BRIC

BRIC

BRIC werd voor het eerst gebruikt in een proefschrift over de investeringsbanken van Goldman Sachs. Het belangrijkste punt in dit document uit 2003 was de argumentatie dat de BRIC-landen zich zeer snel ontwikkelen en rond het jaar 2050 de meeste van de huidige rijkste landen van de wereld zullen hebben ingehaald.

BRIC: acroniem voor Brazilië, Rusland, India en China

BRIC is een acroniem dat verwijst naar de landen Brazilië, Rusland, India en China. Deze BRIC-landen worden ook wel de “Grote Vier” genoemd. BRIC werd al in 2001 geïntroduceerd door Jim O’Neill in een paper, getiteld “Building Better Global Economic BRICs”.

BRIC-varianten

Als gevolg van de populariteit van de dissertatie uit 2003 over Goldman Sachs, werden vervolgens diverse varianten op BRIC verzonnen. Voorbeelden hiervan zijn: BRICM (inclusief Mexico), BRICS (inclusief Zuid-Afrika) en BRICET (inclusief Oost-Europa en Turkije).

Volgens een publicatie uit 2005 waren alleen Mexico en Zuid-Korea andere landen die vergelijkbaar zijn met de BRICs, maar zij werden aanvankelijk uitgesloten omdat hun economien werden beschouwd als al meer ontwikkeld. Deze landen waren al lid waren van de OECD (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling).

N-11: Next Eleven

Enkele van de meer ontwikkelde landen uit de N-11 (Next Eleven), zoals bijvoorbeeld Turkije, Mexico, Nigeria en Indonesië, worden gezien als de meest waarschijnlijke gegadigden om zich bij de BRICs te voegen. Sommige andere zich ontwikkelende landen die nog niet het N-11 economische niveau hebben bereikt, zoals Zuid-Afrika, hebben ook interesse in de BRIC status. Economen op de Reuters 2011 Investment Outlook Summit in december 2010, wezen het idee echter van Zuid-Afrika als nieuw BRIC-land af.

ProtectiePortefeuille

De afgelopen jaren waren niet het makkelijkste voor beleggers. Sinds 2008 is de AEX ongeveer gehalveerd. Toch hebben wij en onze abonnees van de ProtectiePortefeuille een mooi rendement behaald in deze periode.

Door zowel shortposities als long middels Turbo’s, Speeders en Sprinters, is het resultaat fors gestegen. Een goede strategie is dus van grote waarde. Gelukkig staan de kosten van een abonnement op de ProtectiePortefeuille in geen relatie tot de opbrengsten.

U kunt ook profiteren van de ontwikkelingen van obligaties, edelmetalen en/of uw portefeuille beschermen. Met een abonnement op deze modelportefeuille ontvangt u direct onze informatie.

Kijk op https://beleggen.com/protectieportefeuille of http://www.beursbulletin.nl/acties/tu/ voor meer informatie.