De beurs van Zuid-Amerika, waar ik naar kijk via de Intermarket Analyse, lijkt op het punt te staan te draaien om zo een forse daling door te maken. Gaan we bij deze index uit van een daling van 15%, dan is dat goed voor ongeveer 6.500 punten. Een analyse van de Samba Index.

Een hoogvlieger is het wel, dat ziet u duidelijk op de grafiek. Er is een stijging ontstaan vanaf de bodem van eind 2002 rond 8.200 punten tot de top eind vorig jaar op 45.400 punten. Dat is een stijging van maar liefst 450%. Dat het wat beter gaat met de globale economie weten we al een tijd, maar dat een index daarvoor met 450% op moet lopen en zo telkens weer nieuwe records breekt, is wel erg overdreven. Natuurlijk is het pas over en uit als de top er daadwerkelijk staat. We weten echter dat als de top er staat, deze index een behoorlijke smak zal maken. We vergelijken dit met een index die een soortgelijk verloop liet zien: dat was de Nikkei eind 1989. U ziet in grafiek 2 de Nikkei-index uit die periode.

Onder de steun, die nu over de vorige top van april vorig jaar getrokken is, kan die versnelling op gang komen, eerst richting de 38.500 en 39.000 punten. Later kan de groene lijn opgezocht worden, die wacht rond de 35.000 en 36.000 punten, afhankelijk van hoe snel de daling plaatsvindt. De mogelijkheden lijken me duidelijk. Wel komt de versnelling pas onder de 42.000 punten, waar nu nog een stevige steun wacht.

Kijken we naar de indicatoren op weekbasis dan zien we de RSI duidelijk lagere toppen maken. Ook de MACD draait opnieuw richting de centerlijn zonder hoger uit te komen dan vorig jaar rond deze periode. Dit is een extra reden waarom de grafiek er op weekbasis niet best uitziet, zeker niet onder die zeer belangrijke steun van 42.000 punten.

De index staat dus op het punt om ergens tussen de 42.000 en de 46.000 punten zijn top te maken om daarna zeer snel en fors een eerste fase van de correctie in te zetten. Let erop dat deze index bijzonder commodity-gevoelig is. Om dit voor te zijn bestaat sinds vorige week de mogelijkheid om een Turbo op deze index aan te schaffen waarmee u van een daling kunt profiteren.

Guy Boscart, US Markets

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.