Bull put en bear call spread oftewel Iron Condor opnieuw bekeken

Bull put en bear call spread

Bull put en bear call spreadBull put en bear call spread, oftewel de Iron Condor, stond centraal tijdens een zeer interessante bijeenkomt op het hoofdkantoor van RBS. Michael Groenewoud, Joost van der Laan en Jim Tehupuring deelden hun kennis over de Iron Condor. Dit leverde interessante inzichten op, die ik hieronder graag deel.

Interessante conclusies bull put en bear call spread

Joost van der Laan werd aan het denken gezet door de discussie op www.beleggen.com. Op basis van de discussie (zie https://beleggen.com/liever-geen-iron-condor/ en https://beleggen.com/de-iron-condor-en-de-vix/) besloot hij de terug te gaan naar de tekentafel en kwam met interessante conclusies.

Neutrale optiestrategie

Nog even terug naar de Iron Condor. Een Iron Condor is een neutrale optiestrategie waarbij de visie is dat de onderliggende waarde binnen een bepaalde bandbreedte blijft. We schrijven zowel een call- als putspread, waarbij we de meer OTM serie als dekking wordt gekocht op de minder OTM optie, die geschreven wordt.

Bull put spread met een bear call spread

De Iron Condor is dus een optieconstructie waarbij 1 bull put spread wordt gecombineerd met een bear call spread. Anders gezegd, het is een short strangle waarbij de geschreven posities worden afgedekt door gekochte opties. Bijvoorbeeld:

Short: 1 ES C JAN 1500 $1,00(short)

Long: 1 ES C JAN 1510 $0,60 (long)

Short: 1 ES P JAN 1370 $2,25 (short)

Long: 1 ES P JAN 1360 $1,80 (long)

Iedere volatiliteit zijn eigen strategie

De belangrijkste conclusie van Joost is eigenlijk dat iedere volatiliteit zijn eigen strategie verdient. Bij een VIX boven 20% neemt men voor de gewone Iron Condor maximaal 20% van het te beleggen vermogen. Bij een VIX tussen 15% en 20% wordt maximaal 10% van het te beleggen vermogen gebruikt en werd de 40/25 regel ontwikkeld.

40/25 regel

De 40/25 regel stelt dat van de totaal ontvangen premie maximaal 25% mag worden gebruikt als verzekering en dat je maximaal 40% van de ontvangen premie voor de put betaalt voor de gekochte put. Met andere woorden er moet een gezonde verhouding bestaan tussen de ontvangen en betaalde premie. Als de verhouding niet goed is, dan kun je de Iron Condor beter niet opzetten.

2 Iron Condors 1 Short Strangle

Daarnaast wordt voor elke 2 Iron Condors 1 Short Strangle opgezet als de VIX tussen 15% en 20% uitkomt en/of is er keuze voor bredere spreads. Het voordeel van Short Strangles is natuurlijk dat je meer premie binnenharkt en dat er minder transactiekosten zijn. Het nadeel is natuurlijk dat het risico groter is en dat er een margin is.

Te weinig premie

Mijn grootste bezwaar was en is dat de strategie te weinig premie opbrengt om de keren dat het misgaat (15% aan de boven- en 15% aan de onderkant, dus 3 op de 10 keer) te kunnen opvangen. Door Iron Condors te combineren met Short Strangles en vooraf te controleren of niet meer dan 25% van de premie opgaat aan de verzekering, is hieraan tegemoet gekomen.

Omgekeerde Iron Condor

Daarnaast introduceerde Joost nog een interessante mogelijkheid wanneer de VIX onder 10% staat: de omgekeerde Iron Condor. In plaats van dat het schrijven van opties en de buitenzijdes te beschermen, wordt dan ingespeeld op een grotere beweging van de onderliggende waarde. Omdat de premies laag zijn, betaal je weinig en als er een grotere beweging komt, dan val je in de prijzen. Nadeel is dat de VIX lange tijd laag kan blijven en de premie verdampt.

Emoties

Jim Tehupuring voegde nog toe dat door de Iron Condor emoties makkelijker onder controle zijn omdat het risico is afgedekt. Omdat emoties de grootste bedreiging zijn voor het resultaat van de belegger, is dat een groot voordeel. Hij citeerde een uitspraak van Jesse Livermore die de emoties Greed, Fear and Hope als “Deadly Enemies” beschrijft.

Turbo, Speeder of Sprinter Short

Michael Groenewoud wist nog een interessant alternatief toe te voegen door de mogelijkheid van het afdekken van het risico te beperken door het neerwaarts risico af te dekken met een Turbo, Speeder of Sprinter Short. Het risico van een ‘crash omhoog’ is immers niet zo groot.

Geen tijdswaarde

Het voordeel van een Turbo, Speeder of Sprinter Short is dat er geen tijdswaarde verloren gaat als de markt zijwaarts gaat. Wel zit er een rentecomponent in, maar dat is minder dan de tijdswaarde van een gekochte putoptie. Het nadeel is echter dat banken futures en Turbo, Speeder of Sprinter Short niet meenemen bij de margin berekening.

Iron Condors of Short Strangles

Al met al was het een interessante avond met voldoende stof tot nadenken en de aanzet tot opnieuw een discussie over wat nu de voorkeur geniet: Iron Condors of Short Strangles. Ik blijf vooralsnog een groot voorstander van Short Strangles mits met goed risicomanagement. En gezien het resultaat van AEXAlert is dat niet onlogisch. Wel blijven we natuurlijk altijd zoeken naar manieren om het resultaat te verbeteren.

Wat zou u nog willen toevoegen? Ik kijk uit naar uw ideeën, tips en gedachten. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column.

Drs.Harm van Wijk

www.beursbulletin.nl

3 antwoorden
  1. Sippo
    Sippo zegt:

    Harm van Wijk zegt: “Short Strangles hebben de voorkeur, mits je het risico goed bewaakt”.

    Aha, en hoe bewaak je het risico? En hoe bewaak je het risico GOED?

    Sluiten, half sluiten, doorrollen, gauw een put (of call) kopen? En vooral wanneer en wanneer welke methode! Voorbeelden graag.

    Beantwoorden
  2. Harm van Wijk
    Harm van Wijk zegt:

    Het is zaak om de posities goed te bewaken en meerdere strategieën te gebruiken zodat je het risico spreidt.

    Je volledige kapitaal volgens 1 strategie beleggen is natuurlijk zeer risicovol.

    Wat wij doen is de positie op tijd sluiten. Wij kijken hierbij naar verschillende zaken. We sturen hier altijd op tijd een e-mail over.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.