Bitcoins in de oude sok

Grafiek 1: koersontwikkeling Bitcoin op Mt Gox, een van de grootste 'beurzen' waar Bitcoins verhandeld kunnen worden.

Grafiek 1: koersontwikkeling Bitcoin op Mt Gox, een van de grootste ‘beurzen’ waar Bitcoins verhandeld kunnen worden.

Wie geïnteresseerd de financiële markten volgt, zal het ongetwijfeld gemerkt hebben: de prijs van Bitcoins is de afgelopen tijd enorm gestegen en vertoont tevens een extreme mate aan volatiliteit. Likkebaardend kijk je dan naar het ‘wat als’ scenario. Wat als ik een jaar geleden voor 1000 Dollar aan Bitcoins had gekocht?

Zoals de Noorse student Kristoffer Koch, die in 2009 voor omgerekend 27 Dollar 5000 Bitcoins kocht in het kader van zijn scriptie over digitale beveiliging.

Hij vergat deze ‘investering’ en kwam er onlangs per toeval achter. Inmiddels heeft hij een deel verkocht en daarvoor intrek genomen in een nieuw en duur appartement. Maar dit zijn vooral onrealistische voorstellingen, uitgaande van kennis achteraf of puur geluk. Interessanter is of Bitcoins als belegging interessant kunnen zijn.

Wat zijn Bitcoins?

Wie op Wikipedia naar een uitleg zoekt over Bitcoins kan het volgende: “Bitcoin is een vorm van elektronisch geld, en tevens de naam van de opensourcesoftware die is ontworpen om dit te gebruiken. Bitcoins, afgekort BTC, kunnen worden opgeslagen op een personal computer in de vorm van het wallet bestand of worden beheerd door een derde partij, een portemonneedienst. In beide gevallen kan het geld naar een ander persoon worden verzonden via het internet door iedereen met een Bitcoinadres.

Dit elektronische geld maakt gebruik van een database verspreid over knooppunten van een peer-to-peer-netwerk om transacties te journaliseren, en maakt gebruik van cryptografie om te voorzien in de nodige beveiliging, zoals dat Bitcoins alleen kunnen worden uitgegeven door de persoon die er eigenaar van is, en nooit meer dan één keer uitgegeven kunnen worden door die eigenaar.

De peer-to-peertopologie van Bitcoin en het ontbreken van centrale administratie maakt het praktisch onmogelijk voor een overheid, of ieder ander, om de waarde van Bitcoins te manipuleren of meer inflatie te induceren dan er van tevoren is vastgelegd. De Bitcoin dient virtueel ‘gedolven’ te worden. Elke dag wordt er een bepaalde hoeveelheid vrijgegeven aan mensen die de Bitcoin delven (‘mining’).

Dit wordt gedaan door het inzetten van de rekenkracht van computers. Er zijn inmiddels diverse groepen actief op internet waar mensen samen kunnen zoeken naar het elektronische geld, door alle gezamenlijke rekenkracht van de computers in te zetten tijdens het delven, de zogeheten ‘mining pools. In 2013 zijn in Canada de eerste bitcoin pinautomaten geplaatst, waar gebruikers tegen betaling van Canadese dollars bitcoins in hun elektronische portemonnee kunnen verkrijgen. (bron Wikipedia.nl)

Basis is vertrouwen

Wat is de basis voor een succesvolle nieuwe munt? Een van de belangrijkste aspecten is vertrouwen. Dat vertrouwen zal toenemen als meer mensen ervan gebruik (kunnen) maken en als overheden de munt erkennen. Onlangs werden experts gehoord voor de Amerikaanse senaat en zij gaven aan dat Bitcoins van waarde kunnen zijn als betaalmiddel.

In China heeft de internet zoekmachine Baidu Bitcoins als betaalmiddel toegelaten en bracht de staatszender CCTV een reportage over deze virtuele munt. China is een van de drijfveren achter de populariteit van Bitcoins: een vijfde van de totale omzet vindt in Chinese Yuan plaats, tweederde in Dollar en slechts vijf procent in Euro.

Een studievriend van mij  die jaren in China woonde, tegenwoordig in Canada in Private Equity actief is en actief in Bitcoins belegt, schreef er recent een blog over. Op de lange termijn zal het succes afhangen van wat je ermee kunt doen. Een van de voorbeelden die hij noemde was dat Bitcoins de activiteiten van Western Union (een Amerikaanse bank die veel wordt gebruikt om geld naar minder ontwikkelde laden over te maken) kunnen overnemen.

Deze bank rekent nogal hoge kosten, terwijl Bitcoin transacties gratis en ‘real time zijn’. Zo zijn er nog tal van voorbeelden te bedenken. Op de lange termijn zal de populariteit dus flink toenemen als grote bedrijven, zoals Google, Ebay en natuurlijk commerciële banken Bitcoins als betaalmiddel accepteren.

Stabiele munt

Uiteraard is niet alles rooskleurig. Teneinde van Bitcoins een betaalmiddel te maken is het van belang dat de munt stabiel wordt, hetgeen op dit moment absoluut niet het geval is. De prijs fluctueert met vele procenten per dag en wie naar de grafiek kijkt, die ziet dat de prijs alleen in de laatste weken al enorme uitschieters laat zien.

Dit betekent dat degenen die hogere koersen verwachten de munt niet zullen gebruiken als betaalmiddel en degenen die de munt als betaalmiddel willen gebruiken, een groot risico op zich nemen. Kortom, de komende maanden en mogelijk jaren zullen we met enige regelmaat de nodige ‘bubbles’ zien, die dan weer tot spectaculaire koersdalingen leiden, gevolgd door nog hogere koersen.

Van belang voor een echte erkenning van Bitcoins is ook dat de liquiditeit ervan toeneemt. Wie nu een paar duizend Bitcoins verkoopt is eigenhandig veroorzaker van een koersdaling van vijf procent en meer. Diverse aanbieders van beleggingsfondsen willen Bitcoin fondsen oprichten, hetgeen op termijn te liquiditeit ten goede zal komen.

Bitcoins hebben nog een lange weg te gaan, maar beschikken over een enorm potentieel. Beleggers moeten daarom een afweging maken. Wie wacht totdat Bitcoins zich als virtuele (wereld)munt heeft  bewezen is te laat. De prijs is juist zo hard gestegen omdat er veel fantasie is wat het potentieel kan zijn.

Wie nu koopt, weet zeker dat de rit hobbelig zal worden en mogelijk raakt men een groot deel van de investering kwijt. Daarom lijkt het mij goed om wel in Bitcoins te beleggen (voor een zeer beperkt deel dat men echt kan missen) en te doen zoals de Noorse student: in een oude sok stoppen, het gewoon vergeten en over vijf jaar eens kijken hoeveel het dan waard is.

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.