Onder de BRIC-landen geldt India voor alles als het land van outsourcing. Vooral op het gebied van IT kiezen veel bedrijven voor uitbesteding aan India. Dit land is vooral interessant vanwege de lage arbeidskosten en het hoog opgeleide personeel. Daarnaast ontwikkelt zich een trend waarbij Indiase bedrijven overnames doen buiten hun land.

De Indiase overheid schat de economische groei in het afgelopen jaar tot maart 2007 op 9,2 %, waarmee ’s werelds grootste democratie verwordt tot de derde economie van Azië. In tegenstelling tot de andere BRIC-landen heeft India deze groei niet zozeer te danken aan bijvoorbeeld export, maar meer aan autonome ontwikkelingen. Voor 2007 verwacht het Economisch Bureau van ABN AMRO een groei van 8,5% (december 2006).

Stephen Roach, econoom bij Morgan Stanley, zag tijdens zijn vorige reis in India verschillende redenen om in het land te investeren, zoals hij schreef op het Global Economic Forum van Morgan Stanley. Behalve het grote aantal hoogopgeleide arbeidskrachten, die het outsourcen van IT-activiteiten zo aantrekkelijk maken, is het sinds kort voor buitenlandse investeerders gemakkelijker gemaakt om te investeren in het land. Hierdoor is in het afgelopen jaar het buitenlandse, geïnvesteerde bedrag meer dan verdubbeld, van $ 5,5 miljard naar $ 13 miljard. Daarnaast ontmoette Roach in India topmensen uit het bedrijfsleven met een ondernemerszin die tot ver over de landsgrenzen reikt. Niet alleen in de bekende IT-sector, maar ook in de telecom-, energie- en staalsector. Er is hierdoor een trend ingezet, waarbij Indiase bedrijven overnames doen in de Westerse wereld. Door de gunstige binnenlandse economische groei heeft het bedrijf in eigen land een solide basis om uit te breiden. De overnames van Arcelor door Mittal Steel en Corus door Tata Steel illustreren dit fenomeen. Daarnaast staan er vele infrastructurele projecten in de steigers.

Knelpunten Indiase economie
Een zwakke schakel in de Indiase economie vormt de gebrekkige infrastructuur. Het land investeert hierin, in verhouding tot het BBP, zeven keer minder dan China. Ter illustratie: van het totale wegennet van 3,3 miljoen kilometer is slechts 2% een vierbaansweg. Om dit euvel aan te pakken, zal de regering de komende jaren $ 302 miljard uittrekken. Dit is volgens de Wereldbank veel te weinig ten opzichte van de benodigde $ 425 miljard.

Daarnaast speelt nog het gevaar van oververhitting en een stijgende inflatie. De inflatie is inmiddels opgelopen naar het hoogste niveau in twee jaar. Daardoor heeft de Reserve Bank of India het rentetarief (overnight lending rate) in het afgelopen jaar vijf keer verhoogd, waardoor de rente nu op 7,5% staat. De aandelenbeurs heeft door deze verhogingen vorig jaar weliswaar een correctie vertoond, maar is inmiddels weer geheel hersteld. Niet alleen de inflatie geeft aan dat de economie oververhit raakt, maar ook het tekort op de Indiase lopende rekening. De binnenlandse vraag naar televisies, koelkasten en andere consumptie- en industriële goederen is dermate groot dat de handelsbalans een tekort vertoont. Dit tekort is inmiddels zelfs groter dan het traditionele overschot op de dienstenbalans, dat vooral bestaat uit callcenters en IT-diensten en geldstromen van Indiase expats. Zo bedroeg het overschot in 2004 nog 1%, maar was er in 2006 inmiddels een tekort van 3% van het BBP.

Een ander probleem waar India mee kampt, is dat de economische groei onevenredig is verdeeld. De verschillen tussen arm en rijk zijn ontzettend groot. Bijna 32% van de bevolking, voornamelijk landbouwarbeiders, leven onder de armoedegrens. Schrijnend is dat de groei in de landbouwsector de afgelopen jaren 2,7% bedroeg versus een gemiddelde 11% van de totale Indiase economie. Ruim 60% van de bevolking is in de landbouwsector werkzaam.

Een medicijn om economische oververhitting te voorkomen, is het verhogen van de rente. Maar dit lijkt gezien de hoge rentestand niet echt opportuun. De economische groei mag niet ver onder 8% per jaar zakken, anders kunnen er niet voldoende banen worden gecreëerd voor de jaarlijkse aanwas van de beroepsbevolking. Bovendien komt iedere renteverhoging hard aan bij consumenten die hebben geleend. De afgelopen vijf jaar is de omvang van alle leningen met 26% gestegen versus 8% in China over dezelfde periode. Ook de bankensector kan hieronder gaan lijden.

Profiteren van India middels Turbo’s en Certificaten

Met het India Open End Certificaat, kunt u op de Amsterdamse beurs eenvoudig beleggen in de Indiase economie. Met dit product belegt u in 40 aandelen van de Indiase beurs, die vrij verhandelbaar zijn. (Eerste Link India Open End Certificaat)

Het ABN AMRO India Total Return Certificaat volgt de S&P Custom/ABN AMRO India ADR/GDR Index. Deze Index omvat American Depositary Receipts (‘ADR’s’) of Global Depository Receipts (‘GDR’s’) van tien Indiase ondernemingen. De Index is een total return-index, waarbij dividenden worden herbelegd. (Tweede Link India Total Return Certificaat)

Met Turbo’s Long kunt u profiteren van de groei van de Indiase economie. Als u daarentegen van mening bent dat de Indiase beurs te hoog staat, dan kunt u met Turbo’s Short inspelen op een daling van de beurs. De India Turbo’s volgen de aandelen die zijn opgenomen in de S&P Custom/ABN AMRO India ADR/GRD Index. De  Index bestaat uit tien grote Indiase bedrijven met een notering aan Westerse beurzen. Meer informatie kunt u vinden in de brochure op www.abnamromarkets.nl. (derde link).

Eerste Link ABN Amro India Certificaat

http://www.abnamro.nl
Tweede Link ABN Amro India Total Return Certificaat

http://www.abnamro.nl

 

Derde link ABN Amro

http://www.abnamro.nl

 

Chart Yahoo India Index

http://finance.yahoo.com/q/bc?s=%5EBSESN&t=2y&l=on&z=m&q=l&c=

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.