De effectenbeurzen begonnen het nieuwe jaar voortvarend, maar lieten het hoofd vervolgens vrij snel weer hangen. De AEX-index hield zich relatief goed staande voornamelijk vanwege de stijging van zwaargewicht ArcelorMittal. De bredere EuroStoxx50, die representatiever is voor de beursontwikkeling binnen Europa, daalde per 2 januari 2009 met 8%. Op 1 november ging het BeursBulletin Beleggingsfonds van start. Het resultaat vanaf 1 november 2008 bedraagt -7%. De EuroStoxx50 verloor in de vergelijkbare periode echter 14%. Hiermee presteerde het fonds beter dan de Europese hoofdgraadmeter. Vanaf 1 januari steeg het fonds 0,4% terwijl de EuroStoxx50 circa 8% verloor. Ontwikkeling januari
Vanaf 1 januari 2009 is het fonds 0,4% gestegen, terwijl de Stoxx50 circa 8% verloor. Aangezien wij de posities goed hadden afgedekt, hebben wij van lagere koersen gebruik kunnen maken om selectief stukken op te nemen. Daarmee hebben wij ons nog beter gepositioneerd om van een eventueel herstel te kunnen profiteren. Wel handhaven wij de nodige short-posities, waardoor het neerwaarts risico wordt beperkt. Sinds oktober/november vorig jaar beweegt de markt in een brede zone waarbij forse (intraday) fluctuaties te zien zijn. Procentueel zijn de uitslagen indrukwekkend, maar per saldo gaan we geen kant op. Voor een trendvolgend systeem is dit slecht nieuws aangezien er geen trend is om van te profiteren. De lange termijn trends zijn echter nog steeds neerwaarts gericht. We hebben aan de Nikkei kunnen zien dat er forse bear market-rallies kunnen plaatsvinden. Ter illustratie: in de afgelopen 20 jaar is de Japanse graadmeter circa 80% gedaald, waarbij tussentijds een stijging van 100% plaatsvond.

De Stoxx50 zette begin januari de dalende lijn in. De brede Europese index dook daarbij zelfs onder de brede bandbreedte tussen 2200 punten en 2800 punten. Hiermee werd opnieuw een lagere bodem gevormd. Bovendien wist de index geen hogere top ten opzichte van november neer te zetten. Dat betekent dat de dalende trend voor de korte termijn eveneens intact is. De Stoxx50 veerde op, zodat een erger lot de index (voorlopig) bespaard is gebleven. Desalniettemin is het gevaar allerminst geweken. Daarom handhaven wij een short-positie om het neerwaarts risico (gedeeltelijk) af te dekken. Zodra de index de huidige consolidatiefase aan de bovenzijde weet te verlaten, zullen wij de short-posities geleidelijk afbouwen. Voorlopig is de Stoxx50 echter gevangen in een brede bandbreedte.

In januari heeft een aantal fondsen de kar getrokken. Zo steeg Crucell aanzienlijk (+27% in januari) vanwege overnameperikelen en de presentatie van de eerste jaarwinst ooit behaald. De Nederlandse biotechonderneming vloog omhoog nadat Wyeth bereid was meer dan € 1 miljard op tafel te leggen om Crucell in te lijven. Nadat het Amerikaanse farmaceutische bedrijf zelf overnameprooi van Pfizer werd, belandde het overnameplan echter in de ijskast. Crucell zakte weliswaar na dit nieuws, maar veerde vervolgens wel weer sterk op. In de wandelgangen wordt nu het Franse Sanofi genoemd als mogelijke ‘jager’ op Crucell.

Verwachting
Het beleggingsbeleid van het fonds is gebaseerd op verschillende portefeuilles van BeursBulletin. Met onze aandelenportefeuilles is in de afgelopen 4 jaar een winst van circa 80% behaald, terwijl de Stoxx50 het met een verlies van 17% moet doen (de AEX daalde in deze periode niet minder dan 26%!). Door het tijdig in- en uitstappen en het selecteren van de sterkste aandelen, wordt de voorsprong op de Stoxx50 steeds verder uitgebouwd. Ook op dit moment heeft BeursBulletin sterke aandelen in portefeuille om van een mogelijk herstel in 2009 te profiteren. Zoals gezegd worden, indien de marktomstandigheden daar om vragen, de neerwaartse risico’s aanzienlijk gereduceerd middels short-posities op de AEX en EuroStoxx50 (ter bescherming van de Europese aandelen).

Sinds 1 januari zijn de resultaten van het fonds bemoedigend, zeker gezien de slechte marktomstandigheden. Het fonds laat een behoorlijke outperformance zien ten opzichte van de Stoxx50. Uiteraard komt het systeem van BeursBulletin het beste tot zijn recht wanneer er sprake is van een trend. Omdat wij de trend volgen, is het resultaat in een per saldo zijwaartse markt (dus bij afwezigheid van een trend) helaas minder.

Zodra de markt wederom een trend laat zien, zullen de resultaten naar verwachting verbeteren. Het is derhalve nog steeds wachten op een keuze van de markt voor een vervolg van de (langere) dalende trend of een vervolg van de stijgende trend van de afgelopen weken. Hoe langer een trend duurt, hoe beter het resultaat. Maar ook dit laat zich uiteraard moeilijk voorspellen.

Wat we wèl weten, is dat we met de strategie van het afkappen van verliezen en het laten doorgroeien van winsten jaar in jaar uit de benchmark hebben verslagen. Ons resultaat is behaald met 1609 adviezen. Het gaat echter nooit in een volledig rechte lijn: er zijn periodes waarin we slechter presteren dan de beurzen, maar gemiddeld doet het systeem het beter dan de markt. Gemiddeld 60% van de adviezen wordt namelijk met winst afgesloten waarbij de gemiddelde winst groter is dan het gemiddelde verlies. Per saldo zullen we dus een bovengemiddeld rendement realiseren.

Het fonds is, ondanks het huidige marktsentiment, goed gepositioneerd. Aangezien wij een systeem hanteren dat zich jaar in jaar uit heeft bewezen, hebben wij alle vertrouwen in een goede performance op lange termijn. Klik hier voor meer informatie over het BeursBulletin Beleggingsfonds of stuur een e-mail naar [email protected]

Harm van Wijk, Beursbulletin.nl

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.