Buffett doet het slechter dan de index deel 2

Berkshire Hathaway IncWarren Buffett deed het de afgelopen 15 jaar slechter dan de index, schreef ik vorige week. Dat was tegen het zere been van een aantal beleggers kennelijk. Het waren ‘leugens’ en ‘het klopte allemaal niet’, zo luidden de reacties. Wie haalt het in zijn hoofd om Warren Buffett van zijn troon te stoten? Toch liegen de cijfers op Morningstar niet.

Berkshire Hathaway 5,53% per jaar

Wie had belegd in Berkshire Hathaway Inc (BRKa.N), het fonds van Buffett, had de koers op 1 juni 1998 van $78.305 zien groeien tot $ 175.644, zo is af te lezen op de site van Reuters. Als we dan de procentuele stijging van de afgelopen 15 jaar berekenen, dan kom ik uit op 5,53% per jaar. Ik kan er echt niks anders van maken….

15 jaar geleden 34% rendement sinds 1978

Dit neemt niet weg dat ik nog steeds veel respect heb voor de prestatie van Warren Buffett. 15 jaar geleden keken beleggers terug op een rendement van 34% sinds 1978. Alle reden dus om Warren Buffett op een voetstuk te plaatsen. De resultaten uit het verleden bleken de afgelopen 15 jaar echter geen garantie voor de toekomst.

Andere valuefondsen doen het veel beter

Zeker als je de prestaties van Warren Buffett vergelijkt met een aantal valuefondsen, dan blijft Warren Buffet ver achter. Kijk maar eens naar het rendement van de afgelopen 15 jaar, eindigend op 30 juni 2013:

Vanguard Value Funds %
U.S. Small Cap Value (VISVX) 9.9
U.S. Value (large cap) (VIVAX) 4.8
International Value (VTRIX) 5.4
DFA Value Funds %
U.S. Small Cap Value (DFSVX) 9.9
U.S. Large Cap Value (DFLVX) 6.6
Intl. Small Cap Value (DISVX) 9.7
Intl. Large Cap Value (DFIVX) 5.9
Emerging Mkt, Value (DFEVX) 14.2

Bron http://www.marketwatch.com

Wel de S&P500 verslagen

Warren Buffet is overigens wel in staat geweest om de S&P500 te verslaan. Deze steeg van 1 juni 1998 van 1090,98 naar 11 juli tot 1675,02 punten. Op jaarbasis is dat 2,90% maar dat is dus zonder dividend. Kijken we naar de Total return index van de S&P500 dan zien we dat deze van 1 juni 1998 van 1469,46 punten steeg naar 2866,41 punten. Op jaarbasis is dat een stijging van 4,56%.

Warren Buffet meer een mythe dan een legende

Warren Buffet versloeg de afgelopen 15 jaar dus de S&P500 maar niet zo overtuigend als de jaren er voor. Maar hij bleef dus ver achter bij de verschillende waardefondsen. De conclusie van Paul Merriman was dan ook dat Warren Buffett meer een mythe is dan een legende.

Goed nieuws

Het goede nieuws is, dat we dus waarschijnlijk in staat zijn om met lage kosten en een goede spreiding om Warren Buffet te verslaan. De paniek dat de meester vroeg of laat het toneel zal verlaten, is dus voor niets.

ETF-portefeuille

Warren Buffet verslaan

Ik kies daarom liever voor de brede spreiding en de lagere kosten door gebruik van indices. Door vervolgens een bredere spreiding over verschillende indices en het vermijden van bear markets in combinatie met het selecteren van de best presterende indices (momentum) kan Warren Buffet worden verslagen. Kijk voor meer informatie op http://www.beursbulletin.nl/acties/ef/

Mocht u ideeën, tips en gedachten hierover hebben, type ze dan s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op https://beleggen.com

Harm van Wijk
BeursBulletin.nl

1 antwoord
  1. ton knijnenburg
    ton knijnenburg zegt:

    bij vergelijkingen gaat het vaak om welke periode vergelijk je. iedereen heeft wel eens slechte periodes er in zitten. je zou een vergelijk moeten maken van de geheel periode van beleggen van warren buffett. is hij dan ook slechter als de indexen?

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.