Bitcoins kopen of niet?

Bitcoin-USD-(BTC-USD)

De Bitcoin zit al jaren in een stijgende trend. Maar wat zijn Bitcoins eigenlijk? En moet je nu nog Bitcoins kopen of niet? Deze laatste vraag is lastig te beantwoorden. Of je nog moet investeren in Bitcoins hangt af van je verwachting over wat er met de Bitcoin gaat gebeuren. In ieder geval is het verstandig om de trend te volgen en niet tegen de trend in te gaan. In dit artikel is meer informatie te vinden over deze populaire crytpovaluta.

 

Wat zijn Bitcoins?

Bitcoin is een cryptovaluta met als afkorting BTC. Met behulp van deze digitale munt kunnen transacties worden voltooid zonder dat er een centrale autoriteit tussen hoeft te komen. In bepaalde winkels kan er bovendien betaald worden met Bitcoin of het kan bijvoorbeeld worden gebruikt als waardeopslag.

 

De aanschaf van Bitcoins.

Voor de aanschaf van Bitcoins moet je over een wallet beschikken, een digitale portemonnee. Met je wallet kun je zien hoeveel Bitcoins je bezit, kun je de Bitcoins overmaken of ermee betalen. Op bitonic kun je eenvoudig en binnen enkele minuten Bitcoins uit voorraad kopen met iDEAL en Bancontact tegen de op dat moment geldende koers.

Een ander interessant platform is Litebit. Bij Litebit kun je naast Bitcoins ook andere Crypto Currencies kopen, zoals Etherium, Litecoin, DigiByte, Augur en Ripple. De website van Litebit biedt een mooi overzicht van de meer dan veertig Crypto’s die je kunt kopen. Bij Litebit kun je tot een bedrag van €75 zonder verificatie Bitcoins kopen via iDeal en Mister Cash.

 

Is het realistisch om met de Bitcoin geld te verdienen?

Deze vraag zullen veel speculanten bevestigend beantwoorden. De Bitcoin is circa 13.000.000% in waarde gestegen. Het is zelfs lastig om hier GEEN geld mee te verdienen. De vraag is natuurlijk of dit in de toekomst nog steeds zo zal zijn.

Aangezien niemand de toekomst kan voorspellen, kan ik hier geen antwoord op geven. Niemand weet of de overheid bijvoorbeeld gaat ingrijpen. De Bitcoin is natuurlijk een doorn in het oog van de overheid en de banken. De enorm machtige bank lobby zal er alles aan doen om de monopoliepositie van de banken proberen te redden.

Persoonlijk zet ik daarom niet alles op één paard. Zo zagen we in het verleden dat Yahoo! en Netscape de belangrijkste zoekmachines waren. Inmiddels heeft Google deze positie ingenomen. Facebook heeft de positie overgenomen van MySpace en Hyves. Apple heeft Nokia van de troon gestoten. Dus wie weet wat de toekomst is van Bitcoin?

Ik kijk met name naar de achterliggende techniek. De blockchain technologie lijkt niet meer weg te denken. En net als bij de goudkoorts, verdienden de verkopers van de emmers, scheppen en zeefjes, meer dan de gemiddelde goudzoeker. Je kunt daarom ook kiezen om te investeren in de achterliggende techniek.

Iedere transactie die wordt gedaan, wordt door een groot aantal computers berekend. Iedere computereigenaar krijgt een vergoeding gebaseerd op de stroomprijs, de afschrijvingskosten van de computer en een kleine winstmarge. De vergoeding zal nooit lager worden dan de stroomprijs, want dan zou iedereen de stekker eruit trekken, wat het einde zou betekenen van de Bitcoin. En dat wil niemand.

Ongeacht de ontwikkeling van de Bitcoin, zullen er transacties worden verricht in de Bitcoin (dit proces heet mijnen, in het Engels ‘mining’). Dit levert een interessante inkomstenstroom voor de mensen die de krachtige computers bezitten waarmee iedere transactie wordt berekend.

 

Is het te laat om nog in te stappen?

Dit is een vraag die veel mensen bezighoudt. Mensen die vorig jaar twijfelden, hebben een stijging gemist van circa 100% in het afgelopen jaar. Niemand weet natuurlijk waar de Bitcoin over een jaar staat.

Wel is duidelijk dat het steeds moeilijker wordt om Bitcoins te mijnen. Wanneer we naar de prijsontwikkelingen kijken tussen bijvoorbeeld 2010 en 2014, dan zien we dat de prijs een sterke relatie heeft met de moeilijkheidsgraad.

Als we ervan uit mogen gaan dat de complexiteit toeneemt en de prijs gelijke tred houdt met de complexiteit, dan zouden we de conclusie mogen trekken dat de prijs van de Bitcoin verder zal oplopen. De vraag is natuurlijk of we deze conclusie daadwerkelijk mogen trekken.

hash-vs-reward difficulty bitcoin

bitcoin difficulty chart 2019

 

Welk jaarrendement is te krijgen met Bitcoin?

Het jaarrendement van de Bitcoin is moeilijk te voorspellen. Dit hangt af van de verdere ontwikkeling van deze munt. De prijs van de Bitcoin wordt bepaald door vraag en aanbod. Tussen 2010 en 2019 is de koers van de Bitcoin met ruim 13.000.000% gestegen. Dit betekent een slordige 1.400.000% op jaarbasis.

Op basis van samengestelde rente (rente op rente), is een stijging per jaar van 259% te berekenen. De koers liep tussen november 2016 en oktober 2019 op van $ 735 naar boven $ 8000. Een stijging van circa 1000%. De vraag is of deze stijging in dit tempo zal blijven doorzetten.

De toekomst van de techniek achter de Bitcoin, de blockchain technologie, lijkt echter minder moeilijk te voorspellen. Inmiddels zijn er niet alleen duizenden munten, de blockchain technologie zal waarschijnlijk op allerlei gebieden worden toegepast.

Interessant is dan ook om te kijken naar het jaarrendement wanneer wordt geïnvesteerd in de techniek achter de Bitcoin. Bijvoorbeeld door het investeren in rekenkracht van de blockchain. Een mogelijkheid om dat te doen is om rekencapaciteit te huren bij een groot datacenter.

Ik had als test een bedrag van $ 500 geïnvesteerd in een contract wat op dit moment op basis van de huidige stand van de Bitcoin een rendement oplevert van circa $ 65 per maand. Dit is circa 13% per maand wat uitkomt op 156% rendement op jaarbasis.

Misschien niet zo spectaculair als de stijging van de Bitcoin, maar het leek wel minder risicovol. Vervolgens heb ik een aanzienlijk bedrag hierin geïnvesteerd. Helaas is het bedrijf dat deze mining aanbood failliet gegaan, waardoor ik mijn totale investering verloor. Achteraf gezien had ik toch beter kunnen investeren in de Bitcoin zelf.

 

Het risico van investeren in Bitcoins verlagen.

De beweeglijkheid van de Bitcoin is enorm. Dit betekent dat er grote rendementen mogelijk zijn, maar dat het risico op verlies ook aanzienlijk is. In de afgelopen periode hebben we regelmatig forse dalingen gezien van de Bitcoin.

Een mogelijkheid om het risico af te dekken, is door het kopen van putopties. Het nadeel hiervan is dat je hiervoor een premie betaald. Je kunt dit vergelijken met een brandverzekering. Je zult echter ook nooit iemand horen klagen dat zijn huis niet is afgebrand en dat er voor niets een premie is betaald.

Een bekende uitspraak van Warren Buffett is dat risico kan worden gedefinieerd als dat je niet weet wat je doet. Zorg dus dat je goed geïnformeerd bent voordat je eraan gaat beginnen.

Kies daarnaast een betrouwbare partij en spreid je risico’s. In 2014 ging de grootste beurs op het gebied van de Bitcoin failliet. Wereldwijd werden meer dan 70% van alle bitcoin-transacties afgehandeld door Mt. Gox.

Circa 850.000 Bitcoins werden vermist, een bedrag dat destijds werd geschat op meer dan $ 450 miljoen. Hoewel er sindsdien 200.000 Bitcoins zijn ‘gevonden’, waren de reden(en) voor de verdwijning (diefstal, fraude, wanbeheer of een combinatie hiervan) aanvankelijk onduidelijk.

 

Kun je ook geld verdienen wanneer de waarde van Bitcoin in een vrije val raakt?

Mensen die inspelen op een daling van de Bitcoin kunnen op diverse manieren geld verdienen. Eén van de mogelijkheden is door het kopen van putopties. De putopties worden meer geld waard wanneer de Bitcoin daalt.

Met een putoptie krijgt iemand het recht (geen plicht!) om de Bitcoin te verkopen tegen een vooraf overeengekomen prijs. Voor het recht betaal je natuurlijk wel een (stevige) premie. Je kunt dit vergelijken met een brandverzekering.

Stel dat wordt overeengekomen dat je de Bitcoin kunt verkopen voor $ 8000. Wanneer de waarde van de Bitcoin naar bijvoorbeeld $ 1000 daalt, dan zal dit recht minimaal $ 7000 waard zijn. Op het moment van schrijven kun je een putoptie kopen waarbij je 37 dagen het recht hebt om de Bitcoin te verkopen voor $ 8000. Je betaalt hiervoor een premie van $ 962,63. De premie voor de brandverzekering is dus enorm.

Mocht de Bitcoin echter fors dalen, dan zal deze premie omhoog schieten. Wanneer de Bitcoin onder $ 7000 daalt, verdien je geld omdat dit recht dan minimaal $ 1000 waard is. Mocht de Bitcoin in een vrije val raken, dan zal dit recht in waarde exploderen.

Mocht de waarde van de Bitcoin dalen naar $ 1000, dan is het recht om deze te verkopen voor $ 8000 minimaal $ 7000 waard ($ 8000 min $ 1000) . Wanneer je hier $ 962,63 voor hebt betaald, is dit een verzevenvoudiging van je investering.

 

Welk Bitcoinfonds kun je het beste in investeren?

Er zijn veel bedrijven die profiteren van de opkomst van de Bitcoin en de achterliggende blockchain technologie. Het meest bekende bedrijf is NVIDIA. Dit bedrijf produceert computerhardware. Dit doen zij vooral op het gebied van grafische kaarten die worden gebruikt voor het mijnen van de Bitcoin.

De koers van NVIDIA is sinds 2013 met circa 1100% gestegen. Advanced Micro Devices (AMD) is bekend van de microprocessoren en videokaarten en is sinds 2013 het circa 600% gestegen. Ook technologiebeurs Nasdaq profiteert natuurlijk van de opkomst van diverse technologiebedrijven. De koers van de Nasdaq is sinds 2013 met 200% gestegen.

Op www.mijn.beleggen.com schrijven we regelmatig over bedrijven die interessant zijn omdat ze bijvoorbeeld bezig zijn met deze nieuwe technologie. Deze lijst en interessante ontwikkelingen worden hier uitvoerig besproken en bediscussieerd.

Inmiddels zijn er ook partijen die een aanvraag hebben gedaan om een Bitcoin ETF (Exchange Traded Fund) op te zetten. De gebroeders Winklevoss dienden een aanvraag in bij de SEC (Securities and Exchange Commission, de Amerikaanse toezichthouder). Deze werd afgewezen. Vermogensbeheerder VanEck heeft ook een aanvraag ingediend.

 

Heeft het zin om een klein bedrag te beleggen in Bitcoins of niet?

De Bitcoin wordt verhandeld in fracties. Je hoeft dus niet een hele Bitcoin aan te schaffen om te profiteren van een eventuele verdere stijging van de Bitcoin. Op sommige exchange’s zoals Litebit kun je tot €75 zonder verificatie Bitcoins kopen via iDeal en Mister Cash.

Aangezien niemand weet wat de toekomst is van de Bitcoin, zit hier natuurlijk wel een risico aan. Vrijwel iedereen is echter overtuigd van de toekomst van de blockchain. Persoonlijk vind ik het daarom interessant om te investeren in deze techniek. Of er dan Bitcoins of andere coins worden gemijnd, vind ik dan minder interessant.

Een contract waarmee rekenkracht wordt gekocht, kan al vanaf $ 500. De opbrengst hiervan is afhankelijk van de koers van bijvoorbeeld de Bitcoin of een andere coin die je gaat mijnen. Op CryptoCompare kun je berekenen wat de opbrengst is gebaseerd op de hoeveelheid Hashing Power.

 

Tussendoor winst pakken of gaan voor lange termijn?

Iedere belegger is verschillend. Er zijn succesvolle handelaren die gaan voor de korte ritjes. Hun aantal is echter beperkt omdat traden niet voor iedereen is weggelegd.

In mijn ervaring is het beter om te proberen de grotere bewegingen te pakken. Kijk bijvoorbeeld naar de ontwikkeling van de Bitcoin. Kijkend hiernaar zou je door het volgen van een trend een (groot) deel van de groei van de 13.000.000% hebben kunnen meepakken.

Belangrijk is dat je een strategie hebt. Zonder een goed systeem wordt het wel erg lastig. Je onderbewustzijn wil je namelijk behoeden voor pijn. Dit overlevingsmechanisme zorgt ervoor dat je winsten snel afgekapt, maar verliezen juist lang laat doorlopen. Om geld te verdienen is het juist slim om het tegenovergestelde te doen. Denk aan het afkappen van verliezen en het laten doorlopen van winsten.

Een andere voordeel van de lange termijn, is dat je winsten steeds verder oplopen. Een cijfervoorbeeld kan dit verduidelijken. Wanneer je was ingestapt op het koopsignaal van de Trading Navigator op 26 februari 2016 op een koers van $ 31,68 dan had je met $ 100.000 circa 3156 aandelen NVIDIA gekocht.

Op het moment van schrijven is de koers van NVIDIA opgelopen naar $ 184,33. We zijn echter al eerder uitgestapt, toen de stijgende trend ten einde was. We krijgen een verkoopsignaal op een koers van $ 198,29. Met een investering van $ 100.000 had je $ 535.821 verdiend:

Nr Datum opening Positie aantal Koers opening Datum sluiting Koers sluiting Winst
1 26-2-2016 3.156 31,68 26-10-2018 198,29 €       535.821

Stel dat je in plaats daarvan iedere keer gaat voor een kleine winst (en soms een verliesje bij een tussentijdse dip), dan zou je veel meer hebben gehandeld en per saldo veel minder hebben overgehouden: $ 228.338 in plaats van $ 535.821.

Nvidia week hvw 2-4

 

De in- en uitstapmomenten bepalen.

Het bepalen van in- en uitstapmomenten hangt af van je beleggingshorizon. Ben je iemand die gedurende de dag diverse malen wil in- en uitstappen, dan gebruik je een andere grafiek dan iemand die een horizon heeft van meerdere jaren.

Zelf maak ik veel gebruik van de signalen van de Trading Navigator. Deze objectieve indicator geeft koop- en verkoopsignalen gebaseerd op de weekgrafiek. In de weekgrafiek wordt veel ruis uitgefilterd zodat je niet op de waan van de dag hoeft te letten.

Een andere voordeel is dat je maar één keer per week in actie hoeft te komen. Je krijgt een koopsignaal wanneer de trend stijgt en je blijft net zolang zitten tot de indicator aangeeft dat de stijgende trend ten einde is. Dit geeft veel rust en levert een zeer interessant rendement.

Ik heb deze indicator op heel veel indices en aandelen getest over meerdere decennia. Het gemiddelde rendement per jaar, wanneer werd gekeken naar de AEX aandelen, over de afgelopen 24 jaar kwam uit op maar liefst 20,6%. Dit is los van het dividend.

TrendPortefeuille_backtest

Het voordeel is dat je gebruik maakt van de kennis van veel verschillende beleggers. Dit wordt ook wel ‘Wishdom of the Crowd’ genoemd. Dit betekent dat je gebruik maakt van de wijsheid van de groep. De groep is gezamenlijk slimmer dan één individu.

Wanneer je 1000 mensen vraagt hoe zwaar een koe weegt, dan zal het gemiddelde van alle schattingen heel dicht bij het echte gewicht uit komen. Als veel mensen inschatten dat de koers van de Bitcoin omhooggaat, dan zullen ze kopen en zal de koers stijgen.

Je kunt dus gebruik maken van de kennis van de groep door de trend te volgen met behulp van een objectieve indicator. Iets dat in een stijgende trend zit, heeft de neiging om verder te stijgen.

Zijn de impulsen waarop de Bitcoin reageert anders dan die van andere valuta c.q. aandelen?

De prijs van de komt Bitcoin tot stand door vraag en aanbod, net zoals dit bij valuta en aandelen het geval is. Wanneer mensen verwachten dat de waarde gaat stijgen, dan zijn ze bereid om meer te betalen dan de voorgaande koper. Omgekeerd, wanneer mensen denken dat de waarde van iets zal gaan afnemen, dan zijn ze bereid om op een lager niveau te verkopen.

De verwachting die mensen hebben over de ontwikkeling van de Bitcoin, wijkt natuurlijk wel af van de waardering van aandelen. De waarde van een aandeel wordt voor een belangrijk deel bepaald door de verwachting die mensen hebben over de mogelijkheid van het bedrijf om in de toekomst winst te maken. Bij valuta gaat het meer om de koopkracht die een munt heeft. In dat opzicht lijkt de Bitcoin meer op valuta.

Het verschil met andere valuta is dat deze doorgaans worden uitgegeven door de centrale bank. Zo heeft bijvoorbeeld de Federal Reserve (Fed) het alleenrecht om dollars uit te geven. De Federal Reserve drukt dollars en leent deze uit aan bijvoorbeeld de Amerikaanse staat. De Amerikaanse staat moet deze dollars weer terugbetalen inclusief rente. Deze rente lenen ze weer bij de Federal Reserve.

Tegenwoordig hebben veel mensen vertrouwen in een nieuw geldsysteem voor en door de mensen. Het is alleen de vraag of de centrale bankiers van deze wereld zullen accepteren dat hun profijtelijke spel zal worden doorkruist door de Bitcoin.

Dan het gebruik van derivaten. De komst van futures op de Bitcoin heeft zowel voor- als nadelen. Op de goudmarkt wordt circa 15.000 keer meer geld op papier verhandeld dan in fysieke vorm. Voor de grote banken is het dan vrij eenvoudig om de prijs van goud te sturen.

 

Hoe is verzilvering van Bitcoins gewaarborgd?

Bitcoins kunnen worden gekocht en verkocht op een Bitcoin exchange. Zolang er kopers en verkopers zijn, is de verzilvering van Bitcoins gewaarborgd. De liquiditeit is natuurlijk een belangrijke factor. In de afgelopen jaren zagen we dat veel mensen de Bitcoin wilde kopen, maar er was niemand om de Bitcoins te verkopen, waardoor de prijs omhoogschoot.

Op de aandelen- en valutamarkt zijn doorgaans market makers actief die een bied- en laatkoers afgeven (de koers waartegen je kunt kopen en verkopen). Deze market makers verdienen aan het verschil tussen de bied- en laatkoers en kunnen op deze manier de markt voorzien van de nodige liquiditeit.

Het kan echter gebeuren dat de markt zo hard daalt dat iedereen door dezelfde deur naar buiten wil. Op dat moment wordt de handel door de beurs stilgelegd en kunnen de marktpartijen afkoelen. Aangezien de Bitcoin markt niet zo is gereguleerd als de aandelenmarkt, kan dit leiden tot wilde koersbewegingen (dat hebben we in de afgelopen jaren ook wel gezien).

Er is dus niemand die borg staat voor de Bitcoin. Je moet er dus op vertrouwen dat er andere mensen zijn die bereid zijn om de Bitcoins van jou te kopen. Als niemand de Bitcoins wil kopen, dan kan in theorie de prijs van de Bitcoin naar nul. Je kunt op dit moment op honderdduizenden plaatsen betalen met de Bitcoin en het aantal neemt steeds verder toe.

De Bitcoin wordt in steeds meer landen, waaronder in Japan en Duitsland, erkend als wettig betaalmiddel. Als je dus niks meer met de Bitcoin zou kunnen doen, dan kun je er altijd nog je belasting meebetalen.

 

Opties op Bitcoin.

Inmiddels is er ook een optie- en futurebeurs op Bitcoin. Het voordeel hiervan is dat mensen het risico kunnen afdekken met behulp van opties. Hierdoor wordt de handel in Bitcoins ook interessant voor mensen die grotere vermogens willen parkeren. Ook wordt de liquiditeit van de Bitcoin hierdoor vergroot.

Een ander voordeel is dat door het gebruik van een hefboom beleggers eenvoudiger kunnen inspelen op een stijging, maar ook op een daling van de Bitcoin. De handel in Bitcoins wordt hierdoor steeds interessanter.

Veel nieuws over de Bitcoin kun je vinden op CoinDesk, en een interessante beurs voor Bitcoin is Poloniex. Op CoinMarketCap kun je een overzicht zien van de marktkapitalisatie per Cryptocurrency. Op het moment van schrijven is de Bitcoin veruit de grootste munt met circa $ 148.000.000.000. Ook vind je op deze website ranglijsten, grafieken en andere interessante informatie.

CME Group biedt futures aan op Bitcoin. CME Group is ’s werelds toonaangevende en meest diverse derivatenmarkt. Het bedrijf bestaat uit vier Designated Contract Markets (DCM’s): CME, CBOT, NYMEX en COMEX. Hierdoor wordt de handel in Bitcoins nog toegankelijker en meer liquide.

 

Kun je ook investeren in Bitcoin via CFD of spread betting?

Investeren in de Bitcoin kan ook door middel van CFD’s (contract for difference) en Spread betting (afgeleide strategieën, waarbij deelnemers niet de onderliggende waarde bezitten waarop ze willen inspelen).

Bij sommige partijen worden er geen transactiekosten berekend, maar verdient deze partij aan het verschil tussen de bied- en laatkoers (de spread). Om zeker te weten dat de partijen in staat zijn om zich aan hun verplichtingen te houden, dient er een margin te worden aangehouden. Een grote aanbieder is bijvoorbeeld IG Markets. Op de website komen we de onderstaande tabel tegen:

Market One point means Minimum bet Minimum spread Average spread* Limited risk premium Margin required
Bitcoin USD $1/XBT £2.00 10 10.61 10 20%
Bitcoin GBP £1/XBT £2.00 12 13.35 12 20%
Bitcoin EUR €1/XBT £2.00 10 12.35 9 20%
Bitcoin Cash (USD) $1/BCH £10 10 15 15 40%

Er bestaan grote verschillen tussen de verschillende aanbieders en de ontwikkelingen gaan snel. Zo liet Bux bijvoorbeeld weten dat zij long posities in Bitcoin niet altijd kunnen aanbieden. Dit komt omdat zij graag de handel willen aanbieden zonder spread, met lage fee’s en een gegarandeerde stoploss, maar zij niet altijd de posities kunnen afdekken.

Kijk goed naar wat je zelf belangrijk vindt en kies een betrouwbare partij. De aanbieders zijn vaak de tegenpartij en verdienen wat jij verliest. Er zit daarom nogal wat kaf onder het koren.

 

Is er een alternatieve manier om in Bitcoin te handelen?

Tobam, een Franse vermogensbeheerder, kondigde de lancering aan van het eerste beleggingsfonds gebaseerd op de Bitcoin: het Tobam Bitcoin Fund. Tobam zegt een eigen onderzoeks- en ontwikkelingsteam te hebben samengesteld van computerspecialisten, ingenieurs, onderzoekers en deskundigen op het gebied van risicobeheer.

Yves Choueifaty, President van Tobam, verklaarde: “We hebben onderzoek gedaan vanuit technisch, financieel, economisch en reglementair oogpunt over Bitcoin gedurende een jaar voorafgaand aan de lancering van dit fonds.’

Christophe Roehri, hoofd Business Development, voegde toe: “Directe investeringen in Bitcoin kunnen operationeel uitdagend zijn, van het omgaan met de keuze van het platform tot het handhaven van de juiste veiligheidsmaatregelen op het gebied van bewaring en het beheren van de wijzigingen die in het protocol zijn aangebracht – de hard forks.”

Ongetwijfeld zullen er nog meerdere beleggingsfondsen volgen. Het is van groot belang om te kijken naar de kosten die het fonds in rekening brengt en of de aanbieder toegevoegde waarde heeft om deze kosten te rechtvaardigen. Met $ 10,2 miljard aan activa onder beheer, lijkt dit in ieder geval wel een serieuze aanbieder. Op www.mijn.beleggen.com zullen wij deze ontwikkelingen op de voet volgen en uitgebreid analyseren.

 

Nu nog zelf Bitcoins mijnen, als je de hardware nog moet aanschaffen?

Het mijnen van de Bitcoin, het vinden van nieuwe Bitcoins en de verwerking van de transacties van de Bitcoin is interessant. Iedere transactie resulteert in een nieuwe berekening. Deze berekening wordt gedaan door honderdduizenden computers. Voor iedere transactie betaal je een kleine transactievergoeding.

De eigenaren van de computers krijgen een vergoeding voor het uitrekenen gebaseerd op de stroomprijs, afschrijving van de computer en een beetje winst. Deze vergoeding zal nooit lager worden dan de kosten van de stroom. Op dat moment zou immers iedereen de stekker uit de computer trekken wat het einde zou betekenen van de Bitcoin.

Het rendement bedroeg voorheen ruim 100% op jaarbasis. Binnen een jaar had je in principe je aanschaf terugverdiend. Om die reden waren de computers bijna niet aan te slepen. Inmiddels is het minder interessant geworden. Het zelf mijnen is lastiger geworden. Dat lukt niet meer met een commodore 64. Naast de aanschaf van een zware computer, verbruikt deze computer behoorlijk wat stroom.

De stroomprijs voor een particulier in Nederland zit al snel rond € 0,17 per kilowattuur. Een datacenter, die veel meer stroom verbruikt, betaalt circa € 0,10 per kilowattuur. Door jouw computer in een datacenter te plaatsen, bespaar je dus fors op je stroomkosten. Daarnaast heb je dan geen last van het geluid dat deze computer maakt.

Verder herkennen in brekers de hoge pieptoon, waardoor het interessant is om gebruik te maken van een datacenter. Een datacenter heeft bovendien faciliteiten zoals noodstroom, brandblussers en firewalls, waardoor je minder risico loopt.

Naast de aanschaf van een computer, bestaan er ook mogelijkheden om gebruik te maken van Cloud Mining. Je huurt dan rekenkracht bij een datacenter en ontvangt op je eigen wallet de opbrengst van het mijnen. Zo heb je nergens omkijken naar en kun je nog steeds een rendement maken.

 

Meer weten over Bitcoins kopen of niet?

Enthousiast geworden over het artikel Bitcoins kopen of niet? Bestel dan het boek ”De meest gestelde vragen over de Bitcoin”.

 

Heb jij de boot gemist? Klik dan hier en meld je NU aan voor een GRATIS online training. 

 

 

Met vriendelijke groet,

Harm van Wijk

 

2 antwoorden
 1. Rose Martine
  Rose Martine zegt:

  A fascinating discussion is definitely worth comment. I do believe that you ought to publish more on this topic, it may not be a taboo matter but generally people don’t talk about such issues. To the next! Kind regards!!

  Beantwoorden
 2. tadic
  tadic zegt:

  Als u winst wilt maken met uw cryptocurrency-investeringen, dan moet u daytrade en ik raad u aan autobothandel te overwegen met Sarah Barton.Ik handel al ruim 1 jaar in bitcoin via haar platform en het gaat goed met mij. via haar e-mail,
  [email protected]

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.