Brazilië: Another BRIC in the Wall

Brazilië

Als men aan Brazilië denkt, denkt men aan carnaval, capoeira en samba-voetbal. Daarnaast staat Bric-land Brazilië bekend als belangrijke producent van agrarische producten variërend van koffie en sojabonen tot bio-ethanol. Brazilië behoort samen met Rusland, India en China tot de zogenoemde veelbelovende BRIC-landen.

Lula motor achter succes Brazilië

Vooral dankzij president Luiz Inacio Lula da Silva, die sinds 2003 aan het roer staat van de grootste economie van Latijns-Amerika, gaat het voortvarend met Brazilië. Maar dat heeft ook te maken met de uitgebreide hervormingsplannen die, weliswaar onder druk van het IMF, van start zijn gegaan. Huub Sleegers, hoofd van de economische afdeling van de Nederlandse ambassade in Brasilia, meent dat Lula sinds zijn aantreden vriend en vijand heeft verrast: ‘Hij voert een gematigd economisch beleid, heeft de inflatie en de begroting onder controle en lost schulden versneld af. Samen met Rusland, India en China zal Brazilië de komende decennia de trekker zijn van de wereldeconomie.’ Inmiddels is Lula sinds januari aan zijn tweede ambtstermijn van vier jaar begonnen.

Expert Tip: Zelf je vermogen uitbouwen? Volg in dit bewezen systeem enkel de koop- en verkoopsignalen (groen en rood). Rendement gemiddeld 7,4% – 20,6%/jaar.  Bekijk je mogelijkheden hier

De hervorming van de Braziliaanse aandelenmarkt heeft een positieve ontwikkelingscyclus op gang gebracht. Op de Braziliaanse financiële markten is een positieve significante associatie tussen de beurzen en de obligatiemarkten. Het verbeteren van de kwaliteit van corporate governance had eveneens een positieve invloed op de kapitaalstructuur van de grote bedrijven[1].

Ander onderzoek doet vermoeden dat de beurzen van Brazilië, Rusland, India en China zwak scoren op het vlak van marktefficiëntie. Hiervoor is de tijdsreeksrelatie tussen beursindices en macro-economische variabelen, zoals wisselkoersen en olieprijzen vergeleken bij deze BRIC landen. Er werd geen significante relatie gevonden tussen beursrendementen in heden en verleden[2].

Ook de topologische eigenschappen die de Braziliaanse beurzen kenmerken zijn onderzocht. De conclusie van de studie kan luiden dat aandelen de neiging hebben om per sector te clusteren, een gegeven waar de beleggers rekening mee moeten houden. Sommige sectoren zijn belangrijker dan andere, met als uitschieters de financiële, de energie- en de grondstoffensector[3].

Bric-land Brazilië: Miljardeninvesteringen

In de afgelopen jaren heeft de Braziliaanse economie, die profiteert van de grote rijkdom aan grondstoffen, een gemiddelde groei gekend van minder dan 3%. Dit groeipercentage ligt beneden 5% die president Lula hoopt te bereiken. Voor 2007 verwacht het Economisch Bureau van ABN AMRO een groei van 3,8%. Dat is bescheiden in vergelijking met een land als China, dat in 2006 met ruim 10% is gegroeid.

Nu heeft President Lula een investeringsprogramma aangekondigd dat een economische groei moet bewerkstelligen van ten minste 5% per jaar: het Acceleration Programme for the Country’s Growth. Met dit plan wil de president $ 240 miljard investeren in het land en daarbij particuliere bedrijven betrekken voor het verbeteren van de infrastructuur en de ontwikkeling van de energievoorziening. Van dit bedrag wordt 13% beschikbaar gesteld door de Braziliaanse overheid. De rest komt voor rekening van staatsbedrijven. Belastingvoordeel moet ervoor zorgen dat het voor particuliere bedrijven aantrekkelijk is om aan dit programma deel te nemen. Critici vragen zich af hoe de president dit voor elkaar moet krijgen, aangezien dit programma geen uitgebreid belastingprogramma biedt. Maar vooralsnog moet het programma eerst door het congres worden goedgekeurd.

Uitgekiende beleggingsstrategieën

Uitsluitend voor beleggers zich volledig richten op de sterke groei van hun vermogen. Ontdek successtrategieën voor het beleggen met aandelen, opties en turbo’s en speeders. Check hier al je mogelijkheden

Economie Brazilië groeit snel

Volgens een onderzoek van analisten van Goldman Sachs zal Brazilië de komende jaren flink door kunnen blijven groeien. Als men uitgaat van een gemiddelde jaarlijkse economische groei van 3,5% zal in het jaar 2025 Brazilië de economie van Italië voorbijstreven en in 2031 die van Frankrijk. In het jaar 2036 zal de Braziliaanse economie die van het Verenigd Koninkrijk en Duitsland voorbij zijn gestreefd. Het onderzoek past dus in het beeld dat het Economisch Bureau van ABN Amro heeft geschetst.

Kanttekeningen

Wel valt er een aantal kanttekeningen te plaatsen. Zo groeide economie van Brazilië de afgelopen twintig jaar met minder dan 3% per jaar en kampt het al jaren met een hoge inflatie en een groot begrotingstekort. Analisten van Goldman Sachs stellen bovendien dat de investeringsratio van Brazilië op slechts 18% tot 19% van het BBP ligt versus een ratio van 36% van China. Bovendien stellen zij dat de netto-schulden als percentage van het BBP op 57,7% liggen. Daarentegen kent China een veel kleiner schuldpercentage. Toch heeft Brazilië goede toekomstperspectieven. Zeker als president Lula de economische hervormingen goed weet door te voeren, de schuldenlast weet te verminderen, de inflatie weet te beteugelen en een economische groei van ten minste 3% weet te realiseren.

Bio-ethanol

Nu het klimaat een hot item is, is de wereld naarstig op zoek naar schone alternatieve brandstoffen. Brazilië kan als één van de grootste producenten van bio-ethanol, samen met de Verenigde Staten ook profiteren van deze vraag. Onlangs hebben de VS en Brazilië een akkoord gesloten om het gebruik van deze alternatieve brandstof te bevorderen. Brazilië maakt onder meer brandstof uit suikerriet, terwijl in Noord-Amerika vooral mais wordt gebruikt. Brazilië produceert al zeker zestien miljard liter ethanol per jaar, wat voor het grootste deel gebruikt wordt als brandstof voor auto’s. Ethanol is als brandstof schoner en veel goedkoper dan de inmiddels erg dure olie. Het vergt alleen veel landbouwgrond om suikerriet voor de brandstof kweken. In dat land wordt momenteel zeker 4,5% van de beschikbare landbouwgrond voor de productie van deze brandstof benut en dat percentage groeit gestaag.

Hoe te profiteren van marktontwikkelingen

Men kan bij ABN Amro profiteren van ontwikkelingen in Brazilië met zowel Turbo’s als certificaten. Met een Turbo kunt u inspelen op zowel een stijging als een daling van de Braziliaanse nationale aandelenindex, de BOVESPA. Voor meer informatie kunt u Turbo Talk 42 en 46 erop naslaan. In Turbo Talk 42 wordt op pagina 4 nader ingegaan op de BOVESPA en u vindt er algemene informatie over de economische stand van zaken in Brazilië. In Turbo Talk 46 vormt Brazilië het onderwerp van de coverstory.

Voor een overzicht van Turbo’s op de BOVESPA kijkt u op http://www.abnamro.nl. Het complete aanbod van BRIC Turbo’s en Certificaten kunt u vinden op www.abnamromarkets.nl/bric.

Bric in the wall

Plan een afspraak in

Als je meer wilt weten over hoe wij jou kunnen helpen, plan dan een gesprek in. We kijken wat je nu doet, kijken waar de gaten zitten en stippelen een plan uit om het te repareren. Als het lijkt alsof we je kunnen helpen om meer rendement te maken, dan laten we je zien hoe dat er uit ziet en kan je zelf beslissen of je er mee aan de slag wil of niet. Deal? Hier is de link om jouw gesprek te boeken: https://www.binnen5minuten.nl/call

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

Brazilië

Bronnen:
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.