgesloten. Voor de meeste beleggers is het vrijwel onmogelijk om dan consequent het systeem te blijven volgen.

Million Dollar Traders

Zie bijvoorbeeld ook het verhaal van de Nederlandse hedgefonds manager Lex van Dam, die acht gewone mensen laat beleggen met een miljoen dollar van zijn geld. Na een intensieve training mogen de deelnemers proberen om hun eigen hedge fund (beleggingsfonds) te runnen.

Transparant volgen

Daarom kan deze dienst voor veel beleggers een uitkomst zijn. Wel transparant kunnen volgen wat er gebeurt in de portefeuille, maar niet zelf achter de knoppen te hoeven zitten om de signalen op te volgen. Deze portefeuille kan eenvoudig worden gevolgd door een rekening te openen bij Lynx en deze te koppelen.

Traderswinkel en Lynx

De resultaten zijn natuurlijk ook hier volledig transparant. Traderswinkel en Lynx zien alle transacties voorbij komen en kunnen de rendementen objectief vaststellen. De beleggers die de portefeuille hebben gekoppeld, zien de transacties terug in hun portefeuille en zo kunnen vaststellen dat de resultaten inderdaad zijn behaald.

Geen posities uitgestopt

Alle gesloten posities worden in de TradersWinkel gepubliceerd. Omdat er geen posities zijn uitgestopt of winsten zijn verzilverd, staat het gerealiseerde rendement bij TradersWinkel nog steeds op nul. De openstaande posities staan op het moment van schrijven op een ongerealiseerde winst van € 639. Op de waarde van de modelportefeuille van € 20.000 is dat ruim 3%.

Gefaseerd de posities innemen

Overigens is in de afgelopen weken nog slechts een klein deel (€ 5464) van de waarde van de portefeuille belegd omdat we gefaseerd de posities innemen om daarmee ook een spreiding binnen de portefeuille aan te brengen.

Als u het systeem van BeursBulletin wilt volgen, dan kunt u zich aanmelden op: http://www.iris.nl

Wat zou u nog willen toevoegen? Ik kijk uit naar uw ideeën, tips en gedachten. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column.

Drs.Harm van Wijk

www.beursbulletin.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.