Imagina na Copa! Vrij vertaald betekent de uitspraak: “Stel je eens voor, hoe het zal zijn tijdens het Wereldkampioenschap Voetbal”. Deze Portugese uitspraak wordt veel gebruikt door Brazilianen die vast staan in het verkeer en de mensen die lange rijen vormen op de overvolle vliegvelden. De achterliggende gedachte hierbij is, dat de verkeerschaos nog veel groter zal zijn tijdens het vierjaarlijkse voetbaltoernooi.

Voetballiefhebbers maken zich op voor het Wereldkampioenschap Voetbal (WK), dat volgend jaar na 64 jaar terugkeert naar Brazilië. Iedereen die voetbal een warm hart toedraagt, kijkt reikhalzend uit naar het toernooi.

Brazilië maakt grote kans om Confederations Cup te winnen

De generale repetitie is aanstaande juni, als het gastland de Confederations Cup organiseert, waarin de kampioenen van de zes overkoepelende continentale voetbalbonden aangevuld met de huidige wereldkampioen en het gastland strijden voor de winst. Brazilië maakt grote kans om dit toernooi te winnen, maar kan de vijfde economie ter wereld de strijd winnen om de stadions, infrastructuur en het telecomnetwerk op tijd af te hebben?

Brazilië een economische mogendheid

Het probleem van de infrastructuur is niet van de laatste jaren. In de jaren ’90 maakte de Braziliaanse economie een groeispurt door. Met het geïntroduceerde Real Plan in 1994, kreeg de regering de inflatie onder controle en nam het besteedbaar inkomen een grote vlucht. De economische groei trok aan, waardoor de instroom van Foreign Direct Investments vertienvoudigde en Brazilië een economische mogendheid werd.

Maar zoals we bij meerdere snel groeiende economieën hebben gezien, is men vergeten de infrastructuur te moderniseren. Nu het WK voor de deur staat begint de tijd te dringen, want er worden ruim 600.000 toeschouwers verwacht voor de 64 wedstrijden en die moeten wel in goede banen naar de hotels en stadions worden geleid.

De Wereldvoetbalbond FIFA maakt zich zorgen over de voortgang in de bouw van de diverse stadions, het transport ernaar toe en de overige infrastructuur. De ongerustheid van de FIFA is niet onterecht. Het is belangrijk dat Brazilië opzoek gaat naar investeringen ter financiering van deze projecten.

Er wordt geprobeerd, zowel nationale als buitenlandse bedrijven over de denkbeeldige streep te trekken. Na presentaties in São Paulo, gaat de road show richting New York, via Londen naar twee steden in Azië. Brazilië zet hoog in tijdens de road show, met Guido Mantega (Minister van Financiën), Bernardo Figueiredo (President van de Braziliaanse Logistieke en Planningscommissie) en Luciano Coutinho (President van de Braziliaanse Ontwikkelingsbank BNDES) als sprekers.

Brazilië de 130ste plaats bezet in de ranglijst van “Doing Business”?

De rode draad in hun presentatie is de groeiende middenklasse en dat Brazilië één van de meest attractieve landen van de wereld is om zaken mee te doen. Een mooie slogan, maar investeerders fronsen hun wenkbrauwen hierbij. Is het niet dat Brazilië de 130ste plaats bezet in de ranglijst van “Doing Business”? Daarnaast neemt Brazilië in het Global Competitiveness Report 2012-13 de 107de plaats in met betrekking tot de totale infrastructuur. Dit betreft wegen en spoorwegen, havens en luchthavens en elektriciteit.

In eerste instantie ging de federale overheid ervan uit dat de organisatie van het WK 9,1 miljard euro zou gaan kosten. De kosten voor de organisatie zijn inmiddels gebudgetteerd op 11,1 miljard euro (november 2012). De verwachting is dat uiteindelijk onderaan de streep een kostenpost van ruim 12,5 miljard euro staat. Het is te hopen dat het hierbij blijft, maar de voortekenen zijn niet hoopvol.

Vertraging

Vertraging in de bouw, veiligheids- en financiële problemen zijn de obstakels die overwonnen moeten worden. Recentelijk (maart 2013) kreeg de bouw van het Itaquerão Stadion in São Paulo te maken met extra vertraging door het weigeren van een lening ten bedrage van 155 miljoen euro door Banco do Brasil. De lening wordt eigenlijk verstrekt door de BNDES, maar de Braziliaanse wet verbiedt dat een lening rechtstreeks door de BNDES gegeven wordt, waardoor een lokale bank ingeschakeld moet worden.

Verdere vertraging zou kunnen leiden tot het verplaatsen van de openingswedstrijd, die in het Itaquerão Stadion wordt gehouden, naar een van de andere speelsteden. Ondertussen hebben stadions in Rio ook te kampen met problemen. Ingenieurs hebben problemen met het dak geconstateerd in het Engenhão Stadion en het belangrijkste stadion van het land, het Maracanã Stadion zal de deadline van opleveren, op 27 april, waarschijnlijk niet halen.

Krimp van de economie

De organisatie vergt veel van Brazilië. Ten tijde van de toekenning van de organisatie in oktober 2007, groeide de economie nog met ruim 6%. De wereldwijde financiële crisis leidde tot een krimp van de economie in 2009, waarna alle stimuleringsmaatregelen tot een groei van 7,5% leidde in 2010.

Momenteel kampt het land met een marginale groei van 1% en stijgende inflatie. De uitdaging ligt in de infrastructuur, want de inhaalslag zal een lange termijn positief effect hebben op sectoren zoals, constructie, voedsel en genotsmiddelen, nutsbedrijven (gas, elektriciteit, water en sanitair), informatiediensten en toerisme. Sectoren waarin kansen liggen voor investeerders en beleggers.

De huidige status is dat er financierings- en constructieproblemen zijn bij de stadions, vertraging in de aanleg van wegen, metro- en treinverbindingen en het niet tijdig implementeren van het nieuwe 4G telecomnetwerk. Al met al zal het WK gewoon doorgaan. Daarover hoeft niemand zich zorgen te maken. Maar met alle problemen opgeteld, zal de uitspraak “Imagina na Copa!” bewaarheid worden.

Lange termijn effect

Of toch niet? Door het gebrek aan vooruitgang in de infrastructuur heeft de regering vrije dagen in het vooruitzicht gesteld voor de speelsteden. Scholen blijven dan dicht en veel inwoners blijven thuis. Zakenlieden gaan niet op zakenreis en de bevolking niet op vakantie. Een soortgelijk fenomeen was te zien tijdens de Olympische Spelen van Londen vorig jaar. Wordt het toch nog eens stil op straat in Brazilië. Kortom: op korte termijn veel problemen op allerlei gebied, maar het lange termijn effect kan zeer positief uitvallen.

Johan Smit

Fund Manager Intereffekt India & Brazil Warrants

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.