Buy Rosh Hashanah, sell Yom Kippur

De Stock Trader’s Almanak van Jeffrey Hirsch bevat vele beurswijsheden. Men denke dan met name aan gezegden over seizoensgebonden investeren. Een bekend joods adagium dat in deze tijdsfase vaak gebezigd wordt luidt volgens de almanak als volgt: buy Rosh Hashanah, sell Yom Kippur. Rosh Hashanah valt, naar ik begrijp, dit jaar op 19/20 september en Yom Kippur op zondag 27 september.

Volgens diverse partijen werkt dit gezegde al decennia omgekeerd. Ticker Sense geeft aan dat sinds 1915 het gemiddelde rendement van de Dow Jones in deze tussenliggende periode -0,62% bedroeg. Aangezien de joodse kalender naar het schijnt ook op de maankalender gebaseerd is, is het interessant om te kijken naar de tides. Voor de tides geldt namelijk dat springtij en doodtij voor ongeveer 2/3 bepaald worden door de aantrekkingskracht van de maan en voor 1/3 door de aantrekkingskracht van de zon. Ofwel, de aantrekkingskracht van de maan is ongeveer tweemaal zo groot als die van de zon.

Springtij doet zich voor wanneer de zon en de maan ten opzichte van de aarde op één lijn staan en elkaar qua aantrekkingskracht versterken. Doodtij en dus lage waterstanden doen zich voor wanneer de zon en de maan elkaar tegenwerken en de zwaartekracht minimaal is. De waterstanden blijken in de praktijk uitstekende indicatoren voor toppen en bodems in de markt. In sommige gevallen voorspellen de tides de top en bodem zelfs op dagbasis perfect. Zie hier bijvoorbeeld de waterstanden van Amsterdam van maandag 14 september. De hoogste waterstand werd voorspeld om 10.50 uur, hetgeen tevens, zie de AEX-grafiek, de bodem van de dag liet zien. De low tide van maandag lag om 17.12 uur en daar troffen we ook de top van de dag aan.

draaipunt

draaipunt

Wat voorspellen de waterstanden voor de komende periode?

Wat voorspellen de waterstanden voor de komende periode?Wat voorspellen de waterstanden voor de komende periode?

Allereerst zeggen de tides dat een bodem verwacht mag worden op of rond 18 of 21 september. De hoogste waterstanden gebaseerd op the high tides with the greatest value zijn namelijk zichtbaar op 19-20 september. De zogenaamde tidal sum geeft de hoogste waarde op 18 september, waardoor deze datum enig extra gewicht krijgt ten opzichte van maandag 21 september. Voor alle tidesdata geldt overigens een marge van 1 tot maximaal 3 handelsdagen.

Doodtij kan gevonden worden op zondag 27 september. Een top mag daarom op 25 of 28 september verwacht worden, wederom met de bekende marge. Gelet op de waterstanden lijkt het erop dat het gezegde dit jaar weer gaat kloppen. Immers, de bodem ligt op 18/21 september ofwel buy Rosh Hashanah en de top ligt volgens de tides op 25/28 september, met andere woorden sell Yom Kippur. De Spiral Calendar geeft overeenkomstige data als draaipunt. Laten we het gaan zien.

Elmer Hogervorst, Hogervorst Advies

www.hogervorstadvies.nl

www.goudtekoop.nl

Elmer Hogervorst is auteur van de tweewekelijkse publicatie ‘de Zon, de Maan en uw Beleggingen’.

U kunt gratis het introductie-exemplaar downloaden via

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.