Bitcoin wordt wettig betaalmiddel in El Salvador, wie volgt?

El Salvador is het eerste land ter wereld dat bitcoin als wettig betaalmiddel gebruikt. De regering van het land is begonnen met het bouwen van bitcoin geldautomaten en heeft een fonds van $ 150 miljoen gecreëerd om de uitwisseling tussen bitcoin en de Amerikaanse dollar te vergemakkelijken.

El Salvador koopt 400 bitcoins, ter waarde van ongeveer $ 20 miljoen

Het land kocht ook 400 bitcoins, ter waarde van ongeveer $ 20 miljoen, en verklaarde dat het van plan was om er nog veel meer te kopen. De overstap van ‘gewoon’ geld naar een cryptomunt werd gedaan in de hoop dat het aantal overmakingen van geld naar huis zou toenemen.

El Salvador afhankelijk van geld dat wordt gestuurd door burgers

El Salvador is sterk afhankelijk van geld dat wordt gestuurd door burgers van het land die in het buitenland wonen en werken. Het totaal bedrag aan overmakingen bedroeg in 2019 bijna 6 miljard dollar en was goed voor 16% van het bbp. Sommigen beweren dat het goedkoper zal zijn om geld in bitcoin te verzenden. Maar critici vrezen dat het komt op een moment dat Salvadoranen nog niet genoeg weten over hoe cryptocurrencies werken en dat het de financiële misdaad kan versnellen in een land dat berucht is om corruptie.

Uit een peiling van de Central American University (UCA) bleek dat slechts 4,8% van de respondenten bitcoin begreep. En drie van de vier Salvadoranen waren volgens Reuters nog steeds sceptisch over de goedkeuring ervan in juli. Enig bijsturen van de regering is dan ook mogelijk.

Oekraïne is het laatste land dat cryptocurrencies formeel legaliseert

Oekraïne heeft onlangs een nieuwe wet aangenomen die de weg vrijmaakt voor het reguleren en legaliseren van cryptocurrencies. Het parlement van het land gaf bijna unaniem groen licht voor het wetsvoorstel. De volgende stap is nu dat de president van het land, Volodymyr Zelensky, het wetsvoorstel ondertekent.

De nieuwe wet regelt juridische relaties die ontstaan ​​in verband met de omzet van virtuele activa in Oekraïne, definieert de rechten en plichten van deelnemers aan de virtuele activamarkt, de principes van het staatsbeleid op het gebied van virtuele activa.

Solana vliegt door het plafond

Cryptocurrency Solana, die wordt aangeprezen als een uitdager van ether, bereikte nieuwe recordhoogtes. Deze weinig bekende cryptocurrency is alleen al in één maand met bijna 400% gestegen. Solana is een blockchain-netwerk dat is gekoppeld aan cryptocurrency-token SOL, op dezelfde manier waarop Ethereum het ether token host.

Degenerate Ape Academy

De spectaculaire winsten van Solana volgen de zoektocht van het netwerk naar gedecentraliseerde financiën en niet-vervangbare tokens (NFT‘s), met name door de lancering van de “Degenerate Ape Academy. Dit is een NFT die vorige maand op het netwerk van Solana werd gebouwd.

Bitcoin wordt wettig betaalmiddel in El Salvador

SOL een spectaculaire stijging

SOL heeft de afgelopen weken een spectaculaire stijging neergezet en kan nu bogen op een totale marktwaarde van meer dan 53 miljard dollar. Het is zo snel gestegen dat het vorige week Ripple en de populaire grap cryptocurrency dogecoin inhaalde om de zesde grootste cryptocurrency te worden volgens marktkapitalisatie, volgens Coinbase.

Tussenpersoon uitgeschakeld

Net als Ethereum heeft Solana van ‘slimme contracten’ een kernbegrip gemaakt. Dit zijn gewoon programma’s die op de blockchain draaien wanneer aan vooraf bepaalde voorwaarden wordt voldaan, zonder de hulp van financiële tussenpersonen, waardoor de tussenpersoon effectief wordt uitgeschakeld.

Goedkoper en sneller dan Ethereum

Solana wordt beschouwd als zowel goedkoper als sneller dan Ethereum, in staat tot 50.000 transacties per seconde, vergeleken met de 20.000-30.000 transacties per seconde van Ethereum.

Hoe te wedden op cryptocurrencies zonder cryptocurrencies te bezitten?

Traditionele beleggers zijn al lang op zoek naar een voertuig waarmee ze bitcoin kunnen bezitten via een gewone brokeraccount. Vooral de oudere generatie wil zich niet bemoeien met portemonnees en sleutels en het opslaan van munten op harde schijven in kluizen en al de andere items die automatisch gekoppeld zijn aan de handel in crypto’s.

Regelgevend probleem

Ze willen gewoon bitcoin kunnen kopen en verkopen via hun reguliere broker, waarmee ze vertrouwd zijn. Als reactie op deze vraag zijn er talloze pogingen geweest om bitcoin-ETF’s op te zetten, maar elke poging is op een of ander regelgevend probleem gestuit.

De meest succesvolle waren waarschijnlijk de Greyscale Bitcoin Trust, genoteerd in de VS, of Coinshares Swedish genoteerde XBT Bitcoin Tracker One. Geen van beide is hetzelfde als het bezitten van bitcoin, maar ze volgen wel de koers van deze laatste.

Bedrijven die de blockchain-revolutie aandrijven

Maar een ander instrument kan op dat vlak nuttig kan zijn. Dat is de VanEck Vectors Digital Assets Equity UCITS ETF (LSE: DAGB). Deze tracker investeert in bedrijven die de blockchain-revolutie aandrijven. Dat wil zeggen in miners, exchanges, betalingsproviders, serviceproviders en bedrijven die crypto en cryptopatenten bezitten en verhandelen.

Een mandje met bedrijven

Als er een parallel zou getrokken worden, is het alsof in plaats van goud te kopen je een mandje met goudmijnbedrijven of een goudmijn-ETF vasthoudt. De ETF is genoteerd in Londen en bestaat sinds begin mei. Er is een in dollar uitgedrukte versie waarvan de ticker DAPP is – en een pond sterling-versie, die waarschijnlijk het nuttigst is voor Europese beleggers, met de ticker DAGB (er zijn ook in euro uitgedrukte versies vermeld in Duitsland (DAVV) en Italië (DAPP) en één Zwitserse in frank uitgedrukte versie (ook DAPP).

De ETF is nog klein – heel klein zelfs – maar naarmate het bewustzijn rond crypto’s groeit, kan deze tracker ook groeien. Hij bezit in totaal  participaties in 25 bedrijven, met een weging van meer dan 75% naar de VS en Canada en 12% naar China. De portefeuille wordt op kwartaalbasis aangepast.

De grootste holding is Marathon Digital Holdings (Nasdaq: MARA), een op de Nasdaq genoteerde bitcoin-miner. Dan zijn ook Jack Dorsey van Twitter fame’s betalingsbedrijf Square (NYSE: SQ) en Coinbase (Nasdaq:COIN), de recent genoteerde portemonnee-provider en exchange.

De acceptatie van bitcoin zal waarschijnlijk lastig zijn, maar het is over het algemeen erg bullish

“Wettelijk Betaalmiddel” (of “Legal Tender”) is één van die uitdrukkingen die wordt gebruikt zonder dat mensen echt weten wat het betekent. Bovendien gaapt er nogal een kloof tussen de officiële definitie en wat het in de praktijk betekent.

Als betaling van een schuld

Het woordenboek, we nemen de vertaalde versie die in de Oxford English Dictionary te lezen staat, zegt dat wettig betaalmiddel betekent “munten of bankbiljetten die moeten worden geaccepteerd als ze worden aangeboden als betaling van een schuld”. In de praktijk kun je bijvoorbeeld een restaurant dat alleen pinbetalingen accepteert niet dwingen om contant geld te accepteren.

Formeel erkend onderdeel van het monetaire systeem

Gouden soevereinen zijn wettig betaalmiddel, maar probeer ze maar eens uit te geven bij de Albert Heijn of de Jumbo. Dus hoewel bitcoin vandaag wettig betaalmiddel wordt in El Salvador (zie boven), betekent dit niet dat elke winkel of handelaar in El Salvador het nu als betaling zal moeten accepteren. In de praktijk betekent dit alleen dat bitcoin een formeel erkend onderdeel van het monetaire systeem wordt, niet meer of niet minder.

Wettelijk Betaalmiddel

Wat betekent de status van “Wettelijk Betaalmiddel” in de praktijk? Schulden aan crediteuren kunnen in bitcoin worden verrekend; u kunt uw belastingen in bitcoin betalen. Als wettig betaalmiddel betekent het ook – aanzienlijk, zou ik zeggen – dat bitcoin winsten niet onderworpen zijn aan vermogenswinstbelasting.

Honderden bitcoin geldautomaten

We kijken nog eens even naar de situatie in het bovenvermeld Zuid-Amerikaans land. Het is president Nayib Bukele in ieder geval menens. De staat heeft ongeveer 200 miljoen dollar uitgegeven aan het uitrollen van honderden bitcoin geldautomaten. Het wordt een enorme technologische sprong en vele inwoners van land zullen er in het begin ongetwijfeld mee worstelen. Maar de mensen hebben de neiging om snel te leren wanneer er winst te behalen valt.

Wantrouwend ​​tegenover monetaire verande

De adoptie van crypto’s ligt rond 5% in El Salvador – ongeveer hetzelfde als elders in de regio. Deze stap zal dat natuurlijk versnellen. Er is ook het feit dat veel lokale bewoners nog steeds wantrouwend staan ​​tegenover monetaire veranderingen na de dollarisering van 20 jaar geleden. Blikken we nog even terug in de tijd.

Er waren bij het begin van deze eeuw 8,5 colones voor een dollar, maar het veel naar boven afronden resulteerde in een bijna onmiddellijke inflatie van meer dan 20%. Iets soortgelijks deed zich voor op het Europese continent toen de deelnemende landen overgingen op de euro, zij het in beperktere mate.

De nieuwe technologie zal waarschijnlijk ook bugs bevatten, en “nocoiner”-critici zullen springen op elke vermeende mislukking om hun punt te bewijzen. Maar hoe dan ook is dat dit een buitengewoon bullish feit, zowel voor bitcoin als voor El Salvador.

De voordelen van bitcoin-isering

De gevolgen van de invoering van bitcoin mogen niet onderschat worden. Ten eerste is er de financiële inclusie. Ongeveer 70% van de Salvadoranen heeft nog steeds geen bankrekening. Financiële uitsluiting is misschien wel de meest beperkende kracht voor de armen in de wereld die er nog steeds is.

Bureaucratievrije financiële systeem

Het beperkt het vermogen van de Salvadorianen om te handelen, te ruilen, te lenen, te investeren. Die Salvadoranen hebben echter allemaal smartphones. Tenminste degenen die er één willen hebben, zelfs de allerarmsten. Er zijn meer dan 10 miljoen gsm-abonnementen in een land van 6 miljoen inwoners. Een internetverbinding is alles wat je nodig hebt om deel te nemen aan het bureaucratievrije financiële systeem dat bitcoin is.

Een overvloed aan kansen

Dat systeem werkt zonder verdere  ​​kredietscores, ID-controles en fysieke faciliteiten. Heb je als Salvodoriaan een smartphone? Download dan een portemonnee en ga aan de slag. De internationale valuta die bitcoin is, zal een overvloed aan kansen openen die voorheen niet bestonden. Wat geldt voor El Salvador, geldt eveneens voor de rest van de wereld. Het is daarom te hopen dat het voorbeeld van dit land snel elders zal gevolgd worden.

Meer dan alleen bitcoin

Bitcoin was nog maar het begin van blockchain technologie. Het is een veilige opslag van waarde die we peer-to-peer kunnen overdragen. En die overdrachten zijn onveranderlijk – ze kunnen niet worden gewijzigd. Dat was de revolutie van de bitcoin blockchain.

Ethereum blockchain

Een andere blockchain waar veel mensen van hebben gehoord, is de Ethereum blockchain. Het digitale bezit is ether (ETH). De revolutie die de Ethereum blockchain teweegbracht, was de mogelijkheid om ‘slimme contracten’ te hebben. Slimme contracten – stukjes code die op een blockchain bestaan ​​- kunnen voor alles worden gebruikt, van verzekeringen tot leningen tot gaming. Spreken we hier over ’s werelds eerste technologie van een miljard dollar?

Verschillende soorten toepassingen

Met een smart contract kun je bijvoorbeeld voor een bepaalde tijd wat ETH aan iemand uitlenen tegen een bepaalde rentevoet. Het gebeurt allemaal volledig automatisch. Wanneer het contract afloopt, komt al het geld terug op uw rekening. En er zijn duizenden blockchains zoals deze. Elk kan voor verschillende soorten toepassingen worden gebruikt.

Web 3.0

We hebben nog maar net het begin van deze ontwikkeling gezien. In dat verband moeten we verwijzen naar de ontwikkeling van Web 3.0, een upgrade van het huidige 2.0 internet.

Een gratis, ongecensureerd internet

Een upgrade van internet klinkt voor veel mensen misschien wat vreemd in de oren. Maar Web 3.0 zal beter zijn dan ons huidige internet en zal een hele nieuwe generatie apps mogelijk maken die op blockchains zijn gebouwd. Het oorspronkelijke internet is gemaakt om vrij, open, censuurvrij en vrij van gecentraliseerde controle te zijn.

Verbieden en censureren

Maar nu hebben we monolithische poortwachters die kunnen – en dat ook effectief hebben gedaan en nog doen – verbieden en censureren wat we online kunnen zien. Het wordt met andere woorden een gesloten systeem. Veel mensen hebben daar een ethisch probleem mee, wat kan werken als een stoorzender.

Internet decentraliseren en weer gratis

Web 3.0 – het internet van de volgende generatie – is een poging om het internet te decentraliseren en weer gratis te maken. De mensen die de originele protocollen hebben gebouwd – of de regels hebben afgesproken waarop internet is gebaseerd, hebben ze tenslotte voorbestemd om ze gratis te gebruiken.

Gratis protocollen

Neem TCP/IP-protocollen, die specificeren hoe gegevens moeten worden verpakt, geadresseerd, verzonden, gerouteerd en ontvangen. Big Tech-giganten zoals Google (GOOG), Facebook (FB) en Twitter (TWTR), die bovenop deze gratis protocollen werden gebouwd, verdienden al het geld – in plaats van de mensen die de protocollen daadwerkelijk hebben gebouwd.

Maak je klaar voor een nieuwe wereldvaluta

Ze verdienden niet alleen al het geld, maar ook deze Big Tech-reuzen kregen ook al onze data tot hun beschikking. De man in de straat kreeg geen cent. Maar de blockchain technologie lost dit op. Er is bijvoorbeeld een project genaamd Aave [uitgesproken als “ah-veh”] – het is een op blockchain gebaseerde versie van Twitter. Maar er zal geen CEO zijn om te censureren wat er op het platform gebeurt.

Blockchaintechnologie is belangrijk

Zoals veel van onze lezers zullen weten, is censuur op dit moment een enorm probleem. Censuur is een beperking van een van onze fundamentele vrijheden: kunnen lezen wat we willen lezen en onze eigen mening kunnen vormen. Daarom is blockchaintechnologie zo belangrijk.

Censuurbestendig

Blockchains kunnen censuurbestendig zijn. Ze zijn gebouwd op tienduizenden knooppunten. De besluitvorming gebeurt bij consensus tussen de verschillende knooppunten. Het is een gedistribueerd systeem. Geen enkele leidinggevende… of onderneming… heeft het vermogen om te knoeien met wat er op het netwerk gebeurt.

Zelfs als één land alle blockchaintechnologie zou censureren of verbieden, zouden alle andere landen nog steeds actief zijn. Maak je klaar dus voor een nieuwe wereldvaluta en eentje die er veelbelovend uitziet.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.