,

Brent-olie test uitbraak

brent olie

Brent-olie test uitbraakSprinterAlert: wij kopen 90 Brent Crude Oil Future Sprinter Short 106,00 ISIN NL0010099149 tegen de actuele koers (momenteel 10,80 euro)

De prijs van Brent-olie verloor de afgelopen maanden, net als de aandelenbeurzen, aanzienlijk terrein. In maart liet Brent-olie nog een ‘all time high’ van € 96,53 per vat noteren. In dollars werd op 1 maart een hoogste koers opgetekend van $ 128,39. In 2008 daalde de olieprijs ook al in lijn met de aandelenkoersen. We houden beide markten dan ook scherp in de gaten.

Gestructureerde vermogensgroei Laat je vermogen consistent groeien met aandelen. Kijk voor je mogelijkheden

Er is niet altijd een positieve correlatie tussen de olieprijs en Amerikaanse dollar. In de periode voorafgegaan aan het verschijnen van het rapport “Het verband tussen de prijs van Brent olie en de koers van de Amerikaanse dollar” werd een omgekeerde relatie tussen de koers van de Amerikaanse dollar en de prijs van een vat Brent olie vastgesteld. Eén van de oorzaken daarvan is de groeiende populariteit van de dollar als alternatief beleggingsinstrument van grondstoffen als olie in tijden van overvloedig beschikbare liquiditeiten en wereldwijd lage rentetarieven. Novotny onderzocht gegevens op maandbasis tussen januari 1982 en september 2010. Elke verzwakking van de dollarkoers van 1% zorgde ervoor dat de Brent-olieprijs met 2,10% steeg. De omgekeerde beweging deed zich eveneens voor. In het laatste geval had de impact van de stijging van de dollarkoers en de daling van de olieprijs tot gevolg dat het effect van de duurdere dollar deels werd afgevlakt in landen die zelf geen olie naar boven pompen[1].

Niet elke beurs laat dezelfde cijfers zien. De invloed kan soms ook anders zijn dan je denkt. Zo blijkt uit onderzoek op de Griekse beurs waarbij cijfers van 1996 tot 2008 zijn gebruikt dat hoge olieprijzen een negatieve invloed hadden op de Griekse beurskoersen. Maar er was dan weer geen correlatie tussen de industriële productie en de Griekse beurs[2].

In een groter onderzoek naar olieprijzen en de economie in het algemeen blijkt er ook een samenhang tussen de olieprijzen en de economie. Echter uit onderzoek blijkt dat crisissen die invloed hebben op de olieprijs, zoals de aanslagen op de Twin Towers en de Golfoorlog, meer invloed hebben op de Amerikaanse economie dan op de Europese G7 landen[3].

Expert Tip: Beleggen in aandelen is nog altijd een uitstekende manier om je vermogen consistent te laten groeien. Pas de strategieën toe uit deze gids

Brent-olie test uitbraak

Herhaalt het scenario van 2008 zich? In 2008 stond Brent op een record rond $ 147, waarna de olieprijs tot $ 35 per vat van 159 liter daalde. De psychologische $ 100-grens is gepasseerd en de consolidatiefase werd neerwaarts verlaten.

Brent veerde op en testte de uitbraak uit de consolidatiefase. Hierbij is een negatieve reversal ontstaan (een lagere top in de koers en een hogere top in de koopkrachtindicator RSI), waardoor een koersdoel kan worden berekend onder de laatste lagere bodem. Ook als we kijken naar de disproportionele beweging van de RSI ten opzichte van de olieprijs, voorspelt dit weinig goeds.

Ik kijk uit naar ideeën, tips en gedachten over deze bijdrage. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan deze bijdrage.

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl
Drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

Plan een afspraak in

Als je meer wilt weten over hoe wij jou kunnen helpen, plan dan een gesprek in. We kijken wat je nu doet, kijken waar de gaten zitten en stippelen een plan uit om het te repareren. Als het lijkt alsof we je kunnen helpen om meer rendement te maken, dan laten we je zien hoe dat er uit ziet en kan je zelf beslissen of je er mee aan de slag wil of niet. Deal? Hier is de link om jouw gesprek te boeken: https://www.binnen5minuten.nl/call

Pin ook deze afbeelding als handig geheugensteuntje of om het artikel snel terug te vinden.

Brent olie

Bronnen:

[1] https://www.researchgate.net/profile/Filip_Novotny2/publication/239810014_The_Link_Between_the_Brent_Crude_Oil_Price_and_the_US_Dollar_Exchange_Rate/links/547d83010cf285ad5b089f4a.pdf

[2] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0140988310000551

[3] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0140988318303980

2 antwoorden
 1. lisa
  lisa zegt:

  Harm,
  even los van de analyse:
  ik heb er moeite mee dat turbos/sprinters op alle mogelijke onderliggende waarden worden geadviseerd zonder een visie op belangrijkste parameters, in dit geval de eurusd. veel teleurstellingen met turbos/sprinters komen daaruit voort.
  probeer maar eens aan goud te verdienen als de euro de verkeerde kant uit beweegt.

  stel olie gaat van 100->80 maar eurusd gaat naar 1.10 wat denk je dan dat een turbo kost? de olieprijs in euro is dan gedaald van 89 naar 80. maar als eurusd stijgt naar 1.40 is de olie gedaald naar 57 euro.
  maw wil je voor of tegen de wind in zeilen?

  Beantwoorden
  • Harm
   Harm zegt:

   Hallo Lisa,

   Een goed punt. Onze visie is ook dat de euro/dollar in een dalende trend zit. Als de euro verder daalt, dan neemt de waarde van de Sprinter/Speeder/Turbo toe.

   Op http://www.abnamro.nl kun je precies het effect van de euro/dollar doorrekenen.

   Ik zeil dus liever met de wind mee :-D

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.