Call-opties

Call-opties kopen geeft het recht om een bepaalde waarde binnen een bepaalde periode te kopen tegen een van tevoren vastgestelde prijs. Het bedrag waartegen de optie wordt verhandeld noemt men de optiepremie.

Call-opties schrijven is het tegenovergesteld: het is de verplichting een bepaalde waarde binnen een bepaalde periode te verkopen tegen een van tevoren vastgestelde prijs. Wie schrijft ontvangt de optiepremie ter compensatie.

Winst verlies long call optie

 

Call-opties kopen

In plaats van direct 100 aandelen te kopen op de beurs, kunnen ook call-opties worden gekocht. Voor call-opties wordt een optiepremie betaald in plaats van het volledige bedrag wat je voor aandelen zou moeten kopen. Als een call-optie bijvoorbeeld kan worden gekocht voor € 0,50 betaal je € 0,50 maal 100 = € 50 in plaats van € 1000 voor 100 aandelen ABC tegen een koers van € 10.

Hefboom, oftewel leverage

Op deze wijze kan er met minder kapitaal (dus met een hefboom, oftewel ‘leverage’) worden geprofiteerd van een koersstijging van het aandeel ABC. Het winstpotentieel is onbeperkt, terwijl het maximale verlies € 50 bedraagt. Om te profiteren van een koersstijging middels calls, zal het aandeel evenwel (op korte termijn) moeten stijgen tot boven de uitoefenprijs en ook voor de expiratiedatum, anders verliest de call zijn waarde.

De tijdswaarde is het grote verschil tussen aandelen en call-opties. Het is dus van belang om niet alleen een inschatting te maken over de richting van het aandeel (of de index), maar ook de termijn waarbinnen het aandeel zal moeten gaan stijgen.

Bovendien zal een inschatting moeten worden gemaakt over de beweeglijkheid van het aandeel. Zowel de richting, de tijd als de beweeglijkheid bepalen de waarde van een optie. Dit maakt het beleggen met call-opties lastiger dan het beleggen met aandelen. De beloning van een juiste inschatting is echter groter. Een verkeerde inschatting van richting, tijd of beweeglijkheid, kan echter leiden tot een verlies. Een belegger zal dus goed moeten weten wat hij aan het doen is.

Een optie  is een recht

Een call optie is te vergelijken met een optie op een huis. Je hebt het recht om gedurende een bepaalde periode het huis te kopen. Het is geen plicht, dus stel dat de waarde van het huis in deze periode daalt, dan kan je het huis goedkoper kopen, dan wanneer je het recht zou uitoefenen.

Wanneer het huis in waarde stijgt, dan maak je gebruik van het recht om het huis te kopen voor de overeengekomen prijs. Je hebt als koper dus een keus. Een verkoper van een call optie heeft minder keus en zal een vergoeding vragen voor het risico dat hij loopt. De koper van de optie betaalt dus een premie voor dit recht aan de verkoper van dit recht.

Handleiding Geld verdienen met opties

Download hier de handleiding vol met geheimen hoe geld te verdienen met opties, geschreven door Drs. Harm van Wijk.
+ Bonus spreadsheets waarmee je eenvoudig de beste opties kunt selecteren
+ Extra bonus een 5%-rendementsabonnement op OptieAlert
+ 30 dagen niet goed, geld terug garantie

Klik op de volgende link voor meer informatie: https://beleggen.com/geld-verdienen-met-opties/

Weten welke aandelen in een stijgende of een dalende trend zitten? Zie https://slim.beleggen.com/tradingnavigator