Blik naar beneden
De langverwachte daling is een feit. Binnen drie dagen stond de AEX twintig punten lager. Waarschijnlijk is deze heftige correctie niet het einde van de daling; economisch onweer duidt op een zware zomer. In de maand mei onderging de AEX een buitenproportionele stijging van in totaal bijna 40% vanaf zijn diepste punt. Aangezien er nauwelijks verklarende economische achtergronden waren, kan de huidige correctie gezien worden als het leeglopen van iets dat opgeblazen was. Nu wacht nog de daling, die bij een economisch tij zoals het huidige, gerechtvaardigd is. Economie
Het gaat namelijk niet goed met de Nederlandse economie. Dit jaar wacht een enorm begrotingstekort. Ook zal in negatieve zin historie worden geschreven met de economische krimp, die naar verwachting rond vijf procent zal uitkomen dit jaar1. Voeg daar aan toe de verwachting dat de werkloosheid kan oplopen tot bijna 10% en je hebt alle reden om somber te zijn, helaas.
Huizenmarkt
Een van de belangrijkste pijlers van de economie, de huizenmarkt, komt in zwaar weer terecht. Er staan aanzienlijk meer woningen te koop dan voorheen, maar liefst 14%2. Ook zijn de kenners bezorgd over de prijsontwikkeling en verwachten ze een ‘prijsval’3. Aan de andere kant stelt de ECB dat het allemaal wel mee zal vallen en de daling gering zal zijn4.
Waardvernietiging
Hoe dan ook, men lijkt het er over eens dat ook de huizenmarkt zal dalen. Naast een krimpende economie en een dalende beurs, verliezen nu ook de huizen aan waarde. Met deze drie belangrijkste componenten in de min –en dus geen compensatie van de een door de ander- is er sprake van een ontzettende waardevermindering. Waar we de afgelopen jaren continu geld aan het scheppen waren –hefboomwerking of leveraging was het toverwoord- krijgen we nu keihard het deksel op onze neus. En over die hefboomwerking is het plotseling heel stil geworden.
Verenigde Staten
Opvallend vaak hoor je de stelling dat de Verenigde Staten het eerste uit het dal zullen klimmen. Dit wordt dan bovendien gepresenteerd als een positief iets. Maar hoe positief is dit? Zegt deze stelling niet juist dat we momenteel in een dal zitten? Laat deze stelling ook maar iets los over de termijn van dit dal? De cijfers over de Amerikaanse economie zijn vooralsnog niet om over naar huis te schrijven. Daarnaast wordt het tekort op de lopende rekening een steeds nijpender probleem5. Ook de dollar krijgt het moeilijk. Het vertrouwen in de munt neemt steeds verder af en de status van wereldmunt lijkt op den duur dan ook onhoudbaar. China en Rusland betalen elkaar voortaan al niet meer in dollars6.
Conclusie
De verwachte daling is op gang gekomen. De huidige economische problemen waren te groot om een stijging te rechtvaardigen. De vooruitzichten blijven helaas somber en de blik blijft voor de beurs dan ook naar beneden.
Simon Haas, www.deaandeelhouder.nl
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!