Een bewezen strategie om de markt te verslaan

Een bewezen strategie om de markt te verslaan. De TopPortefeuille heeft sinds 1 januari een winst behaald van circa 30%. Deze modelportefeuille profiteerde van het uitstekende sentiment op de beurs. De AEX steeg sinds 1 januari met circa 10%.

Het momentumeffect

De TopPortefeuille maakt gebruik van een een bewezen strategie om de markt te verslaan, die bekendstaat als het momentumeffect. Het momentumeffect houdt in dat aandelen die in de voorgaande periode zijn gestegen, de neiging hebben om in de komende periode opnieuw te stijgen.

De markt verslaan

Het momentumeffect is in verschillende wetenschappelijke onderzoeken bevestigd. Dit is opvallend, omdat veel wetenschappers ervan uitgaan dat er geen strategie is om de markt te verslaan. Het momentumeffect vormt hierop echter een uitzondering.

backtest-topportefeuille strategie

Efficiënte markthypothese

Het momentumeffect gaat in tegen de efficiënte markthypothese. De efficiënte markthypothese gaat er vanuit dat alle informatie reeds verwerkt is in de koers. Onderzoekers Paul Marsh en Mike Stanton van de London Business School bewezen echter het tegendeel.

Van £ 1 naar £ 2,3 miljoen met deze strategie

De onderzoekers Dimson, Marsh en Stanton bekeken de koersen van de grootste 100 aandelen op de Engelse aandelenmarkt sinds 1900. Wanneer 1 pond in 1900 geïnvesteerd zou zijn in de 20 winnaars van de voorgaande 12 maanden, dan zou de belegging zijn uitgegroeid tot £ 2,3 miljoen aan het einde van 2009.

strategie Momentum in financial markets

Van £ 1 naar £ 49

Wanneer een pond in 1900 zou zijn geïnvesteerd in de 20 verliezers van de voorgaande 12 maanden, dan zou £ 1 uitgegroeid zijn tot £ 49 aan het einde van 2009.

Van £ 1 naar £ 19.993

Wanneer deze zelfde pond in 1900 geïnvesteerd zou zijn in de 60% overige aandelen, de brede middenmoot, dan zou 1 pond eind 2009 zijn aangegroeid tot £ 19.993.

Credit Suisse Global investment Returns Sourcebook 2010

Het onderzoek, met als titel Credit Suisse Global investment Returns Sourcebook 2010, werd gepubliceerd in de Economist en is zeker niet het enige onderzoek dat het momentumeffect bevestigd. Zie bijvoorbeeld Werner de Bondt en Richard Thaler of Joëlle Miffre en Georgios Rallis van de Cass Business School in Londen.

Aandelen, grondstoffen en valuta kennen een momentumeffect

De onderzoekers Elroy Dimson, Paul Marsh en Mike Stanton onderzochten overigens ook 19 andere markten. In 18 markten vonden zij een significant momentumeffect. Dit verschijnsel is niet beperkt tot de aandelenmarkt. Ook grondstoffen en valuta lieten lange periodes van stijging en daling zien.

Momentum in financial markets Ride the wave

“The trend is your friend” is een beproefde strategie

Diverse onderzoekers proberen al jaren een verklaring te vinden voor het momentumeffect. De al oude beurswijsheid “The trend is your friend” geeft ook aan dat dit verschijnsel al eerder was opgevallen.

Google, Microsoft, Apple, Amazon of Facebook

Helemaal onlogisch is dit natuurlijk ook niet. Een bedrijf zoals Google, Microsoft, Apple, Amazon of Facebook doen het al jaren erg goed. Ze hebben een goed product, een goede markt en trekken de knapste koppen aan.

De kneuzen van de beurs

Andere bedrijven zoals Dexia (-99%) Pharming (-99%)  Ordina (-96%) Aegon (-90%) France Telecom (-89%) Ageas (-87%) Heijmans (-86%) KPN (-84%) of De Telegraaf (-74%) doen het al jaren slecht (rendementen zijn gemeten vanaf het jaar 2000). Dit soort aandelen wil je dus liever niet in portefeuille.

Telegraaf kwartaal

De toppers van de beurs

Bedrijven zoals Accel (+1652%) Amsterdam Commodities (+1410%)        Hal (+803%) Aalberts (+473%) Brunel (+443%), maar ook Arcadis, Colruyt en Unibail doen het al jaren erg goed (rendementen zijn gemeten vanaf het jaar 2000). Dit soort aandelen wil je natuurlijk graag in portefeuille.

Versla de markt met deze strategie met 10,3% per jaar

Bij het onderzoek van Dimson, Marsh en Stanton werd de portefeuille maandelijks aangepast. Het gemiddelde verschil per jaar was 10,3 procentpunt. In Amerika werd een soortgelijk onderzoek gedaan met vergelijkbare resultaten.

Momentum Investing

Wat zijn de toppers?

Zo bezien is succesvol beleggen niet zo moeilijk: je koopt gewoon elke maand de best presterende aandelen van de voorgaande periode en bekijkt elke maand opnieuw wat de best presterende aandelen zijn.

strategie momentum_stocks

Onderzoek naar de Nederlandse markt

Dit onderzoek hebben we herhaald vanaf 1993 voor de Nederlandse aandelen. Ook hier zagen we een enorm verschil in rendement door alleen de winnaars te kopen van de voorgaande periode: 544% rendement ten opzichte van 124% met de AEX.

Een vergelijking met de AEX index

Met deze methode vergeleken we een belegging in een fonds dat in de voorgaande periode sterk was gestegen met een belegging in de AEX index. We investeren een gelijk bedrag in dezelfde periode in het aandeel en de AEX index.

Een zijwaarts verloop

Wat overigens opvalt, is dat het momentumeffect de afgelopen jaren minder duidelijk aanwezig was. Een mogelijke verklaring hiervoor is het feit dat de AEX in de afgelopen jaren een meer zijwaarts verloop kende. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de periode tussen 1993 en het jaar 2000 en de periode tussen 2003 en 2007.

30% winst sinds 1 januari

Sinds 1 januari zien we echter dat de momentenstrategieën het weer uitstekend doen. De TopPortefeuille wist bijna 30% te stijgen. De SuperMomentumPortefeuille staat vanaf 1 januari 24% in de plus.

SuperPortefeuille

Een andere set aandelen

Met de SuperMomentumPortefeuille hanteren wij een vergelijkbare strategie als met de TopPortefeuille: we kopen de winnaars van de voorgaande periode. Hierbij kijken we alleen naar een andere set van aandelen.

SuperPortefeuilleback

Afdekken van risico’s

Voor beide portefeuilles selecteren we op basis van een bewezen strategie de meest kansrijke aandelen. Hierbij wordt tevens gekeken of wij uit het oogpunt van risicospreiding de posities moeten afdekken. Dit zorgt ervoor dat wij in periodes zoals tussen 2000 en 2003 en bijvoorbeeld tussen 2007 en 2009 onze risico’s afdekten.

Kijk voor meer informatie over de TopPortfeuille op

Kijk voor meer informatie over de SuperMomentumPortefeuille op

Ik ben zeer benieuwd naar wat u hier van vindt. Type uw reactie s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

Met hartelijke groet,

Drs. Harm van Wijk

2 antwoorden
  1. Frans van Leijsen
    Frans van Leijsen zegt:

    De aanbieding bekeken en ook de 3 gratis grafiek formules. Kwamen steeds op hetzelfde neer. Verkoop praat en resultaten uit het verleden. geen advies van als je dit aandeel koopt,bescherm je dat aandeel met een opties en zo pak je dat aan.
    Voor mij geen nuttige informatie kunnen ontdekken. Alleen hoe ik geld kan uitgeven aan advies dat misschien werkt.
    Denk dat wij beter kunnen stoppen en dat ik geen emails meer van uw ontvang en toch wens ik uw sucses voor mensen die het begrijpen. groet Frans

    Beantwoorden
  2. Johannes Leijten
    Johannes Leijten zegt:

    Harm, ik wou verder kijken naar uitleg over de Topportefeuille en SuperMomentunPortefeuille maar na het doorklikken kreeg ik een waarschuwing dat ik doorgestuurd werd naar Iris.nl en deze site zou mogelijk niet te vertrouwen zijn en zou er op uit zijn om persoonlijke of financiële gegevens te stelen.Dus daar stokte het onderzoek.Jammer.
    Wellicht kan het ook anders?
    Vriendelijke groeten.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.